Tuesday, January 08, 2013

Pendidikan anak :: membaca pada usia 3 bulan..??



tah dari mane datang nyer...aku memang minat membaca...
dari kecik lagi...
biler teringat balik...
aku selalu pesan kat sorang untie aku ni...
setiap kali die kate nak datang umah kiteorang kat klang mase tu..
mesti aku akan soh die beli buku 'bacalah sayang' kat kedai buku pkns..
mase tu die keje bank kat situ..
buku tu pulak berjilid2...banyak ar...
jadi..sekali datang..satu buku..
sedangkan aku mase tu baru darjah1-2...

lepas tu...mase aku darjah 4-6...

setiap kali ayah aku gi keje kat shah alam..
aku soh die bawak aku dan tinggalkan aku kat library shah alam...
aku pon pelik macamane aku boleh duduk kat library tu berjam2 dari pagi sampai ke petang...
mase tu...aku suker bace novel kanak2...
nak beli tak mampu...mase tu kiteorang susah..
jadi...aku dok situ berjam2 tuk habeskan satu novel..
lain kali datang..aku sambung lagi kalau tak perabeh...

ayah aku panggil aku ulat buku...


aku memang suker membaca...

tu pasal..aku boleh skor A tuk subjek membaca macam sejarah....ngeeee..



ni buku yang aku ngah bace saat nih..
dah berbulan carik...kawan opis Fared yang kenalkan buku ni...
sudahnyer...soh die jer belikan...[terime kasih Nu'man..] aku betul2 hargainya..




sekarang ni masih suker membaca...

tapi biler dah beranak ni..
tak sempat hoiii...!!!
tu majalah pa&Ma 2 bulan lepas...tak habes bace lagi tu...
tapi nak gak beli tetiap bulan...
sebab dalam tu banyak ilmu...
tu belum kate majalah2 lain lagi...
dulu..selalu membaca dalam kereta...
time laki aku hantar amik aku gi balik keje...
dari kulit ke kulit aku baca..sampai ke iklan pon aku ley tau...
sebulan aku habeskan beratus tuk beli bahan bacaan...

sekarang..dah tak kerje ni...ingat ko ley goyang2 kaki nak bace novel bagai...!!

reality nyer...nak bace paper pon gadoh2 ngan si qaleef tau...
kemain tinggi aku hangkat paper tu bace mendongak tak kasi die capai...gggrrrrr.........
kalau nak bace majalah ker..buku2 ker...
aku curik2 bace time die tidor...atau waktu malam...
tu pon kalau aku tak gigih menghapdet blog ar..muwahahaha...

eearrr...tapi care aku ni silap sebenarnyer...

aku pernah baca dari :: Stephen R. Covey dalam bukunya "The 7 Habits of Highly Effective People"



"Beberapa tahun yang lalu, saya terkejut ketika anak lelaki saya, Joshua bertanya pernahkah dan bilakah saya membaca. Saya sedar anak saya itu tidak pernah melihat saya membaca. Saya selalu membaca ketika saya bersendirian. Bahkan sebelum anak saya bertanya tentang hal membaca itu, pada kebiasaannya saya akan menghabiskan dalam tiga atau empat buku setiap minggu. Tetapi jika saya sedang bersama keluarga saya, saya memberi perhatian sepenuhnya kepada mereka dan saya tidak membaca."

Baru-baru ini saya membaca sebuah kajian yang menunjukkan alasan utama mengapa anak tidak mahu membaca adalah kerana mereka tidak melihat ayah mereka membaca. Saya fikir ini adalah salah satu kesalahan yang telah saya lakukan selama bertahun-tahun. Seandainya saya membuat ruang belajar saya lebih terbuka sehingga anak-anak saya melihat saya lebih kerap membaca."


kredit to :: blog mybbcanread


haaa....ko dapat tak kat situ...
anak biasanyer akan belajar dari kebiasaan dan persekitaran..
mencontohi jugak sikap ibu bapa...
jadi..kalau bende perkara yang baik..ape salah nyer kite buat depan anak2 kan...
[macam tu gak kalao ko nak soh anak ko mengaji...ko kene mengaji dulu depan die sebelom ko hari2 membebel soh anak ko gi ngaji..jangan suruh jer tapi kite sendiri tak buat..]


tapi masalah nyer...
asal aku bukak buku jer...si qaleef ni pon sibuk gak nak capai buku aku...
mungkin naluri kanak2 yang mudah tertarik ngan bende2 lain...
aku cuber biasakan qaleef ngan semua ni se-biasa yang boleh...
mungkin biler die dah besar sikit..die akan paham -supaya tak kaco mak nyer ni nak membaca-
atau mungkin jugak..die akan tau...yang die jugak perlu banyak membaca macam mak nyer nih..!!
tu yang aku cuber terapkan pada die sekarang..






dan sebab aku suker sangat membace..

jadi aku jugak suker beli buku...
dan sekarang....aku semakin rajin masuk kedai buku beli bahan tuk qaleef pulak... 


jadi...ko yang bertanye tu paham kan...

kenape aku belikan qaleef buku yang banyak tuk qaleef...

selame ni ko dok tengok menan qaleef yang meriah...

tapi..mungkin ko tak pernah tau..selain mainan...
aku jugak sanggup berhabes tuk sesuatu yang lebih berilmiah untuk qaleef...
dan buku2 tu semua bukan sekadar hiasan hokeh...
kalau 3 hari aku tak bukak satu buku tuk qaleef..[selalunyer kalau tak duduk kat umah]
aku mesti dah rase macam tak besh giler...
aku amalkan -satu hari mesti bukak satu-2 buku duduk bersama meng-explore ngan qaleef eeman-



ko tengok..!! semua nak di buat asah gusi..



seawal biler aku kenalkan buku2 pada qaleef..??


kalau ikutkan..sebelum die lahir lagi aku dah beli buku tuk die...

tapi mase tu..aku fokus beli soft book jer...yang macam kain tu..
biler qaleef semakin besar...aku rase soft book tu macam tak berape besh lak...huhu..[pendapat aku jer]isinyer macam kurang sikit...
aku lebih suker buku yang real...
jadi...seawal 3 bulan aku dah muler membeli buku2 tuk qaleef...
aku beli buku dari bahan yang tak mudah koyak..
buku yang keras dan tebal luar dalam nyer...
tak mudah rosak..koyak atau komot2..
qaleef pon senang nak selak satu2 mukasurat.
dan lagi..qaleef suker nau menggigit..
jadi kene pilih buku yang betul2 sesuai...












aku berharap qaleef  akan 'amik' gen suker membace mak nyer nih..
sebab fared tak suker membaca..tapi berbanding aku..fared sangat suker tengok tivi berunsur ala2 journal..national geographic semua tu ar.. 



ade orang tanyer :: aku bacakan buku time qaleef nak tidor..?? 


jawapan nyer :: TAK...aku tak buat....
sebab..kalau aku bercerite ngan qaleef...qaleef mesti tak nak tidor..!!
hahahaha...ko hengat budak besar tu..kalau ko cerite sesajer tak de bunyik..tak de lagu...die nak dengar..??!!
memang tak de lah maknenyer....
jadi dah kalau aku buat suare rimau..suare katak semua..biler budak tu nak lena...

mungkin satu hari nanti...biler die dah boleh memahami sikit situasi tersebut...

baru aku akan buat...

tapi..aku jugak tak sia2 kan 'mase emas' sebelum tidor qaleef..

mase nak tidor...ape yang aku buat tuk qaleef ialah..
membaca surah al-fatihah berulang2 kali sampai qaleef tertidor...
satu hari..mungkin hampir 100 kali aku ulang..[termasuk dalam solat sekali..huhu]
motif...?? sebab aku nak qaleef hafal surah fatihah tu...!!
iyeeerr...aku series ni....aku yakin dengan kekdah tu...insyaallah
sebab waktu sebelum tidor tu...die sedang khayal...die akan menyerap ape saje yang die dengar waktu tu dengan lebih cepat...dan die akan bawak dalam waktu tidor die-
aku dah lakukan seawal 4 bulan....
sesekali aku tukar surah pendek lain...
paling malas pon...aku bukak jer ape2 surah [selalunyer surah luqman] dalam tab tuk bagi die dengar sampai tertidor..

aku tak kan sesekali biarkan anak aku tidor sambil mendengar lagu atau sambil aku tengok tivi...

kenape...?? sebab aku tak nak...bende2 tu semua adalah bende2 terakhir yang akan die serap sebelum tidor..
ko kene tau..mase die tidor..mase tu lah sel otak die sedang berkembang...
jadi..aku tak nak spoil-kan...


masih terlalu awal nak aku ceritekan hasilnyer..

tapi insyaallah...aku yakin...otak qaleef kuat tuk menerima ape yang mak nyer ni sedang lakukan...[jangan sesekali pandang rendah pada kemampuan anak]





ni care aku..sekadar menjawap dan berkongsi..

tak semesti nyer care aku betul..
nak cakap lelebih...aku masih sangat2 kurang ilmu nya...
tapi kalau ko rase kan baik...mungkin ko jugak boleh amik..
aku sendiri masih lagi belajar dan mencarik ilmu dari orang2 yang lebih berpengalaman...

setiap mak ade care yang berbeza tuk mendidik anak nyer...

apepon care nyer..asalkan sesuatu yang baik..insyaallah..akan jadi baik...



p/s :: kalau rajin [insyaallah] aku nak share ngan ko pasal kekdah flash card yang aku dah gunekan seawal qaleef 4 bulan..[aku rase 4 bulan tu dah lewat]...tak menarik...??? ok fine...aku tetap akan ceriter gak..miahaha..














27 comments:

Anum said...

bagus kan sis

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgusnya bby boy ni dididik mcm itu.. insyaALLAH dia cerdik ni..

NinaAz said...

hai sis... salam kenal. :)

MizzTina said...

qaleef makin bijak.. gud boy.. nt auntie belikan buku ye.. jgn buat asah gusi sudahhhh.. hahahaha

MimahAjil said...

boleh cuba ni...
setakatni belum ada bahan bacaan utk si Hasif...uwan,ki,ayah Hasif kata kesian Hasif kecik2 kena belajar...musnah harapan ibu...
tapi mungkin blh try cara Aty bacakn surah2 time dia tido kn...ilmu yg berguna...thanks Aty kerana berkongsi

Chekgu Azrine said...

Sis..akak setuju yg nak tidurkan anak tu bacakan surah2..esp alfatihah..akak pun bt bnda tu..sebab mmg dia akan sng tidur..dan lena yg pntg..huhj

With Julia said...

Good job aty...ju pun dah try buat flash kad sendiri...tulis sendiri besar itam dan putih and then tunjuk some 3 words fisrt learning...umi, walid and Qaiser ilman...u can do it aty...setiap anak2 akan ikut habit kedua org tuanya...bgus entry u :)

fifi tiez said...

akak cite cepat sikit ye..anak sy baru masuk 3 bulan ni.boleh sy belajar dari akak..

izfanora said...

bagus akak.. perkongsian yg sgt bermanfaat.. betul r, sbb za pnh dgr, even kita tak boleh solat pun, jgn tunjuk kt anak yg kita xsolat.. ada sebabnya. mak ayah ni role model yg pertama ada dpn mata anak2..

♥ Wina ♥ said...

thanks for sharing dear..me pun belajar something hari nie :)

O'gosh Iskandar said...

bagusnya usaha aty ni....bilalah ai nak gigih buat semua ni tuk anak2 ai pulak.....

Baiduri said...

info yg b'guna...tq aty... nk tau gak pasal flash card =)

elle's laaa~ said...

anak kite, beli kn buku banyak2, sekejap je dia belek.... da bosan, dia wat tak tau je ngan buku2 tu sume... hmmm...

Allene said...

seronok dapat ajar anak awal2 ni. lin mmg tak berkesempatan pun nak ajar. cuma selalu pasangkan dia lagu ABC kat Ipad je...

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Ada pernah terbaca...better kita introduced alphabet dulu pada baby untuk kenalkan huruf pada dia. Flashcard adalah sgt berguna.

Kalau Aidi, dia pun suka buku. Baik buku kain, buku muzikal, buku kertas ke apa ke semua dia suka.....SUKA GIGIT. Hahaha.

Gadis said...

betul tu kak..
ain ni pun rase mcm dah terlambat nak bagi bahan bacaan kat Darwisy..
sbb kalau ikut ain mmg suke membaca mcm akk jugak..
tapi kalau ikut husben mmg suke sgt..
tapi suke bab mengira pulak..hihihi..

ain buku yang lepas2 pun ssh nak habis baca..
hihihi..

UMIE SUE said...

aqilah pun suke dgn buku2 diee..tikar abc kite same..aqilah suke benor kiss tikar tu

Mimy Hamid said...

aty aku nak kongsi lagi...kat opis aku ni ada sorang kakak ni share ngan aku...so far anak anak dia cemerlang dalam pelajaran seimbang akademik dan agama...aku pun tanya la ..minta share...ini antara sharing dia..

"apa apa pun first kena bagi anak first didik dengan betul..anak first ok..seterusnya automatik adik adik akan ikut..apa akak buat..masa baby dia ajar buku bukan mainan..then bila dah boleh berjalan ..everyweek mesti masuk kedai buku..MPH ke popular ke borders ke...janji baca..dalam 1 jam then baru jalan kat soping mall..ini untuk attraction dia membaca...untuk agama pulak...macam ko ckp..setiap malam sebelum tido bacakan surah dan selalu titipkan doa di ubun...seawal seathun dah boleh ajar ngaji ..kanak kanak cepat tangkap apa di ajar..seeloknya perkenal alif ba ta dulu dari ABC 123...abc 123 dia akan pandai sendiri sebab persekitaran melalui tv dan media..."

sharing is caring..boleh jugak ko share kat blog kot...

AIN NAZRI said...

auf pon suka baca... yg aku suka.. dia reject tv.. so xdelah nak halang2 dia dari tv

Cheq Kaq said...

bagus laa cara adik didik anak..seriously cheqkaq memang kagum tau..so tak sabar nk tunggu n3 pasal flash card..=)

harz harun said...

hi atty..
i pun book lover..
pun dpt A dlm sejarah...kahkah...

tb betullah,sekarang,susah nor nak baca sebijik novel..tu dlm almari ada novel baru sophie kinsella...sebulan dah beli..sinopsis kat blakang buku pong x sempat nak baca..padahal sebelum ni,dr kulit ke kulit i baca..huuu..

baru tau,kne baca dpn anak..tp susah kan..bkn dia nak baca buku dia pun..dia nak buku kita...then tkoyak,then geram!..huuu

YanaUjang said...

insyaAllah gen mak nya yg suka membc tu dpt kt qaleef..ai ni laki bini xsuka membc..kekeke~ tp ai ingt nk ajr zafirah masak aa...boleh masuk junior master chef...eh! hahaha~ :p

cikpingu said...

btul2.. kne didik anak dgn cara cmni... sbb nnt anak leh tiru makpak nyer buat ape..hihihi..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

setuju bab ni ! :)
lagi2 bacaan surah tu, elok kan baby kecik2 ni lagi mudah serap

LisaLisut said...

i love reading books.xkisah la online ke xonline ke.hrp hannah pn warisi gene suka bc ni dan bukan gene main game bapak dia hahahah

tq for sharing this tips aty :)

Ema Minami said...

WAA..BAGUSNYA QALEEF...KECIK2 DH RAJIN! HEE...nak beli buku yg mendidik ank bersama nabi tu jugak la ada baby nnti...ngee^^

Fiza Rahman said...

Bersungguh² qaleef tgk buku. Smoga ikut gen mak nya lah yer ☺☺