Tuesday, August 28, 2012

merase gak ar qaleef pakai kain napkin bungkus montot..



akhirnyer Qaleef merase gak ar pakai napkin....ngeh ngeh ngeh...


ko nengok ar roper maknyer pakai kan napkin anak...
tak gheti aaarrrrrrrrrr.....-ni pon mak aku yang tolong lipatkan...tetibe macam tak gheti lak...- huhu




comot lah kamu si anak...hahaha...dah macam anak orang asli aku nengoknyer..


kisah nye macamane qaleef ni ley pakai napkin..
aku balik umah family aku kat shah alam ari raya ke 6 -hari jumaat..
nak gi ngan mak aku jalan beraya...
sebab kan hari tu hari jumaat...laki aku gi semayang jumaat dulu..
bag diapers Qaleef pulak dalam kereta siap dihangkut sekali..
paling malang biler waktu tu gak ar qaleef nak ngenceret..!!
laki aku baru jer jalan..tak sempat aku nak kejar..
bukak pintu tengok bayang2 si puteh jer [kereta aku]
tak kan ar aku nak montot qaleef melecet melepet ngan u'uk die tu kan sampai pak nyer balik..
seb baik ar napkin ni ade sehelai tertinggal..-penyelamat keadaan...
mungkus jer ar dulu ngan napkin ni...ok gak ar dari biarkan 'kuih' die tu kering dalam tu...mesti ngamok2 si qaleef ni nanti kalau biar lame2...


sebab tak de nappy pin tu...
aku pakai mak aku nyer keronsang panjang siap ade bunga..!!! muwahahaha...
kalau ikat kompem2 terburai...
tak senonoh betul mak nyer ni kan...huhu


tapi aku rase nengoknyer macam selesa jer anak aku pakai kain napkin ni..
eerrr...kalau die tak berak kencing ar..
kalau kencing..sah2 ar basah melencun kain tu...-mesti rimas..


sekejap jer merasa pakai... lepas tu mungkus balik pakai pampers.. huhu



haaa...ade orang tanyer pasal diapers Qaleef pakai...
buat mase ni Qaleef pakai saiz M...
tapi aku rase...lain2 brand...saiz nyer macam lain sikit...

aku try gak ar 3-4 brand...
kalau ko tanyer terbaik tu..dah tentu ar yang mahal2 mamipoko tu bagus kan..
tapi brand lain pon tak ar teruk sangat...
kene try n error...sebab lain anak..lain kulitnyer..lain lakkekdah nyer...
ade yang orang lain pakai ok...tapi kat anak kite tak..
macam tu gak ar sebalik nyer...

mase memule dulu aku pakai PUREEN...newborn saiz..
aku memborong pampers pureen ni mase warehouse sales sampai 4 bungkus..
lain2 jenis...
walaupon ade orang cakap tak sesuai..
tapi alhamdulillah...tak de masalah kat anak aku mase baru lahir dulu..
since baby ni kan asyik ar u'uk..-satu hari sampai 7-8 kali menyalin...
jadi mungkin tak ar jadi rashes kat montot die kan...
dan mase tu agak ok ar pakai pampers pureen tu..murah..
sebab baby baru lahir ni...memang pakai pampers yang banyak..!!! -jimat

mase nak dekat2 habes pureen tu...
kiteorang try lak PETPET -saiz newborn julak..
PET PET murah gak ar aku rase...kalau tak silap aku tak sampai 40 sen pon sekeping...
mase tu pon aku rase PET PET ok...tak de masalah kat montot qaleef...

kendian..bace review kawan2 kate brand HEY BABY yang kaler kuning tu ok..
harge memang murah sangat ar [berbanding pampers2 lain]-suker ar aku..
so...aku pon try...siap beli 2 pack saiz S dah mase tu..
satu pack kalau tak silap aku ade 80pcs...
mase tu die pon dah tak banyak u'uk kan...
jadi lambat ar nak habes...
tapi...macam aku cakap tadi ar..
kat anak orang tu ok..tapi kat qaleef tak sesuai...!!
baru berape kali pakai..dah nampak merah2 kat montot die...
dah ar beli banyak...!! [jadi lepas tu beringat..kalau nak cube sesuatu yg baru jangan terburu2 beli banyak2]
biler tengok montot qaleef dah merah2...
aku terus beli pampers baru lain lak...tak mo tunggu dan berkire sangat...
aku try DRYPERS pulak...
pampers HEY BABY yang melambak tu..???
tak kan nak buang...nak bagi orang pon tak tau sape..
jadi aku gune gak..
cume aku selang selikan ngan DRYPERS dengan HEY BABY..
biler pakai HEY BABY tu pulak aku kerap kan tukar...
selain nak perabehkan cepat...aku nak elakkan montot qaleef melecet...
alhamdulillah..care tu berkesan...-dah tak de ruam lampin-
tapi tu ar..bagi aku..kalau nak pakai HEY BABY ni..kene rajin menukau ar..
banyak gak tu nak pakai...

DRYPERS tu pulak...aku rase ok gak..
harge tak mahal sangat...lebih kurang petpet jer...
dan aku rase...aku ley berpuas hati ar ngan Drypers ni...

again...tak sempat pon nak habes kan DRYPERS saiz S ni...
aku rase tetibe anak aku mengembang...heheheh..
qaleef pakai saiz S sekejap jer..tak hebse gune pon 80pcs satu pack tu..
lepas tu tukar saiz M dah..
kalau pakai gak saiz S..peha die dah mule melecet...kesian..
mase tu Drypers saiz S ni pon masih banyak..-jadi aku bagi jer kat baby sitter since die pon ade anak kecit lagi dari Qaleef...

biler nak tukar saiz...aku gatal lagi nak try brand lain lak..
kali ni aku try pakai HUGGIES...
harge masih fleksible bagi aku...walaupon mahal sikit dari DRYPERS dan PETPET...
dan aku rase dalam banyak2 diapers yang aku dah cube ni..
Huggies ni paling aku suker..[selain mamypoko]
aku ade gak try PETPET [lagi sekali] saiz M pulak...
sebab ade orang kate..cutting PETPET sesuai tuk baby boy..[entah ar]
tapi aku rase...getah tepi die lebih ketat sikit berbanding HUGGIES..
pelekat die pon tak besh sangat...
dan aku rase penyerapan HUGGIES lebih baik dari PETPET..
eerrr...aku rase ar...


haaa...banyak gak ar aku dah try kan...
dah try lain lagi...??? -tengok ar dulu..
ade kate jenama Whoopee pon ok gak..dan murah..
tapi buat mase ni aku rase nak pakai kan HUGGIES jer dulu..
atau pilihan ke-2 DRYPERS...
kalau rase2 nak manjekan anak lebih sikit baru aku beli mamypoko...[huhu]


kalau ko tanye pasal bocor...
hurrrmmm...aku rase pernah sekali dua mase pakai Drypers...
mase pakai yang HEY BABY tu ko jangan cakap ar..
selalu nau bocor nyer...
malam2 memang aku tak kan pakaikan sebab kesian kat anak tu kalau aku terbabas tidor mati...
PETPET...aku tak hengat pulak...-aku rase ade gak kot mase pakai saiz S dolu2..tapi tak ar teruk sangat...
HUGGIES tak pernah...


CLOTH DIAPERS..?? eerrrr...uurrrmmm...aaaaa...
tak cukup gigih kot...huhu...
mungkin nanti biler aku dah tak keje ley ar aku cuber..
teringin gak nak beli..sebab cantik2...[ngeeee]


eeehhh...ter review pasal diapers lak ape hal ek... [huhu]
neway...pendapat peribadi aku...
aku rase...ape2 pon kalau berani ley try n error...
sebab tak semua sesuai tuk kulit anak kite..
tak semestinyer yang mahal tu elok tuk die dan yang murah tu tak elok..
lagi2 yang kalau harge lebih kurang jer tu...
haaaa....ade orang tu kate elok..ade pulak kate tak sesuai...
jadi kite sendiri kene try...
jangan kate nak ikut orang jer...[mengikut pengalaman sendiri]


ade gak pernah terbace review..
die pakai kan anak die ngan dipers popular yang harge ley tahan gak ar... [ade gak aku try]
tapi anak die [pompuan] rashes teruk kat montot dan private part die...
tapi qaleef pakai alhamdulillah ok..-walau ade sikit kekurangan..
haaa..tu ar aku cakap..ko tak try ko tak akan tau sesuai ker tak ngan anak kau...



p/s :: lepas aku sibuk2 carik napkin nak mungkus anak..mak aku dah sound -"lain kali tinggalkan ar kat umah ni sikit..dah ko selalu balik sini...bukan ade sape nak pakai pon..." - BAIK LAH....

selalu aku letak gak ar sekeping dua dalam handbag...ni mentang2 tukau handbag raya..luper dah semua...huhu...




 

32 comments:

as ♥ Leenda said...

pasaraya area umah saya pulak jual drypers mahal drpd huggies..drypers m80 - rm31.90..huggies m80 - rm29.90..
so, saya pilih huggies..hehe..

myPreciousIrHarith said...

aida skang pun dah bertukar ke huggies balik..newborn hr tu huggies.pastu pet pet.skang size M huggies balik. atie skang pakai huggies yg mn ek

Nur Hayati @ nur.. said...

haha..comel..siap pakai kerongsang nenek lagi :D

mama ila said...

alahai...comel qaleef pakai napkin..hihi...cute jer

Wawa said...

naila pakai hey baby...serasi ngn die...mmg dr lahir smpai la ni gune yg tu...budak kecik tu tk pernah plak kne ruam kat mntot ape walaupun di biar2 lelame...hihi...*nmpak dah mama nye pemalas...:p*
tp tk naik ruam kat mntot, naik kat atas bibir plak...haih~

O'gosh Iskandar said...

mmg x snonoh maknya...kalau ai lagi la x snonoh....ai basuh je montot dia...pastu biarkan je la x pakai pampers...tgg smpi bapak dia balik bawak pampers..haha...ai pakai diapers ok je...masa kat spital pas bersalin aritu dapat free PET PET tu ok je pakai...pastu penah try jugak babylove tu....tapi En dadi plak kekwat...xmau bagi anak2 dia pakai pampers yang terlalu murah...takut bahaya....pape je...sudahnya bil beli susu ngan pempers je dah nak dekat seribu...padan muka..huhu

antalya said...

peringatan nih.make sure sepanjang masa standby kan sekeping/dua pampes spare kt dlm henbeg sendiri utk kes2 kecemasan begini.sbb tu lah mostly ibu2 selesa guna henbeg gabak2 sbb nk sumbat mcm2 benda baby/ank wat standby.btw, akak lebih suka petpet.sbb cawatnye pendek.kalo pkaikan anak2 ngan huggies xsmpai sejam dh nampak alur bontot hahahaha

Anum said...

teringat zaman dulu2

eima said...

seb baik montot anak aku montot org sederhana ..pakai pe pun tak pe tak de merah pun...hehe

fifi tiez said...

aritu jumpa pampers Goon kat mall harga RM20 jer untuk 52 keping.murah giler so sy ambik jelah.araplah sesuai..hehe

ratu siput said...

tp kain lampin skang pun dah byk corak kan.yela zaman kita ni sme ne ada dah nak pakai2 lampin kan.tak kose nak mambasuh.tp dulu still bli jugak skit utk emergency... :)

Puteri Satu said...

salam kenal dari akak dan selamat hari raya untuk ati sekeluarga :)

Mimy Hamid said...

aku surrender cloth diapers..aku pemalas laa...hehehe..si pakai pampers je..hey baby anak aku pakai dalam pantang je sampai umur 1 bulan pastu setai ngan pet pet smpi sekarang..cuma nak jalan aku pakai jenis pants dah sekarang ...senang aku lagi Fayel suka memusing badan..Fayel tak sesuai baby love..bocor teruk..habis poo poo tembus...adeh

Gadis said...

hahahaha...
yang buat Gadis tersenyum tang pin tu...hihihi...

klakor je rasenyer..

yang pasal diapers tu Gadis pakai try beli diapers dlu..
kalau x sesuai nnti baru tukar...=)

~ NANA ~ said...

ada org bg i free cloth diapers tp i tak berminat nk pakai sbb leceh! hihi

comel la ur baby pakai lampin tu...siap ada pin bunga lagi...hehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hahaa.. kelakar baca part "anak orang asli" tu.. sampai hati mak nyer..huhuu

Allene said...

kelakar la... hafidh sofar sume brand pampers ok. kadang2 kitorang beli mana yang tengah offer.. ihihhi CD plak kadang2 jer pakai kat rumah. nak jalan, xde maknenya la. berat bag mak. :)

Syima Syaz said...

hahaha pin bunga tu...
napkin tu tak ketat..sib baik tk bocor..hhehehe

saya pakai whoopee.tak suka bila poo poo, habis bocor nampak kuning kat belakang walaupun sikit.kalau shi-shi ok je...dah lah beli 3pack

Nurul Aziz said...

Dulu masa baru-baru tukar dari mamypoko ke huggies, serius menyampah dengan huggies, rasa cam huggies ni tak bagus.. padahal takde menda pun.. hihi.. Bila lama-lama pakai, suka pulak.. teruskan pakai sampailah dah saiz M.. yang kaler merah tu.. m64, baru 34.90 :P Tapi tapi.. sekarang cam dah tergedik nak pakai mamypoko balik.. haha.. mak je over, padahal anak pakai apa pun takdehal.. nasib baik encik suami layankan aje.. :-P

cikyuSnida said...

I pakai whoopee borong time babyfair aritu. X sesuai dgn anak i. Naik merah bagai. Tp sebab dah borong kan, (dahla borong sampai 4pack x 69 pcs). So i buat mcm u la. Pakai waktu siang n tukar selalu. Kat rumah ni ade 2 jenis je. Whoopee n mamypoko. Mamypoko pakai waktu malam je. N time nk jalan jejauh. Yg lain tu pakai whoopee kasi abes dulu baru nk try jenama lain.

MyHaPpInEsS said...

Jasmin pengguna tegar Cloth diaper...mmg besh tapi kene gigih la menyental,,,tapi bler nak berjalan @ duk umah MIL sure guner pampers...

CikNaa said...

hahaha. papa qaleef sepakat ngan anaknye nk kene kan mama die..

tapi,muke qaleef mcm suke je pakai lampin cawat tu.. =)

Lyana MK said...

yana pakai petpet..memula pakai dypers...sgt la tak okey kt fayyadh..then masa memborong petpet ritu dia kasi baby love as free..habes melecet n merah montot fayyadh...trus i tak pakai...teringin gak nak pakai kan napkin + getah tuh...tp....emmmm emmm emmm MALAS hahaha

Dkna Abza said...

muka Qaleef nampak pelik jer pakai napkin nie hahaaa

puding roti said...

ehehehe lucu. comei qaleef. suka hisap dua puntung jari yg comei sgt tu hehehehehe

MizzTina said...

comel je..

Aeen said...

hahaha...comey qaleef pkai lampin...mcm pkai skirt...hehe

Mr n Mrs Zaidi said...

cekcinya qaleef.... tp sebenarnya pakai kain napkin nie bgs jgk, mak sy ckp xde la anak terkankang kaki dia mcm pakai pampers tu... sis pakai huggies biru ke merah? sbb kalu kt tmpt sy huggies biru lebih murah dri petpet n drypers...sy skrg pakai drypers kt daaliyaa, sbb yg tu nmpk sesuai dgn dia... huggies de beli satu tp nipis sgt dia pnya pampers tu...bgs sis pakai CD, cume nk kne rajin sikit la..sy de pakai time weekend jer, boleh jimat dh 5 or 6 keping pampers...

Aine Ainun said...

susah nak nampak baby pakai lampin kain sekarang, ada pun lampin moden la...

sesekali tgk baby pakai lampin ni teringat kita mase kekecik kan...

AIN NAZRI said...

ain masa Auf lahir memang taram apa2 pampers jerk.. dari semurah2 hingga semahal2.. ikut dan ain laa nak beli yg mana.. tapi since Auf selalu ikut ayah dia kerja luar, jadi pampers murah sgt x applicable.. kebetulan giant ada wat promo mamypoko.. ain borong berkarton2 buat stok.. mmg best mamnypoko.. even kencing penuh mcm nak meletop pampers pon auf ok lagik sbb x panas.. kos penggunaan pampers mahal ngan murah kalu kita kira2 lebih kurg sama jerk..

Mama Likha said...

sib baik ada lampin yg selai tu. klo tak ? jengjengjeng.. mesti kain batik opah jd mngsa ni hehehe...

Mummy GreenyHouse said...

whoopee pilihan kami..hihi.
cloth diapers..hmm, sy pun x gigih lagi.. :p