Thursday, January 10, 2013

MOVING PROJECT :: pindah rumah baru...perabot pon baru..??


kalau ikut style orang cina...
kalau pindah masuk rumah baru...mesti derang tinggal kan semua barang2 lame..
dan beli perabot baru..
pernah dengar sorang derebar cina ni cakap kat sorang member mase nak pindah umah...
" orang melayu haaaa...pindah rumah selipa buruk pon mau hangkut sekali..haaiiyaaa..." -sila bace ngan selenga cina...

yeaahh...memang tu ar biasa nyer...

eearrr..lain ar ko ni orang ade-ade...
pindah umah..semua pon nak baruuuuu...

tuk orang kebanyakan macam aku ni...
tak de lah maknenyer...sob sob...

okeh..melainkan kalau ko baru kahwen...
selame ni hidup ngan kuarge...
tak de rete lagi kate ko...
harus ar pindah umah..teruje membeli perabot baru kannn.....

eearrr..macam aku dulu baru kawen...
nak masuk umah sewa...ngan bakal laki...[mase tuh]
sibuk ar membeli perabot bagai...
tapi sebab mase tu bajet banyak tuk kahwen...
jadi beli perabot murah2-asal ada-

lepas2 kawen...baru ar pelan2 tukar perabot lagi elok...sikit2...
tu pon tak semua...
yang mane patut jer....

pernah orang tanyer aku dulu...[lame giler ko tanye baru nak jawap nih]
pasal pindah umah dan beli perabot nih...
lagi2 tuk orang yang baru pas kawen...
dan nak pulak pindah umah tinggal sendiri -tak kisah ar umah sewa atau pon beli-

mungkin situasi dah berubah...

mungkin soklan tu lebih kepada -pindah masuk rumah baru selepas baru berkahwin-
iyeerrr...memandangkan bajet dah perabeh kat majlis kenduri..
[tu pasal..ko kene berhengat..berpada2 merancang majlis kenduri sebab kehidupan selepas kawen tu lebih memerlukan duit yang bayak]-lagi2 kalau ko baru nak carik umah sewa atau nak beli umah baru-

melalui pengalaman aku sendiri..
2-3 bulan sebelum kawen..
kiteorang dah mula mencari umah sewa..
dan dari tu...aku beli perabot sikit2...
sekadar yang basic2...seperti sofa..set meja makan..rak tivi..
dan dari situ..aku bel dan kumpul sikit...
sampai ar sekarang...aku pon tak tau tah mane datang barang2 yang banyak nih..ngeh ngeh ngeh....

tak perlu tergesa2 membeli..melainkan ko memang ade duit sejepuk...
memang beruntung...

sekarang..biler aku dah nak pindah masuk umah baru...
aku tak perlu risau tentang perabot...
aku memang tak sediakan bajet yang banyak tuk perabot baru..
memang ade perancangan nak beli satu lagi perabot yang sesuai...
tapi masih tak terlalu terdesak....
tunggu lapang2 lepas pindah...beli mengikut kesesuaian...dan paling penting adalah bajet







perabot baru...??!!
tak lah...ni perabot mase aku kahwen dulu...
dah 2 tahun lebih ar kirenyer...
selame ni aku tinggal kat umah family aku kat shah alam..
memang niat..hanye akan di bawak pindah biler kiteorang pindah masuk umah sendiri..
naseb baik ar tak amik mase yang lame..


sebab perabot ni agak besar..
jadi..mase pindah ke rawang lepas kawen dolu..
aku tak nak bawak..
sebab..?? aku tak nak rosakkan perabot aku...ngeeee....



lagipon...aku dah ade perabot set tidor bilik lain [kaler coklat] yang ko tengok tuh..
haaa..tu lagi satu...perabot tu..aku beli lame dah..
rasenyer tahun 2007 kot...mase aku bujang..
kenape..?? saje2 aku beli..niat asal hanyer nak beli cari almari...
mase tu..aku dah start kerje..jadi perlukan almari yang besar tuk letak baju2 aku yang makin bertambah..
jadi..aku beli jer satu set siap...

mase pindah umah sewa sebelum kawen tu...
dan sebelum perabot putih ni sampai..
aku hanye bawak pindah dan gune perabot coklat tu jer...
dan sampai sekarang...

tapi sebab kan pindah randah [2 kali]
buat almari perabot tu sikit rosak..!!!
jadi..sebab tu aku tak nak bawak perabot putih ni dulu..
leceh nak hangkut2...
ni biler dah pindah umah sendiri...tak yah ar nak hangkut2 pindah lagi kan...

tu ko tengok aku siap bungkus2 macam perabot baru -walaupon alas surat kabo jer-
tak per...hitam2 carbon paper tu ley lap...
janji tak bercalar...terguris jiwa raga ko tau tak...

hal membeli perabot aku lebih cerewet sekarang...
biler aku dah selalu beli perabot ni...
citarase makin lame makin berubah...eeerrr..mungkin semakin baik...
bagi aku..alah membeli biar menang memakai..
biarkan sikit mahal..tapi boleh pakai bertahun2 dan mungkin berbelas tahun...
tu lebih puas hati aku...

contoh set perabot bilik nih..[untuk 2-2 set coklat dan putih]
betul..aku beli agak mahal...
tapi aku berpuas hati ngan ketahanan dan penggunaannyer..
termasuk sofa putih aku tu..
ade orang dok kate aku membazir beli mahal2..
tapi kalau sebaik dan seelok tu...aku tak pernah menyesal membeli nyer...
tu baru betul -lelah aku membeli..tapi menang biler memakai- ngeh ngeh ngeh...


buat ape set perabot bilik banyak2...???
untuk umah baru nanti..
yang putih ni dah tentu ar aku akan gune tuk bilik kiteorang..
dan yang coklat tu aku akan letak kat bilik tetamu bawah...
kot lar muat...sebab aku rase...muat masuk katil dan salah satu lemari jer [samaada lemari baju atau cermin]
masih tak tau..
dan kalau tak muat..aku akan hantar balik ker umah kuarge aku..
letak balik kat bilik aku tu..
tak yah dah aku beli set lain tuk bilik tu nanti -aku gak yang nak guner biler balik shah alam tuh-
tak de yang membazir nyer...

ade orang jenis..tunggu pindah umah sendiri nanti2 baru beli perabot..
aku sokong gak sebenarnyer..
sebab...ko tak paya hangkut pindah banyak2 barang..-leceh...!!
dan lagi..teruje sikit rasenyer pindah umah baru sekali ngan perabot baru kan....

tapi keburukann nyer...ko perlu keluarkan bajet yang lebih lagi untuk rumah dan perabot jugak...
biasenyer..nak pindah umah baru ni...
memerlukan kos yang tinggi..!!!
jadi nyer..kos akan bertambah2 lagi kalau ko kate nak beli barang serba baru..

kalau macam aku pulak...
biler ritu kompem beli umah...
terus aku buat planning tukar barang sikit2...
contoh nyer sofa putih aku tu ar...
tu pasal aku beli besar gabak macam tu..
sebab aku dah plan...sofa tu mesti lah sesuai dan cantik letak kat umah baru tu...weeaaaaa....
biler2 nak beli carpet atau ape2 jer perabot baru..
mesti aku akan pikir...-bukan sekadar sesuai tuk umah sekarang..tapi tuk umahbaru jugak-
supaye tak membazir dan nanti2..perabot sedia ada tak tau celah mane nak letak....


kebaikkan adalah :: macam aku cakap awal2 tadi..
aku tak perlu kuar kan bajet yang extra lebih untuk membeli perabot2 baru...
dan keburukan nyer :: jenuh2 ko pikir nak hangkut bawak pindah nanti..!!!

pitam....

walaupon sejengkal jer nak pindah nyer...
habes semua perabot aku nak bungkus..
lagi2 sofa..peti ais..mesen basuh...set meja makan...set tivi dan set bilik tidor..
perabot bilik qaleef semua pon aku bungkus gak nanti.
sebab melalui pengalaman berpindah dari shah alam ke rawang dulu..
terluke aku tengok perabot aku calar balar..!!!

haaaiiihh...








p/s :: tapi ngah pikir2 nak beli rak tivi baru jenis tempered glass kaler hitam..berangan dulu...ngeeeee..... 



25 comments:

SSfatihah said...

Salam sis.sy nk tya mn sis beli plastic wrapping tu ya.tq

cik fadh said...

fadh punye fikiran pown setuju ngan akk...mule beli skit2, so nnt bile masuk rumah baru xla terbeban nk cari brg2 uma baru sbb once kite masuk rumah baru, mmg bnyak bnde lg nk fikir selain perabot..da penah rase mase family pindah rumah sndiri dulu..

LisaLisut said...

true! i pn beli skit2 brg letrik etc ms bbrp bln b4 kawin.sng.xdela sakit sgt if semua nk beli lps kawin.skrg ni xbole nk beli apa sbb save budget utk rumah baru 2 thn lg.lamaaa lg tp time flies really fast tatau la smpt save ke x.i sukaaaa almari putih n katil putih u aaa..hahaha

btw i change my url upsanddowns2013.tkr thn je.ngade kan

Mrs.aisheiteru said...

sokong la kak. sy dulu dok umah sewa semua ihsan org jer. pindah rumah baru mmg kna beli brg baru smua. rabak jgakla bajet!

tak sabar nak tunggu akak deco rumah baru. excited ni...

MizzTina said...

akak pandai pilih perabot, ok la.. klu sy, mmg sah xreti.. jnji cntik di mata sy, bkn sbb tahan.. 2tahun lepas beli sopa, skang dia punye kusyen dh lembik.. bgtau bf, dia kata xpe, dh nk kawen, beli baru je.. sy klu blh nk yg tahan lama.. xnk membazir.. haishhh

antalya said...

tak sabarnya nk tgk aty deco2 umah baru.sure cantik

NinaAz said...

Selamat bpindah kak. Bestnyaaa ad umh sndiri

Peri PiA said...

same la,biar puas hati tahan lame
insyAllah

Mila Ahmad said...

kak nak tanya pembalut tu beli kat mana dan berapa harga ? tu memg khas tuk pembalut perabot kan sebab dia bidang besar ?

Liyana said...

whoaaaa pengsan tgk perabot aty... cantik2 nye... mampu tengok jela..kihkih

jaja_NorLiza said...

kagum ngan aty nih! rajin & teliti! ;-)

UMIE SUE said...

wahh..bestnye perabot putih tu..su suke la

O'gosh Iskandar said...

amboi2....jeles tau...ai tgg masuk rumah baru beli barang step by step...sekarang pakai yang ada je dulu..

YanaUjang said...

wuii rajin tol bungkus2 perabot tu dgn kertas srt kabar and plastik..huhu~

ceritera-chinta said...

betul kata akk, beli sikit2....nanti pindha masuk rumah baru tak perlu beli dah, sebb pindah perlukan bajet yang banyak.....errr mcm kami nie yang jauh seberang laut nak beli siap2 dari sini pun pikir 100X sok2 pindah balik semenanjung tak dapat kontone errr pening nk pikir....dah ler harga kontena boleh buat bayar duit muka kereta baru hihi.....

Noura Qifays said...

wah lawanya..! kaler putih :) ala2 inggeris style gtu

CikPuanHaLia said...

Teringin jer nk beli peranot putih cam sofa etc. Tp bila rak buku (kaler putih) yg ada sekarang pn dh byk mural maka pendam je la dulu hasrat hati tu. Tunggu budak berempat ni besar skt kut.. :')

wanie said...

aty, wanie sokong apa yang aty cko, wanie pun cam aty jugak.. hahahahah.. bab mengumpul perabot mmg suka, tp bab nk simpan nk letak celah mana mmg pitam nk pk..

Bg wanie, perabot, barang elektrik biar beli yg mahal asalkan puas hati dan yg penting THN LAMA.. dan boleh di warisi untuk anak2...

cam wanie, perabot yg paling wanie sayang, meja study yg gedabak besar cam meja zaman 70an, siap berlaci.. beli ada la dkt 1k , dan di warisi kepada adik2, pastu dapat kat anak plak... jimat..

Lala Latif said...

pikirkan nak pindah, nak kemas barang, arghhh...tension...malas sbnrnya...hehehe...

boleh je nak share entry tu..sy pun amik dari org lain..hehe...psst..niat buat entry tu kat blog pun sbb nak bagi suami sy baca..perli secara halus katanya...haha...

m@m@yAyA said...

betsnya aty nak pindah rumah sdri~

bilala zura nak dpt rzki beli umah sdri dok umah sdri...Hrp 2013 nie jd kenytaan~

UZra setuju aty,bg zura bia kua duit lebeh ckit ms awl nie sb nti leh guna tuk jgka ms lm~
Lau kua duit ckit nti lom msuk bpe toan da kna tukr lg,dr ctu da jd bujet lari gak..~

Kena bijak membeli gitue org kata (@__@)

Mr n Mrs Zaidi said...

cantik set bilik tido tu......
nak masuk rumah bru + rmh sendiri mmg seronok..tpi bab nak packing barang n kemas brg tu yg tak seronok...dlu mse sy pindah rumh time tu tgh sarat prgnnt...mengah nk leh ke siap sume..nasib la brg tak byk..nie kak aty de dak kecik tu plk, lagi la agaknya..dgn nak packing brg lagi, mne nak pantau qaleef lg...hope sume berjalan dgn ok...

Chekgu Azrine said...

Seronok baca citer org nak hias2 umah sendiri nih..best..hehehe

LuN@_aiDi said...

Aty, rajinnyer kamu membalut! kagum..kagum..=)
wahh besh nyer dah nak pindah ke umah baru..^___^

hayrelaida said...

kite dulu confirm beli rumah baru terus beli furniture baru for the whole house. tapi bayar sikit2 ar. by the time nak pindah, baru soh org kedai deliver to rumah baru terus. save di situ. hihi

hayrelaida said...

kite dulu confirm je beli rumah baru, terus beli new furniture for the whole house. tp bayar sikit2 ar. bila pindah baru asked kedai to deliver direct to our new house. save di situ. hihi