Tuesday, August 28, 2012

2 tahun...



eerrr..ko tau tak aku jatuh cinta ngan fared dolu2 mase dengar die nyanyi sambilmain gitar lagu Ahmad Dhani -Munajat cinta-


romantik ar tu konon....heheh



aku dan fared tak bercinta lama sebelum kawen..
ko percaye tak kalau aku cakap lepas kenal tak sampai 2 bulan..
fared kate nak masuk meminang aku...?? 
sedangkan mase tu die langsung tak cakap nak kawen ngan aku pon..
tetibe mase ngah makan die cakap keluarge die nak meminang aku.. 
"bulan depan kuarge saye nak datang meminang awak"
eerrrkk.... die tak propose aku ponnnnnnnnnnnnn nak ajak kawen ngan die..!!
dah ar tu...cakap lak kat kedai mamak syed seksyen 9 shah alam...
sungguh tak lomantik kan....[ngeeeee]

aku ngah makan roti nan mase tu...
biler die cakap macam tu..
aku lak pikir..siyes ker..?? -dan makan macam biasa..

aku mase tu tak terpikir nak kate mintak tunggu jawapan ker ape...
aku pon tak tau ape aku pikir mase tu...[huhu]
yer ar..sebab die kate nak masuk minang aku tu mase kiteorang masih lagi berkawan..!!
bukan bercinta pon tau....
konpiden jer die yang aku akan terime pinangan kuarge die tu..

[tapi aku pasti akan menyesal kalau aku tolak pinangan dia] 

lepas jer die cakap ari khamis tu...
sabtu tu...aku ikut die balik johor jumpe mak abah die...
haaaa....kejap jer kannnnnnnnnn...!!!
sepatut nye kalau ikutkan die nak datang jumpe mak ayah aku dulu..
plan hari sabtu nak jumpe..tapi ayah aku tak free..
jadi die bawak balik aku ke johor dulu..-balik kejap jer...tak sampai sehari pon-
esok nyer hari ahad pagi2 baru die datang jumpe ayah aku...[nebes]
yang geram tu....die tak cakap ape2 pon ngan ayah aku kate nak merisik aku bagai...!!
-alasan die..die kate...ayah boleh paham maksud die...[ggggrrrrrr...]


lepas 3 minggu...keluarga die datang merisik aku...mase raya haji...
dan lepas sebulan..awal tahun 2010.. kami pon bertunang....
9 bulan jer bertunang..kami dinikahkan pada tarikh hari ni....
kalau dihitung...dari tempoh kami mule2 kenal pada 25 oktober 2009.. berjumpe..berkawan..dan bertunang sampai tarikh kami kawen pada 18 september 2010...tak sampai pon setahun..!!

macam terdesak...?? gelojoh...??

mungkin tu pendapat orang yang tak tau kisah disebalik semua ni...

tapi bagi aku...aku bersyukur sangat2 sebab segale nyer dipermudahkan...
Allah benar2 mudahkan segala urusan kami...
dari mula2 berkawan..sampai saat bertunang dan seterus nyer kami berkahwin..
tak de pon halangan2 besar yang timbul..semua berjalan lancar seperti dirancang...[kecuali nak carik tarikh nikah]
alhamdulillah...

sebenarnyer dari awal...dari sebelum berjumpe dia...
dan pada saat aku dipertemukan dengan dia pertama kali...
aku dah serahkan segalanye pada Allah...
kalau dia bukan lelaki yang diciptakan tuk aku...aku mohon supaya Allah tak izinkan aku bertemu dengan nya pada hari sepatutnyer kami berjumpa..jangan izinkan hati terbuka tuk dia..jangan izinkan aku mengenalinya..
percaye tak aku cakap...aku serahkan bulat2 pada Allah...
dengan taubat..solat hajat dan istikarah tanpa henti...

aku tak pandang harta kekayaan...darjat atau pekerjaan die..
tak tau kenape mase kenal die..aku tak amik tau pon pekerjaan dia..[pelik kan] gaji dia..kereta dia...
aku mencari suami yang sempurna solat nya..supaye teguh iman nya..
pendapat peribadi aku...jika hubungan die ngan Allah baik..
insyaallah..Allah akan sentiasa bersama dia..[dan kami]
betul..semua orang mahu suami yang baik...
suami yang baik jugak adalah rezki...


saat aku menerima die tuk jadi suami aku..
aku benar2 yakin dengan pilihan ALLAH...
ALLAH bijak merencakan segalanya...
aku tau pilihan Allah terbaik tuk hambanya...
mungkin bukan terbaik tuk orang lain..tapi terbaik tuk aku...
dan alhamdulillah... memang pilihan yang tepat tuk aku..
saat ni aku benar2 bersyukur memilikinya sebagai suami aku..
dan tak pernah sedetik pon timbul kat hati aku menyesal menerima dia..
secare jujur..dia adalah lelaki yang sebenar2 aku inginkan menjadi suami aku..
memiliki segala nya yang tak pernah aku harapkan sebelum ni..


namun...die bukan lah sempurna..
dia manusia biasa..ade kelebihan dan kekurangan nya...
tapi aku jugak tak sebaik mana..
jadi kami hidup saling melengkapi...
dari awal aku dah letakkan dalam diri aku...
jangan mengharapkan kesempurnaan dari pasangan..
insyaallah biler hati kite lebih redho menerima.. die akan nampak lebih sempurna nanti..sebab kite sedia menerima kelemahan die..


ni pertama kali aku cerite ngan orang..cerite kat blog..
selain mak ngan adik aku...tak de sape tau kisah kami sebelum berkahwen..
sebab nyer..orang macam tak percaye jer aku boleh berjumpe..dan berkahwen sebegitu cepat..[dalam mase tak sampai setahun]
orang mesti pikir...
-tak takut ker tak mengenali hati budi sebelum kawen..??
secare jujurnyer...aku benar2 bercinta dan belajar mengenali die selepas kawen..tapi aku tak takut...kan aku dah cakap...aku percaya pada pilihan ALLAH...baik atau buruk...tu adalah bahagian aku...




ini kisah 2 tahun lepas....


eeehhh...dah 2 tahun berlalu...??

silap....BARU 2 tahun.....

alhamdulillah....semoga Allah terus memanjangkan usia perkahwinan kami... aku dan Fared...aminnn..



feeling2 nak pakai baju nikah balik ar kali ni...hahaha..meroyan...
ritu sebelum pose..try pakai baju kebaye nikah 2 tahun lepas pada tarikh hari ni...
tak ley butang...!!
tapi tu sebelum pose ar...bulan pose ritu...berat badan aku turun mendadak giler2...muker terus cengkung...adeeyyhh...tak suker..
jadi aku pikir dah muat kot nak pakai baju nikah tu balik....
semalam cakap ngan fared.."sayang..rajin tak nak pakai baju nikah kite dulu nak amik gambar...?? "
"TAK" -fared
............................. bunyik cengkerik...lupekan lah hasrat tu...


10 syawal 1431h - 10 syawal 1433h
ulangtahun perkahwinan kami yang ke-2



2 tahun lepas berpose dan sambut awal2 raya..
pada tarikh hari ni... masih bersama keluarga..
raya pon tak macam beraya..
sibuk ngan persiapan perkahwinan..
raye ke-3 rumah dah di ekjas tuk buat majlis kawen aku..
tak de ar maknenyer nak gi jalan beraye bagai nak rak...

1 tahun lepas.. hari ulangtahun pertama pada 10 syawal..
tarikh hari ni...dah berdua bersama suami..
paling teruja...sebab hadiah perkahwinan paling bermakne biler aku mase tu mengandung sebulan.. [alhamdulillah]
walaupon teruje..tapi mood beraye memang ke kutub nun...sejuk beku...
tak de mood..lelebih lagi hujung ramadan tu aku bleeding..
namun alhamdulillah..rezki dan hadiah ulangtahun pertama tersebut berpanjangan

tahun ni..selepas 2 tahun...
kami dah pon ber-3...!! kehadiran Qaleef Eeman betul2 bermakne dalam hidup kami...
die hadiah terbaik untuk kami sepanjang 2 tahun bersama ni...
aku benar2 bersyukur...
dan raya kali ni sangat2 besh...!!
sangat2 teruje...!!
lepas 2 tahun sambutan raya tuk aku agak hambar..
jadi tahun ni..kami betul2 beraye sakan..




apepon...doa aku...semoga kebahagiaan kami berpanjangan...dan semoga jodoh kami berkekalan hingga ke syurga..[insyaallah]





suami ku Mohd Fared...

aku benar2 bersyukur Allah menemukan cinta aku dengan mu..
aku bersyukur kau adalah jodoh ku..
aku jugak bersyukur... memilikimu sebagai suami ku...

Kau lelaki terbaik tuk aku...
terbaik dalam kehidupan aku...
semoge aku jugak mampu jadi yang terbaik untuk mu..



"eeerrrr....sayang tahun ni tak ade offer orang pon nak hadiah ape....."  
*aku pasti fared bace hint aku ni...[ngeeeeee]








maaf ar kalau terlebey puji laki sendiri...alaaaa...sesekali jer aku nak puji secare terbuka.. 
depan laki sendiri pon tak pernah puji tau...
setiap kali aku nak tulis kad nak buat ayat2 lomantik kat dia..nak ucapkan penghargaan aku kat dia...mesti tak jadi...
tak gheti ar...siyes ni..
last sekali laki aku tengok ade kad2 jiwang tak tulis ape2 dia akan tanye "nak bagi saper kad2 tu semua..??"
agaknyer sebab die tak pernah dapat pon dari aku...
laki aku ni memang cemburu tah ape2...[muwahahaha]
dah tentu2 ar aku nak bagi die tapi dah kantoi dulu....

jadi hari ni aku buat n3 ni..
sebab aku tau Fared adalah pembace blog aku yg paling tegar..*kantoi



p/s :: 18hb september setiap tahun pon hari ulangtahun perkahwinan kami gak..tapi aku tetap suker nak ingat tarikh nikah kami yang jatuh pade 10 syawal...

36 comments:

Anum said...

so sweet
salam aidilfitri sis

Gadis said...

kalau dah jodoh x kemane kan kak..

Gadis harap akak sekeluarga sentiasa dimurahkan rezeki, panjang umo dan bahagia hingga akhir hayat...aminnnnn...=)

Aeen said...

Selamat ulangtahun perkahwinan aty....semoga berkekalan hingga ke akhir hayat....semoga aty sekeluarga dimurahkan rezeki juga...:D

MizzTina said...

tahniah kak..selamat ulangtahun juga.. moga semakin berseri ikatan perkahwinan akak nt.. mana tau tahun depan berempat pulak..eh, awl sgt x??

aDisH.sHidA said...

aty, sweet nya perjalanan hubungan aty n fared...selamat ulangtahun perkahwinan...semoga ikatan ini akan kekal hingga ke akhir hayat..

selamat hari raya aidilfitri

eima said...

mudahkan ....selamat ulang tahun perkahwinan ke2

Gieyana said...

sweetnyer...salam aildilfitri sis..:-)

Cik Puan Rara said...

hehehe sweet je..aty tau eh hubby baca blog aty.rara ni xtau lah hubyy baca ke x.dye mcm jeles je rara berblog.

neway moga hubungan aty n suami kekal ke akhir hayat ye.

nuyui a.k.a miss YUI said...

sweetnya..nak gak mcm akk..hihi..

haha. takleh blah ayat jwpn suami akk pasal pakai bj nikah balik n amik gmbr.. mcm jwpn ala2 si shapit gak kalau dia taknak..huhu..


slm tulgthun kak.. 2thun tu lama dah kan..

nuyui a.k.a miss YUI said...

p/s: eh eh kak, kad smpai tak?

Dkna Abza said...

bagusnya akak ingat semua tarikh dari perkenalan sampai dah kawen..

semoga akak bahagia bersama abg fared hingga akhir hayat :)

amiiiiiinnn

cujen said...

me pun kenal my hubs tak sampai setahun... kenal bulan 2, merisik bulan 6, kawen bulan 10..hihi..

lahmadulilah semuanya ok..
tak tau kenapa ngan dia semua dipermudahkan.. kalau yg sebelum2 ni ade je halangan..sampai kan i dua kali putus tunang... ngan dia je takde masalah..
dah jodoh kot :)

Wawa said...

munajat cinta...feeling2 bercinta dgn husband dlu camtu gak...tp tkde la die main gitar...hihihi...:p

semoge berbahagia sehingga ke anak cucu...:)

**pmpuan baik utk lelaki yg baik....bercinta pas kawen lg best!romantik abes gtu...hihi...**

puan.mila said...

hepi annniversary aty!!!

Jiejah @ Iza said...

happy 2nd anniversary aty & fared.
akak doakan jodoh kalian kekal hingga ke hujung nyawa ..moga aty adalah ketua bidadari untuk fared disyurga nanti . Aminnnn .

Ros Anis Rusli said...

so sweet!!!!moga jodoh aty ngn somy bpnjangan till JANNAH!!! amin...

Mommy_Cha said...

epy anibersari aty+fared+eeman hahah..syukur dikurniakan dgn insan yang baik aty. kdg2 bila kita pikir akan kekurangan somi kita, kita rasa stress jugak, tapi sebenarnya kekurangan kita dan kekurangan suami kita dicipta adalah untuk kita saling melengkapi satu sama lain..tak gitu? err tetiba jadi pakar motivasi ke hapa ntah..heeee :) bye aty, love u..cewah!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

HAPPY ANNIVERSARY kak Atie !!
Semoga hubungan yang di bina berkekalan hingga akhir hayat.

Mila Ahmad said...

Jodoh dari ALlah adalah yang terbaek buat kita kak.

fifi tiez said...

happy anniversary kak!! syahdu pulak baca entri ni..

Diana said...

Happy Anniversary & Selamat Hari Raya untuk Aty sekeluarga...

akilla ibrahim said...

sukanya baca entry..so sweet..
Kila doakan moga aty sentiasa berbahagia di samping suami n ank tersayang..
Perancangan Allah tu memang yang paling terbaik.

O'gosh Iskandar said...

Sweetnya la....Selamat Ulangtahun Aty...Semoga berpanjangan hingga ke anak cucu k....

farhana shamsuddin said...

celebrate dgn baby aty... moga berpanjangan

Ryn said...

hapy anibesary aty.....best pulak bace kesah cinta org ni...hihihi

Wawa Yusoff said...

wiwit! semoga bahagia menjadi milik anda berdua selamanya :)

Erina Asmawani said...

Happy anniversary Aty :)
Moga berbahagia selalu & moga moga jodoh berkekalan hingga ke syurga. Qaleef jadi hadiah bermakna untuk anniversary kali ni :)

shizansyafik said...

sweet... happy anniversary sis..

izanieza said...

sweet sangat :)

Ema Minami said...

ALHAMDULILLAH.....happy anniversary atie..moga kekal hingga ke akhirat...ameen..^^.. x romatik lagi bagus mak sy cakap..cicici sbb dia xreti nak mengayat so dia xda nk ngorat pompuan2 lain...hehe

Anonymous said...

salam.
alhamdulillah, happy 2nd anniversary to both of us:) sama je jln cerita awak dgn saya ati.at 1st, suprise sgt sbb byk persamaannya.berkahwin dgn dearie husband yg kenal bln 5 2010, merisik cum tunang end of june, kahwin 15syawal 1431H.Oct thn yg sm disahkan pregnant but blm rezeki was m/carried.
alhamdulillah,1st year (2011) beraya as husband-wife, this year raya as mommy to be.insyaAllah, thn dpn bertukar tittle.amin ya rabb.selamat hari raya ati n family
-nuha-

Mr n Mrs Zaidi said...

selamat ulang tahun perkahwinan sis...semoga berbahgia sepanjang hayat n ke syurga...semoga kehadiran qaleef menceriakan hidup sis berdua...selamat hari raya jgk..dtg la rmh nnt yek... nak dtg rmh sis tp x thu alamt la..hihiihh

Saleha said...

dah agak terlewat, tapi nak uvap jugak selamat ulangtahun perkahwinan.. semoga kekal bahagia hingga hujung nyawa

~lonelyna~ said...

kenapa cerita kita macam lebih kurang je?:) anyway, happy anibeseri...semoga dipanjangkan jodohnya...:)

Ana Rashidah said...

tahniah aty. may allah blessed you & husband a good life ever and after. tak terkejut pun dengan cerita ni. malah kak ana kagum. kisah kita sama. cumanya tempoh perkenalan kami sebelum nikah lagi pendek. masa kak ana jadi his wife, kami kenal tak sampai pun 6 bulan. sungguh hebat aturan yang allah tetapkan. Dialah sebaik-baik perancang.

Moga Allah memberkati pernikahan yang kita bina dengan niat hanya keranaNya. amiiinn...

Mummy GreenyHouse said...

selamat ulangtahun aty n fared.. moga bahagia kekal dunia akhirat..amiin.

p/s: baju qaleef mmg menyerlah.. :)