Friday, October 05, 2012

ko pakai kain batik..?? -selain dari waktu berpantang...??


kali terakhir aku pakai kain batik waktu hari ke-berapa belas tah time berpantang...
tu pon kain batik..siap soh mak aku tempahkan kain batik untuk berpantang tu menjadi seluar..!!!
punyer ar tak nak pakai kain batik....
eerrr..tak de maksud ape2 pon...
tapi dah aku memang tak reti...
pakai jer locot..pakai jer londeh...
ikat tak kuat ker..??
atau...aku tak reti kekdah nyer....ngeeee...

betul ar..memang tak pernah nak pakai pon sebelum2 tu...


kalau cakap kat orang tua aku tak reti pakai kain batik mase anak dara dulu..
mesti kene sound.."anak dare ape lah ko ni tak reti pakai kain batik.."


tapi aku tak rase bersalah pon...
sikit pon aku tak heran nak biasekan diri nak pakai hari2..
sebab susah...hahahaha...


eerrr...mak aku pon tak pakai kain batik tau...!!! [kantoi]
jadi ko jangan pelik ar kalau aku pon tak reti nak pakai...

bukan lar tak reti...bukan susah mane pon kan..
cume aku yang tak nak...



laki aku pon penah sound hokeh..
"sayang ni pelik ar tak pakai kain batik...konon2 bandar sangar ar tu.."


eerrrkkk.... tak pernah terpikir ape2 pon pasal kain batik dan kaitan nyer dengan bandar atau kampung...
tah ape2 jer.....


yang aku tau...kain batik hanye SAMA MAKNE dengan pompuan..
asal kate name nyer pompuan...mesti kene tau pakai kain batik..
haaaii...abes..kalau macam aku yang tak nak pakai kain batik ni...
ape pulak namenyer........



......................................biarkan bunyik cengkerik jer yang menyanyi...




umah aku sekarang ni...hanye ade 2 helai jer kain batik...
satu aku dah bagi rezqi [kucen aku] pakai mase kecit2 dolu..[tak kan aku nak kongsi2 ngan kucen aku kot]
satu lagi...aku pon tak hengat mane aku letak...eeerrrrr.........



pernah satu mase dulu..lame dah..hampir 10 tahun lepas..
lepak2 makan cekodok kat dapor..pakai seluar katok...[ko tau ape seluar katok tu...haaaaaaa....]
sekali ade orang datang...tah macamane..ley pulak terus masuk...
bilik aku kat ruang family hall tengah..
aku dah gelabah kuceng..nak masuk bilik tukau seluar..memang ley nampak dari ruang tamu..tak senonoh pulak orang tengok anak dare mak aku ni kan..
jadi terus capai kain batik mak aku yang belum lipat kat bilik belakang...
konon2 ayu sopan keluar pakai kain batik lalu nak masuk bilik...
sekali adik aku yang bongsu mase tu dalam 7-8 tahun ley sound kuat2 sambil pandang aku pelik macam aku pakai bikini saat tu..
"eeeee..kakak pakai kain batik mak...!! adik tak pernah tengok kakak pakai kain batik...kelakar lah..!!" -tanpa rase bersalah...
peerrgghh..begitu 'ikhlas nyer' seorang budak kecik berkate2...
aku pon tak tau ape yang kelakau nyer kat mate die...
sentap hokeh time tuh..!!..
aku baru nak feeling2 pompuan melayu terakhir....ciiissss....


okeh...kalau ikutkan...tu bukan ar kali petama aku pakai kain batik..
aku memule kenal dan belajar pakai kain batik mase aku dok hostel sekolah menengah..[2 tahun jer pon]
undang2 hostel...tak boleh keluar bilik dengan seluar...
kene sarung ngan kain..-tak kisah ar kain ape2 pon..
janji berbalut -tak kasi nampak bentuk kaki konon nye- walaupon seluar track suit gobos tu...
[inikan pulak kate nak pakai legging..memang tak ar jawap nyer]
jadinyer...terpakse gak ar aku pakse rela pakai..
lepas tu..soh mak aku tempahkan kain batik tu jadi macam kain baju kurung...muwahahaha...
senang sarung jer..tak de telocot bagai...eeehhh..penah tau aku bertragedi kain batik lucut..!!!
malu ko...!!


aku bukan ar anti ngan kain batik tu..
tapi mungkin sebab agaknyer aku ni kerempeng sangat..
jadi biler pakai kain batik..kain tu rase besar giler...lipat dari pinggang sampai pusing kebelakang..!!!
rimas hokeh...!! lepas tu pantang bergerak sakan..mesti nak kene ikat betul kan balik..haaiisshh...
biler duduk jer..time nak bangun kene betulkan..
biler baring lagi ar....

okeh2..now aku dah paham kenape orang pompuan di galakkan orang tua pakai kain batik..
sebab biler pakai kain batik..kene jalan slow2..langkah sikit2...tak ley ngangkang bagai kan..
bersila memang tak dapat ar..ko duk bersimpuh pon rapat2...
baru nampak ko ala2 pompuan melayu paling ayu dan sopan kan....
haaaa...gitu lah kekdahnyer kan...
eeehh...orang melayu kan memang penuh ngan adab sopan...



ko ni..kain batik pon nak jadi cerite...ngeh ngeh...

sebenarnyer..aku teringat pasal laki aku sound aku mase tak habes pantang lagi nak gi ikea pakai seluar jeans..!!! huhu...



tapi siyes ni sebenarnyer...
selain nenek2 dan mak2 kite...[bukan mak aku]
aku jarang dah tengok anak2 dara..or mak2 dare macam aku ni...
nak pakai kain batik kat umah...
kain batik aku rase popular time ko nak pantang jer...huhu..
tu pon...aku pakai awal2 lepas beranak tu jer...
lepas tu..aku pakai skirt time orang datang menziarah..
kalau aku pakai seluar kang nampak macam tak senonoh sangat pulak .....

aku respect ar kalau ko baye2 aku..or paling dasat lagi mude dari aku...
kain batik tu sebagai pakaian harian ko...
siyes ni ko....gigih hokeh nak pakai kain batik walau kat umah...!!!




eeerrrr.... ko pakai kain batik...??..













51 comments:

Jan@Afzan said...

hahaha...sama mcm Jan. Tak penah dok umah pakai kain batik. Dalam simpanan ada sehelai je pun. Huhu, berpantang pun dah siap2 tanya mak, pakai seluar boleh? hehehe.

I tak reti u, pakai kain batik...kikiki

Anonymous said...

sy pakai kain batik time cuti sabtu ahad je..tp tutup semua tingkap pintu langsir..and berkemban..lebih selesa.huhu..

cik anis said...

kak ati, anis pakai kain batik dari zaman 1st year kt u..sampai skrg kira2 da lebih 5 tahun la kot pakai..dok rumah memang kain batik je la senang..hehe..kain batik ada bnyk jenis..kalo beli jenis kain campuran tu yg licin je..asal pakai nk terlucut..cari yg betul2 cotton..best..lg 1 setiap kain batik ada ukuran dia..lebar x panjang..kena tgk kat label dia la..hehe

syue wana said...

YE...saya pemakai kain batik tegar..hahhaa

Ila said...

saya lagi la kak aty, pakai seluar pendek jer dok umah... rimas la pakai kain..terlondeh jer bila nak jalan...hihi

mama aryan said...

akak mmg tak pakai kain batik..hehe dlm pantang pon akak pakai seluar jugak,bkn kata dlm pantang,kuar spital nak balik umah tu pun dah pakai seluar..ada akak kesah?? biarla org nak ckp apapun janji akak selesa hehe

sha fi said...

Saya pakai bila terdesak je kak...klu x xde la...masa dlm pantang j pakai hari2...heheh...

mummy akmalyaqil said...

balik kampung je baru pakai.. kes malas nk packing baju bebanyak. rembat je kain batik kat umah mak.. time pantang baru ni pun xpakai kain batik sgt..5-6 ari je kot pakai. pastu terus pakai suar mcm palazo tu.. dgn anak 3 org ni, kelam kabut urus rumah n anak2..mau juga org ingt aku ni bibik

ily♥ said...

mmg x reti pakai kain batik. mase pantang tu, makcik tukang urut yg ajar nak pakai kain batik cmne..huhu...memule tu die tolong pakaikan..kemas je...kalau pakai sendiri mmg seminit je dah nak tanggal..huhu..

tp time pregnant 2nd ni, bile rase pakai seluar sume mcm x selesa je kat pinggang, capai kain batik jgk kadang2..

fifi tiez said...

Sy ari2 pakai kain batik..selesa.lagi2 tme peknen..

Saleha said...

pakai.. time malam2 tdo senang nak londeh.. hahaha
tak pandaipun pakai, tp kesian tengok kain batik melambak2tu, org kg, masa kawen ramai org2 tua kasik kain batik. banyak sgt..

Anum said...

hahaha
anum memang x pernah pakai

Erina Asmawani said...

Hahahah..samelah kita Aty. Tak pernah pakai kain batik. Masa pantang tu jela pakai. Teringat cite kelaka, Ena ada beli kain batik ni tapi tak berjahit,ingatkan memang gitu.Masa pantang haritu pakailah kain batik tu, kena bebel ngan mama. Dia kata tu kain batik tak siap pun nak pakai. Hahaha. Memang serabai la..asik nak terlondeh je. Hubby cakap, takpelah..dia lagi suka tengok bini dia pakai seluar dari kain batik ;p

YanaUjang said...

sama la kita! oke la u ada jugak stok kain batik..ai mmg xde langsung! nenek mertua ai ada la bg adiah kawen dulu kain batik lepas..tp xpernah pakai..sumpah x reti!!grr~ ms pantang pinjam kain batik mak je..kekeke and berapa minggu je pn ai pakai..3 minggu kot..lps tu sarung seluar je..sama mcm u asal pakai je londeh..tmbh2 time tidur..bgn pagi dh terburai kain tu..wakaka~ :p

asben ai xpernah lak sound pelik gitu kan..sbb adek2 pompuan dia pn xpernah nk pakai kain batik..cuma bila nenek2 dia duk cite psl kain batik br dia terpk binik dia xpernah pakai kain batik..kekeke

Siti Haslinda Sadiken said...

masa pantang je..or buat kemban masa kuar dr blik air kt kampung..huhuhuh

puteri rimba said...

rasanya kita sebaya,tapiiiii saya ada hampir 30 helai kain batik and memang pakai hampir setiap hari...terbiasa mak n nenek pun cam tu,mungkin sebab kami org kelantan kot,kain batik banyak..huuuuu,ehhhh...tapi kat kg selalu gak naik motor pakai kain batik tau,setakat ni tak pernah lagi la terlucut,pakai kain batik ada teknik gak..heeheee

as ♥ Leenda said...

tak pakai..
last pakai time pantang..semangat beli nak yang mahal sesaje..pakai nya idak..dan perkara yang paling bnyk saya buat masa kt hospital dulu adelah membetulkan kain batik yg nk terlucut selain dr buat CTG, kena seluk dgn doktor..sekian..

Mila Ahmad said...

mila pun ada 2 helai je kak kain batik itupun mak mertua dgn maklong yang bagi. bila time mak datang rumah barulah selongkar cari mana kain batik tu nak bagi mak pinjam ngeh..ngeh..ngeh..kita nak pakai ? memg takla..xreti pun -.='

akilla ibrahim said...

Hahaha..best je entry aty ni walaupun pasal kain batik.
Kila pun xpakai kain batik dah sejak duk kat KL ni,masa kat kg dulu ada juga r pakai. Kalau balik kg, time lepas mandi je pakai sekejap. pastu tukar pakai suar lak. Kila rasa bila kila pakai kain batik,rasa macam selekeh lak..hehehe..panjang lak komen ari ni.

ceritera-chinta said...

hehe sy pakai,kalau dekat rumah mak n MIL, tapi dekat rumah MIL pakai yang dah siap getah zip tu dgn harapan tak londeh kekee...kalau dekat rumah sendiri jarang2 pakai....

PUAN SUE said...

su baru je pakai tadi..hihi..sebab kat dalam suar pendek..ade orang dtg tadi..huhu

Mama Likha said...

pakai. time nak solat. selesa berkemban hehehe .... :))

luvDriGhtOne said...

saya pakai!!tiap2 mlm cnfirm pkai..kdg2 je kalau panas br sarung sluar katok.hehehe..syok pkai kaen batik..sejukkk n bebas..hehe..dulu zman blaja,siap mmber pnjam kaen batik kte sbb diorg nk blaja pkai kaen batik.hahah..(mcm bkak kelas lak kan..)

AIN NAZRI said...

me pakai je kain batik tuh.. jap2 kain batik jap jap pakai.. xde hal.. sbb ain dok ngan adik ipar kan.. takkan nak pakai short.. tapi kalau dia xde.. short jugak ku sarung hahahaha... suar track tu mmg xde stok kat umah sbb aku xde saiz jadi kain batik tu sgt selesa laa selain suar pendek apek aku tuh.. hehe tapi kadang2 aku mmg berkain batik sahaja *wink wink* nak2 masa panas.. hik hik..

Brilliant Marjan said...

jujurnya saya tak pakai kain batik since dari zaman remaja..memang tak reti.lagipun saya ni ramai adik beradik lelaki..jadi sikap seperti lelaki tu ada..cuma adik perempuan saya berubah bila masuk asrama tapi tidak pada saya..masih kekal 'smart' dengan seluar..hingga masuk ipt pun masih begitu..kalau ada kain batik pun, saya rela pakai yang dibuat mcm kain baju kurung..

sehinggalah saya terima hadiah dari seorang lelaki ketika birthday sy yg ke 24 or 25 cm tu, dia bagi kain batik yang siap berjahit di pinggang..kembang ok!

bila sy pakai kain batik, sy mesti ikat jadi gumpal bukan mcm perempuan lain pakai..ummi & abah mesti gelakkan sy..

pernah mak & adik angkat tegur cara saya pakai kain batik yg tak ikut bunganya..terbalik!!!

now, bila kawen dgn org berdarah kelantan, byk benar hadiah kain batik yg sy dapat..(perli kot! ^_^)

Riana said...

husband yana pun penah suh pakai kain batik hari2..peh..menjawabler..kahkah..tp kekadang biler balik umah mak xbawak baju tido mmg pinjam kain batik mak..tp puaslah dok asik ngetatkan kain batik jer,dah jalan mcm ape xd nyer ayu2,tu yg asik nak kena ketatkan jer..seksi u..hahaa

ettyzukhair said...

errr... sy pakai kain batik..dr zaman sekolah.. dok asrama lah katekan...meme dah biasa.. so xde hal..xpakai pon xpe..bandar ke kampung ke x..same jelah skg!! yg kampung tu lg bandar skg ...xcaye tgk a.. hehehe!!

Gieyana said...

Pakai juga kdg2..ada byk helai tu pon rembat mak punya..mekekekeke...:)

Mrs Lurve said...

huhuhuhu malu nak ngaku, tp memg betul kat umah ada 4 helai je kain batik, itu pun dlm kotak ag huhuhuhu...leceh btl nak pakai, asyik londeh jer, time pantang je yg pakai. first time balik umah mil, riso kemain takut mil ckp pe2 kan..sekali tgk, mil pun xpakai kain batik hehehehe lega..

nurul said...

tak pon. penah kena sound dgn mak kalo sedara dari kg datang pakai le kain batik. saya pakai suar track je bkn suar pendek ke suar katok ke legging ke. kena marah ok. malu kat sedara kekdahnya.

yela kazen aku time tu skolah menengah berkain batik je kat rumah. aku dgn suar track nmpk tak sopan ke? hehe tapi lepas je kazen2 aku masuk u dah keje masing2 pakai suar je. mak dia tak bising pon =P dulu tgk aku mcm pakai suar jeling dia boleh luka tgn tau tajamnye....

shizansyafik said...

x.. hahaha, tapi adik saya pakaian rasmi dia memang kain batik ngan tshirt.. akaknya langsung tk pandai pakai.. huhu

4feet8 said...

haha..pakai. bukan susah no pun ati..hehe..dr darjah 6 tiapkali raya mak bg kain batik baru. n kami mmg pakai dr kecik. no hal punyo..hehe

Diana said...

X pakai jugak.... :-p
Kain batik ada la 4 helai kat rumah tu..... dapat hadiah masa kawen.... Simpan aje dalam lemari..

Tapi kan Aty..penting jugak ada kain batik kat rumah nie.. Especially yang masih tak berjahit.. Jika berlaku kematian.. :-(

Persiapan untuk itu...harus ada.. kan? Kain batik bukan untuk dipakai masa hidup sahaja... Lepas dah tutup mata pun, masih perlu...

Semoga Allah panjangnya usia kita & suami untuk membesarkan anak-anak, Insya Allah..

nurulhuda said...

sama la kita, pakai kain batik dalam pantang jer, hehe..

cikpingu said...

umie dlu la pndi.. ntah cmne la nk kelebet kain batik 2... haha... klu pakai mesti londeh...

sejak2 dh kawin je bru reti pakai... tp xla ari2... sbb rse rimas plk asik londeh... skrg je dh ok, pki xlondeh2.. :) syabas tuk diri sndiri..

umie tau suar katok 2... dlu umie pun hade..... klu skrg pki cam eeii buruk btul.. hahaha.. lawak je..


Rinah said...

Ina memang pakai kain batik kat rumah. Untuk mandi pun kena pakai kain batik as kain basahan. Lepas mandi pun kena gak guna kain batik coz mak dah biasakan anak2nya semua pakai kain batik. hehehe

luvira said...

kain batik???hahaha (gelak kuat-kuat...

kelakar!!!

FieZaLieSa said...

hehe..sy pki jgk..kdg2...tp x la sekemas org len pki...
aty try je..klu tkt londeh, pinjam pin napkin qaleef jap pinkan...=p

kakngah said...

aku pakai kain batik jam pantang je. kalau bukan jam pantang, anak2 aku naik heran.

CikNaa said...

dlm pantang 44 hari ciknaa mmg pakai kain batik.sgt selesa, sbb miss V ngilu lg.. now, seminggu ade la sekali 2 je pakai, time asben balik.dia suke tgk ciknaa pakai kain batik, ayu katenye.. :P

ira_bluebee said...

saya orang kampung tapi langsung tak reti pakai kain batik..wahahhahha..nie dah kawen dok umah MIL pun tak pakai kain batik langsung...waaaaaaaaaaa xreti..insyaAllah kalau berpantang pakai kot...agaknya lah..hahhahha

Anonymous said...

saya pakai kain batik setiap hari sejak mula2 kahwin..sebab tengok suami pakai kain pelekat setiap hari,
mula2 tak suka sbb rasa nak terlucut je...sekarang ni amikk, kain batik mmg dah jadi pakaian harian..even pakai baju tidur kartun2 paras peha tu saya akan pakai kain batik kt dlm rumah, walaupun dgn suami je

tak taula nak ckap..kain batik ni mmg selesa sangt bila kita dah pakai bnyk kali..kalau panas, selak je..hahahah

Nor Suhaiza said...

time bpntg ni la bru pkai kain batik...tu pon duduk boleh ag bersila..

MisZ FyZa said...

xsuke pakai kain batik gak..bl pakai je rase nk telucut..kang anak tarik mmg trus tecabut..huhu

mase blk raye uma mil ri2,mil tego nape xpakai kain batik..i jwb je xsuke,rimas..haha..pas2 mil xpuas hati,die ckp plak kat husband nape i x pakai kain batik,seb bek husband back up..kate i rimas..hee

Salhah Suhot said...

pakai ikut mood je..kalo rase nak pakai, pakai.hehe...tp best apa pakai kain batik..berangin je..kuikuikui...penah je jahit kain bbatik tu jadikan skirt. abes citer...

Nadya Honey said...

sy masih pkai kain batik klu duk umah sbb lbh selesa...ntah,mgkin dh biasa.rimas klu pkai suar pnjg duk umah.klu xkain batik,suar pendek paras lutut..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Cantik juga berkain batik bila digaya dgn kurung kedah sebenarnya, tapi I mmg tak pakai kalau kat rumah especially bila hubby ada. Kain batik pun cuma ada selai je.. itu pun entah kat mana.. hahaha.

mama ila said...

aty..sama r ngan ila..hihi..mmg xpakai kain batik..pakai pun masa pantang..pinjam mak punyer..hahaha

Mimy Hamid said...

Errr aku xreti pakai gak...sbb badn aku besor selalu terngam rasa terkpit...mil ku selalu bg kain batik ttp juga aku pkai seluar eheh

syuhada said...

=).hehe, tibe2 rasa nak komen. ;p

mmg pakai kain batik as pakaian harian dkt rumah. sangat selesa sebenarnya. but semua org ada citarasa tersendiri, kan? ada yg selesa pakai seluar, skirt, n macam2. :)

kain batik kat rumah : 20 helai rasanya. :). seluar track, hmm, 3. hehe

apapun, pakailah mengikut keselesaan masing2. semoga berbahagia. :)

nice entry kak. :)

wassalam

Liyana said...

kain batik eh... dok terjah entri aty, rase nk komen entri kain batik. hehehe

sy pakai kain batik hari2 kot! selesa n x panas. pastu rase cam ayu je kalo pakai kain batik, bahaha