Thursday, December 20, 2012

Walau berat hati..tapi relakan jua...




betul...gambar pagi tadi tu yang lain nyer si dak Qaleef dah botak...!!
walaupon sebelum ni pon rambut qaleef tumbuh ala2 padang yang nak kemarau...
tapi masih obvious biler die dibotakkan..
nampak nau jendul nyer...!!! -ngikut sape lah nih...haaiihh...
tak per..tak per...jendul...otak kamu besar yer qaleef... 
banyak mama nak 'isi' nih...memerlukan kapasiti yang besar...ngeeee...
[semoge menjadi anak yang cerdik...amin]





ko tengok rambut qaleef...jarang2 macam orang tua....
dah 7 bulan meletak baja...macam ni gak hasil nyer....


ko rambut anak tu dah selapis macam ni pon ko nak botakkan lagi hek...
eeaaarrr.....uurrrmmm...

kalau ikutkan...kiteorang laki binik tak rela..!!!
nak tunggu banyak ni pon amik mase 7 bulan..
ritu mase baru beranak..dah cukur halus dah...
pastu kemain payah nak tumbuh nyer..
pelik gak aku..rambut makpak nyer kemain lebat...
apesal rambut anak nyer nak ponnnnnn.....

dah macam2 petua dah ko suruh aku buat...
macam ni gak...jadi makpak nyer pasrah..
cume satu petua ni -botakkan balik rambut anak tu-
amik mase 7 bulan hokeh nak buat keputusan..!!!! -drama ar ko...

tapi siyes nih...
memang berat hati nak cukur rambut qaleef nih...kasi botak..
sebab tah berape lame lagi ar nak tumbuh balik...
kalo soh laki aku tu...memanjang jer kate tak sempat..
sedangkan memang tak nak kannnnn....
niat tu dah ade...tapi tu ar...sayang lebih..tah ape2...

sekali..mase balik umah family aku minggu lepas...
mase hari jumaat..laki aku gi paka tenganu...
aku soh ayah aku cukur...
mase tu hati dah kental...-cukur jer lah..tumbuh tak tumbuh belakang kire-
sebab nyer...aku baru terbace pasal mencukur rambut 7 kali semasa bayi..-afdal-
supaya otak anak menjadi lebih cerdas....
aku ape lagi....biler kate nak anak cerdik..ape pon sanggup...
lawo tu kendian...aku mahu anak aku cerdik dulu...
mak nyer ni bercite2 besar nak anak jadi penghafaz al-quran..-amin-
mak tak rela ko tau lagu gangnam style dulu sebelum alfatihah..
jadi gigih ar hari2 mengaji kat telinga die pagi petang siang malam...
jadi harapannyer..biler dah botak nih..senang lar lagi ilmu tu masuk kannnnn...insyaallah








qaleef muker blur tak pasti ape berlaku..
tu ayah aku yang pegang..laki aku gi out stesen ker ganu mase ni..


eeaahhh..kate ko soh ayah ko cukur kan...
tak de maknenyer..!!!!
ayah aku tak gigih ngan si qaleef tak reti dok diam...
biler ayah aku cukur..kepale die dok dongak2 atas tengok ape atoknyer nak buat. kat kepale die..
sudah nyer..ayah aku yang ngajak potong kat kedai aceh depan simpang lagi senang katenyer...





memuler macam rileks jer kan...
orang tu pakai mesen...tak sampai 5 minit dah licin kepale anak aku..
dah kate rambut anak ko selapis jer kan...


biler nak siap tu..muler muker panik..
tah kenape aku pon tak tau...mesen tu tajam kot..atau bunyil bising mesen tu die takut..
ayah aku pon dah muler nak panik gak tu...hahaha...
cucunyer dah muler nak memanjat badan nak lari...ngeeee...



melalak ko sudahnyer...lagi pulak ayah aku pegang kepala tak kasi gerak..
tu nak siap dah sebenarnyer..tinggal sikit jer lagi aku tengok mase tu...



sebab pakai mesen..tak betul2 halusss ar...nampak lagi sikt2 rambut die..
ingatkan balik tu..ayah aku nak cukur lagi kasi habes..
tapi qaleef dah ngantuk...nak kene mandikan lagi..makan petang lagi....
jadi sudahnyer..sampai sudah ar macam tu jer..


sekarang..dah masuk seminggu nih..
nampak dah rambut die tumbuh balik...pacak2 halus tajam..
cepat pulak aku rase...pelik haiihh...

laki aku balik kelmarin...
suker pulak die nengok anak nyer botak...
siap kate lepas ni nak botak kan lagi...
pulak..................


orang kate lepas botakkan kepale letak santan nak kasi lebat cepat..
betul ker..??
kalau betul...nak gak cube...ngeh ngeh ngeh....



p/s :: tak merasa nak pacakkan rambut qaleef macam pak nyer lagi....






31 comments:

Ayu sukatiakula said...

masih tetap emsem.. rambut aqil pun lambat beno naik lebat. mcm nak botakkan jugak la balik kampung nanti

cik mah said...

hehhee...br nk ckp pndainya xnangis...tp dah lame sngt kot ek..nangis juga...comel...

YanaUjang said...

boy botak xpe...nmpk gagah..huhu gegurl xcomel aa botak..rambut zafirah pn memalu kcen nk tmbh..ai tau gak psl cukur rambut baby 7 kali bg dia bijak tu tp bila pk lahaiii baby girl..10 bln br nmpk rambut tau!! sedeyyyy nya nk cukur lg...so biarkn je laa..pasrah je..huhu

Nieyxzha Hassan said...

Hehehe..raisya tak dicukur lagi...

amaniammar said...

sama dgn ammar sy jg..
pertama kali ke kedai, atok yg pegang kasi potong..
(walhal mak pak nk biar rambut panjang coz ammar npk innocent skit..rambut lurus)
memula je dia mengamuk.
dua tiga kali atok k kedai anney
diam dah dia..leh dduk sendiri..
hihihihih

✿ pink velvet ✿ said...

haha! comei je mukenyer

Chekgu Azrine said...

comelnya budak2 ni botakkan..anak akk pun bru je botak hbs hari..sama mcm ank2 akk..rambut xbyk msa bb..dh beso lebat sgt..tak caya nti tggu dorang besar 2tahun ke ats..insyaAllah

♥ Elin ♥ said...

samalah mcm amani rambut halus....habis nak botakan kesian...anak dara botakkkkk...

tahannn jer lah siang malam letak minyak.

~MommyAida~ said...

hihihi..comel je Qalief kena botakkan kepala..rambut ank saya pon cam Qaleef jugak..lambat nk tumbuh..bertahun2 menunggu ..lepas tu botakkan lagi, barulah tumbuh dengan lebatnya..lepas tu halus je rambutnya..mmg kena kasi licin dulu baru rambut akn tumbuh sempurna..

fifi tiez said...

Org ckp kalau salu botak,memang rambut jd lebat.mcm rambut sy..hehe..

Fiza Rahman said...

Alololo...siannya qaleef, nangis juga yer. Atuk qaleef nampak muda lah ☺☺

Saya pon nak botakkan rambut qhalif gak ni. Dah macam berekor nampaknya. Tapi mcm sayang lah pulak

Suria said...

sy sendiri dulu pun sampai tadika pun rambut halus lg, sampai mak kena bg pakai skirt everytime klu idok semanjang org sangka budak lelaki..keh² tp alhamdulillah bila dh masuk sekolah dh lebat, skrg sampai x sempat nk potong..

petua mak ckp minyak kelapa yg tanak tu eh? hehehe

Oda Aman said...

nampak muda betul atok si qaleef tu. kalo kata anak bongsu pun org caya je =) kalau baby boy ok je 7x botakkan. kalo girl mcm tak sampai hati pulak nak tgk botak. tapi kalo betul boleh tambah cerdik, saya redho je cukur 7x dlm setahun tu. cukur sebulan sekali =P

Gadis said...

owhh ye ke kak..
ain baru tau baby afdal cukur rambut 7 kali untk jadi anak bijak..

tetap comel walaupun botak..
brani ank akk tu...dh nak siap baru nangis..
hihihi..

Darwisy rmbutnyer pun kejap dh lebat..
husben nak botakkan balik..tapi ain plak yg ckp nnti dulu..hihihi

Gieyana said...

botak ker..tak botak ker..Qaleef ttp comel tau..

ayah ko muda ag lah..:)

cikcoklat a.k.a Haiza said...

sm ngan ilhami la...memula ok je..lm2 marah la kita pegang kepala dia..tp bes je tgk kalo botak..kecik2 comel la kalo botak..dah besar..urmmm...hehehe

MizzTina said...

dia tkt dgr bunyi mesin tu kot.. comel je tgk muka dia.. hahaha

MimahAjil said...

semoga tercapai hasrat dan impian mama nk Qaleef Eeman jd penghafaz Quran...Amin Ya Rabbalamin...

Mimy Hamid said...

laki aku pun dah asik bebel nak botakkan fayel lagi...huhu aku yang rasa nanti dulu tp mmg betul pun botak 7 kali leboh afdal..ilmu masuk..

antalya said...

owhh rambut ke. siyes xpasan. emm ank akak blom penah cukur lg ni.rambut menjak lahir la tu.segan2 je nk tumbuh.insyaallah awal thn dpn wat cukur jambul dia tu terus cantas kasi licin

Mila Ahmad said...

ala cumel jerk. mula2 series pastu terus nangis !

cik fadh said...

alololo sian qaleef nangis..nangis2 pown totap bulat comel..geramm tgok !!!

Cheq Kaq said...

baik nyer dia nangis last2 jer..kalo anak cheqkaq bukak mesin tu jer dh melalak..btw..jgn risau..sbb nanti rambut dia akan lebat gak..awal2 ni mmg cmtu..:)

just azura! said...

kalau dibotakkan rambut cepat tumbuh..kata orang le.. :)

mun said...

selalukan cukur nanti lama2 tumbuh elok lah aty....

Nhaa said...

Qaleef boboiiiiii takpe botak...... botak itu sexy.. kalau gegirl alahai.... kesian lak, dahla nanti orang konpius je... lelaki eh? haha padahal dah pakai gaun pink.. T_T sabar jela emak eh.. hihi..

CikPuanHaLia said...

Botak tp tetap comel..

salmia saidin said...

shomel je muka dia time nak dibotakkan tu. hiks..

alhamdulillah, rambut kaseh tumbuh lebat lepas cukur kali pertama masa day 14.

AIN NAZRI said...

Auf dgn botak dah sebati atie.. lebih 7x kot dia kena botak.. masa baby pon ain sendiri yg botak kan sampailah dah setahun lebih ni.. ain suka tgk dia botak..selain senang belajar dgn ilmu2 yang nak di ajar kan.

cuma dah besar ni, ain botak kedai dulu. then balik umah bila dia dah tdo. husband ain akan cukur bagi licin.. senang buat ime tdo laa.. kena gigih sikit.. hehe

Mommy_Cha said...

mikha dah botak 2 kali rasanya
dah potong rambut 4x dah.
tapi alhamdulillah rambut dia laju jer tumbuh macam letak baking powder kahkahkahkah!
naik cepat jerrr.
mebi sebab momy cha mmg jenis rambut lebat sejak dari kecik..
takpe aty nanti lelama lebat lah rambut dia tu :)

Amy Salmiah said...

comel je..'Sama lah anak saya pun selalu dibotakkan. Ibu dia nak anak bijak pandai menghafal la walhalnya..hihii