Thursday, October 04, 2012

bukan sebab laki aku kaya....



pasal n3 sebelum ni :: benarkah begitu rendah taraf seorang suri rumah..??


jangan ade yang bekecil hati..
jangan ade yang tersalah sangka...
aku juga pernah bekerje bertahun2...[8 tahun..!!]
pernah rase susah payah mencarik rezki..mencarik duit tuk bayar itu dan ini....
dan selepas 8 tahun...baru sebulan ni aku menjadi suri rumah...


benar...aku tetap akan pertahan kan...selepas sebulan..
setiap kali orang tanye pasal kerje aku sekarang..
aku tak malu nak cakap yang aku adalah suri rumah...
tak perlu pon aku mention sebenarnyer yang aku dulu belajar bla bla bla..
gaji aku sekian sekian..
pangkat aku tinggi itu ini...
cukup sekadar..aku bangga menjadi suri rumah sebab boleh mendidik anak aku sendiri...
[dah memang sebab tu pon kan aku berhenti kerje dulu]

yer..aku tahu..semua orang kalau boleh mahu menjage dan mendidik anak mereka sendiri...
dan semua orang cakap aku sangat bertuah sebab boleh buat semua tu sekarang..
tapi dalam ko kate bertuah tu... adekah ko perasan pengorbanan yang terpakse aku lakukan...?? -hanye kerana si anak..??

kalau setakat aku berhenti tuk jadi suri rumah semata...memang tak ar kot jawap nyer...[huhu..keji]
tu pasal...dari dulu laki aku soh berenti aku tak nak buat...

ade orang pikir...ko senang ar cakap..
ley berbangge jadi suri rumah...seab laki ko banyak duit...
laki ko soh berhenti kerje...soh ko jage anak sendiri...
sebab gaji laki ko besar....berkemampuan..jadi kalau ko jadi suri rumah pon..ape ade hal...
jadi suri rumah..goyang kaki...ley ar cerite nak didik anak sendiri...
macam yang semua orang nak...
tapi ko cakap tu...kesian ar pada orang yang tak boleh berhenti kerje sebab nak membantu keluarge..
membantu suami...yang tak kaye macam laki ko...

orang kate lagi..kalau ar suami die mampu..die pon nak berhenti kerja jugak duduk umah goyang kaki.....


goyang kaki ko kate..??!!
meh aku nak pukul ko laju2...cer ko dok umah jage anak dulu..
baru ar ko ley cakap banyak kan...



ko silap...!!!!
.

kalau lar aku berhenti kerje sebab ko kate laki aku kaya...
ko memang silap ar derr...

bagi aku..BEKERJA JUGA ADALAH SATU IBADAH...
yang dituntut oleh Allah...

kalau ar sebab tu aku berhenti kerje sekarang...
aku rase dah lame aku berhenti..!! mungkin sejak dari awal kawen 2 tahun lepas lagi...

tapi benar2 seronok ker duduk umah tanpe bekerja..???
aku tanye ko ni....

kalau tanye aku...aku tak suker...
aku tak suker hanyer bergantung pada suami semata...

benar..gaji laki aku berganda..alhamdulillah...
laki aku berkemampuan...bukan bertuah..tapi aku bersyukur...
kalau dulu..hidup berdua..aku tak perlu bekerja pon die mampu tuk bagi sikit kesenangan kat aku...
tu pasal dari awal kawen laki aku dah soh aku berhenti...
tapi gembire kah aku dengan semua tu...??

tak....tu aku cakap...bekerja tu adalah ibadah..
gaji tu sebagai ganjaran dari ape yang dah kite buat..
tapi sebenarnyer..bekerja tu..adalah lebih luas skop nyer dari ganjaran gaji yang diterima....-ko pikir lah sendiri...

tu pasal biler laki aku soh berenti kerje awal2 kawen dolu...-aku tolak...
sebab..selain sebab mahu pegang duit sendiri..-baru puas hati membeli dengan duit sendiri..-ley suker2 hati kannnn...

tapi biler dah ade anak..aku dengan rela hati berhenti kerje sendiri...
bukan sebab aku pikir laki aku bergaji tinggi..
tapi sebab aku sanggup buat ape saje untuk anak..
termasuk untuk hidup besederhana dan bergantung pada suami semata...

heeeii..rezki tu dari Allah tau...suami tu hanye sebagai perantara untuk rezki tu sampai pada kite...[dengan skop yang berbeza]

tapi tu bukan lah sebab tuk aku boleh berbangga dan berlagak...

betul..laki aku berkemampuan...
tanpe aku bekerje pon die boleh menanggung kami anak beranak...
mampu tuk bayar sebijik umah yang hampir siap..mampu tuk bayar sewa rumah [sigh]..mampu tuk bayar kan kereta aku termasuk kereta dia...mampu tuk sediakan keperluan dapur..mampu tuk bagi aku dan anak sedikit belanja..
tapi ko kene tau....mampu tu bukan ar berlebih2-an..tapi mampu tuk menangung ape ade-nya...MAKNENYER BESEDERHANA..
dan bukan bermewah2 macam dulu...!!!
sebab tu aku pernah cakap tentang PENGORBANAN sebelum2 ni...
sebagai isteri dan ibu...aku sanggup nak berhenti kerje sebab anak..!!
jadi aku dah sedia tuk bekorban ape sahaja termasuk pendapatan aku..!!
tak ape bagi aku tak semewah dulu...
asalkan aku boleh jage dan didik anak aku sendiri...
aku dah tak kesah kalau aku tak boleh shopping kasut lagi tetiap bulan..
aku dah tak peduli kalau baju aku tak bertukar satu tahun pon...
aku sedia maklum ngan tanggungan laki aku seorang..
tak akan tergamak nyer aku nak bershopping sakan ngan duit susah payah laki aku..




..................................................




ko tak tau betape besarnyer pengorbanan lain yang perlu aku buat atas pilihan sendiri.....
iaitu kesederhanaan selepas itu...
ko yang bekerje...sendiri maklumkan biler kite pegang duit sendiri macamane..??
dan sekarang...hah...itu yang perlu aku korban kan...
tak de lagi suker2 aku boleh bagi adik2 aku duit biler derang suker2 mintak macam ar kakak nyer ni cop duit...
tak de lagi suker2 hati mak aku mengoder set pinggan mangkuk lepas tu mssg aku "kak...akhir bulan ni barang sampai ko bayarkan yer"
tak de lagi suker2 aku boleh singgah ikea time balik keje dan spend sampai 3-4 ratus duit sendiri beli ape2 barang yang aku pekenan...

dan mungkin tak de lagi..aku boleh suker2 ngajak laki aku macam dulu..
boring2 duduk umah ujung minggu.."sayang..jom pergi bandung hujung bulan ni..." -contoh semata
sebab dulu duit boleh share..
kalau lepas aku perabeh duit aku tuk shopping..
aku tak takut..eeerrr..sebab ade laki aku...ngeeee...
sekarang... dah berubah...duit yang terhad..gune atau simpan tuk bende yang aku rase lebih penting...!!
pendapatan kini hanyer dari satu sumber...!! -laki aku...
kalau dulu lepas bayar kereta..lepas bagi keluarge..tolong bayar bil itu dan ini...
aku ley sakan2 shopping ikut suker suki...
tapi sekarang....macam laki aku selalu cakap...-berjimat sayang...berjimat-



dan itu lah maksud nyer PENGORBANAN...
aku rase lebih...!!! benar2 kah seronok duduk kat umah sepanjang hari..??
jawapannyer..memang tak....kite perlu kan dunia luar...berkawan..bersosial...
memperkembangkan ilmu.....memperluaskan penglihatan...
dan itu lah yang perlu ko KORBANKAN...


untuk anak......
dan itu lah yang aku sanggup buat...
bukan sebab laki aku yang ko rase macam kaye giler tu..


kalau ikutkan..kalau tak kerana anak..
mungkin jugak aku tak sanggup nak korbankan gaji dan kerje aku...

dan inilah PILIHAN aku...pilihan kami...
aku rase mungkin ko jugak boleh buat pilihan yang sama kalau ko benar2 rela bekorban....

jangan memandang pada side 'kanan'...pandang jugak pada 'side kiri'..-yang orang selalu tak nak pandang dan pikir...
ade pro dan contra nya...
ko jangan pikir yang besh jer...tapi hakikat disebalik yang ko nampak besh tu..ko tak perasan...

semua orang ade alasan sendiri kenape memilih tuk terus bekerje..
dan jugak tuk berhenti kerje menjadi suri rumah...atau dengan kate lainnyer...menjage anak...

hakikatnyer..sebelum berhenti kerje pon..
aku bukan sedetik berpikir dan buat keputusan...
aku amik mase yang lame...solat istiharah...serah pada Allah...
sebelum berhenti...aku laki binik dah puas berbincang pikir baik dan buruk...
memang berat keputusan ni dibuat...

tapi ikhlas aku kate kan..
aku buat kerana  Allah..suami dan jugak anak...

dan aku yakin ngan setiap perencanaan Allah tu...
aku yakin ngan rezki Allah...


betul..sebenarnyer ape2 pon...DUIT DAN KEMAMPUAN alasan nye...
segale2nyer perlukan duit sekarang..
tak payah kate nak hidup bermewah2..
dapat lepaskan diri dan mampu tanggung keluarge sendiri..
dah mencukupi..
haaa...tu ko kate nak besederhana..
belum lagi ko kate nak beli tu ini...yang lebih dari sekadar keperluan...


aku rase orang akan lebih pandang tinggi pada orang yang bekerja dari orang yang hanye duduk kat umah...

tapi aku tak peduli semua tu...bende tu tak pernah aku pikirkan sebelum2 ni..


jangan luper..aku jugak pernah bekerje...
punyer pendapatan sendiri...
dan bukan hidup bergantung pada suami semate2...
jadi tak adil kalau ko nak kate kat aku tak paham situasi orang yang terpakse bekerja untuk membantu meningkat kan taraf hidup...


tepuk dada tanye pada hati...


bekerje atau tak...
tak de sebarang isu pon sebenarnye...
setiap satu pekerjaan yang dipilih..
ade bahagian dari NYA...jangan risau...

ko bekerje..ko lebih kat situ..
aku tak bekerje...aku lebih pulak kat sini..

ko paham kan....
ko pilih mane ko suker...



aku bangga jadi suri rumah sebab dapat didik anak aku sendiri..
bukan berbangga berhenti keje sebab laki aku yang ko kate kaye tu..
tak pon sebenarnyer.....cukup sekadar aku kate suami aku berkemampuan tuk beri sikit kesenagan di hati kami...




cer ko tengok skop yang lebih luas..
ko tengok orang kaya datok datin..tan puan sri tu tu...
kaye giler kan kekadang ko tengok..
tapi kenape derang masih lagi mahu bekerje bukak butik or ape saje bisnes bagai..??
haaaa...ko pikir lah sendiri....[aku cuber nak related kan yang tak semestinyer 'duit' tu boleh dibuat sebagai alasan tuk ape2 saje yang ko buat]





akhir kate :: terime kasih sebab membace luahan hati aku...
amaran :: kalau ko tak bace betul2 sila jangan tingglkan komen yang akan menambah dosa aku...ngeh ngeh ngeh..




p/s :: aku rela hidup besederhana saat ni kerana anak.....[eeehh...tunggu ar bisnes aku nanti] yakin lah dengan rezki Allah...DAN AKU TETAP BERSYUKUR DENGAN APE YANG ADA....alhamdulillah...



49 comments:

MizzTina said...

diorg pandang guna mata sahaja.. bkn mata n otak utk fikir sama.. alhamdulillah kak, semunya cukup.. btl la tu, semuanya sederhana.. :)

Anum said...

MACAM2 KAN SIS

Gadis said...

alaa kak..
akk buat keputusan ikut rasa hati akk..
tak payah dengar komen org lain..

kdg2 perlu dgr komen tapi yang kiter rasa ok kot..
mane yg x ok tu buang je jauh2..

yang penting akk tau tujuan akk..
habis citer..
ape2 pun mmg seronok dapat jadi fully house wife ni..

Gadis plak yang rase mcm nak keje...huhuh..
dulu dpt pegang duit sendiri sekejap je pastu dh kawin..huhuhu

Dkna Abza said...

tabik spring kat akak dah jadi suri rumah.. orang zaman dulu jadi surirumah tinggi martabatnya..

banyak yang pisitif dkna tengok bila jadi suri rumah.. chayookk chayookk :)

Mila Ahmad said...

semangat baca entry kak aty ni pagi-pagi. manusia ni diberi 2 pilihan. buruk dan baik kita cuma pilih jerk. akak memilih utk tidak bekerja ada sebab kan ? biasalah manusia kak xkan pernah puas dengan apa yang diaowang ada, asyik nak tengok kesalahan orang lain. nak cakap yang bukan2 je. boo layan jewk janji kita bahagia peace :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Ya Allah, panjang lebar nya.. huhuu.

Takpe kak, mungkin ada orang tak boleh terima, ada orang boleh terima. Janji akak dengan suami tau dan dah bincang tentang perkara ni sebelum wat keputusan. Orang lain tak berada dalam kasut kita :)

Lala Latif said...

penuh inspirasi...:-)

Siti Haslinda Sadiken said...

wahh..awalnye dear update blog..biasa la..mcm lin ada komen semlm..'kalau gaji asben riban2 lin pun nak benti keje'..hehehhee...tp jgn terasa tau dear..cuma sentiasa berdoa agar gaji suami tuh sampai ke tahap tuh.. ;) biasa la..bila jd surirumah perlu pergorbanaan yg besar..kalau surirumah + berkerja pun sama..Allah dah aturkan hidup kita dgn baik..kita yg perlu melaksanaakan tanggungjawab yg sepatutnya..setiap yg berlaku ada hikmahnya..dah sarapan? hehehhe

wawa yusoff said...

kak aty, entry kalini berbau tekanan je kanape?? gi tgk qaleef cepat! mesti rasa chill. hehe :)

Apepun perancangan akak, wawa doa yg terbaik utk akak dan keluarga. Cepat sikit launch bisnes tu. tak sabor nak tau :)

YanaUjang said...

ssh nk explain kt org psl keputusan kita..mcm kwn ai pn dr keje gomen, arkitek,pangkat agak tinggi..4 thn keje pehtu berenti sbb nk jaga anak..mmg org keliling kritik abes²an especially family..yelah keje gomen bkn senang dpt..mentality org kita klu dpt gomen kena pertahankn keje tu sbb ada pencen..tp kwn ai mls nk explain pjg2 sbb dia berenti..so dia wat xtau je..lps 2-3 bln br family dia boleh terima yg dia berenti keje sbb nk jaga anak..dasyat kan? =)

smoga urusan u dipermudahkan ye yunk

Syima Syaz said...

dulu2 mmg tanak lgsg sebut nak jadi hsewife, tapi since ada anak mmg rasa nak sgt jaga n didik anak sendiri...tp yang paling penting, nak tgk dia membesar depan mata

tapi... suami tak berkemampuan lagi nak support family ni sendirian. i kena jugak tlg cover...

mummy akmalyaqil said...

hai aty.. CA da keje semula..due to economy keluarga yg quite xstabil skang ni.. pengalamn jd suri rumahtangga sepenuh masa selama 5bulan adalah sgt2 berharga. ari2 spend fulltime ngn anak2. pagi buat indoor activity ngn diorang, petang doing outdoor plak.. masak apa saja yg diorg teringin nak makan. bila da keje semula (baru 4 ari)..da rindu nk buat semua2 tu dgn anak3.. xmalu pun masa tu nk bgtau sy suri rumahtangga bila org tanya keje ape

O'gosh Iskandar said...

amboi...sentap kat sapakah ni..panjang lebar kemain....sabar la...pandangan orang berbeza2...biarla orang nak kata apa pun...maybe kita x paham sebab x berada dalam situasi seseorang tu....it's a good thing that u sacrifice urself for your family....Insyaallah...balasan tuhan tu yang pasti...jangan hiraukan apa orang nak cakap....aminkan aje...moga2 betul2 la laki aty kaya raya...huhuhu

notti netti said...

saya kalo boleh...nak jadi suri rumah....eheheheh

.::cik lin::. said...

sabar ye akak...setiap pengorbanan akan didatangkan berbagai bentuk dugaan dan cabaran...ni adalah dugaan kecik tang xde kesan pun utk pilihan yg akak dah buat..
sy turut berbangga dgn pilihan akak sbb xsemua org sanggup korbankan ape yg dah sedia ada demi keluarga..
chaiyok2!!! akak jgn berasa sedih atau kecik hati dengan sesetengah komen, sebab kite semua berbeza jadi mungkin bentuk pemahaman meraka dalam apa yg akak buat juga berbeza....

as ♥ Leenda said...

fuhhhhh...kalau baca satu nafas ni, mau semput aty oiii..
aty keluarkan entry ni sebab nk puaskan hati sesiapa ke?
ke pasal anon tu?

akilla ibrahim said...

semuanya perancangan dari Allah, Allah dah rancang yang terbaik untuk kita. Rezeki tu ada kat mana2. pedulikan aje apa yang orang nak cakap.yg penting aty tau kenapa aty berhenti keje.

ceritera-chinta said...

ermmm pernah jugak nk buat n3 pasal nie,tapi takut ada yang terasa hati kekeke.....last2 duduk dalam draff.....sy pilih jadi suri rumah bukan sebb hsbnd sy kaya,bukan sebb dia terlebih mampu, tapi bak kata kak aty kerana Allah,Suami dan ank2 yang bakal ada nanti....dan juga untuk keluarga...apa pun kita ada alasan sendiri....

sk said...

hye aty.. lama tak jumpa.. :)

sy respek org yg sacrifice berhenti kerja utk anak. jd surirumah lg berat tanggungjawabnya. pedulilah apa org nak kata, yg penting anak kita, kita sendiri yg jaga kan? tak menyusahkan org lain pon...

take care. kensalam kat qaleef eeman! :)

fifi tiez said...

Siyesly panjang..sy hampir give up nak mhabiskannya.haha.sbb tu masa entri akak yg tu,sy x komen sbb sy xtau nak cakap apa.sy punya pegangan..kalau xde bnda elok utk dicakap,tak payah ckp..ye tak?biasalah org..yg senang jer dia nampak.sy pun tfikir mcm yg org len fikir tu kak (bohong la sy x fikir beznya dpt duduk rumah,soping sesuka hati sbb laki kaya).tak tfikir plak yg susahnya kna korban banyak benda..mmandangkan sy ni muda belia lg..maafkanla pemikiran cetek sy tu..huhu..

eima said...

hmmm tak pe la ... nanti pas branak 2-3 org lagi ...anak2 dah besar ko kerja balik ....

biar la mulut org .... tp hanya org mampu je boleh benti kerja ...bkn mampu dr duit saje tp mental jugak ... aku tak mampu penat tau dok rumah ni mcm2 kena buat ....boring plak tu

FARAH deeb said...

Hohooo maseh sangat untuk entry ni. Saya dah berbulan makan tak kenyang, mandi tak basah (tipu belaka) memikirkan benda ni. Yelah kite ni dh 14 tahun bekerja (company sendiri lagi) pastu lagi 3 bulan ni je lagi kite akan running business ni pastu stat tahun depan dok umah sendiri, laki soh brenti keje. Gaji dia kite pahamlah kan, nak byr umah lagi, byr kete, byr moto,letrik, air bagai... kite plak dh selalu dapat je apa yg kite ndak ngan duit sendiri. Lepas ni duit cuma ada untuk keperluan keluarga dan anak2 je kan. Tapi betul, saya nekad nak lalui jadik surirumah semuanya sebab ANAK bukan sebab laki boleh tampung kehidupan. Cume tulah kan... tak tau samada saya boleh jadik sekuat awak untuk berkorban dan bersederhana (maklumlah selama ni dah biasa memanjakan diri huhuuu...) Hmm... harapnya Allah SWT bg saya kekuatan macam awak jugak! Amin!
My latest Entry :)
Saya dah jumpa beliau!!! Hoyeh!

LisaLisut said...

takdenye makne nk goyang kaki duk umah oiii. haha. i yg sempat jd suri rumah bbrp minggu lps beranak b4 keje pn tak cukup kaki tgn xsempat kdg2 buat keje umah. sobsss.wondering how my mother can do all that.semua org ade alasan masing2 nk quit keje n jd suri rumah. so no need to say laki kaya la apa la.suri rumah tu idaman kottt(tp nk gak poket penuh hahaha)

syanaim said...

::sama lah isu kita ni dan yer..ingat kita ni giyang kaki ker..lg2 bila pikir belanjawan banyak nak pikir oiiii.sabar yer babe!!::

Allene said...

bukan senang nak senang...
tp memang duduk rumah penat pun. lin klu duduk rumah macam2 buat. sampai da xde kerja, perabot pun nak alih... hhohoho...

Anonymous said...

salam aty,
post hari nie sgt in touch lah...bagi fia tak patut org kata mcm tu, setiap pilihan yang kita buat ade sebab..and semangat aty nak didik anak sendiri mmg bagus..jgn peduli kata org lain, aty buat apa y aty suka demi suami dan anak insyallah diredhai oleh ALLAH.S.W.T...(psst..lamanya sy tak komen selalu jadi silent reader je...)

Mimy Hamid said...

setuju semua apa ko tulis...tak yah kot pertikai sesama ...rezeki memasing...lebih sini kurang situ..lebih sana kurang sini...camtulah..Allah maha adil saksama bersyukur la semua

Suria Karim said...

Dulu masa mula2 kawin... suami bg cadangan if sy bhenti kerja dia akan tanggung. tp skrg ank da 2 bayangkan... bayar Pengasuh ank dah 400. pampers 130 utk 4 bundle diapers. susu kakak enfagrow 6 kotak 240 dan adik enfpro pon 240. sebulan kurg lebih rm1000 hnya utk ank2. segalanya mcm berat tp insyaallah rezki kami begitu luas. Cukuplah ape yg ada dan yg pnting sederhana. nti da business promote kt kita yer aty... if aty nk try rasa popia mini ikan bilis pon leh order kt kita... huhu... btw, all the best... thniah jd suri rumah... pkara yg paling kita inginkan apabila memiliki zuriat tp mungkin bukan bahagian kita.

Diyana Didie said...

panjang lebar luahan aty. bab pengorbanan tu sgt touching tp nak tergelak pon ada (sbb aty ni kelakar). me pon nak berhenti kerja dan jaga/didik sendiri anak. takleh imagine lah kalau org lain (pusat asuhan/maid)yg uruskan anak. me nak me sendiri yg uruskan dari A-Z. insyaAllah plan me pon nak berhenti kerja n uruskan anak anak sendiri. kata ustaz azhar idrus, pekerjaan paling mulia ialah suri rumah tangga ;)


Mama Zila said...

ape2 pun pada saya respect pada orang yg mcm aty ni, berani buat keputusan dan sanggup berkorban..seyes, saya ni kalau diberi peluang, saya nak jadi suri rumah..Boleh anta anak p sekolah, amik, tengahhari anak blk ade makanan...tapi tulah..tak cukup berani nak buat keputusan..Yes, believe rezeki dari Allah.Hope you happy dgn apa yang dilalui skarang.

AIN NAZRI said...

alahai aty... panjang lebar hujahnya.. suri rumah ni istimewa tau.. sbb x semua org leh sandang jawatan tu.. even ain.. ain akui.. tuk duduk rumah mmg tidak.. ain bangga aty jadi suri rumah.. sbb nanti leh share segala experiment dalam mendidik qaleef dgn ain ibu bekerja ni.. besar pengorbanan suri rumah.. berkesederhanaan tu sudah pasti.. tapi yang penting hati bahagia kan.. ignore je apa yg org kata2 kan tu.. hanya kita tahu apa kita buat

♥ Wina ♥ said...

seriously, saya teringin sgt nak jadi suri rumah especially bile anak dah 2 ni..sape tak nak tgk anak membesar depan mata sendiri??

tapi apa kan daya, saya masih tak mampu..saya masih tak cukup yakin utk tinggalkan kerjaya & duduk rumah...saya perlukan kerjaya untuk anak² juga..

insyallah suatu hari nanti boleh kot..akan ku usahakan

ape² pun, awak mmg bertuah ;-)

Veelara said...

spt biasa,kite adalah org yg akan bc entri aty dr awal smpai hbis..hehehee.

Takutnya ngn entri ni,mcm marah jek...garang,heheheeh.

Surirumah ke bekerja ke,masing2 ade sbb tsendiri dan ada pro n cons ,kan....stuju semua y aty ckap..catuan duit mbuatkn kite harus bsederhana dlm pbelanjaan...ms bkerja,len cara blnja..ms xkeje,len plak...

Cpatlah share business apa yg aty buat tu...hihih,saja jer simpan2 yek...nnti aty share la cara didik anak..cmne nk ckap ek...aty kate nk didik anak..so cerita la aktiviti pbelajaran qaleef sjak baby ni ke.....nk jd panduan..hehehee....mgkin ade cara bkesan nk developt ilmu utk baby ni...... :)

wanie said...

kak aty, setiap yang kita lakukan ada ganjarannya... siapa ckp kerja suri rumah nie SENANG... wanie pernah jadi suri rumah PART TIME pun dh x sanggup... sbb terlalu banyak urusan yang tertangguh dan tak pernah selesai walaupun tak de DUE DATE..

Syabas wanie ucappkan pada kak aty, semoga pengorbanan kak aty akan melahirkan anak yg bijak dan solehah.. AMIN

Tihara said...

surirumah pun kerja yang mulia kan..tak kesah lah orang nak kata ape..saya penah keje 2 thn je, 5 thn saya business, now jd housewife :)

shizansyafik said...

well said sis.. =)

Saleha said...

Betultu, jika tidak bersedia untuk hidup bersederhana teruskan niat nak bekerja atau kalau berhenti kerja boleh buat kamu merempat jangan berhenti.
Saya dah fikir masak2, lepas untuk makan minum, byr hutang sudahlah.. hidupni semnetara.. berapa banyak harta yang dikumpulpun belum tentu dapat beli nyawa seorang anak. saya taknak masa saya berlalu dengan sia2 mencari duit tp anak2 memberontak inginkan lebih kasih sayang.. bukan org bekerja tidak mampu memberi kasih syg tp bg pendapat peribadi saya, mmg saya rasa tak cukup.. terkejar2 .. balik badan penat, kejar itu ini melainkan kalau orangtu mmg jenis tak kesah balik makan kat luar, rumah bersepah.. bolehlah balikje duk 'getel' anak je..

rezki Allah luas.. dimana2pun bleh cari.. benar juga kerja itu ibadah tapi bila rasa kerja itu membebankan dan tidak ikhlas, duk rumahjelah jaga anak.. tp jgn lupa, menjadi surirumah bukan goyag kaki malahan lebih penat dari kerja pejabat. sebabtu surirumah adalah kerja yang paling baik kerana pahala berganda.. biar org nampak rugi kat dunia asal kat akhirat kita beruntung..

Saleha said...

kak, nak tanya mu ni, takdak kene mengena ngan entri ni - pernah tak try botol mamijumi? pasal pigeon mu dah cerita keajaibannya
dgr pada testimoni mcm besje.. bentuk dia sebijik mcm tetek..
sy ingat nak buat bisnes brgan babylah.. mamijumike. nak berenti kerja ni nak kena carik bisness gak.. mesti kena ada pendapatan sendiri gak bukanpe takut mentua ngn ipar duai jeliklak nnt- duk kata kita membebanan anak dia.. org lain nak ckp pe ku tak kisah lagi klau mentua ckp terkesan gak kak.. huhu

Yati yateq said...

Atie... Luahan hati ko tuh sama ngan kat dlm hati aku jugak... Cuma ko baru jer kan? Dah setahun 3 bulan aku berenti... Bkn sebab laki aku dah cukup pendapatan dia aku sesuka nak berenti... Tak pon... Tapi org selalu pandang/label aku mcmtuh... Lepas tuh mcm pandang aku sblh mata jer sbb aku surirumah... Lepas tuh akan ckp: senangla ko goyang kaki jer kat umah... Lepas tuh diorg pikir kita org mcm dah kaya sgt... Lepas tuh ada pulak yg ckp aku takder lgsg nak membantu suami utk perbelanjaan isi keluarga... Diorg tak paham... Kita jer yg paham... Biarlah orgmnak kata apa pon... Mulut dia... Kan?

UmyMah said...

aty, ikutkan hati sy pun nak jd cam ati tau...simpan je impian ini...lain kan kalo dh ada anak ni..sume utamakan anak ...

Zila said...

Aty..we are in the same boat here.. menjadi surirumah selepas membina kerjaya bertahun-tahun. tapi for a slightly different reason lew..saya dulu tak sanggup hubungan jarak jauh, rindu guling2, so berhenti kerja sebab nak dok ngan suami. hihi. then adam lahir..erm, memang terus jadi suri rumah lah. But all the pengorbanan yang aty tempuhi, saya pun rasa jugak. All the duit poket, friends and family pun saya tinggalkan jauh di KL sebab nak dok ngan suami kat Kedah ni ha..(sedih wokeh)..But its all worth it. Mari lar kita menjadi suri rumah yang berjaya. Hihihi. :)Ignore jer orang yang mencemuh tuh..probably, mereka jeles. Kesian mereka...

izyan zulkiply said...

besar nya pahala mjadi suri rumah,smga mjd suri d hati suami n anak2..y ptg niat bgun pergi krn Allah,sy pun hwfe,p tgah smbung master.=)

pizet said...

dari dulu sampai skang sgt jeles pada mak2 yang duduk 24 jam dengan anak...huhu encik hubby x bg green light nak berenti keja...kena tunggu bersara pilihan je la...huhu

mama aryan said...

akak nak je jd surirumah jaga anak2 tp ekonomi belum stabil & akak juga keje gomen amik pencen jd xleh nak berenti sebelum cukup servis..jadi kena tggu la dulu..huhu

Mr & Mrs Sallehudin said...

hai...
walaupun I blom ada anak lg.. huhu :( tapi I dah menjadi surirumah sebulan slps kawen. Dan skrg dah 5 bulan I jadi suri rumah. Tapi I pun bukan dok senang lenang kat umah.. I run bisnes kecil2an jugak. Maklum laa nk juga ada duit poket sndiri nak beli kasut ke..baju ke.. ~hihihi~

PRincEss AnN said...

wahh suka entry ko dik..sama gamaknya ngan sis..tapi x terluah
ermmm bak kater hubby sis..nak sesuatu kena korban sesuatu..nak duit kerja tp anak sedikit terabai..nak anak..x kerja tp duit x sebebas dulu..kan..

Nadya Zahid said...

atty...i respect u beb!!
mmg bukan senang nak jadi suri rumah...i pernah amik cuti dlm 3 ari cmtu mase anak2 i xihat,and guess what..dlm 3 hari tu pon i xdapat nak kemas rumah...nak lipat baju yg berbakul2 ok!!!
i respect btol kalau housewife yg boleh memasak..jage anak..buat keje umah lagi..fuyooooooooo..salute!!!
sape kate suri rumah snang?bagi i..owwwhhhh..sungguh mencabar!!!
bygkan kalau kite dok umah...baju xberlipat n umah xberkemas...pastu laki balik tgk umah bersepah...sure nanti die pk..eh, bini aku ni dok umah pon..umah bersepah!!!btol x?
kalau umah bersepah...baju xlipat..bini kerje..so boleh la jadikan alasan xde mase kan?heheheheh ;p

i phm pe yg u rase..bile kite dh biasa pegang duit..nak bli pe kite nak tanpe nak mintak suami..then suddenlyu kene tahan sume tu..i know its hard...
smoga ade rahmat buat u yg sanggup sacrifice everything for your baby...

mcm i...kdg2 i rase nak berenti sgt...tapi dlm mase yg same...husband i xmampu lagi nak tanggung everything sorang2....

dan dlm mase yg same..i terpk...even if my husband mampu tanggung nanti..boleh ke i depend everything on him?? coz mmg dari i blom kawen...i xdepend on sesape...
ape i nak buat or bli i buat je tanpe pk panjang...

but bile dalam mase yg same...bile dah kawen n ade anak...byk bende yg i kene tahan ga..bile nak bli untuk kite...terpk plak untuk anak2...heheehehh

so atty, bertabahla menjadi SUPER MOMMY!!!!

lydiarahayumahmod said...

... Kerana Allah Ta'la ;-)

mummydanishqistina said...

apa2 yg dilakukan semua kerana Allah...kerja itu ibadah...surirumah pun ibadah...kerja yang paling mulia ialahsuri rumah..tapi atas dasar2 tertentu adakalanya seseorang itu bekerja juga...senang citer..apa2 semua kerana Allah...;)