Tuesday, August 07, 2012

susah nak carik baju raya tahun ni..




baju qalef ade berbelas2 pasang...
tapi baju mak pak nyer..sorang sepasang jer..
baju pak nyer ok lagi..campur baju melayu..campur baju jalan kemeja..t-shirt lagi..
berhelai jugak..
tapi baju mak nyer...?? tahun ni sepasang jer.. sob sob...

betul ar orang cakap..biler dah ade anak..
duit ratus2 beli baju anak jer..
ingat nak meng-ensemkan anak jer..
mak pak nyer..??
tak kisah ar pakai baju tahun lepas pon...

tu pon kalau baju tahun lepas ley pakai lagi..
aku baju raye tahun lepas seingat aku 3 kali jer aku pakai..
beli mahal kemain lagi...
tahun ni ingat ley pakai lagi...
jangan harap..!!!
baju tahun lepas baju kurung moden..ade cutting...
tahun ni nak pakai dah tak muat...!!! *nanges beli baju ratus2 pakai 3 kali jer...
kalau bukak dart [yang kat belakang tu] -boleh..
tapi biler time ko nak direct feeding anak memang aku rase anak ko melalak dulu ar baru ko ley tarik baju tu naik keatas...
ko tau ar kan baju kurung modern macamane..
sampai kat breast sangkut..tak ley tarik dah..
kalau baju kurung tu ok lar lagi sebab loose kan...
*sigh...

carik baju yang sesuai yang senang nak direct feeding anak..
tak mo pakai nursing baju kurung..memang ade jual..
tapi aku tak jumpe lagi yang betul2 pekenan kat hati...
semua tak berapa nak glamer...-eerrrrrrr.........

nak tempah...tah sape ar yang baik hati sangat nak terime tempahan baju lagi..
ade gak ar yang ley..tapi die tak reti pulak nak buat nursing dress bagai nih..*sigh..
jadi beli jer ar ko baju dah siap..

tu pulak jadi masalah nyer..
biler nak kene carik baju yang senang nak susukan anak..

so decide pakai kebaye tahun ni...yaaeeyyyyyyyyy...
kebaye kan senang...cabut butang jer..
laki aku bagi green light...-tapi bersyarat- [laki aku tak kasi aku pakai kebaye sebelum ni]
harus longgar...eerrrr...uuummmm...-baik lah-
okeh..jumpe baju kebaya pesak riau....
haaaa... baju tu macam kebarung tu..tapi ade pesak gantung...
labuh lak tu...tapi bagi aku cun ar...
kain biase2 belakang kire..
yang penting aku pekenan dan senang nak susukan anak nanti...



baju kebaya riau...
kalau ikut aku panggil kebarung jer...
tapi ade cutting sikit macam baju kurung pesak gantung tu..
kembang kat bawah..

 macam fashion baju ni ar gamaknyer



laki aku...die nak pakai baju melayu lepas2..
die kate pakai nyer kejap jer....
aku malas nak kata ape...
orang laki kan memang macam tu..
siap aku kate nak belanje die tak mo...
tapi ko...baju melayu jer tak mo baru..yang lain semua nak baru... ngeeeee..

 
 mak pak maroon..tetibe anak merah ape hal...


cerite disebalik warna..
baju kabaya aku dan baju melayu laki aku sama kaler...
kaler maroon...
plan awal2 dulu  konon nyer nak tema kaler merah tu tahun ni..
tapi ko tau ar kan..biler dicari memang selalu nyer tak ada...
jadi malas dah aku nak choosy sangat..ape yang ade aku ok jer..
alaaa..maroon ngan merah bukan lari sangat pon kan..

tapi baju melayu anak aku dah beli awal..!!
baju die beli dulu sebelum mak pak nyer..
aku rase belum pose lagi dah beli dah...
pulak tu kaler merah terang...
jadinyer sekarang..qaleef jer ar yang outstanding nanti ngan kaler merah die...huhu...
tak per..kasi can kat anak raye pertama...


  tak kan nak pakai songkok pak nyer kot..ngeh ngeh ngeh

tak cerewet sangat kali ni..
pakai jer ape yang ade...
tuk pertama kalinyer aku tak rase nak beli kasut raya...*aku sendiri macam tak percaye...huhu

tu ar..dah jadi mak2 ni...[patut ar mak ayah aku pon tak berape nak heran tukar baju bagai]

setel anak dulu..baru pikir diri sendiri..
laki aku dah sound-berhenti dah beli baju anak yang dah ade berbelas pasang..
cume sekarang nak carik kopiah anak..
eerrr...hagak2 ko..ade tak songkok hitam tuk baby 3 bulan..?? -mak hover..
kopiah aku tau ade..alaa...yang kait2 tu...
malangnyer..tak jumpe lagi..
nak buat sendiri sah2 aku tak reti langsung..
nak tempah pon tak tau tah kat sape...
mane nak carik ek...??



39 comments:

mr and mrs sapic said...

songkok baby ade jual kat jln tar.. aritu yan beli tok ziyad.. saiz 17.. mmg kecik comie lote je songkok tu.. ckp je songkok baby saiz 17 plg kecik..

Anum said...

comelnya dgn songkok besar

balkidz_hunny said...

kakakaka. okey aku baju raya 3pasang, kebaya, moden & kurung. sekian! :)


oii, aku tempah semua ade zip tepi :)

Aeen said...

heeheh..bju raye ank kaler lain lak ek..hehe...ala..comeynye si kecik pkai songkok...xsabar nk tgk dy pkai bju mlayu complete..pas 2 kalo ad samping utk baby lg cantik kan bile pkai..hehe...

MizzTina said...

kt jalan tar byk je kak songkok tecik²..

izla said...

songkok paling kecik saiz 17. memang untuk baby.
zarif 10 bulan pakai saiz 19. agak besar. tapi boleh lah...
bukannya dia suka pakai pon. hahaha

Mr n Mrs Zaidi said...

SME LA DGN SY SIS.. BJU RAYA XDE SATU PUN LG NIE..NK TRY TGK YANG TAHUN LEPAS PUNYA BOLEH PAKAI KE TAK LAGI SEKARANG...
WAH TAK SABAR NAK TGK QALEEF PAKAI BAJU MELAYU...MESTI CUTE MIUT... KAIN SAMPING XDE KER SIS??? TRY CRI KT JLN TAR, RSENYA SITU BNYK KOT SONGKOK...

Ema Minami said...

atototo...comeynyaa eemann..dh makin besar dh..xsbr nk tgk dia posing dgn bju melayu nnti..hehe...aty...sy sgt kagum dengn deco2 awk tu..sy tgh blurr xtaw nk deco umah utk raya..wawawa...

Erina Asmawani said...

Aty..kat pkns ada kopiah kait2 warna hitam saiz baby.2 minggu lepas baru ena beli untuk Aqil. Ena beli kat gerai2 tgh2 depan dari kedai jamu tu. RM5 je. Sila carik ok :)

Mesti encem Qaleef pakai baju Melayu.

eima said...

anak dara aku bj kurung die empat pasang .. maknye 1 je ..sadiskan

Alin Marlini said...

songkok terlebih besar

Cik Puan Rara said...

masa mengandung ni pon baju xtau nk pakai baju apa.raya tahun ni raya cm nk x nk je.adoooiiii.hehehe.

cantik baju kebarung aty tu.hmm kopiah budak banyak lah aty,tp kat jalan tar lah.hehe

nuyui a.k.a miss YUI said...

ololo..comel aje tgk..ada ke kak? ada rasanya.

Mimy Hamid said...

memang beb anak la beraya...hahaha baju dia aje dah byk..baju tido raya..baju jalan raya..baju melayau raya..haishhhhh beb aku beli kt mydin kopiah size kecik..

Love From Heaven said...

nak share sy beli kopiah yang dikait de jual kat mydin subang....mmg lembut best jer pakai

cik fadh said...

huhu xpe lah mama, mama dah raya sakan tahun2 sebelom ni..tahun ni rileks je..hihi

antalya said...

wahh nanti bila amek gambo family mmg nampak kontra la baby ye. menyerlah habis dia

oshin-jamel said...

kawan oshin de buat kopiah yg kait tue yunk..hehe..kawan fb :)

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Seronok siapkan anak kan untuk raya ni?Padanlah dulu-dulu mak aku sibuk nau siapkan baju kasut raya anak-anak semua bagi setel baru dia setel bahagian pulak. Rupanya begini rasa nikmatnya walaupun duit boleh cecah ribu habis. Huhu.

Aidi aku belikan kopiah jek. Tak tau itu kpopiah dewasa ke kanak-kanak ke apa..aku pakai try try jek. Mana yang muat kat kepala dia aku sauk jek. Harga RM6 jek. Okla walaupun longgar sikit dalam stgh inci. Beli kat pasaraya jek.

MyHaPpInEsS said...

sokong 200%...baju anak dah berbelas2 yang be;i online lain yang beli kedai lain..yang buat sendiri pon ader..baju mam n babah dier sepasang jer..tapi baju jalan2 xder lagi..sobsobsob

Diyana Didie said...

Samalah. Si anak dah bersusun baju. Mumy nyer belom ada walaupon sehelai huhu

Nory Zoulkefle said...

sama lah kite pon x beli lg baju raya...adehh

Saleha said...

dekat mumdeams baju nursing dia glemer2 jugak pe

Nor Suhaiza said...

tgh pregnant ag susah kot cri bju...hik3..sblum2 ni pakai kbaya n kurung, tp thun ni pakai kaftan.nmpk glamer skit..hik3...

Gadis said...

Gadis yg tgh pregnant ni pun payah n mls nk cari bju rayer..huhuhu...

Mama Likha said...

kalo dh ada anak, mmg pk anak je atie.. huksss... hihi


eh, qaleef sebijik muka atie ler! sejuk perut :))

miss she said...

haha, first tengok sekali imbas, ingat mangkuk yang ats kepala qaleef.. bila scroll kat bawah baru tau kopiah rupanya.. tapi qaleef tetap hensemmm...

mia-ina said...

kte ni aty mkn nk sarat..dh mkn mls nak cari baju raya..semua utk baby..maybe t mia pntang tgk org mkn ja..tu xde mood..huhu..

lps ni kena beli baju koleksi menyusu lak

MisZ FyZa said...

ni laki bini xbeli bj raye lg..;(
anak nye da settle..xsempt2 mau cari baju raya..

izyan zulkiply said...

http://www.ejashahril.com/
sy beli jubh kt sini je, ade zip kt dada, sng nk DF..

farhana shamsuddin said...

Saya bli bj krg pahang...sng nk bf...n yg pntg dpt beli kopiah tuk.si.kecik...jejehhehehe

~YUN~ said...

amboi,si kecik ader size ke aty?comelnya die pakai..afif yun tempah je,heheheh

Mommy_Cha said...

kite ade songkok nak let go sebab baru beli kat mikha tak muat pulop...lalalalal~

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

O'gosh said...

songkok selalu cari kat PKNS shah alam...xpun jalan tar je..tapi ai pegi time keje ari jumaat la naik lrt..kalu x sangkut...pastu beli anak pakai 2 saat je..pastu sibuk kibas2 kepala dia nak buang songkok..

NanAFarhanA said...

laa tema kita sama laa.. warna purple..hehehe baju melayu utk budak warna purple kami beli kat omar ali. Rasanya ada lagi kot kat sana.. beli sedondon ngan si abahnya.. skali ngan sampin...songkok baby ada jual kat masjid india.. x sure banyak lagi ke tak.. tapi kena ronda laa... sebab kebanyakkannya stok dah habis...

YanaMIB said...

ai pn xcarik lg bj raya..bj ank mmg berlambakkk..sume org bg..dh sume bg bj besr2..mmg xdan nk pakai..tggu raya br muat dia pakai..huhu rezeki..bj kurung ank xbli..sbb neneknya kata nk blikan..ngeh³ =P

penin gak cari bj yg senang nk susukn ank..ai pn nk cr kebaya je..xpn jubah yg ada butang kt dada..hurmm

Anonymous said...

sm laar gan aku...tp anak dara aku dah umur 3 thn siap blkan anak dara nie kat butiq lagi...yg mak nye beli kat kaki2 kedai jer...yg bapaknye bj melayu nak pakai thn lps nye...mlm sabtu nie baru nak cari bj t-shirt tuk abahnye...tp target ms blkan t-shirt bapaknye nak tambah sikit lg t-shirt raya tuk si anak dara...

mrs.smile said...

setuju sangat memang tahun ni baju raya semua ala-ala macam tahun lepas,last-last saya dapat rembat sehelai baju kurung pahang tenunan..rasa lain sikit hehehe