Wednesday, August 29, 2012

tak patut ker aku berase kecik hati walaupon hal sekecil ini..??




kalau ko ar kan..
kalo nak pinjam barang orang...ko gi amik sendiri ker atau ko soh orang tu hantar...??

kalau jawapan ko soh orang tu yang hantar ker umah ko..
ko memang teruk ar...[huhu]

yer ar..ko yang nak pinjam barang orang tu..
ape hal lak ko nak sibuk2 soh orang tu yang hantar gi umah ko kan...
kan lebih elok ko yang gi amik sendiri...

lain ar..ko memang satu opis ker..atau umah ko sejengkal sekali ley singgah..atau satu laluan...
ni kot umah ko kat johor..umah die kat kedah..
tak ker haru nak nyuruh orang tu nganto barang yang ko nak pinjam tu kat ko..
eerr...contoh....

lain ar kalau aku benar2 ade mase lapang...
dan aku betul2 tak kisah nak hantar..
ko paham ar keadaan sekarang ngan anak kecik...
ni biler aku kate tak ley nak hantar...
muler ar dah lain macam sikit...

aku ni bukan ar nak ajak ko ngumpat..
aku cume nak meluah rase...eerrr..geram kot...

biler aku meluah kat laki aku...-jawapan die senang jer...tak per lah...die sibuk kot..kite gi lar hantar..

marah hokeh...!!

hebes...ingat aku ni lapang sangat ker...??

dah ko nak pinjam...pandai2 ar nak amik..
ni tak memasal aku pulak sibuk pikir biler nak kene hantar...

kalau ikutkan..aku bukan berkire sangat...
die pon bukan orang lain...[bagi aku ar]


kesah nyer..barang yang die nak pinjam tu... 
bekas2 hantaran...adik die nak kawen bulan 9 ni...
aku tak kisah pon nak kasi pinjam...walau pon selame ni aku sewakan kat orang lain..
tapi sebab die tu kawan...jadi memang tak kisah langsung ar kan..

tapi tu ar...

dah nak dikasi pinjam...
di suruh pulak hantar kan........
sesenang cakap "ty...hantar lah ke rumah..aku baru balik dari kampung..penat..."

terus rase nak naik hangin... sebab aku pon baru jer beberapa detik sampai dari johor mase tu...!! -penat hokeh...

tu aku cakap...die pikir penat die jer..
penat aku tak nak tanyer pulak...


tapi mengenangkan kawan..
dalam sakit hati..aku cakap gak baik2.. -yang aku tak ley hantar..
siyes aku tak dapat nak ngantar...
aku pikir..kalau die amik..ape salahnyer die niat beraye umah aku sekali kan..
since die pon selalu berkire nak datang ke rawang ni..
kate nyer jauh...
[sigh*...ape beza die rase jauh dari umah die ke umah aku ngan aku nak kire dari umah aku ke rumah die..??]

ni yang muler nak terungkit bangkit bagai ni...haaiiihhh....*istifar

dah biase aku datang beraye umah die...
tahun ni..since adik die pon nak kawen seminggu dua jer lagi..
aku pikir..aku datang sekali ar mase adik die kawen tu kan..
wat per nak gi sampai banyak2 kali..

dan ape lah salahnyer..sekali datang pulak umah aku.................


kecik hati sebenarnyer...
sebab die kawan baik aku....


dalam baik2 tu..ikut hati nak gak aku 'tembak' die...
tapi aku malas nak panjangkan cerite...
aku tak nak sebab kan bekas hantaran yang tak seberapa..
hubungan puluh tahun ley terputus..

tapi siyes pasal hal ni..aku sikit terasa hati...

mungkin ko rase...ape daaa...tu pon nak berkire....
nak amik hati bagai...

haaaa..ni ko tak tau kisah sebelum2 tu...

kisah nyer..biler adik nyer ni sepatut nyer kawen bulan 5 ritu...
mase tu aku ngah berpantang umah kuarge aku kat shah alam..
sebab konon nyer die kate nak datang ziarah aku beranak...
die soh ar aku hangkut sekali bekas2 hantaran tu -siap gubah- ker umah family aku...
aku ni pon dalam kate ikutkan malas...-aku berangkut gak ar bekas2 tu...
9 dulang...siap gubahan...jadi ko paham ar kan..memang amik space gak ar nak meletak barang tu kat umah mak aku tu..
sampai biler sape2 datang ziarah aku tanyer..-bekas2 hantaran kat tepi tu [aku letak kat dinning hall] nak buat ape..sape nak kawen..??
mak aku pon dah bising2..-sebab yer ar..ramai kawan2 die datang umah-
macam semak gak ar kirenyer..

sekali dah masuk bulan 5...kawan aku tu senyap jer...
aku mssg gak tanyer..adik die jadi kawen tak..??
die senyap..tak berbunyik langsung...
aku tak kisah ar pon adik ko jadi kawen ker tak ker..
tapi yang aku kesahkan...ko dah soh aku bawak bekas2 hantaran tu..
lepas tu ko senyap jer...
berabok2 ar barang hantaran aku selame hampir nak 2 bulan terletak kat situ -tu yg mak aku bising sangat-


aku pon malas nak cakap banyak..
biler nak balik rawang lepas nak habes pantang tu...
hangkut lah lagi sekali bawak balik sane pulak...
laki aku bising..
sebab dalam kate tak susah nak bawak tu pon..leceh gak tau...
penuh2 bonet..dengan nak jage gubahan nyer tu..

kalau ko tak datang ziarah aku beranak ni...
aku pon tak nak tanyer..
terpulang pada diri sendiri..
aku pon tak nak harap ape2...
tak kan ar kite nak pakse2 orang...
mungkin orang sibuk dan banyak hal...-aku boleh memahaminya-
*walau sikit ar rase kecik hati sebab die tu dipanggil sahabat baik yang kenal berbelas tahun


lepas tu terus senyap...

ni anak aku pon dah 4 bulan lebih...

tetibe tak rase bersalah sebelum raye tipon aku tanyer pasal hantaran tu..
kate ritu bulan 5 tak jadi kawen..
so nak buat bulan 9 ni pulak...
dah tu...tanyer lagi pasal barang hantaran..
kebetulan barang yang memule kate nak pinjam tu aku dah sewakan pada orang lain..
jadi...aku ni baik hati..offer pulak kasi pinjam barang yang lain...
siyes...aku luperkan ape yang dah jadi ritu...
malas nak pikir lelebih..
walau dalam rase hati nak 'tembak' jer die hidup2..



so..kate nanti raye nak datang umah family aku beraye nak amik...
againnnnnnnnnn...????!!!!!
nak soh aku hangkut lagi semua barang2 tu bawak balik berbungkus-bangkeh time2 raya...???!!!!
jawap nyer memang tak ar......!!
walau sepuloh kali aku berulang ker umah mak aku tu...
aku tak akan bawak lagi...
kalau ko nak..ko datang ar amik sendiri kat rawang ni...

bukan nak pakse die datang beraye umah aku ni...-tak..!!
aku tak kisah pon..bagi aku kalau orang nak datang menziarah beraya...
datang lah...tak de sape nak larang...name lagi time raye kan...
kalau tak nak pon tak ape...aku tak akan amik hati..

same macam aku gak...niat menziarah raye...
tak kisah ar sape pon die tu...

tapi hal kawan aku ni..
sebab die yang kate nak meminjam barang..
sepatut nyer itu adalah inisiaf die sendiri macamane nak amik....
bagi aku...tak kose nak pikir..
ko nak pinjam ker tak nak ker...tak de sape yang pakse kan...
dan aku tak untung atau rugi ape2....

bukan berkire tau... -ko kene paham..
kalau berkire..baik aku charge jer die sewa dulang tu...
haaa...tu betul2 aku kire ngan kawan yang konon2 nyer sahabat tu ar...


dan ni bukan ar kali pertama...
dah selalu die buat macam semua orang perlu entertain die jer...
mentang2 ar selame ni aku jenis tak kisah...
jangan amik kesempatan pada ke-tak-kesahan orang lain...


dan betul.... naseb baik ar aku tak bawak siap2 time2 nak raye gi umah family aku ritu...


ni dah seminggu raye..
adik die pon dah nak kawen lagi seminggu...
lepas kate aku tak ley nak tolong hantar -siyes aku betul2 tak ley nak nolong-
die senyap jer...
aku mssg die tanyer biler nak amik pon die senyap jer...
tak nak gune lah tu...tak per lah...

die pulak buat aku rase bersalah..
walau sepatut nye aku tak perlu pon rase macam tu...

diri sendiri pikir lah...
jangan mengharapkan orang lain tuk paham keadaan kite jer..
sesekali cube pikir kan keadaan orang lain.. noktah...





p/s :: kalau kot2 satu hari die terbace... aku mintak maaf awal2...terpulang ar macamane care nak memahaminya....




















44 comments:

Anum said...

ye la kan sis
kalau anum siape nak pinjam dia kena amik la

Cik Puan Rara said...

hmm kalau rara pon geram.dh lah semak2 kan umah kite penuh,nk jaga gubahan tu pulak lg.pas tu leh senyap sunyi lak.haisshhhhh.sabo jelah aty.

Mimy Hamid said...

pandai pinjam pandai la hantar balik..tak kose aku nak gi terjah umah org kalau ko yg pinjam...buang masa makkkkk

MizzTina said...

ckitpun dia xnk tolak ansur..apa la.. sabar kak ye..

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai..ad plka peel cmtu.. sje tak fhm bhasa kot tu.. ikut hati dia je.

Farhana IezAna said...

ish xske jgk la kt org prgai cmnie..pntingkan diri sendiri je..sbr jela kak..

YanaMIB said...

klu ai pn kecik ati..mmg ada org jenis gitu yunk..ai slalu dgr kwn ai ngadu kt ai psl kisah2 gini..hurmm eh klu ai kn mmg mengharap dia bc entry ni..at least dia tau dia salah..klu dia xnk trima tu ego dia sendiri..dia yg rugi..hihi xyah pk sgt =)




p/s:: tgh pk ms nk dtg raya rmh u nih =P

fifi tiez said...

pasni,mesti dia sentap.tp kalau sy pun,sy marah.dahlah 9 dulang..isk..

Allene said...

kawan ni susah la aty... klu kita da baik ikut je cara dia, sampai bila2 dia nak ngena kita.

Macam lin dulu, lepas dia baca entry ala2 macam ni kan, kitorang perang besar! terus tak contact. Lantak la. macam aty cakap ikut dia, macammana nak faham.

yang penting kita tak menyusahkan orang.

Miss Sunshine said...

hmm... kawan macamtu boleh dikira kawan baik ke..?
memang rasa tak patut buat aty mcmni.. kalau kita jadi aty.. confirm kita terasa sangat2 lah...

Sabarlah ye aty...
kadang2 kalau kita nak jadi baik hati sangat, termakan diri pulak nanti...
Jadi, berbaik hati sekadarnya sahaja.. (Eh, boleh ke nasihat cmni..?)


Nadt said...

da tau nak pinjam tu,datang laa ambik kan.nadt pun ada kawan spesis camni gak.geram memang geram tapi selagi ble sabo kita sabo.kena kuatkan hati saya 'NO'.kita tak nak la sampai putus silaturahim plak kan. tapi kalau perangai da teruk sangat, tak rugi ape pun kalau hilang kawan spesis camni. err..terpanjang plak komen.

GreenJade said...

sabo je ler peel beliau itu..

pelik perangai org yg jenis buat2 tak fhm bahasa ni. at last yg mkn hati kite sorang2..sabo byk2 ya sis.mmg ade org peel cenggitu..ditegur salah..tak tegur rasa serba salah..

Wawa Yusoff said...

kawan bepuluh tahun sekalipun, kalau gini la perangainye mmg haruslah sentap!

CikNaa said...

bace cite aty ni teringat ciknaa pd kawan baik ciknaa dr tadika smpai la form 6..duduk semeja. tp bl dh beranak, dia lgsg tak msg, tak amik tau pn even dia tau ciknaa prggy. sombong sgt dia skrg, konon nye dh kawen ikut laki la tu.. sbr jela.

PUAN SUE said...

alahai..mcm ragam jugak org ni..emm..kn sbr jgak yek..

psst: su ni berangan je nak pi umah aty..tapi tk dpt2 lg..kereta su xsihat sgt n hari minggu pun hasben syik bz..qhaleef pun dh besar bile la anty nk jumpe ni..

Rosalia said...

sabar jela. ssh btl kn kalau babitkan kwn baik sndiri ni. serba slh dibuatnye.

veesakura said...

oh my. i pon ada a friend camni jugak. nk kite g umah die je. umah i,langsung sekali pon x pernah jejak. i deliver pon x dtg tgk pdhl dekat je.sudahnya, die deliver pon i x p tgk.sampai skang i buat tak tau je

pizet said...

buat baik berpada2, kawan pun agak2 la...kalau dia betul rasa kawan kena paham jugak condition kawan tu

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aku tak tau kenapa..tapi firasat aku mengatakan kalau kau jadi lah bagi "sahabat" kau tu pinjam dulang-dulang tu, aku rasa time nak pulang nanti dia akan suruh kau amik sendiri dulang-dulang kau tu kat rumah dia.

Eh, kalau kau bagi sewa ke apa patut lah jugak dia nak suruh hantar amik macam tu. Ini nak semua free, pastu buat hati kering. Coi sangat!

Buat bodo je lah aty oii...tak payah nak rasa rasa bersalah.

asna cute said...

amboiii sesuka hati dia jer... sekeh mau? ckp ngan dia hahaha =D

nor syatika said...

kalo sy kat tempat sis pun, nek geram dibuatnye. bukan stkat geram, rase nk marh ag ad r.. sis xslh pun lam hal ni.. dah la, pasni xyh bek sgt ngn org cmtu even die kwn bek cmne pun. sbb kalo btol kawan bek, die xkn wt sis cmni...

Nurul Aziz said...

Manusia ni mmg macam-macam kan.. Patut klw kia nk pinjam kita la yang amek, takkan nk susahkan org lain lak.. huhu..


Tetiba rasa yang aty nk buat bisnes pasal gubah mengubah hantaran.. Heeeeee lari dr topik. :-P

Veelara said...

kite rs mmg patut pun aty terasa... Kite ni pn taw adab.dah kite y nk pinjam brg , mmg kite sdiri la g amik...byk 'besar muntot' nk org anta. Hihihi.

safiyyah osman said...

xagak2...nak pjam brg org tp suh org antar...nie msti jenis muka lapik kulit biawak nie..ahahahahaha...

kira ok la org nk bgi pjam free...mcm2 kn manusia..

Mr n Mrs Zaidi said...

kalu saya kat tempat sis pun bengang kne mcm nie..bila buat baik naik lemak plk...xper la, sabr jer la sis org mcm nie...huhuhuuhh..

shizansyafik said...

nak hasut boleh?? hehehe, kalau saya, saya biarkan.. sebab kalau selalu sangat nak jaga hati orang, hati kita yang akan selalu sakit.. lagipun ni dah berapa kali sis entertain dia.. agak melampau la dia nak suh hantarkan since benda tu pun bukan berbayar...

Aine Ainun said...

myb sebab xde rase tanggungjawab kot...

Patutnya org da bg pinjam kena la berbudi bahasa...


Takpa, inilah pengajaranya..
Kalo saya memnag serik...

Aine Ainun said...

kekadang kita buat baik, org amek kesempatan...

cane?
sebab tu katanya buat baik haruslah berpada...

puding roti said...

kecik atinyaaa kwn baik bt lagu tu

Riana said...

kl yana agaknya yg first time tu dah kena dah dia tu..sabor nye aty bole baik2 lagi utk second time...dahla senyap je bila xjadi..apeda..kawan baik ke kl buat kita mcm tu ?geramnye la.

cikpingu said...

ermm.. same ler.. pnh jd gak.. memule sebok kemain tnye nak itu nk ini... pastu senyap, bile kite tnye blek.. die ckp xjd.. nsib kite yg tnye klu x.. mmg senyap je la... pastu konon2 la ckp.. aku bz hal lain la.. xteringt yg tu.. (rse nk hempuk jek)

Mila Ahmad said...

patut dia yg rasa bersalah sebab dahla pinjam barang orang pastu suruh hantar lagi kalau dikenakan bayaran kita boleh consider lagilah kan.dah bagi pinjam pun dah kira untung berbanding ko nak beli sendiri tau.

fiza said...

Geram gak bila membacanya.

Anyway...salam kenal mama qaleef. Nama anak saya Iman Qhalif. Lahir bulan april 2012 gak ☺☺

akilla ibrahim said...

klu kila pun rasa bengang juga kot..dah nama nak pinjam, kita lah kena cari inisiatif nak pegi ambik sendiri..hmm..kalau dah time nak meminjam pun susah nak datang ambik,apatah lagi time nak pulangkan dulang-dulang tu nanti.kot-kot dia suh aty juga yang pegi ambik kat rumah dia..(batu api lah pulak..hehehe)

lind said...

Kwn baik yg tak ber'hagak"!
Kwn yg mcm tu sekali sekala kena ajar jugak. Mana boleh asyik nak ikut peel dia je. Biar je la aty. Kalau siyes dia nak brg tu dia dtg la ambil sendiri.

MyHaPpInEsS said...

Amboi...amboi..amboi...tak patut la buat macam tue...ty jgn rasa bersalah okey...

Erina Asmawani said...

Oh Aty..samalah ngan ena. Kawan pinjam dulang hantaran sampai la ni tak pulang balik. Msg tanye pasal dulang dia tak reply pon. Haihh..meby masa tu takde kredit atau busy sesangat.Tapi kalau takde kredit atau busy sekalipun atleast reply la kan.Macam2 cara boleh berhubung sekarang.Hmm..nak marah lebih2 kawan sendiri pulak tu. Yang boleh kita buat, sabar dan tahan geram je la. Takpelah,moga 1 hari nanti dia tersedar.

Ryn said...

semua benda nak mudah..semua benda nak free..tu lah benda paling senang ckp org2 mcm ni.....kalau kite nk pinjam..kite lah kene amek......ade gak org mcm tu...

Mommy_Cha said...

i nih kdg2 pesen manusia suka terlupa pulang. tapi bila jumpa atau teringat balik cpt2 la gi ngantor balik. takkan la wei pinjam buat reta pulop? aduyai ade cop mohor nama sendrik ke apa nih? ke barang wakaf? pinjam tanak pulang-pulang? hahahaha :)

Saleha said...

kenapa saya pulak yang rasa hanging terlebih.. geram saangat pulak rasa ngan kawan yg pentingkan diri sendiri dan suka amek kesempatan.. dulu saya selalu sgt kena.. tp lani hati dah agak kering

izla said...

aishhh hangin jugak.
ada ke patut!!!!!!

apa2pon, selamat hari raya, maaf zahir batin aty n keluarga.
p/s: esok ada wedding di rawang lepas solat jumaat, pastu kene rush ke nilai pulak. tak sempat kut nak singgah ke rumah aty.
sorry deh, maybe next time

puan.mila said...

dgr citer aty pun boleh angin..manusia ni ada mcm2 pesen..sabar byk2 ye aty :)

~lonelyna~ said...

susah juga kalo ada kawan macam ni...tak kuasa mak nak layan.hadoi!

Peri PiA said...

soal nya hati,sukar dimengerti

sabar ya aty