Wednesday, October 03, 2012

benarkah begitu rendah taraf seorang suri rumah..??





betul ker begitu kecil pengorbanan melepaskan kerje dan jawatan...
melepaskan gaji yang boleh dibanggakan...
melepaskan dan mensia2 kan ape yang kite belajar bertahun2...bertingkat2 dulu...

benarkan sia2...??
benarkah begitu kecik 'dunia' aku sekarang nih...??

hanya untuk menjadi suri rumah..??
hanya untuk mendidik anak..??!!!


benarkan begitu kecik pengorbanan semua ni hingga segala nya boleh di perlekehkan orang lain..???


benarkah begitu rendah nyer taraf seorang suri rumah...??

atau dengan kate lain nye...-untuk menjaga dan membesarkan anak sendiri...


bukannnnnnnnnnnn...!!!! bagi aku...aku bukan berhenti sekadar untuk menjaga Qaleef eeman...
tapi aku melakukan pengorbanan ni KHUSUS untuk MENDIDIK anak aku sendiri....!! insyaallah..


bukan mudah tuk memulakan pendidikan pada anak seawal 5 bulan..!! aku rase lagi gigih dari aku kene buat full set account..


itu ker yang di katekan pengorbanan kecik kat mate orang lain...???




















eerrrr.....ade aku kesah pulak kan...

aku sebenarnyer bertuah....

yang penting aku berbangga jika dapat MENDIDIK anak aku sendiri dengan care aku...aku rase aku orang bertuah di beri peluang ni..'dapat memegang dunia Qaleef Eeman sendiri'...noktah...







eeehhh...aku memang saje2 soh orang yang tangkap gambar tu fokus kat gambar belakang dan bukan gambar kiteorang....choii...!!! seb baik ar yang amik gambo tu adik sendiri yang sah2 tak reti nak gune dslr tu...care pegang pon dah sah2 pencong...ngeeeee




[bayangkan kalau anak yang dihantar kesekolah atau pre-sekolah akan menjadi begitu cerdik dan boleh dibanggakan...apetah lagi kalau kite sendiri mampu bagi tumpuan penuh seawal yang boleh padanya-bayangkan...!!!] - jadi jangan pandang rendah pada orang yang sanggup melepaskan segala hanye kerana anak...








51 comments:

Anum said...

tidak benar

Allene said...

suri rumah martabat paling tinggi dr pekerjaan lain.. :)

klu hubby lin mampu, lin pun nak jadi suri rumah... :)

Princess Atie said...

Pada saya menjadi seorg suri rumah tinggi tarafnya. Bukan semua org mampu menjadi seorg suri rumah yg baik. Sy juga seorang suri rumah. Tapi walaupun sy seorg suri rumah tapi sy x pernah rasa sy kecik. Tp sy bangga dengan diri sy. Sbb sy mampu beri yg terbaik utk suami sy. Akak pun patut bangga dgn diri akak.

SYANI said...

Ustaz kata jawatan wanita yang paling mulia ialah surirumah...

Mila Ahmad said...

masing-masing ada pandangan masing-masing kak, hanya org yang berada disituasi akak je yg paham.

nurul said...

saya pun nak asuh anak sendiri. seriau dgr baby tersedak susu la, tercekik fishball la, jatuh boyan la. mmg takut nak hantar nursery. nak hantar pengasuh pun nak kena tgk jugak. sbb ada budak dihantar pengasuh umo 2 3 tahun dah pandai maki babi, bodoh, sial segala. nanti org dgr kata makpaknye pulak mengajar.

lagipun ada dgr kat tv tentang atlet negara. hebat le jugak dia. katanya bdk skrg bkn takde potensi. tp sebab takde sape nak anta training. pegi blk sekolah ikut timing bas sekolah. so kalau ada latihan apa2 selain waktu sekolah takde sape nak anta sbb makpak keje. ok je jd surirumah. mkn minum anak bnda elok. asuh ngaji smua blh ajar sendiri. boleh tusyen sendiri anak. ada saya baca kat majalah ada orang tu sanggup benti keje padahal dia keje tetap gomen dah. now anak dia 6 org jd doktor. tak ke bangga mak yg asuh?

Salhah Suhot said...

tak..tak kecik pengorbanan tu...sy pun tengah menimbang, nak bekerja semula atau tidak..

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aty..jadi surirumah la kerja paling mulia dan paling mudah nak dapat pahala. Aku ni..kalau suami aku mampu serba serbi, memang aku pun nak jadi suri rumah, jaga anak. Dapat tgk anak membesar dpn mata kita sendiri adalah nikmat paling nikmat dalam dunia.

Pedulikan kata org yang dengki iteww!

Diana said...

I'm proud of you...
Saya sendiri pun tidak mampu nak buat macam yang ati buat...

Amat beruntung Qaleef Eeman...

ceritera-chinta said...

betul kan akk....orang suka pandang rendah dekat kita sebb lepaskan apa yang kita belajar,nk pulak lagi kalau g mana2 orang tanya kerja apa "owhh duduk rumah saja, best lah kan duduk rumah tak yah susah2 nk pk benda lain"
ermm sedih dengar,kita korbankan semua untuk besarkan ank depan mata,
tapi dah lama2 lali dah heheheh

eh tapi sy tak dak ank lagi ehhehe

PUAN SUE said...

niat kite same.surirumah pun pekerjaan yg paling mulia tau..

efnie abidin said...

sngt stuju apa aty katakan..sy sbgai sorg pndidik pn xsmpt nk mgajar ank..juz dpt curi masa sblm ank tdo n slpas dia bgun.itupn bbrp minit shja

Sizzling Suzai said...

ehh apesal rendah plak?? marah btol sy mmbacanyer wpon sy BUKAN SURI RUMAH n lom kawen lg pon. hehe..but seriously kak pngorbanan itu sgt besar mnggalkn krjaya coz ikotkn sy pon xmo brhenti keje klu da kawen nnt.tp klu abg hubby MAMPU n sruh nk wat cane kn.so ksimpulannye MULUT ORG MMG XBOLE DITUTUP KN...huhu ^^

mRs mysarah said...

aty..

i dah mula sedih dah. memang tengah berkira2 macam nak resign dah ni! huhu

Ryn said...

setuju 100%...hehehe...ape yg kite korbankan tu akan dpt lebih dr yg kite korbankan aty...:)

shizansyafik said...

salute kat aty.. kalau ramai mak ayah cam ni, insyaALLAH, ramai anak2 yang akan menjadi 'manusia'.. bukan setakat orang..

Nik Hasmah said...

suke bace blog awk...suke sesgt... tiap2 ari baca....x blh idup klu x baca sehari... :)

CikNaa said...

tak mudah utk jd suri rumah.. tp yg bekerja pn tak senang.. tak senang hati anak djaga org lain..

shahida said...

menjadi seorg suri rumah dan seorg ibu untuk mendidik anak adalah tugas yang paling mulia disisi Allah atie, dont worry, ida pn sama mcm tu...peduli jer apa org nak kata yang penting kita tau niat kita...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

setiap keputusan yg kita buat mesti ada sbb tersendiri :)

antalya said...

pedulikan apa org nk kata.kita tau apa yg terbaik utk diri sendiri anak2 dan keluarga kann

syanaim said...

Nasya oun housewife..nak gak buat entry pasal ni tapi takut ada yg sensitif..salah ker pilihan kita?kadang2 buat rasa down jer...nasib ada hubby bg support..:(

♡ izzah ♡ said...

sy juga seorang suri rumah.but without kids.jadi full-time housewife pun sy rasa dah besar jasa buat hasben,apetah lagi kalo nak didik anak sendiri.wallahualam..

hanya org yg berada dlm situasi yg sama dapat memahami..(^___^)

Erina Asmawani said...

Bak kata ustaz don, surirumah ialah pekerjaan terbaik di dunia. Sebenarnya surirumah nilah yg buat segalanya2 dari besarkan anak2, hal rumah, suami semua. Kitalah tukang masak, tukang sapu, babysitter, cikgu, doktor..ehh..semualah. Siapa yg boleh buat semua tu sekaligus? Dah tentulah kan surirumah. Memang tak patutlah labelkan surirumah rendah tarafnya. Takpe Aty, bekorban untuk anak..besar ganjarannya.

YanaUjang said...

ai lagi sukaaaaaaaaa klu dpt jd suri rumah..hahaha cuma keadaan skrg blum mengizinkan..ssh payh blaja degree 4 thn?? eh tak susahhh ponnnn...sijil tu kita frame cantik2..sok ank kita tgk pengorbanan mak dia dh bsr nnt mesti dia akn hargai mak dia..kannnn?? =)

ct cheery said...

pedulikan pe owang nak kata..
bak kata akak sy 'janji aku puas hati didik anak sendiri dgn cara sendri'

BuDaK cOmOt said...

sangat besar okay...dan ujiannya bukan calang²...bangga lah dengan apa yang awak buat sekarang!!~

chaiiyyookkk!!!!~

pssstt...saya sndiri tak tentu lagi sanggup nak melepaskan kerjaya skrg ni...frankly =(

Nadt said...

setuju la aty.ilmu yg kita ada xsemestinya utk kerja je tapi yg penting ble didik anak. kalau belaja tinggi2 pastu gaji ribu riban tapi anak terabai tak guna jugak kekdahnye.

Riana said...

rendah pada mata org yg xfaham erti pengorbanan dan pentingnya masa dgn anak2..dan org yg pentingkan $$$$$...hehe..buat tak tau je kak =)

Nurul Ilyani said...

x rendah...sungguh mulia niatmu itu...insyaALLAH i will follow u 1 january 2013 :)

Mimy Hamid said...

aku tak pandang rendah malah pandang tinggi...pantau anak depan mata tengok membesar...sedaiakan keperluan makananan semua...Ya Allah bestnya....syukurla ko di beri kesempatan ini...hargai nya kay...aku tumpang gembira..masih belum sampai seru untuk duk umah...laki aku masih mengizinkan aku bekerja cari rezeki bersama...Insya Allah Fayel tak terabai...

Dina Sallehudin said...

Tahniah mommy Qaleef Eeman, for having the courage to take this step. Same like me, I pun korbankan kerjaya yang sangat2 saya banggakan, and sanggup korbankan keselesaan hidup. Nevermind, people will talk, so let's give them something to talk about hehe. Jadi SAHM yg terpelajar pun bagus. Ilmu yg kita dpt masa belajar boleh kita sampaikan kat anak. Experience bekerja kita boleh share dgn anak. So begitu tinggi taraf kita. Dont worry. biarkan org berckp. u know what's best for ur baby =)

Nor Arinee Mat Saaud said...

hi there,

ade yg me"kondem" ke? biala org nak kata ape ...janji diri sendiri selesa dgn cara hidup sendiri.

Siti Haslinda Sadiken said...

x apa la dear..idup dlm dunia nie x pernah yg berpuas hati..ade je yg x kena..kalau la asben gaji riban2..saya pun nak benti keje n jaga anak..zaman skrg zaman mencabar;)

Saleha said...

oh siapakah yang kene cepuk tu? bagi saya surirumahlah kerjaya yang paling bagus/mulia kat duniani. bukankah wanita itu tugas hakikinyanya mendidik anak dan melayan suami? saya selalu berdoa pada Allah agar dipermudahkan untuk saya cepat2 boleh jadi surirumah, kerana saya rasa saya sudah melakukan kesilapan besar, membiarkan masa2 membesar anak berlalu dengan didikan yang tidak cukup sempurna, nmaksudnya bukanlah org lain tak mengasuh anak dengan betul, tetapi manakan sama dengan kasih syg seorang ibu kandung.. anak2 memberontak ingin menarik perhatian, dimarahi pula kerana badan penat. saya takut saya menyesal kemudian hari.. anak2 selalu buat ragam yang menguji kesabaran padahal saya tau diorg cuma ingin menarik perhatian.. saya takut diorang lebih memberontak. semoga saya belum terlambat

Wawa Yusoff said...

klu semuanya dipermudahkan dan rezeki melimpah ruah, Menjadi Suri rumah adalah pilihan pertama wawa.

Tp rezeki wawa adalah sebagai gov servant dan wawa tetap bersyukur.

luvira said...

Ira punye cite2 nk jadi suri rumah sepenuhmasa sambil menjaga anak2...tapi xkesampaian sebab hubby kerja sendiri...sedey :(

So sorang kene ada backup kalau ape2 jadi di masa hadapan...

fauziah ms said...

amat2 sokong..ni pengorbanan teragung.jadi ibu yg terbaik tetapi harap beringatla, mmg ada wanita pandang rendah,ttp jgn sampai pula yg respect pd mommy qaleef terasa terkecil hati mbaca kebanggaan mendapat mndidik anak sndiri.tak semua sebertuah mommy qaleef,ada yg dlm keterpaksaan dbiarkn anak dididik pengasuh demi pngorbanan mbantu suami yg xsemampu suami mommy qaleef.. saya hanya bkongsi.. =)

Mrs Lurve said...

ada pulak org ckp mcm tue, pd sy..memg respect pd suri rumah nie, sbb sanggup korbankan kerjaya utk keluarga..utk beri sepenuh perhatian pd anak2

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Di negara2 barat, lelaki yg beristerikan suri rumah la yg dianggap BERJAYA - sbb mampu, anak lebih terdidik.

So, no such thing!. Rendah atau tinggi bukan manusia yg menilai, darjat kita bukan di dunia.. tp di akhirat.

puan.mila said...

menjadi surirumah la impian setiap wanita y dh brumahtgga..mila pun klu boleh nk cmtu..tp apakan daya kdaan xmengizikan..masih blom stabil semuanya..niat bkerja hya satu, nak bantu suami dan fmaly sendiri..kalau cukup semuanya dh xksh da xkja pun xpe..

*pedulikan apa org kata..mulut org mmg mcm2 pesen..:D

~ NANA ~ said...

suri rumah pekerjaan paling mulia tau! i tak pernah pandnag rendah pada surirumah sbb i pon pernah angan2 nk jadi surirumah...huahuahua

cuma skrg ni i tak lepaskn kerja i sbb kerja sendiri + office dkt dgn rumah + blh bawak farish dtg ofis sesuka hati...kekeke

tp mungkin satu yg i terlepas...MENDIDIK ANAK DGN ACUAN SENDIRI! huhu *ku dlm dilema*

::puan ungu:: said...

Biarla orang nak kata apa. Yang penting diri kita n family tahu n hargai apa yang kita buat. Besar pengorbanan tu melepaskan jawatan demi mendidik dan membentuk anak tersayang mengikut acuan yang kita nak=)

Alin Marlini said...

surirumahlah plg tinggi martabatnya..sebab macam2 boleh buat

Tina Othman said...

saya jeles sebab aty dpt duduk rumah jaga/didik anak sendiri

Asz Miza said...

Kalau diberi kesempatan and rezeki lebih dah tentu kita pun nak berhenti kerja dan asuh anak sendiri. Tengok anak yg kita kandung ni membesar depan mata. Rasa tak percaya dengan org lain nk asuh atau jaga anak kita. Hmm..Biarlah apa org nak kata aty, yang penting aty sangat bertuah sbb dapat jaga anak sendiri. :)

e k i n ♥ y u s r i said...

kite nk sgt diberi peluang cm akak....
tp...............

Aida said...

saya pun selalu kene ngumpat macam tu.mentang-mentang saya berenti kerja goverment..sekampong kecoh. sakit betul hati ni.

safiyyah osman said...

Pelik kn bla org pandang rendh dkt surirumh..even pnat tp rsa berbaloi klu dpt jd surirumah...

Gadis said...

suri rumah la pekerjaan yang paling mulia dalam banyak2 keje...
semua perkara kiter buat dgn air tangan kiter sendiri
mmg puas hati..

Alhamdullillah sampai sekarang ain masih suri rumah sepenuh masa..

Anonymous said...

saya pun surirumah..berhenti kerja lepas kahwin, tapi without kids lah..masih gigih TTC..suami suka saya duduk rumah walaupun gaji dia bukan besar sangat..bila tak bekerja ni banyak yang kena korbankan, apatah lagi kita ni sebagai seorang perempuan..nafsu shopping tu sentiasa ada, baju, kasut, tudung, makeup hatta barang rumah sentiasa rasa nak bertukar..tapi bila dah jadi surirumah ni, semua guna duit suami, kenalah berjimat, lagipun tak sampai hati nak boros dengan duit hasil titik peluh suami, ..semua kena bersederhana saja

cuma selalu orang tak faham, saya dah merasa macam2 orang mengata dan menyakitkan hati saya tak kira kawan2, keluarga atau saudara mara...memang dipandang rendah skit bila bergelar surirumah ni

doakan sy moga dikurniakan cahaya mata jugak..nak didik dan asuh macam aty buat sekarang..insyaallah