Thursday, August 16, 2012

cuti raya tak approve sebab dah cuti beranak lama..??!!! marah hokeh...!!




mane same...!!!!
cuti beranak tu dah memang tak dapat nak elak...
tak kan aku nak cuti beranak 2 hari jer kot..!!!

ni cuti raya ko..bukan lama nau aku mintak...

alasan tak nak approve cuti raya aku sebab ritu aku dah cuti beranak 2 bulan..!!
marah ko tau tak...!!
aku semalam sampai pening kepale berdesing telinga sebab menahan marah...
sampai tak mampu nak meluah kat sape2 pon...kat blog pon sama...
sebab nanti aku kompem2 termaki buat sia2 pose aku semalam...


tu ar..orang nak resign awal tak kasi...
lepas tu tak kasi aku cuti beraye lak..
dah ar fes time nak beraye ngan anak....


cuti tahun aku ade lagi..
walaupon tak banyak..tapi aku rase tak sempat pon aku nak habeskan sebelum letak jawatan bulan 10 nanti..

lagi pon...orang melayu kat opis ni berape kerat ar sangat...
dan keje pon masing2 tak de link..ade back-up
aku nyer manager or orang yang back-up aku kalau aku cuti pon non-muslim..
die tak kisah pon aku cuti.. [ngan die memang senang..sporting]

okeh..mungkin sebab die non muslim so die tak paham yang kite nak beraye sakan...
alaaaa..biler time ko nyer raye....kemain lagi sakan ko bagi orang ko cuti kan...
aku dan dak opis yang melayu islam ni terkontang kanting ar keje gak tak banyak bunyik..
cuti sehari jer walau ko cuti seminggu..!!
tetibe biler time orang yang berape kerat ni jer kat opis nak beraye..-tak kasi cuti pulak...
haaaiiihh..ini boleh mendatangkan marah...betul2 punyer marah...!!

pasal cuti beranak lame tu satu hal...
bukan aku jer die tak kasi cuti..tapi member2 lain gak..-sedang member tu tak cuti beranak pon kan..
muler ar aku nak argue...

so die bagi alasan ke-2
tak ley cuti sebab kiteorang apply lambat...
ni muler ar mulut aku nak kuarkan ayat2 yang boleh membatalkan pose aku rini nih...
masing2 dah apply awal..ikut procedure 2 minggu awal..-bagi lagi awal dari tu..
macam biasa bagi pada HR dulu ar kan..
tapi HR tu yang baru nak mintak approval semalam..!! -so itu bukan masalah aku...
biler argue lagi...die bagi pulak alasan ke-3..

tak nak kasi cuti sebab die kate semua tak ley cuti serentak...
yang nak cuti tu pon bukan bangse lain... orang melayu jer..
dah tentu ar semua nak cuti...kompem2 orang melayu nak sambut raya...
tahun lepas ok jer...orang nyer pon banyak tu gak..bukan bertambah atau berkurang pon...!!


*sigh


rase ditindas kan....
siyes aku dah rase lama bende ni...
mentang2 ar keje kat kompeni non-muslim..
melayu lak tak ramai...jadi suara ramai tu jarang nak berbunyik..

bos aku tu memang jenis berkire giler..
aku tak tipu nih..
haaa...ni yang muler nak termengumpat ni...adeeyyhh....

tu belum aku cerite kat ko pasal solat bagai...
sebelum aku masuk..dak opis ni struggle setiap kali nak solat..

tapi bagi aku..hal solat no-compromise..
aku sanggup  berhenti jam2 tu jugak kalau aku rase bermasalah nak solat..
dolu2 dengar cerite..waktu lunch hour office ni lain -tak kene ngan waktu solat zohor tu..
tak de pulak disediakan tempat rehat..apetah lagi tempat solat...
ko pulak nak gi solat kat mesjid jauh amik mase setengah jam jalan...-tak ley pergi lak tu..
jadi macamane...!! tu aku cakap dak opis aku ni dulu struggle giler setiap kali nak gi solat..

mase mule2 masuk kerje kat sini...
aku tak peduli..aku solat jer kat celah2 meja lemari kat bilik HR..-mintak tumpang..
bukan lame pon kan... aku tak peduli...
tapi yang lain rase tak selesa...
bilik HR kan confidential...so..bos muler rase tak senang..-mase tu aku dah rase nak letak jawatan..
aku nak tunjuk kat semua..kat bos dan bangsa lain..
tak de kompromi dalam hal bersolat..
aku akan bersolat kat mane2..[asalkan rase bersih]
dan aku nak die tau..tak de sape ade hak tuk menghalang pekerja islam bersolat pada waktunya..not even bos..!!
jadi bos aku tu adjust timing lunch hour kiteorang...ley ar solat kat luar
walaupon tetap rase susah sebab perlu bekejar2 ker mesjid yang agak jauh.....dan bekejar2 pulak nak makan dengan baki rehat dalam 15 minit...
tapi tu lebih baik dari sebelum tu...


aku bukan ar nak resist bagai..
tapi biler melibatkan agama...-aku rase tak de tolak ansur..
die rakyat meysia...duduk kat negare islam..
tapi begitu mementingkan diri...
yang menarik aku nak cerite..
aku nyer 2nd bos pon bukan non-muslim...lagi pulak luar negara mari..
pure nyer asing...
tapi biler aku mintak izin nak keluar solat jap diluar [dolu2] waktu kerje..
die nyer jawapan lebih baik dari orang yang duduk kat negare islam ni sendiri
-ini negara u..negara islam..u boleh buat semua tu dan i tak de masalah dengan semua tu..just go n take ur time-  [ok..die cakap in english ar tapi melayu die pon agak fluent]

dasat kan...hidup dalam negare islam..
yang majoriti rakyat berugama islam..
tapi rase ditindas macam tu sekali...

bos aku memang seorang yang sangat2 berkire...


sebab tu ar aku tak heran nak berenti kerje..
bagi aku..nothing to loose...


so berbalik pasal cuti raye tu...

ko tau aku cakap ape ngan bos aku...??
aku tak kire..aku nak jugak cuti walaupon bos tak approved dan un-paid leave sekali pon...
since aku nak berenti sebab nak utamakan anak dan keluarga..
jadi kenape harus aku kerje mase hari raya kan...
mase tu bos aku dah muler marah...mesti ar tercabar kan..
sebab aku melawan...
aku memang betul2 tekad...selame ni aku tak pernah berkire kerje atau ape saje ngan die sikit pon...
keje aku tak pernah bermasalah -sebab tu die berat nak kasi aku berenti ritu-
kalau nak cakap pasal cuti...
sebelum cuti beranak ritu pon..aku teramat ar jarang nak saje2 cuti atau mc..
sampaikan last year..cuti aku siap ade lagi mase account ditutup akhir tahun...
sekali sekarang..ko nak larang aku cuti beraya ngan keluarge..memang silap ar...
muler ar aku keluarkan hujah2 bagai...
jangan ingat selame ni aku tak pernah complain ape2 jadi ko ingat aku akan ikut semua...

so..lepas kontroversi..[yang aku buat] ngeh ngeh ngeh..
bos aku approved kan semua cuti staff lain jugak...-walau dalam keadaan marah...
dan...ade aku kesah...
bukan tak hormat...aku pon bukan mintak dalam keadaan marah2...
tu aku rase lebih baik dari biler sampai masenyer nanti aku terus tak datang...haaaa....betul tak...


jadi akhirnyer....dapat gak aku bercuti raya...yaaeeeyyyy...
hal lain aku tak nak pikir...

laki aku pulak jadi batu api -soh aku berenti jer semalam..die ready jer nak amik aku...huhu...



p/s :: terus tak de hati nak tunggu sampai 2 bulan lagi...akhir bulan ni letak jawatan..kompem..!!






28 comments:

Anum said...

yahoooooooooo raya mood

Farhana IezAna said...

sabar ye..memang banyak kes krj kt company bukan bumiputera kena tindas..nasib baik akk dpt cuti..

♥ Elin ♥ said...

sabaaaarrr..elin barubuat entry marah..hahhhhha

paham sgt...dulu elin pun mcm tuh kampeni org asing. mcm tuh lah...kalau mereka bersatu mmg mereka tindas habis habisan org islam

sabar eh syg...hujung bulan nih cabut jer...kerja yg melambak tuh tingglkan jer ;p

hiihiih..

nuyui a.k.a miss YUI said...

aish..trok sgt itu olanggg..haha.. vgus kak..bhenti aje trus bulan ni..snng..jg baby lg bek.

Rozita said...

huhu... dahsyat pengalaman ko dik... sadis... kalau akak pun awal je berenti cam ko..kat mana kita leh mengadu ek?

Eny Yusnizar said...

kalau saya jadi akak, mmg hari tu jugak saya berenti.. geram betul kan. Cuti bersalin as stipulated in labor law, and cuti tahun ada lagi, so dia tak boleh buat mcm ni

antalya said...

bagos!! berenti terus keje cepat2. jgn tunggu lama lg dah.melampau betoi! eh akak plak yg emosi

CikNaa said...

huh giler arhh..
berdebor plak bace entry ni sbb ciknaa penah keje ngan c*** mse kt travel agency dulu.gitu la dia buat.. menindas org melayu!

akilla ibrahim said...

baru dia tau'n..dia ingat xda org yang akan bantah apa yg dia cakap. bagus aty..hehehe..
klu dah macam tu memang patut resign terus hujung bulan ni..

Allene said...

dorang mmg aty... lin dulu, pas submit jer resign letter... ikut suka jer nak cuti... kadang2 EL la,.. MC la... bukan nak adap dorang lama lg pun...ikut suka je...

Aeen said...

huhuh..biase la tu bile keje ngn company bkn melayu...kalo raye dorang bkn main bg cuti..senang je nk approve...kalo mlayu...mcm2 dicakapnye...tp aeen alhamdulilah...wlaupun cmpny ni cina yg handle...nk cuti ke ape..xde masalah...dorang leh bertolak ansur lagi..siap tny bile nk aply cuti raya...kalau apply sehari je cuti raya..dorang tnye..knpe sehari je...huhuh..bab sembahyang pun xkesah sgt..memang dorang sediakan tmpt smbhyg...wlaupun tmpt smbyg tu beralaskan simen je...tp hari2 cleaner bersihkan..smp satu masa tu boss siap tnye nak pasang carpet ke x kat tmpt smbyg tu....apa2 pun naseb aty dapat cuti gak...kalau aeen jadi cam aty...xtunggu bulan 10 la resign...hujung bln ni gak la resignnye..peduli dy nk ckp ape kan..

thisisfarhana said...

uish. bengang pulak dengan bos aty bile bace entry ini. benti je lah cepat2 aty. kalau boleh lepas raye tak yah masuk2 keje langsung dah. ngehehehe. tp kang takut kena panggil lawyer plak. hihihihi

Gieyana said...

sin kt uols..sabar k..tp x best ler psl x byk pon malay yg keja kt situ but susah nk dpt cuti..luckily sy yg melayu brp kerat nie senang sgt bercuti..kalau nk amik unpaid pon senang sgt...dan ygpenting ada surau walaupon tpaksa bkongsi dgn guy..:-)

ettyzukhair said...

benti terus pas raye...hehehe..

Dkna Abza said...

memang betul marah nie akak..heheeee.. letak la jawatan akak..pasti da job lain untuk akak :)

Mimy Hamid said...

aku amcma nak jadi batu api gak macam laki ko...memang patut la aty ko benti..kalau keje ngan company non muslim mcam ni..tak de kompromi langsung...gitula kalau opis penuh ngan bangsa lain..cuba dia keje ngan kompeni melayu..kita blh je tolak ansur...aku sokong ko benti...tak suka aku dengar benda gini..berkira...aty ko nak keje TM tak...eh tetiba...geram la weh...meh TM ada kosong...apply je la keje apa pun...leh lunch ngan aku muahahahaha..

h a p r a q said...

tahniah aty...berjaya gak dapat cuti raya...sib la bos kt sini tak macam bos aty...klu tak..confirm resign...byk keje lain lagi..n masih ramai bos yang memahami ...

Saleha said...

Tabik spring.. akak memang berani
salute ok

Saleha said...

Tabik spring.. akak memang berani
salute ok

MizzTina said...

hahaha...bagus kak!!! kena ajar ckit bos yg mcm tu..jgn hengat kita ni kuli, ikut sedap dia nk halang kite bercuti sdgkn kite ada hak..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

syukur dpt cuti. =) sis, dia tu bukan tak tau kita nak raya.tapi saje2 buat2 tak tau.selfish..penah merasa mcm tu but luckily tak keje dah ngan company non muslim.memang serik.even gaji pun non muslim tu lagi besar dari kita padehal same je jawatan.racists is everywhere eventhough ade 1malaysia.

Veelara said...

sakit ht bc...
Letak jawatan je aty..
Buat apa aty je sorg btimbang rs ngn die.die x btimbang rs lgsung kt kite kn...

Tp kan aty...
Kite keje under boss islam.
Solat stil jd mslh..lg sakit ht..
Paling ketara ms kite pregnant hr tu...muntah2 teruk...kdg2 mnta nk rehat kejap jee kot kt surau tu pn jd isu....sudahnye menahan loya,muntah segla tu kt meja keje je..
Sama je...keje xjln gak.tp bukan kite sj2....huhu

jaja_NorLiza said...

jeng..jeng..jeng... ni lg sorang BATU API paling besar dah mai ni....
kalo akak jd aty terus benti keje..tp tggu dapat gaji dis month dulu lar...kuang ajo punya c***! bab2 agama tu paling buat akak HOT!

Ema Minami said...

waa....teruknyaa..sian u aty....tp i respect sbb u berani kerana benar mempertahankan agama kita..sampai semua staff melayu boleh cuti!! hehe..yeayyyy...selamat hari raya aty~~

cik fadh said...

ok kak, entry akk ni mmg da kukuh sgt tuk akk berhenti dan resign trus hujung bulan ni...kalo fadh jd akk pown fadh akan melawan walauapepun risiko die..mulot i pown laser..kakaka..bagus akk ni !

eima said...

benti kerja apply gomen ...gaji sikit tp hati senang

Wawa said...

susah jugak ye...sebaek la sy keje kat compny melayu...raya ni opis pun tutup seminggu....

tkpe aty, sy pun jd batu api, benti je keje duk umah...kdg2 dorg ni berlagak mcm negara ni dorg yg punye...eh mmg la dorg pnye gak kan...1 malaysia...hihihhi...

sabar ye aty...selamat ari raya!

Nadya Zahid said...

HOIHH..kejam tu kalau cuti branak 2 bulan, pastu xbg cuti raya...mmg confirm la marah kan?
nad seb baik dapat cuti wlupon baru apply last week!hehehehehe