Monday, January 07, 2013

ape kaitan TUMBUH GIGI dan BERJALAN CEPAT..??




ko pernah dengar tak orang cakap -selalunyer orang tua-
kalau budak tumbuh gigi cepat...
nanti lambat jalan...

dan macam tu gak sebalik nyer..
kalau jalan cepat..nanti tumbuh gigi lambat...


sumpah aku baru jer dengar sejak2 ade anak ni...
maknenyer baru jer lagi  kan....
tapi kerap pulak aku dengar sejak 2 menjak nih...

betul kerrrr...???????!!!!

aku tak tau ape kaitannyer antara gigi dan kaki tu...

bagi aku...kaki melibatkan otot..gigi melibat kan urat...
jauh pulak tu letak nyer gigi dan kaki tu kannnn....

aku tak dapat nak kaitkan....
malas pulak nak carik pasal nih...

qaleef dah 8 bulan..tapi tak tumbuh gigi lagi...
bayang jer nampak..dah berbulan2 mengasah gusi...
tapi masih tak nampak 'hsilnyer'...ngeeeee....
gusi keras giler kot aku rase...kalau gigit aku pakai gusi pon dah sakit..
kalau pakai gigi...??!! haaiihhh.............

berjalan pon tak lagi...
tapi dah mula nak bertateh...
dah boleh berdiri tanpa sokongan tuk tempoh yang lama..
cume biler menapak kedepan...masih tak mampu lagi....

mungkin ade kebenaran...???
mungkin jugak kebetulan..........

aku tak tau...ko kalau ade pengalaman cerite ar kat aku...
lagi2 yang dah ade anak 2-3 tuh....
dah nampak perbezaan setiap anak kan....

eerrrr...tapi kan...
KALAU diberi pilihan ANTARA TUMBUH GIGI dan BERJALAN dulu...
aku pilih tuk anak BERJALAN DULU....!!

sebab kalau ar qaleef tumbuh gigi cepat...
aku takut qaleef akan gigit aku...!!!!
siyes nih...aku dah seriau dulu dah...tak tipu...
sekarang die main geget2 nen pakai gusi pon aku dah nak pitam [drama]
inikan pulak nanti die men2 geget pakai gigi...!!
aarrrggghhhhhhhh..............tak dapat bayangkan.............!!!


dan lagi...aku memang tak sabar2 nak qaleef cepat jalan...
sebab dak tecik tu tak suker berdukung...
kalau gi mane2...die akan beratkan badan die tuk turun merangkak kat bawah...
kalau kat umah...tak per ar gak...-aku lagi suker tak yah nak dukong2...
tapi kalau kat bank...kat kedai..kat mall...kat bengkel....pengsan.........

kalau dah boleh berjalan...
mungkin senang sikit...kot lar senang kannnnnn...
kot nanti satu hal pulak die nak men kejar2....hurrmmmmmmm....lain pulak cerite nyer nanti...

tapi tu ar...
tu kalau kate ko boleh pilih kannnnn....ngeeeee.....


berbalik pasal cepat lambat tumbuh gigi dan berjalan tuh...
haaa ko....pernah dengar ke idak...??

jadi ko rase betul ker...??


dan tolong bagi tau ape kaitan nyer...
sebab banyak kali sangat dah ni aku dengar...
tapi masih tak dapat msuk otak aku lagi ni...-tak ley terima-


p/s :: betul atau tak po...-tak ape-..tak merubah ape...secare normal nyer...kanak2 tetap akan tumbuh gigi dan berjalan jugak biler sampai masenyer...[insyaallah]






48 comments:

izzain said...

anak2 sy camtu gak, mungkin juga kbetulan, tapi apa yang sy bleh rumuskan, bila anak2 ni tumbuh gigi, dia akan sakit dan bleh jadi dia demam, so dia x akan aktif ,, bila x aktif camana dia nk berjalan, and bila gigi dia x sakit and diapun bleh aktif sure2lah dia akan push diri dia berjalan.. seee itu yg sy dpt rumuskan.. hiihihihi

CikNaa said...

razin gigi tak tumbuh2 pn, jalan? lagi la tak nmpk bayang.. acaner tu?

Anum said...

great info

Ayu azmir said...

nanti da berjalan satu rumah die kemas... laeart tak lara je nak kejo die...

With Julia said...

Haaaaaaaaaa...ingat julia sorang je selalu dgr org tua2 ckp cm tuh...sama lah kita aty...hehhe...aah ek apa lah kaitannya sangat..kadang2 x leh pakai teori nih aty...semua anak2 ada kelebihan msg2...akan smpi masanya nanti ada gigi dan berjalan...semua sama adil cuma lambat atau cepat jek...kadang2 x suka org tua guna perumpamaan tuh...mcm nak banding2kan anak2...haishhhhhh susah coz julia nih suka menjawab hahah ;P

luvira said...

aty : ira ada baca satu artikel mengenai pertumbuhan bayi...memang kebanyakkan bayi akan fokus satu bende bagi setiap perkara, sebab tuh org tua2 selalu kata, kalau lambat jalan, dia cepat cakap or cepat tumbuh gg...

or dia cepat cakap, tapi lambat jalan...atau sebaliknya...

reason dia jadi macam tu adalah sebab, bayi akan fokus kepada satu2 perkara sebelum dia buat aktiviti lain...

itu yang ira baca lar...kalau ada sebab lain, wallahualam :)

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Kebetulan...kebetulan benda tu jadi kat Aidi. Aidi tumbuh gigi awal..5 bulan lebih dah ada gigi. Tapi sampai la ni dah nak setahun sebulan tak boleh boleh berjalan lagi. Asiklah meniti tak sudah.

Fiza Rahman said...

Ntah lah. Tak tau plak apa kaitannya. My qhalif dah tumbuh gigi 2 batang. Memang seriau bila nak BF sebab dia menggigit. Dengan mak skali mengigit nok...menggigit bibir menahan kesakitan...ahaks...

ettyzukhair said...

ehehe..ye kot..ameer tumbuh gigi since 7mo's..tu yg jln lambat..dkt 15m baru jalan betul..hehehe..n now gigi dh start rosak pun stress nengok..gosoklah dr awal pun but dah nak rosak nak wt cmne..

YanaUjang said...

ai pn dgr statement gitu bila zafirah dh mula tmbh gigi ms umurnya 7 bln..cpt kannnn?? haha~ skrg zafirah nk msk 11 bln dh ada 6 btg gigi...jalan?? xnmpk byg lg..br bertatih2...mungkin la ada logiknya statement tu.. :)

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

ade dengar jugak pasal tu..mungkin itu cume dari pengalaman..sokong ape yg aty cakap "kanak2 tetap akan tumbuh gigi dan berjalan jugak biler sampai masenyer".

nurulhuda said...

nurul pun selalu dengar mcm tue tp tau ler betul ke x, maklumler anak baru sorg, mcm aty.. hehehe...

raisya pun dah 8bulan, main gusi dah berminggu2 dah, air lir asyik keluar jer, org kata gatal gusi nak tumbuh gigi tapi nak ambik bayang pun lagi..

tateh belom lagi, still meniti.. kalu pakai walker laju jer jalannya, hahaha...

khairiah said...

x tau pe kaitannye...tp my dotter dulu 4m dh tumbuh gigi...tp 1y3m bru boleh berjalan :)

ily♥ said...

faheem 5bln dh tumbuh gigi...setahun br leh jln sendiri tanpa support...

Ank buah pulak, gigi ngn kaki same je rancak..8 ke 9 bln tah da boleh jln...gigi pun naik same laju...


Ros Anis Rusli said...

aty, airiell dh 7 bulan..18hb ni dah nk msk 8 bulan..tp airiell xpndai mrgkak lg..apatah lg nk bdiri..anak kwn bru 6 bulan dh mrgkak n dh nek gigi pun..skg dah stat mula bdiri..bila kwn asyik bcerita ari2 kt opis, anis jd risau lak..bila kwn bcerita psl anak die dh boleh itu ini..anis dh stat diam..sbb dlm ati akan tpikir..airiell lmbt jugak sbnrnya pkembangan die.. slalu set dlm otak xnk risau n biakan airiell ikut flow die..tp ttp risau ble tgk anak kwn dh boleh itu ini..tahu sikap tu xbgs..bukan xpercaya kebolehan anak..cuma sbgai ibu, sikap risau tu xleh nak buang kan..xtaw nak luah kt sapa..eh, tetiba terluah kt komen aty lak..huhu.. :)

Tiha Sweetie said...

salam....citer pasal nie sebenarnyer orang-orang lama yang cakap kan...sahih atau x, tue terpulang kat kiter kot..kebetulan law ada camtue, tue sumer kebetulan jer kan..ada jugak baby yg sumer tumbuh cepat, jalan pun cepat, cakap pun cepat...cam tieha, anak first jalan lambat sikit (setahun 4 bulan baru leh jalan) tapi gigi tumbuh agak cepat jgk (sekali tumbuh terus 2 3 batang).terpulang kepada baby tue sebenarnyer..if dia dah bersedia utk jalan, dia akan jalan..if dia dah bersedia untuk tumbuh gigi, mesti tumbuh juga.cumer yg bezanya masa jer kan.tue pendapat tieha la.....hehhe.....

Shakina Farhan said...

kl diberi pilihan nak berjalan dl..takuuuuut dgn gigi anak! sakit...hihi..tp kina pun 1st time dgr ni..maybe kebetulan kn..

♥ Wina ♥ said...

banyak kali jugak dengar & tak pernah nak amik kisah sangat

yg penting anak sihat & perkembangan seperti budak normal lain :)

Hafizah said...

selalu dengar klu budak cepat jalan lmbt cakap,cepat ckp lmbt jalan.. mcm2la kn..huhu

Balkidz Hunny said...

samelah hoii. aku bile ade anak baru tau org tua² cakap kalau jalan dlu, gigi lambat. kalau gigi dulu, jalan lambat, cakap cepat.
Aku tak dpt kesan ape kaitan. tapi isya jalan pun lambat gigi pun lambat camno? Dia 1tahun 2bulan baru jalan. tapi dari 9bulan dah pandai cakap. tapi gigi nan hado.
baru bulan lepas tumbuh 2 batang. haha.
takpela, bg aku mane² jelah. dulik lah org nk ckp "lambat anak kau jalan ni, nanti susah kau nak dokong²" lantaklah. taulah aku jaga anak aku.

cikpingu said...

aah penah dgr jgk... tp lantaklah..haha... sbb rse tiap2 anak lain2... kdg2 ade je yg tmbuh gigi n cepat jalan skaligus... ni dhia... gigi dh 6 batang... bdiri dh boleh.. nk angkat kaki melangkah blm konfiden sgt... mcm takut2 nk melangkah... hihihi..

UmmiAbi said...

Xde kaitan pun...cuma utk menyedapkan hati mak ummi cakap... Sebab budak ni development dia lain2.. Ade yg tumbuh gigi dlu,jln lmbat. So, nt si ibu mesti risau. So,xnk merisaukan si ibu, org tua2 ckpla sbb tumbuh gigi dlu..kaki kemudian..Mcm kwn ummi, anak dia serentak..sambil tumbuh gigi 2btg,sambil tu dia dah boleh tatih... So,ikut anak tu.. Macam ank ummi, Wafa tumbuh gigi dulu masa umur 9bulan, umur setahun lbh baru berjalan...So, masa merangkak yg lama.. Tp sekarang cakap potpet2 sbb gigi dh penuh. Sekarang umur 2tahun.. So, depend n percayalah..anak2 kita ni development dia memang lain2 & sememangnya amazing..Tgk2 esok dah berjln..n esok dh bercakap..Time flies..kdg2 kita pn xsedar...:)

Nadt said...

Ye..saya penah dengar. sebab saif tumbuh gigi cepat, 5 bulan da tumbuh gigi. sume orang kata "lambat jalan la niiii tumbuh gigi duluuu.." 44 orang kata benda yang sama maunya jadik betul! Takpe, kalau betul saif jalan lambat, ble jawab dengan selamba "saif tumbuh gigi dulu." ble tak? hahaha..tapi xmaula la jalan lambat. nak saif jalan cepat, supaya saif cepat dapat adik. :p (janji ngan hubby nak proceed adik saif sebaik saif pandai jalan.kehkehh..alasan.. :p)

fifi tiez said...

yang pasti orang cakap,kalau gigi lambat tumbuh,lambatlah nak tanggal gigi susu dia nanti..sy pun takut kena gigit..isk.. :)

MimahAjil said...

macam2 pendapat dan kata org tua2...
tp kalau ditengok pd ank sndiri mcm iye pn ade...yela nk masuk 7bulan merangkak pn idok lg ni...huhu

AIN NAZRI said...

hahaha aku xde idea laa aty.. yg aku tahu anak aku mmg lambat kuar gg.. umur setahun baru kuar sebatang.. now 1thn 4 bulan ni baru ada 8 btg.. hehehe.. tapi masa umur setahun, auf dah berjalan n terus lari.. anak aku ni x reti jalan pelan2 kot

UMIE SUE said...

AQILAH HUJUNG BULAN DEPAN NK SETAHUN DAH..GIGI PUN XDEK LG...HIHI

Cheyan said...

Pernah dengar pasal tu..kalau budak tumbuh gigi dulu lambat jalan, kalau budak jalan dulu lambat tumbuh gigi..tapi tak tau la kebenarannya..mungkin jugak..

Wawa said...

annaila dah ade 2 batang gigi kat bawah, kalau die gigit, fuhhhh! terjerit mama dia ni...
part berjalan pulak, mmg penakut! hahaha...selalu gak main lepas2 tangan die, mampu 2 3 saat je pastu melalak...hahaha...comel je kene buli dgn mama dia stp hari...hihi...

tp kan, kalau di beri pilihan, mmg nak anak cepat berjalan...tak larat nak berkendung dah...peel naila nak sy lak dukung, bg daddy dukung, taknak! haih~!

Wawa Yusoff said...

kak aty...

elman mikhael dah tumbuh gigi. 6 batang dah keluar. gigitan cinta yg diberikan memang terbaeekk...!!!
*nangis*

Nhaa said...

Hi Atie,
Sy pun baru tahu pasal ni bila dah ada anak, hehe.. anak sy tumbuh gigi dulu baru boleh berjalan.. takleh nak compare sebab anak baru sorang :P tapi tak kisah la mana2 pun, lambat ke cepat ke.. gigi tetap tumbuh, pastu bukan takat berjalan, berlari terus nanti.. :D

yUmiE AzuRa said...

i pn xtau ape kaitannye.tp i rse cm btl je.haha..sbb iman pndai berjln mse umo 10mos,tp gigi dh msk 13mos bru menmpkkn byg.tp itupn sebtg je.yg len xtau le kt mne duduk.
i cme pk 1 jela,bdk2 len progress die.klu ikt org tua dlu2 mmg mcm tu le flownye.hihi

Fara Atiqah said...

Rasa macam tak betul je. My daughter tumbuh gigi time 5 bulan, ada jugak la org cakap nanti dia lambat jalan..tp alhamdulillah 11 bulan dah boleh berjalan. Now dah 1y + gigi dah nak penuh..

puding roti said...

alamak sy ms kecik dulu kuat gigit org. hbs laa kalau menurun kt anak..huuu

as ♥ Leenda said...

pernah dengar org cakap..kalau dah berjalan, lmbat bercakap..macam tu jugak klu dah bercakap lambat berjalan? huhu..

MizzTina said...

yay, sy pun suke klu budak² jalan dulu.. rs nk tepuk je montot tu.. hahahaha

eima said...

cam tak betui je dear .. sbb my 1st son ... gigi tumbuh usia 5 bulan jalan pun cepat je cukup setahun 10 hari berjalan... dotter plak gigi lmbt 8 bulan gitu ... berjalan setahun 3 bulan belum laju masih betateh

MisZ FyZa said...

xjuga la aty..itu hanye mitos je..org dulu2 je ckp g2..mcm nayli tumbuh gigi time 6bln,bjalan time 10bln..xlmbt sgtkn..depend on baby 2 gak..yg penting bl tibe masenye..tumbuhla gigi n blh jln..

Hana Lockheart said...

Tak tahu apa kaitannya.. Tapi klu ikut 2 orang anak sepupu saya.. lahir tahun yang sama.. beza sebulan je.. perempuan... Sorang tu gigi dah tumbuh awal.. tapi masih tak pandai jalan.. Sorang lagi dah pandai lari tapi gigi arnab malu2 je nak muncul.. Yg pandai jalan tu dah pandai ckp.. yg gigi dah tumbuh bnyk tu tak berapa pandai berckp. Mungkin betul apa org ckp.. tapi saya pun tak tahu apa kaitannya.. mungkin hormon dalam badan untuk gigi cepat tumbuh or kaki kuat untuk berdiri berjalan x le kuar secara serentak.. so mana yg kuar dulu.. itu yg diorg pandai dulu. Maybe.. hehe

antalya said...

xleh guna pakai la ckp org tua2 tuh. ank sulung akak semuanya lambat. tumbuh gigi umur 10bln. bejalan umur 1thn 2bln

Dina Sallehudin said...

Hi Aty. Betul2 org tua2 slalu ckp camni kat dina dulu. Masa ZA tumbuh gigi at 7 mnths dulu org ckp "Hishh, ni mesti jalan lambat ni" Eh sekali 10 months dia dah berjalan. Then org cakap pulak, "Budak ni jalan cepat, tapi nanti bercakap nya lambat laa". Tp my son bolehla cakap sikit, bukanlah cakap full sentence gitu... maybe lambat lah kot drp his peers tapi entahlah. Macam x logik. hehehe. Lain budak lain development dia kan. Ada yg cepat itu, lambat ini, begitu jugak sebaliknya. Tapi yg dina x suka bila org sibuk2 compare anak dia cpt, then tanya, "eh anak aku dah boleh _____ (fill in the blanks) hehe. anak kau blum? Lambat eh anak ko?" I'm like.. what??????

jaja_NorLiza said...

hahhaha..kita ni sama pendapat la aty...ape kaitannya ek??? cam arissa dulu 6 bulan dah tumbuh gigi..mula berjalan 14 bulan...kebetulan or mmg betul kata orang2 tua tu ek???errr..ade plak ckp kalau tumbuh gigi awal nati cepat bercakap...tp arissa lambat gak! hehehhehe...

Veelara Shamsyul said...

Xtaw la sejauhmn bnarnya tp sbnarnya mcm kelebihan tu x dtg serentak. Mcm nak adil la.
Cth klu baby tu jnis cpat merangkak atau smuanya cpat, so bl bab gigi lmbt. Dan gitu la sebaliknya.
Kite perhatikan gak bnda ni.kbanyakkannya btul la gitu.

Tp kebrtulan je kot :-)

Ejatt Hasan said...

salam aty..penah degar juga org tua2 selalu ckp.ammar pon gigi lum tumbuh lagi..anak ejat sebaya qalef..cuma awal 2 hari kalo x due sama dgn aty.pon sama cam qaleef juga perkembangan nya.

Chekgu Azrine said...

Tak pnh dgr..yg pnh dgr klu lmbt ckp cpt jalan..tp klu btul ada kaitam gigi ngn jlan..ank2 akk tumbuh gigi 6 bulan most of them la..tp semua cpt jln..xda yg jln after umur setahun lbhla..ngeeee..tp dak Aish ni lately asik main air liur..geget nen xyah ckp la..always..hehe..tgok2 dah ada gg bwh yg nak kua..bru 2bln lbih tu..acane???

Mimy Hamid said...

semua kebetulan kot...aku tak rasa la ada kaitan

careno said...

anak aku mmg cpt tumbuh gigi... tak smpai setahun dah bersepah gigi die... tp jln mmg lambat giler smpai aku sendiri susah hati... ank aku start boleh jln umur setahun 6 bulan... haaa... hambek kau... now dah setahuun 9 bln dan aku rs bersyukur ank aku lmbt jalan... penat ohh nak kejar time g mane2... xmo dukong...

bLisS said...

xpnh dgr plak hehe semuanya ditentukan tuhan..lambat ke cepat ke yg penting die membesar jadi anak yang sihat dan baik kan..ank sy pun dah 8bulan, xpndai merangkak lagi tp dah panjat2 nk bediri..