Thursday, August 16, 2012

aku sepatutnye mampu berpose penuh tahun ni...



sejak dari lepas beranak...aku masih tak dikunjungi kawan baik miss Peod..
[dan tetap mengambil langkah2 keselamatan -kene amik sekurang2 nyer 2 tahun tuk kesihatan diri kalau nak pegnan balik nanti]
jadi sepatut nyer aku mampu ar pose penuh ek tahun ni..
tak yah dah pikir2 nak kene ganti pose lepas ni...
tapi malangnyer...aku tetap kene pikir tuk ganti pose gak tahun ni..
memule bukak pose sebab ade sehari tu dok umah ngan si Qaleef..
anak aku ngamuk2 biler direct feeding...!!
rupernyer nen dah kosong sungguh2 mase die nak isap tu...
ko tau ar kan anak aku tu memang kuat ngempeng...
sedang kan die baru jer lepas nyusu berjam mase tu..
tu nyusu tuk bagi kenyang..die nak main2 lepas tu..
yang lepas tu pulak..nyusu sebab nak tidor..
bes tidor agaknyer sambil ngempeng....gggrrrr....
aku rase die tu ade masalah ketagihan kat susu nen aku ar...muwahahaha..
jadi nak tunggu sampai susu tu kuar balik waktu tu..
kene redho ar dengar anak aku ngamuk dulu....
[jadi atas sebab tu aku tau perasaan mak2 yang kate susu badan tak de biler anak nak nyusu sampai ngamuk2]
dah sampai memudaratkan-memang harus ar aku bukak pose waktu tu..
sedang dah kol 1 lebih...dah separuh hari pose..!!
bukak pon bukan makan ape2...aku minum air bergelen2 jer...
lepas sekejap...dah kembali ok..
anak aku memulakan misi mengempeng macam biasa....
tapi kali ni selalu nyer tak lame..sebab terus tertido...
alahai anak...

lepas tu tak pose lagi 2 hari sebab demam ngan sakit tekak teruk sampai melepek... 
walaupon tak lalu pon makan..tapi nak kene makan ubat..


hurrmrmm...hal2 memudaratkan..nak wat camane kan..
walaupon bukan sebab pe'od jer..
tetap gak ade pose kene di ganti...

tapi ade bende yang lebih merunsingkan aku sekarang...


aku risau pasal ebm yang aku pump sekarang ni...
dah hujung2 pose ni...hasil pump semakin kurang..!!
seminggu-2 ni..sehari pump dapat 10oz jer..!!!

okeh..aku tau..aku sendiri salah...
kurang pump dan kurang minum air...
dah tak de air dalam badan..biler pump tu pon kurang ar hasil nyer kan... *sigh

awal2 pose dulu..masih ok..maintain...sehari pump ley dapat 25 oz lebih kurang...-macam biasa..
tapi makin lame..makin kurang..
20 oz..pas tu 18 oz...kelmarin 15 oz...direct sampai 2-3 hari...
semalam 12 oz..!!! nak nanges.....huwaaaaa....

tinggal 2 hari nak pose..
lepas tu cuti seminggu..memang ngempeng jer lah anak aku tu..
harap2 die mampu stimulate kan balik susu aku waktu siang kembali ke asal...

eerrr...tapi aku dah tekad nak berenti lagi 2 minggu..
ok..tu lain kali pikir...

sekarang pikir yang tuk hari ni..
aku pulak sejak2 pose ni tak kosisten...
dah tak ikut timing dan selalu skip...*aku bersalah..
jadi no wonder susu tak dapat di stimulate ngan betul..
lepas tu malas lak tu nak kosongkan betul2...-konon2 takut ti aku yang haus giler..
tapi siyes ni..lepas pump mesti rase nak pengsan...*drama...

lepas tu biler dah tak larat petang nya..
muler ar skip pumping...adeeyyhh...
semua tu penyebab2 utama susu boleh terhenti aku buat....
dari 4 kali pumping waktu kerje..terus sekarang 2 kali jer...
tu pon 2 kali ni dah tak tentu masa...
dah macam tu..biler lain2 kali nyer..waktu yang sama dah tak nak penuh macam biasa....
salah siapa...sila marah diri sendiri...

jadi..ni mase yang sesuai tuk aku risau..
stock perahan dan simpanan berkurang dan tak balance ngan stock yang nak keluar hari2...



sekarang aku banyak bagi yang fresh milk [yang baru pump] kat baby sitter
kalau pump dapat 4 botol 5 oz...
3 botol aku bagi fresh dan 1 atau 2 botol aku bagi yang stock nyer...
dan lagi satu botol fresh milk aku simpan buat stock..
[awal2 dulu aku tak tau kene bagi lebih...selalu bagi yg simpan stock lebih..lepas tu ade member tegur..baru aku bagi yang fresh nyer lebih]
tu sebelum2 ni ar..sekarang pump pon setakat dapat 2 botol lebih jer..
memang tu ar 2 botol 12 oz aku bagi kat baby sitter qaleef..nak cukupp 20oz aku stock ebm dalam freezer sedia ada...
jadi macamane nak bertambah..!! berkurang ade ar *sigh...

aku setiap hujung minggu akan kemas stock..
yang baru2 pump aku nak kene letak kat dalam2..
yang stock lame2 kene letak kat atas-supaye senang nak capai pagi2 gi keje

ko tengok..dari beratus oz..tinggal lebih kurang 300oz jer..!!
stock ni pulak aku dah kire..
mampu bertahan untuk kurang dari sebulan jer..!!!
eerrkk..sebulan..!! 

yang tanda kuning tu..batch lama..
yang pink tu batch baru..
sekali batch aku simpan tuk 50 botol 6 oz

sekarang dah ngam2..ritu abes semua bekas isi penuh..
atas bawah semua tak de kasi can kat ayam ker udang ker nak letak..
penuh 3 tray yang atas2 die tu..
mase tu dah feeling2 nak beli deep freezer dah..
peerrgghhh...naseb baik tak beli lagi...
tapi kot2 ar lepas ni kembali normal..aminnn....*kene gigih balik
tak per..tu kire lepas ni..
kalau production kencang balik seperti sedia kala..
maknenyer deep freezer masih relevant tuk aku..


eerr..tapi kalau aku dah benti keje macamane lak cerite ek..?? 
atau..adakah ni tanda2 aku memang dah patut berhenti kerje...jeng jeng jeng...hahaha

tapi kan..aku pernah dengar orang cakap..
walaupon tak bekerja..tetap kene buat stock...-kalau betul2 mahu susukan anak selama 2 tahun... betul ker..??
sebab kite pon tak tau ape kemungkinan ley jadi kan..
tah2 termengandung balik ker.....teeeetttt....[jangan ko..aku ni kene tunggu lepas 2 tahun baru ley beranak balik]
ok..mungkin reason lain...yang aku sendiri tak pasti lagi..

tapi ko tau jer lar kan....anak aku ngan botol susu tu kan musuh ketat..
hagak2 ko...nak ker die isap EBM tu dalam botol biler die tengok mak nyer dok depan mate..??!!
eerrr.... susah nak jawap sekarang...walaupon aku pasti jawapannyer-jangan harap..!!! [huhu]

korang2 yang duduk umah tak kerje..buat stock EBM tak..??
*aku tau sarah buat..

kalau tak yah buat..beshnyer...!!!
asalkan anak terus menyusu dan stimulate..aku rase tak de masalah kot kan..
kan kan kan....??-aku tanye ni...

eeerrr...malas sebenarnyer...huhu

tapi kalau betul2 ar kene buat..
gigih ar aku macam mase pantang dulu bangun tengah2 malam buta mengepam...[dah dapat bayangkan]
sebab siang nyer aku pasti..susah nak penuh memandang kan si Qaleef suker nau mengempeng...makin lame makin kuat lak tu nyusu...
kene ajar jugak die berbotol nih...tak kire ape...
demi melengkapkan penyusuan 2 tahun..
kurus kering lar maknyer ni nanti....huhu

apepon...aku harap semuanyer kembali normal lepas dari bulan pose ni...
makan minum banyak2 balik macam biasa...
bulan2 pose ni biase ar kan-aku tak selera nak makan sangat..
kalau bukak pose tak makan nasik..alamatnyer sahur ar baru makan...
sehari sekali jer..
air masak kosong dari 3 liter biasenya..sekarang..nak minum 5 cawan pon susah...haaaiihh....


hurrrmmm...ni ar perkembangan terbaru tentang breast feeding journey aku..
sepanjang bulan pose nih..
kalau ikutkan..kalau betul2 jage makan minum..
insyaallah tak kan effect...
tapi tuk aku yang memanjang tak lalu nak makan..
memang effect die ley nampak jelas ar...
tak per...aku yakin..aku mampu susukan qaleef sampai 2 tahun...*tekad kat hati
dan insyaallah...banyak2 doa agar rezki Qaleef berpanjangan...aminnn..



korang nyer cerite susu sepanjang bulan ramadhan macamane pulak...??




p/s :: jangan saling mengata..dan saling menghormati...jadi tak kan timbul sebarang isu...harap paham maksud aku...








24 comments:

~cahaya~ said...

aty..aini pon dah lobang 3 hari..tp bkn sbb period..sebab demam and rasa kering kontang lps pam..mmg tak larat laaaa... :(

Honey_Dear said...

saya gi jumpe breastfeeding consultant haritu, tanya dia, perlu ke tak saya buat stock, dia tanya saya balik, kenapa nak buat stock.

katanya;
"as long as your baby feeding on you (BF), selagi tu lah susu akan ada, insyaAllah. Cuma jaga pemakanan & kerapkan menyusu.

lepas tu, mmg sy stop tros buat stock.
Kalau keluar/kene tinggal anak, pump yang fresh je utk bottle feed.

Cheyan said...

Wahhhh ngapa sama..I punya stock pun kurang dah..sb minggu2 last ni kalau pump dapat 10-12 oz ja..awal2 puasa leh la dapat 20oz..ishhh2..

Tapi sy masih cukup puasa lg..insyaAllah...

SiMply NaD'Honey said...

aty-bestnyer tgk stock ebm aty...heheheh:)byk tu....rezeki qaleef alhamdulilah:)

Allene said...

bnyk la lagi tu... hafidhnya susu... lin pump hari ni, untuk esok... itu jer... mmg tak ada balance. lg terus. :(

Nadt said...

kalau x sebab nak naik keja xlama lagi,memang saya malas nak mengepam bagai nih.huhu..bb plak nak df je da pandai reject botol.so sesi pam mengepam sekarang ni pun asyik ke laut je.hanya harapkan bb df je untuk stimulate susu.huhu..kalau aty da berhenti keja, xperlu kot buat stok banyak2.qaleef ble df n kalau perlu tinggalkan baru la pam tinggalkan yang fresh.just my 2cents.~ :)

antalya said...

comel je botol2 EBM tu. comel sbb byk

fifi tiez said...

xde pngalaman lagi tp kalo sy..dah duduk kat rumah,malasnya nak pam-pam bagai.haha..

Veelara said...

pd pendapat kite,even aty ade 24jam ngn qaleef pn,stil kene buat stock...bak kate org sediakn payung sblm hujan...so apa2 hal, stock susu ade leh cover..

Amin.mudah2an rezeki qaleef bterusan smpai 2 thn

aty,cser 2 thn ok,hahahaa

jaja_NorLiza said...

aty kalo dah duk umah x yah wat stock pon xpe..sbb direct lg bagus kot...tp stock kena ade gak incase nak tggalkan qaleef..

* akak ni arissa dah nak masuk 2y..wpon siang dia minum FM..tp mlm still ngempeng lg...so, susu masih ade sampai skang..tp susu x byk sgt la..

nuyui a.k.a miss YUI said...

huhu,nak wa cmne kan.. sy ni pon haa sekrat ari je arni..waaaa!!
p/s: posmen dah cuti kot kak.. lepas raya la tu smpai..hihih.

ettyzukhair said...

aty if dh berhenti keje nanti pon jgn stop buat stock..kita xtau apa akn berlaku in future...just rotate jer yg lame buang2...bukan nak membazir tp mane tau bukan minta ye..kita xsihat ke...kene makan ubat tertentu utk certain period..etty selama setahun bf ni.. 6bulan awal etty bawa ameer ke opis still buat stock bila ade masa..maintain pump at least sekali sehari.. lps 7bulan baru ke nursery so stock ada jalan n mostly freshlah bagi kat nursery.. dah hampir 5batch etty buang susu2 sebab nak maintain production so pump jugak n nak maintain freshness susu tu sendiri..oo sy xde deep freezer..huhu

Wawa said...

sy punye awal2 pose dah mengering...sadis! tp betul la aty ckp, kne disiplin utk mengepam dan byk minum air...

tp dah klu berbuka, mnde pertame kite minum AIS!rasenye ais tu musuh ketat utk bf kan...pastu sepanjang malam mmg air putih tak sentuh lgsg...duk teguk air manis je...semalam ngn kelmarin je minum air putih sbb kne demam...pas makan ubat, kne la minum air putih kan...hihi...degil ini mama...:p

*eh ubat antibiotik bley banyakkan susu ke..??mkn ubat rase mcm bengkak n lencun2 baju...wuwuwu...*

Liyana said...

seronok nye tgk stok susu aty.. byk betul :)

eima said...

aku sokong ko benti kerja kat tempat tu ... hehe

utk stock susu buat jugak mana tau dpt kerja lain plak ...yg lagi besh....

pengalaman nyusu time bulan posa tak dak ... anak aku dah refuse dah

veesakura said...

me slalu dapat 14-15oz sehari sebab pump dua kali je kat opis. tapi lately nih, dah berkurang ke 12oz jer.sadissss.kurang minum air kot. baby plak dah makin minum banyak.huhuhu

CikNaa said...

aiyarkk aty jgn skip2 lagi maa.. ciknaa suke tengok aty buat stok EBM byk2 tu.. pliss jgn give up oke.. tlg buat sbb ciknaa xdpt nak fully BF sbbkan xbuat stok mse pantang dlu. **menyesal smpai skrg**

Rozita said...

aty, kalau tanya akak... tak yah..hehe.. since anak banyak ragam dengan botol dan mak dia pun banyak ragam(malas..hehe).. tak yah ler..

macam akak yg keja ni pun kalau direct dengan anak hujung minggu atau cuti langsung tak pam.. hahaha.. pemalas gila aku ni...(jgn jadi mcm akak..dik..)

ieza said...

salam...

aty de amik SHAKLEE x? kalo de amik, aty kena jaga pemakanan tau.. better msa sahur n berbuka tu kena amik yg berprotien.. lepas sahur amik ESP dgn ALFALFA 4 biji n kurma sekurang2nya 3 biji. berbuka plak amik ESP,ALFALFA 3 biji,VITELIA 1 biji. nak tido amik ESP lg,ALFALFA 3 biji,VIT C 1 biji,ostometrix 1 biji n B COMPLEX 1 biji... air minum 3 liter tau...
kalo x blh minum 3 liter amikla 2 liter pn ok... itula yg sy amalkan & alhamdulillah breast sntiasa ada susu...
sambil pump @ susukan Qaleef, aty doa..
"YA ALLAH... permudahkanlah segala urusan kehidupanku,banyakkanlah susuku untuk bayiku dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang Engkau syariatkan... AMIN.... "

InsyaAllah....

Ros Anis Rusli said...

sonoknya tgk stok aty...anis xd sempat wat stok..susu kan sikit..kais pagi mkn pagi, kais ptg mkn ptg..tp alhamdulillah, wpun mnum susu fm, airiell sampai rini ttp dpt mnum susu anis...sehari 10-12 oz anis akan bg kt pngasuh..dh abis susu anis pngasuh topup susu fm...

♥ Elin ♥ said...

wah meriahnyaaa susu........................

aty mkn apa sampai jd mcm nih banyk..

Cik Puan Rara said...

aty jgn ckp 2 tahun baru leh preggy balik.my aunt,czer gak,anak baru 3 4 bulan dh preggy balik.gagah.

mRs mysarah said...

i dah tak buat stok dah sekrang aty. malas sebab budak kecik tu takmo minum. terus mood down nak mengepam huhu. yang pam simpan kat chiller sampai berminggu, dah basi, buang gitu jer. nak wat frozen pown jadi malas huhu. n now tak mengepam lagi dah.. tengok lah nanti kot lah kerja balik kan (kot lah) baru lah nak ngepam semula

Nafisya Ismail said...

comei gamba raya.... selamat hari raya! hehe