Tuesday, July 10, 2012

sila beli ngan banyak kalau ko malas macam aku...[ngeeeee]





biler dah kerje ni...mase lapang makin kurang..
campur penat agi..
jadi kalau hujung2 minggu tu kalao ko tak reti nak duduk umah gak..
alamat nyer..memang umah ko tunggang langgang  macam konon2 ko baru pindah umah ar...

kalau aku...bende lain ok agi...
periuk belanga pinggan cawan tak de masalah..
masak makan terus basuh...tak tunggu lame..
cume kalau belonggok pon atas drying rack jer ar..
tapi kalo ko jenis melonggok sampai seminggu tak basuh2 memang betul2 dasar ar..
dasar pemalas...*teeeeeeeettttt...
jangan amalkan macam tu hokeh..
lelaki bujang jer yang akan buat macam tu..
ko dah jadi binik orang..mak orang...
tak sonoh ropenyer kalau ko buat macam tu gak... 


mengemas umah tu tu ok agi...
hari2 umah tak de orang gi keje..
memang susah ar nak bersepah..
kalau berterabur pon ngan kunci umah kereta laki aku...[ngeh ngeh ngeh]-suker letak merate tau..
atau tilam...rocker dan menan anak...pon tak de hal lar..

tapi yang paling aku 'liat' nak setel ngan cepat..[even dari dolu2 lagi]
tunggu seminggu sekali baru ley setel..
tu pon kalau aku reti nak duduk umah hujung minggu nak buat mende nih..
kalau tetiap minggu merayap jer..
hah ko.... 4 bakul tak berlipat sape nak tolong..!!
tu belum lagi campur ngan baju belum dibasuh...
baju mak pak satu hal..baju anak satu hal lain pulak... *nanges

eerrr...tapi minggu ni tekad tak mo gi mane2...
duduk umah setelkan hal rumah tangga..*ceehh..
gigih melipat baju 4 bakul...huuuuu...





kalau ko kate dulu-jangan beli baju anak banyak2...
aku rase dah tak relevant..ngeh ngeh ngeh...-mungkin tuk mak yg bekerja macam aku-
eeerrr...ok..mungkin bukan semua mak yang tak berape nak rajin macam aku...

kalau aku cek balik list2 baby stuff orang-lame nyer...
soh beli baju siang setakat 5 helai jer..
baju malam 5 helai...
10 helai jer...??!!! adeeyyyhh..

kalau ko gigih basuh baju dan dok ulang baju yang sama hari2 tak per..
macam anak aku..kat baby sitter-satu hari siang salin baju 3 pasang...
campur malam-sepasang...jadi kalau tuk 5 hari waktu bekerje..
nak kene hantar pada baby sitter-lebih kurang 15 pasang...
aku selalu sehari aku bagi 4-5 pasang..
kot ar die terpancut kencing ker..[maklum ar anak lelaki]
dah tu...kalo ko balik umah kol 7 malam...gi keje kol 7 pagi..
biler ko nak basuh menjemur melipat bagai kan...[alasan]
haaa...terpakse ar ko sediakan berpuluh pasang baju tuk anak ko...
sekurang2 nyer cukup tuk stock seminggu...

tapi dalam mase yang same...
jangan melebih2 sangat pulak..
sesetengah saiz baju memang ko akan pakai sekejap jer..
lain brand lain ukurannyer..
anak aku dah masuk 3 bulan..
ade sesetengah baju saiz newborn die masih ley masuk [walaupon ngam2]
tapi ade sesetengah brand..memang nak butang pon tak ley dah...
ade gak saiz yang 3-6 bulan-anak aku dari sebulan dah ley sarung...
dan ade gak saiz tu..yang dah kene simpan...


ade orang kate beli saiz besar...
ley pakai lame...
tapi kesian lak aku nengok kalau anak aku pakai baju seluar besar sangat..
selekeh..tak suker aku nengok nyer...


haaaa...pandai2 ar ko bajet saiz baju seluar tuk anak ko..

hari minggu ritu kemas bilik ngan lemari anak..
ade belambak gak ar aku kene simpan baju anak aku  yang dah tak muat nak di pakai...
asingkan dan simpan tempat lain..bungkus elok2..kot2 anak lain nanti ley pakai pulak kan...
stokin ngan mittens booties pon melambak...
mittens booties lagi ar aku memang dah tak pakaikan kat anak aku..
masuk 2 bulan aku pakai kan stokin jer..lagi comel aku rase...
tapi tu pon stokin banyak gak aku ah simpan..sebab kecik...
walau boleh pakai lagi..tapi kesian lak biler tengok berbirat getah stokin tu kat kaki die...
jadi kene beli stokin lain yang lebih besar...

shopping barang anak memang tak akan habes..!! [ngeeee]

haaa...barut jugak...
anak aku sampai sekarang aku pakai barut..sebab budak lelaki kan mudah kembung...
anak aku tu..bukan ley silap sikit..
senang jer kembung...jadi dari die sakit perut..
aku pakaikan gak barut...
saiz S aku ade rase lebih 10 helai kot-semua tak boleh guna dah..
sekarang pakai saiz L terus...lagi selesa nampak..
yang lain-simpan tuk anak lain [insyaallah]


 nak gak tepek gambar Qaleef
[2 bulan 3 minggu]

 apak ngan anak yang ngah leka tengok tivi...



p/s :: nak gi GM klang nak borong stokin baru tuk Qaleef..






44 comments:

Anum said...

comelnya baby dia

Mila Ahmad said...

aaaaalah cumel betul qaleef tgk tivi nampak ke tu ?

Ryn said...

shopping byk2 lagi aty..hehehehe..teruja ni nak beli banju bby byk2..bajet konon2 x de mase la nnt nak membasuh...hahahahaha..:P

SYANI said...

Alolo... comelnya senyuman si Qaleef..

mama ila said...

hehehe..setuju!! hehehe..beli baju anak xkan abih kannn..hehe..asyik nak beli jer..alasan baju xmuat r..asyik pakai bj sama r..kehkeh..padahal suke beli kannn..sbb baju beby comel2..hehe..kita pun sama aty..adeii..kalau bab baju yg nak basuh n lipat..mmg parah..bertimbun2..padahal duk bertiga jer pun..hehe

Cikpuan rara said...

muka nya mcm aty lah.tp idung mcm papa nya.hehehe.

rara pon nt mst beli hanger banyak2 sbb rara mls nk lipat baju baby.kecik2.hehehe.

baju pon nk beli banyak sbb geram.hehe.pemals pon sama gak!

CINTA UNTUK KITA said...

comel baby tu senyum..hehe nak ikut gak g GM..hehe bleh kita jumpa..:)

cik fadh said...

eeee comel..bulat2 bdn die..rase nk cecubit pipi die (haha sukati je kan nk cubit ank org) cubit2 manje je..huhu

Riana said...

erm..masalah kita same..paling liat melipat baju..xdapat bayangkan dah ada anak nt..haha..
>bam bam nye qaleef =)

Gadis said...

Gadis pun beli ala kadar je baju baby..

tak banyak sangat tak kurang sangat...hihihi...

Erina Asmawani said...

sila borong bebanyak kat GM, borong baju costume comel2 jugak k. Eh tapi aty, 27 ni ada parenthood expo kat MidV. Masa untuk shopping :D

~misshuny~ said...

khusuknya qaleef tgk tv..tgk cartoon ke?hehe

as ♥ Leenda said...

huhu..apsal problem kite sama nih..malas nya ehhh takde masanya nak lipat kain..hoho..
balik kerja dah sibuk gomol budak kecik tu, dah bile masa nak lipat kain bagai? rugi kalau tak gomol dia..nnt dia tido, tak boleh kacau dah kan..hehe..

@YUNID@TI said...

alololo comelnye..... selamat mengemas ... mmg banyak sungguh bajunye...

@YUNID@TI said...

alololo comelnye..... selamat mengemas ... mmg banyak sungguh bajunye...

Lieya said...

Kene reka baju pakai buang ni, ehehehe... dah pakai buang pastu beli baru ekkk... opsss semakin chomelll qaleef

Ardini Humaira said...

tssskkk... dni nih slalu pesan ke asben.. abang, jangan beli baju dah.. baju baby dah banyak... dah 20lbih... tapi tiap kali g mall dni yang lebih2 ajak dia g bahagian baju baby hahaha.. cemano tak banyak. terbeli yang new born cecomei tu

jaja_NorLiza said...

mak nye yg bercerita panjang lebar...pasal baju x basuh, x lipat bla2...anak ngn bapak rileks..tenang tgk tivi! qaleef hensem! :-)

Cikpuan rara said...

aty : beg tu x besar sgt,ok lah kalo nk bawak g nursery. =)

Fahreen Fredo said...

Bulatnye anak dia! Chuke kitew!~

Noli@Ibu Wafa said...

byknye nk kene lipat..hehe..gud luck ;)
.
comey qaleef senyum..awww

ainnazari said...

aydan plak mmg lgsg x pakai booties since day 1, i prefer pakai stokin sbb x lucut...hehehe tp tu la, dh kena borong stokin sbb byk yg dh ketat...baju plak masih blh pakai lagi sbb aydan kurus memanjang je...

Ros Anis Rusli said...

besnya p gm..leh soping brg baby byk2... :)

ciDa said...

hhihi samela kite...bab paling mls dr dlu part nk melipat kain baju la...mmg liat...

qaleef dh bam2....sukenye tgk...geram...hasil full bf la tu kn...sonok gomol2 tu....hihi

Alin Marlini said...

samalah ngan Kak Alin dedulu dan sekarang. Lima hari sekolah...lima baju...hehehehe

izla said...

samalah kita.
baju anak gigih lagi lipat sambil tengok TV.
kalau baju sendiri, baju laki memang malas sungguh.
sian pulak tengok hubby ambik baju dari bakul utk pakai :(

D'lla said...

Hehee..betui tu..kalo dapur ok lg.baju xbasuh,xlipat tu..mmg standard la..tmbh kalo wekeend xlekat rumh..mmg kn wat schedule la..

miss she said...

ank bapak ni.. hehe... comel dia senyum

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Semakin cumil si Qaleef!!.
Geram tengok!

Shakina Farhan said...

20 psg cukup tak utk org pemalas gak ni? hahaha..mse pantang beli lagi on9..hahaha..pdhl xkeje lg la teruk..

Gieyana said...

Qaleefcomeyy....
Haizz! Part nk lipat mmg x suka gak..

P/s:tgh aim sofa awak..nnt Qaleef dh besar, cfm berkaler nnt kt sofa tue..:P

LoVEaQshA said...

Qaleef manisnya senyumanmu,bikin cair tau..
Haah mmg pun adelia pun mak dia blikan bju byk sb baby kan kesalu tukar kekdg muntahla hapela..
Mmg da xlehla pki list yg keknon bju bby 5/6 hlai jer lau 50/60 hlai ye kot..
Bukan malas mksudnya tue,kekangan masa yang wat kekdg kta xsempat nak bsuh bju ari2..

Cheyan said...

betul la..I suke pakaikan anak stokin, tp ada bekas birat la pulak..kene cari stokin besar dah ni..

4feet8 said...

fuh..gigih melipat baju..byknyaaa...

~YUN~ said...

Muke qaleef mcm aty!!amboi 2 bulan da tegak badan die..comel laaaa..:)

cikpingu said...

haha... dhia pki booties aje skrg.. 2bulan lebih gak la bru xpki mittens die 2.. ibunye gigih sgt dlu beli byk2 kn.. nmpknye mmg xpki lme la.. simpan tuk anak2 lain.. mmg xpyh beli dh tuk anak2 akan dtg..haha..

skrg g mne2 cri stokin comey2 jek.. tp dhia ni kaki kecik..hehe.. stokin comey2 gak la wat mata ibu die rambang..hahaha..

barut 3bulan xpki dh.. sume xmuat..haha.. rsenye time wat 2 dh panjangkn.. tp alhamdulillah.. takat ni dhia xpnh kembung prut.. :)

nmpknye cm qaleef lg bsor dr dhia nih.. dhia ni kecik aje..

mia-ina said...

wah qaleef dh besar la..:-)

MizzTina said...

comelnya diaaa...
tp kak, sy suke melipat baju² baby ni.. hehehe.. klu g umah akak sy, sy cume tlg lipat baju anak² buah je..

Mommy_Cha said...

geng mikha makin comei doh loni :)

YanaMIB said...

sama la kita yunk..huhu baju anak mmg kena byk..nk bsh seminggu sekali pn bapak liat..wakaka =P

Lara is Veelara said...

aty,sama la kite...mmg xleh la nk beli baju anak setakat 10 helai.ni blum keje lg,msih bpantang,pun stil x ckup baju kdg2..klu beli 5 helai utk siang,rsnye iman(anak sy) guna dlm 2 hari je da kene rotate smula....silap2 lunyai baju2 tu asik kene basuh je,xcomel la.hihi....biasalah baby kan ngn muntah susu n mcm2 lg la ragam baby ni...

eeman comelnye..

Adylia Qarissa said...

kene rajin la nie..kalau malas boleh beli banyak2 kang sekali basuh penuh ampaian tu hahaa

luvira said...

Hahaha...ada gak planning nak g gm klang beli stokin anak...stokin alysa skang seme da kecik2...

Sedar xsedar anak da nak masuk 5 bulan rupe2nye...cepat tol masa berlalu

Anonymous said...

buy valium valium pre employment drug test - valium vs xanax euphoria