Monday, August 27, 2012

mak pak siap dulu atau si anak..??





dulu mase bujang anak dara..
pagi2 subuh raye bangun..terus kedapur tolong mak hidang makanan lauk pauk bagai..
kejut adik2 mandi sunat raye dulu-kalau tak kang berebut bilik air..
lepas derang dah siap baru aku pulak mandi dan bersiap..-tak make up lagi sebab nak di semayang raya..
bali solat baru make-up bagai -sebab nak amik gambo raye harus ar cun kan..[ngeh ngeh ngeh]


lepas kawen..
raye fes time tak de anak lagi...-tapi tahun lepas tak de mud nak beraye sebab awal ngadung..
siap gak ar tapi ala kadar..-kat umah mertua..

biler dah ada anak.....
bangun2 terus ngadap anak..-dah tak de ke dapur dulu..
tapi sebab dah tau..jadi malam raye tu aku dah siap standby kan pinggan mangkuk bagai...
mak aku tinggal isi jer dalam bekas letak atas meja..
kejut laki soh siap dulu...lepas tu mandikan anak..-kene siapkan si anak dulu..
baru ar maknyer boleh siap...
tahun ni tak gi solat raya...
orang laki jer pergi...-aku terkontang kanting kat umah menunggu ngan anak...

paknyer dah nak siap..pak cu nyer pon dah lawo...tapi anak pakai baju tidor lagi...










sonok siapkan si anak nak beraye nih..walau pon die tak paham ape bende pon...huhu
tengok mak nyer pakai naju tidor lagi..sedang mase tu dah pukul 8 pagi..
orang lain semua dah siap nak gi mesjid dah..




haaaa..dah siap berbaju melayu..
kepiah ker tudung dalam tu...?? hahahaha... muat ngam tapi panjang lak kopiah nyer...
macam yang korang bagitau..aku dapat beli kat pkns shah alam..rm 5 hengget jer...
tapi sebab pergi tak bawak anak mase tu..jadi gini lah ropernyer....


ini adalah gambar pertama kami sekeluarga ber-3..!!
Qaleef Eeman dah masuk 4 bulan baru ade gambar ber-3...sadis sungguh...



 hero of the day

ngan Tina dan Lu'lu Tasneem..

 tahun ni..ni jer yang ada..
keluarge aku..keluarge Tina.. dan adik2 aku..
abang2 aku semua raye umah mertua...macam biasa..gilir2 ar kan..
sorang ke kelantan sorang lagi kat Perak..
kalau kiteorang dua beranak tak de..
kesian ar mak pak aku beraye ber-4 jer ngan adik2 bongsu aku tuh..


raya tahun ni sangat penat...!!-teramat sangat...!!
sebab konon2 balas dendam tahun lepas tak dapat nak sakan beraya..
jadi semua yang tahun lepas tak gi umah menziarah..-kene pergi tahun ni..
dah tak de excuses.. kalau aku sendiri tak tahan penat lagi kesian kat anak...
sepanjang seminggu cuti ni..memang tak duduk kat umah..
dari hari pertama kat umah family aku..sampai ar balik ke kampung mertua...
balik sini hari rabu..terus sambung beraye lagi kat sini pulak..
tu belum kisah tetibe ramai2 sedare dan kuarge datang menyerbu beraye ker umah aku kat rawang pulak semalam..panik ko..!!


jadi hari ni masuk kerje..aku masih keletihan...
keletihan beraya....huhu...

dan masih lagi belum berakhir..
senarai jemputan dan list kawan2 yang wajib kene datang masih panjang.....hurrmm...










30 comments:

.:shura shushi:. said...

Baiknya Qaleef tak meragam masa pakaikan baju COMEL berbaju melayu :))

MizzTina said...

comelnya dak tecik berdua tu!!!

Aeen said...

dah comey dy pkai bju raya....hehehe...suke lak tgk kopiah dy tu....

Wawa Yusoff said...

qaleef oh qaleef.. aunty jeles kamu ade baju melayu dan berkopiah. anak aunty pakai kemeja sahaja. huhu :p

Ryn said...

syok nye tgk aty beraye betiga..w.pon kelibut semacam kot pg2 raye tu kan..ye la petame kali kan...hehehe..qaleef nye duit raye mesti banyakkk...hik3

samela kite aty..pkol lapan pakai baju tido lagi..menyiapkan 3 org anak buah...kalau anak sendiri mau pkol 9 baju tdo lagi kot...hehehehe

slmt hr raye tau!!!

Dkna Abza said...

dah jadi kebiasaan pasti pak siap dulu..kemudian anak..mal last skali..pastu pak bising ckp mak lambat bersiap ahhaaa

as ♥ Leenda said...

selamat hari raya aty sekeluarga..maaf zahir batin..hehe..

MyHaPpInEsS said...

gerammyer tgok si kecik tue senyummm...selamat hari raya, maaf zahir dan batin.

Wawa Tasliman said...

comel sangat tengok baby pakai baju melayu.. cubit pipi sikit.. :)

Mila Ahmad said...

selamat hari raya kak. merah pakngah si qaleef

Cik Puan Rara said...

ohhh tahun depan mst rara pon cm ni.tahun ni boleh beriye2 makeup jugak.tahun depan nan hado lah jwp nya.hehehe.neway aty cantik! and kurus sgt! mkn bnyk sikit.hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

hihi,beselah tu kak..slmt hari raya.. comel si baby temabm tu!!

Allene said...

seronokkan raya as mother... memory raya jd mak tuk pestime... :D

O'gosh said...

biasa siap naka2 dulu la....kalu x...nnt time dah bole jalan nnt, jenuh la berpeluh mengejar nak pakaikan baju...Selamat hari raya Aty..Comel je Qaleef

fifi tiez said...

baru tengok qaleef sudi senyum kat gambar..hehe..

antalya said...

akak ni mother of two..huru hara sket ar pagi raya.tu pon akak dh mandi dulu awal2.standard kalo siapkan anak2 sure akan dulukan si kakak.kakak dh wangi baru turn adek pulak mandi.btw wiken ni blk umah parents tak? leh singgah bdr putera 2.akak ada wat mkn2 sket.address no.55 jln kebun nenas 4E/KS8 Bandar Putera 2.jemputla dtg ye

Riana said...

bahagianya tengok gambar u all ber3 =)

Wawa said...

same lah..pak nye siap dlu..pastu anak n last sekali baru mak nye...dlu klu make up amek mase mst 45mnt...skang 10mnt je da settle...malas nk beriye2 cam zaman muda mudi dlu...hik3...:p

Gadis said...

Qaleef comel pakai baju melayu..
hihihi...
geram tengok...

Mimy Hamid said...

Qaleef montel siap sedia nak collect duit ghaye....sama la kita beb last year mood ke laut pregnant..lagi pulak umah mentua..bila tang family sendiri hover...aku balik muar , johor kg mak aku...Fayel lak pagi tu bangun awal...kul 6 dh bangun....aku siap kan dia dulu la..mandi air panas...tapi aku sempat solat sunat raya walaupun kelam kabut...elok je Fayel meniarap depan aku masa solat sunat raya

aniswany said...

comel giler kan baby kecik pakai baju melayu..hishh geram tgk ^_^
selamat hari raya sis :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kehadirannya satu rahmat dari Allah yg sgt berharga kan, walau kelam kelibut tapi Aty nampak berseri dlm gambar tu, tanda bahagia bergelar ibu.

~ NANA ~ said...

i siapkan anak last skali...janji mak dia nampak hot dulu (takot2 ada org dtg beraya awal) hahaha

raya tahun ni pon agak penat sbb anak buat perangai sket...hihi

shizansyafik said...

selamat hari raya atie.. bulat nye mata qaleef...

Miss Sunshine said...

comelnye semua gambar2 raya ni... =)

ReYNa said...

bila tgk qaleef mcmtgk rizqi.:-)cimel berbaju melayu

Erina Asmawani said...

Ena haruslah siapkan anak dan abahnya sekali pagi2 raya tu. Pastu terus siap tolong2 pe yg patut hidang makanan atas meja. Dah settle semua baru siapkan diri sendiri. Smua memang kena pantas..takde masa nak hegeh2. Hehehe.

Ololohhh..comeynye gambar bertiga yg Qaleef senyum tu. Geramm! Lu'lu pun tomeyyy :D

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Bulat mata Qaleef seronok nak beraya ye.. Dah jadi mak2 memang kena siap last sekali..huhu

Ema Minami said...

olo..oloo...olooo....gerammnyaa tgk si qaleef ni..mata bulat.! comey sgt dia senyumm..exited nk raya ea qaleef? hehe..selamat hari raya atie..^^

Mr n Mrs Zaidi said...

selamat hari raya...nak duit rayaaa boleh???? hihihihi...comelnya qaleef pakai bju melayu..xsbr nk tunggu daaliyaa besar sikit nk belikan dia bju kurung...skrg dia xleh pakai sbb dia debab bila pakai bju kurung mcm serabut jer..panas jer...huhuhuhuh... kita sme la, tahun nie raya bertiga..seronok bila tgk anak pakai bju raya, walaupun dia xthu pn ape tu raya...hihihi