Thursday, July 19, 2012

Orang kampung jer susukan anak.....



what the teeeeeaaatttttttttttttttttt......!! [tak baik ko mencarut nak2 dekat pose ni]


ehh..semalam aku ponteng keje...[tanpe rase bersalah]
tapi anak tetap hantar kat baby sitter.. [haa..yang ni aku rase bersalah]
tak mo cerite...nanti kene kutuk...ngeeee....

* tetibe...


macam orang kampung ar susukan anak...*saje bagi panas hati ko..


eerrr...tapi kalau panggil orang kampung pon ape salah nyer kan...
tak kisah ar...yang penting kite tau kedudukan kite..jangan sombong apetah lagi meninggi diri...

kalao ko dah tak nak bagi susu badan kat anak ko..tu ko punyer pasal..
aku sendiri pon tak peduli...
tapi biler ko tanpe rase bersalah up diri ko tu bandar sangat biler tak mo bagi susu badan kat anak ko..
memang aku rase nak jer lempang ko laju2....

bagi aku orang yang berpikiran sempit macam tu ..
adalah orang yang tak de ilmu...tak de pendedahan...katak bawah tempurung...
maaf ar...tapi tu hakikat...

ala ko... wardina dan dynaz mokhtar tu fully breast feeding anak die..
ko hagak2 derang tu kampung sangat ker..?? 
hah ko..bagitau aku....

dolu2 memang yer...
orang kampung tak de duit nak beli susu tin tuk anak..
mase tu..orang berebut2 beli susu tin..
susu tin kan mahal...[sampai sekarang pon mahal giler]
jadi..kire hebat ar sape2 yang bagi anak minum susu tin...

tapi tu  dulu...
sekarang...pendedahan dah merata...
sokongan memang banyak...
dengan segala kemudahan tuk susukan anak..
segala gadget yang mudah nak dicarik...
segale ilmu yang dikongsi...
segala pakar yang menyokong...
even kat hospital pon wujud 'rakan bayi'-untuk menyokong penuh susuan badan pada anak...
orang dah boleh berbangga biler dapat susukan anak ngan susu sendiri..
dan lagi lame ko susukan anak..lagi belagak ko boleh cakap ngan orang...

jadi..mane mungkin wujud lagi ayat tu...

aku senang jer jawap.. "ko lagi macam orang kampung tak tau perkembangan hal2 penyusuan ni semua..."

sebab tu ko tak tau betape bagus nyer susu badan ni...

sentap hati mak jemah..ade aku kesah....
 

naseb baik ar ko tu bukan blogger...
kalau tak aku rase teruk ko buli ngan member2 blog aku nih...[muwahahaha]-gelak 'nates'-eeehh..setan belum kene ikat lagi kan...*tetibe


ok lah...aku cakap baik sikit...

aku boleh paham dan terime kalau ko tak boleh atau tak mampu susukan anak ko..
tu hak ko sepenuhnyer..susu badan ko..duit ko..dan anak ko...
mungkin ko ade alasan sendiri...[asalkan ko dah berusaha]
dan aku tak pernah ade masalah ngan hal macam ni...
tapi biler ko cakap macam tu..
ko memang cari masalah ar ngan aku..
bagi aku..ko sepatut nyer rase malu tuk cakap macam tu ngan orang yang gigih nak susukan anak die sendiri...
walau dengan berjuta rintangan yang datang...[ceehhhh]
kalau ko tak boleh bagi pada anak ko..sekurang2 nyer ko beri ar sokongan pade kawan2 lain...
dan silap orang ar ko cakap macam tu kat aku...


ko tak perlu sentap kalau ko tak susukan anak sendiri melainkan ko salah seorang yang cakap susukan anak sendiri tu macam orang kampung...ggrrrrrrr....


p/s :: tak mo marah dah... kang stress..nak pump dah ni...







43 comments:

Anum said...

lex sis jgn marah ok

mama ila said...

hikhik..ader juge yer org cenggitu..takpe2...xyah dilayan org camtu..nak join pump gak r..jom..jom

Suhaida said...

aty...last month su dah ngamuk2 camni jugak..bila nurse kata su bagi susu badan mcm orang dulu2...memang nak lempang laju2.!!sakit ati sampai sekarang..lepas ni dia cakap lagi camtu...siapla..(garang tak??=p)

MizzTina said...

hah kak, kwn sy dh kena.. kaw² lagi.. kwn sy bg fully bf kt anak dia, pastu kwn dia ni ckp, "mcm xmmpu beli susu formula".. kan kurang ajar tu..

Wawa said...

Ekekeke....bandar sgt ke die....??? Fuh sebaek tk penah jpe dgn pemangse2 cenggitu...:p

Mila Ahmad said...

susu ibu lagi best dari susu tepung. yg penting kau hado????

fifi tiez said...

sedap jer mulut orang tu cakap camtu.isk..

nurul said...

kalo yg ckp tu pompuan meh haku tlg lempang sama. kalo dia ada anak harap dia rasa bengkak susu tu camne. kalo dah bandar sgt tapi bodoh buat apa.

PUAN SUE said...

ishhh.wayar putus tu...hihi

as ♥ Leenda said...

sbb dia takde blog kot dia ckp cenggitu..eehhh tak jugak..kawan saya takde blog pun mampu susukan anak dia 2 tahun..adehhhh...

CikNaa said...

dengki la tus..
die xde susu berpeti2..
muahaha :))

Mimy Hamid said...

what the mulut gituuu....puaka sangat...heyy org menysusukan anak la ada stail tauuuuuuuuuuu....meh aku sekolah kan sapa cakap tu..dia yg kampung laaaaaaaa

Syima Syaz said...

rasanya org yg ckp mcm tu lagi kampung sbb DIA TAKDE INTERNET..hahaha

Fainie said...

pergh, sape yg cetek ilmu sgt tu..tu la, nsbaik bukan blogger kan..klu tak cfirm kena serang blik..tp kalau blogger, mesti support bf..sabar jek la..hihihi

Mama Kembar 3 said...

ishhh apa laa ckp camtu. mmg hampeh! macam mama nih, jeles tgk org fully breastfeed ada laa. coz diri sendiri tak mampu nak bg, for health reason terpaksa stop kan susu *sob*sob*. so bila tgk org BF, mesti terpk "bestnya dpt breastfeed..."


p/s - btw, mommies yg Allah bg rezeki untuk breastfeed anak anak, jgn laa kata anak org yg bg susu formula ni cam anak lembu yer... sedey tau :-(

ettyzukhair said...

adoyai..actually byk jer cte cmni..but nak marah pon xgune..kann.. jom pump...kte susukan je anak2 kita selagi daya..

eima said...

jgn marah kang production susu kurang ....hehe

sufiza said...

hihiii pernah kena mcm ni...siap cakap kite kedekut lg tp ader aku kesah?? hehee

skrg bila sembang ngan org tu cite plk pasal kebaikan susu ibu slalu share maklumat yg kita bace dia lak nyesal sbb xbg susu ibu kat anak dia dulu huhuuu...tp xkutuk la dia cuma bg semangat kat dia tuk nyusu ank seterusnya kalo de rezki...

~mama leya~ said...

sepatutnye bg support bkn nk comment2 org.org mcm ni pun ade yer.bandar la sgt kan.
~bersyukur sbb Allah still bg rezeki utk lil Huda minum.

Anonymous said...

Rupenye de gk org cmtu eh..i bsalin kt kl dpt o&g studi kt UK n paed studi US..nape plk diorg sruh BF eh??sbb doc2 ni 'org kpg' kot..huhuhuhhu..pe la sengal org yg ckp tu..ishhh2..
butttttttt....saya stuju mama kembar 3,mummy2 yg dpt fully BF klu blh stop dr ckp anak mereka2 ni perangai lembu or smtg like that..sian kn baby2 ni xbsalah pn..doakn la yg baik2 utk anak2 kite ni..
n for aty,truskn BF tau..Qaleef sgt somellllll..kim slm kt die eh..
wawa..

Riana said...

sabo je ek aty ngan org mcm tu..masalahnyer yg wat gajet2 tu mat2 salleh org german perancis bla bla bla..kampung ker??hahaha..
doakan yana berjaya ikut jejak langkah aty..=)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ish ish ish.. Yana ni walaupon belum ada anak, dah sibuk usha2 pump, botol, fridge semua tau nak fully BF anak kalau boleh. kesian dia kan

Nurul Aziz said...

Tak suka orang yang bg anak fm, kondem2 yg bg susu ibu, pastu kalau yang minum susu ibu, kondem fm.. ntah hape-hape ntah.. buat biasa-biasa dah la kan? Bagi susu ibu memang terbaik, tapi fm bukan racun. Rezeki masing-masing.. :) Jangan nak obses terlampau.

cikpingu said...

hoyeah2... ade gak ek org ckp cmtu.. adehhh xphm btoiii...

Shakina Farhan said...

geleng2..itu la..kl xbf xperlu nak condemn2 ckp org kg..die lg kg kot..

D Yatie said...

(saya bukan ibu yg full bf :( )

tp geram juga dengan statement orang tuh. apa kena mengena orang kampung / orang bandar dengan susu ibu / susu fm? saya orang kampung, tapi bagi susu fm. apa kes? hik3. apa tah motif orang tu cakap gitu. huhuhu.

Tina Othman said...

mcm2 lah

yg benarnya org tu dengki tak dpt bf kan anak dia, tu yg ckp mcm tu

takmo stress ye aty, hehe karang production kuranglah pulak

SarahSyafiq said...

lagi bangga kalau dapat fully breastfeeding anak nanti..dari bagi susu lembu.

izla said...

tak kira la kampung ke, bandar ke, saya bangga dapat susukan anak saya.

Saleha said...

salam akak, saya dah lama jadi silent readers blogni sebelum ada blog lagi.. dulu tiap2 hari saya terjah sini..kiranya masuk dalam feberet list sayalah. yg paling saya suka bab dekorasi rumah.
tapi sejak ada entri akak cerita pasal time nak beranak dan alat penyusuan dan akak ambil gambar tunjuk masa tengah menyusutu, saya rasa akak terlalu open bercerita, pastu saya rasa tak berapa nak singgah dahh blog akak.. tahan gakla sebulan tak singgah tapi serius sy memang rindu nak terjah blog ni.. sebab walaupun akak ni macam open n terkadang lazer..ops jangan marah erk tapi saya suka sikap jujur akak.. biar cakap lepas dari cakap belakang kan :)

apepun semoga kita boleh jadi kawan. maaf kalau ada kata2 menyinggung perasaan.

Semoga berjaya susukan anak dengan susu badan sampai 2 tahun ye :)

miss she said...

mulut buleh tahan orang tu yer.. saya memg bercadang nak susukan anak saya nanti kalau dah dapat baby nnti.. nak cakap kampung pun cakap la.. memang asal kampung pun.. teheeeee.. alaaa yang bandar tu pun asala2 nya kampung jugak....

Cheyan said...

Hahaha..jgn marah..rileks ja buat tak tau..tp marah jugak ni..

Biasa la org tak de expose dgr dunia luar..gitu la..

~ NANA ~ said...

saye pon org kampung la kalau gitu sbb breastfeed anak...hehe

Ardini Humaira said...

isk3... ape la dia tu.. ado patut mengkampungkan orang gara2 breastfeed baby

Adylia Qarissa said...

kehkehkehkeh..gelak dkna baca cerita akak nie..akak..biarkan jer dia..dia tak cukup informasi tentang SUSU :)

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Eh berapi aku baca entri ni weh aty....sukati mak bapak dia je nak buat statement panas.

Marah ni weii!!

Bazilah (^0^) said...

laaaaa, ada lg wujud org cmtu. Dia tak tahu ke susu ibu ni lah yg paling baik utk baby. Takpe kak, abaikan je org cmtu huhu

jaja_NorLiza said...

mcm2...akak ni lagi la..menyusu anak sampai sekarang...anak dah nak 2 tahun pon..kalo jupe org tu mesti dia ckp akak ni dr perkampungan org asli ceruk hutan mana agaknya..ngeh2x...don't care..neway..rasa cam comel jer mama qaleef ni kalo marah kan??? ;-)

Mommy_Cha said...

saye ke? #tetibe# hehehehheehe ^__^

♥ Cik Zack ♥ said...

xpe kak. jgn mrh2 okay :) khsiat susu ibu itu mmg tiada tndingan. xbley dinafikan lagi =)

achiK said...

HAHHA,,,klakar la sape yg kate org kampung tu....ni mesti...tak mendalami ilmu agama...dan mesti subjek sains dier failed..huhu...

h a p r a q said...

hehehe..kelakar la plak baca...sape la yg cetek ilmu tu yer...kesian dia..

Peri PiA said...

bijak nya,kesian kan

susu ibu anugerah Allah yg terbaik utk baby