Wednesday, January 09, 2013

nak berkongsi tentang NURSING BRA ngan aku...??






ni salah satu nye... aku pernah dapat 4 email bertanyerkan pasal NURSING BRA kat aku...
eerr...aku macam ade gaye promoter jual baju dalam hek...??
ngeh ngeh ngeh..........

alaaa..aku gurau2 jer...
jangan ar amik hati...

aku nak berkongsi ar ni....tapi aku jawap sekali harung ar ek soklan2 yang mane aku ley ingat...
berkogsi pendapat dan sikit pengetahuan dari pengalaman...
dan jugak mungkin ko boleh dapat pendapat dari kawan2 lain gak...


PENTING TAK BELI NURSING BRA NI..??

jawapannyer :: SANGAT PENTING [bagi mak2 yang nyusukan anak ngan susu badan]

dulu2 kan..mase sibuk2 carik stuff tuk lepas beranak..
kan nursing bra kene masuk dalam list sekali....
aku ni tak biasa pakai yang jenis macam tu...
sebab feeling2 tak seksi sebab tak push-up konon nyer..
jadi...aku anggap bende tu tak penting...
aku pikir...aku boleh pakai yang jenis biasa aku pakai tu jer...!!!
jadi aku tak beli banyak sebab mahal kate ko kan...
konon2 nanti tak nak membazir beli banyak2 pastu tak pakai..
punyer ar sengal aku ni kan.........

cetek ilmu kate ko....
mane nak tau kan..dah kate pes time....


BERAPA HELAI NAK SEDIAKAN/BELI..??

nursing bra ni aku rase mahal gak...
lagi2 kalau yang elok dan ade jename tuh...
konon2 pikir macam tak nak pakai sangat...
aku beli sikit jer...
ko bayangkan...aku hanye sediakan 4 helai jer..!!
mase tu aku pikir dan mencukupi...
tapi tak sebenarnyer...!!! 
hamek ko...!!
yang kate konon2 tak nak membazir tu ar..antara bende terpenting kene sediakan dalam kuantiti yang banyak..
lelebih lagi aku diberikan rezki tuk menyusukan dak qaleef sejak dari lahir-sampai sekarang...[alhamdulillah]
ko bayangkan...bau susu badan kan masam2 sikit...
kalau terus pakai memang rase sangat2 tak selesa...
aku rase orang lain pon boleh bau gak...
kat umah mase pantang tu...
aku tak kuase lah pulak nak pakai breast pad...-mase memula-
jadi..aku perlu tukar sangat kerap...sebab....rimas bau busuk...-siyes nih-

mase tu keadaan tak terkawal lagi...

jadi 4 ketul aku siap beli dulu tu mane cukup...!!
tu satu hari pakai tak sempat basuh...tak sempat kering..
pantang pulak kat umah kuarge..ngan adik2 lelaki ramai..abang lagi yang kejap2 datang nak tengok anak buah nyer...ayah aku lagi kan..
belum kire..kawan2 jiran2 datang menziarah..
tak kan nak biar 'togel' jer kannnnnnnnnnn.....

jadi..mase qaleef kene tahan wad demam kuning hari ke-3 tuh...
aku gigih ngan perut baru kene 'siang'..jalan terbongkok2...
ngan berstokin...-cume tak pakai kain batik sebab aku pakai skirt...-
aku pergi beli nursing bra kat kedai baby kat area Jusco bukit tinggi...-ko bayangkan lah...!!!-
keadaan memaksa....
dan menyesal tak sudah sebab tak sediakan awal2...
mase tu..terus aku borong banyak2...-walaupon ngan harge yang mahal-

kenape tak beli on9 jer..??
-sebab aku perlukan ngan sangat cepat...aku ade 4 ketul tu jer..memang tak cukup..
dan lagi..waktu tu..aku langsung tak sempat nak bukak laptop nak cari bagai...

lepas beli tu terus senang hati.....
dan sejak dari tu....aku tak pakai dah yang biasa aku pakai tuh...
[tapi 3-4 menjak ni...aku dah muler pakai yang biasa balik biler keluar umah atas sebab2 tertentu..] -dan masih selesa tuk aku-
kalau kat umah...aku rela dan lebih selesa pakai nursing bra jer -sampai sekarang

jadi...tuk bakal2 mak...
aku nasihatkan..ko sediakan lah nursing bra banyak sikit...
sekurang2 nyer lebih dari 4 ketul...
melainkan ko gigih macam aku gi beli sendiri ngan perut berburai...ngeh ngeh ngeh....
percaya lah...kalau ko menyusukan anak ko...nursing bra adalah yang terbaik tuk ko...


MACAMANE  NAK PILIH SAIZNURSING BRA...??

betul macam ko cakap...
biler mengandung...saiz breast akan jadi lebih besar...
dan biler lepas beranak nanti...akan ade susu..
pasti saiz akan berubah...dan terus berubah...

kalau ikut aku...aku pon tak reti gak sebenarnyer...
cume..mase kat kedai OBW beli pes time...
budak kedai tu soh aku beli saiz yang sama ngan kite biasa pakai sebelum2 tu...
kecik...?? tak lah....jangan risau...
memang saiz yang sama..tapi untuk nursing bra...memang direka khas sesuai ngan perubahan biler lepas melahirkan anak dan untuk penyusuan nanti...

pengalaman 1 :: betul...aku beli saiz yang sama...
tapi mase test tu..memang rase agak besar dan longgar...
tapi sebab percaye pada promoter tu...aku beli jugak...
biler lepas beranak dan breast ade susu...nursing bra tu memang sepadan dan selesa tuk dipakai..

pengalaman 2 :: tapi ko tetap kene berhati2 dan memilih..
nursing bra ni pon ade brand dan kualiti nyer sendiri...
ade sesetengah nursing bra...aku perlu up-kan satu saiz cup tuk lebih selesa...

contoh :: kalau ko biasa pakai saiz 36 A..
ko dinasihatkan beli saiz 36 cup B atau C...

ade promoter kedai cakap -selalu nyer bergantung pada saiz badan orang tu sendiri..
selalu nyer..biler mengandung...
saiz badan kite akan naik bergande...atau bergande2...
jadi.aku nasihatkan ko..jangan teruje sangat beli terlampau awal [seawal 5 bulan]
sebab...mungkin di hujung2 kehamilan...keadaan badan akan berubah...!!




eeaarr..rasenyer tu jer kot..
tu mengikut pengalaman aku ar..
mungkin berbeza ngan pendapat dan pengalaman orang lain...



ape kate ko pasal nursing bra nih...penting ker idak kate ko...??







p/s :: tak kose aku nak tepek gambar bra dalam blog aku heh....











26 comments:

Anum said...

great info

MizzTina said...

hahaha..bru nk tnya, mana gmbr nursing bra tu.. kehkehkeh

Mrs Lurve said...

aty, sy pun ada masalah yg sama jgk sal nursing bra nie...baru beli sehelai ri2..tp sy memg amek saiz yg agak besar, sbb sy cuba saiz yg selalu pakai memg ketat sgt jadinya..so sy amek saiz yg agak besar..xtau mcm ne nti, sekali pandang nmpk mcm besar pulak

Cheq Kaq said...

ekekekekeke..tempek laa gambar bra..nway..gud info!

Baiduri said...

bagiku tersgtlah penting... kuar umah je pakai nursing pad, klu kt umah tadah ngn towel je time df utk mngurangkan kemasaman bau susu....ehehe

Mummy Damia said...

izwa macam aty lah... masa 2 lagi lah beli 2 je... wa mintak tolong husband yang belikan... nasib baik dia nak...
wa bagi dia sample n saiz... ha pandai2 lah kan...

YanaUjang said...

mmg sangattttttttttt penting nursing bra..ai pn mcm u..awl2 bli ciput je sbb mmg mahal harganya...sekali xcukup! argh! stress je rs klu xde nursing bra..haha~ pi opis pn pakai nursing bra sbb senang nk ngepam..ngeh3 :p

Mimy Hamid said...

breast aku besar susah nk jumpa cup aku yang ada maternity bra..kalau ada pun takde besi...so aku tak selesa takde besi..masa dlm pantang tak pakai pun ..cover breast pad je

Balkidz Hunny said...

Aku pun rasa sangat penting. Aku same je cam kau, beli cukup² makan. 5-6 je ntah tak ingat.
pastu bila dalam pantang,aku soh laki aku pegi beli. tu tak masuk yg online lagi. HAHA.
kesimpulannya PENTING!

hoi, kau boleh pakai lagi bra lama? Aku jangan harap. dah buang dah dr tahun lepas!

Izzati Asyraf said...

penting! salah satu fungsinya adalah untuk jadi hand free bila pump susu guna spectra 3 double pump..feeling freestyle gitu..tapi tak bleh gerak mana gak...just tangan boleh godek2 hp la..

ettyzukhair said...

penting hoi!! xmau a sagging breast..lg2 menyusukan..harus ada yg wire utk siang & xde wire utk malam..
so far etty ade almost 10 kot..hehe ulang pakai lah..n akan bertambah kot since nak ber adik baby dah si ameer..

as ♥ Leenda said...

nursing bra penting jugak utk mommies yang nak pam susu lagi2 kalu kt opis..senang skit..tak payah nak bukak satu bra tu nk letak corong pam..bukak klip tu je..pengalaman seorg EP Mum..hehe..

Allene said...

blog aty ni, menjadi fav. mummy2 baru... keep it up aty...

tp pada lin tak penting sangat. sbb masa nak kancing balik, punya la susah... baik selak je, cepat.

Diyana Didie said...

hehe tak kan nak tampal plak gambarkan.

me pon rasa sgt sgt penting. sbb menyenangkan. i beli my old size tapi lepas bersalin me masih gemsss jd beli extention bra. selesa je pakai.

p/s: aty, nak mintak tolong u remove my old link n replace dgn new one. yg lama dah kena spam. gatal sgt g tukar link. adoiii

http://simplyasweettale.blogspot.com/

thanks aty.

Dkna Abza said...

tak slaah tempek gambar bra untuk info jer akak.. jangan bra yang dah pakai dah lerrr hahaaaa

Nadt said...

Iye, betul. sangat penting. daku lagi sadis, prepare 2 nursing bra je.dah la kena dok spital lama, mana nak tampung keperluan tu.huhu..kuar hospital terus beli nursing bra banyak2. sampai sekarang pakai lagi, ye la kita pun masih bf baby kan.

cikpingu said...

umie xde nursing bra... kui3

~ NANA ~ said...

bagi i penting! kalau dh x menyusu pon, still blh pakai nursing bra tu...

Fiza Rahman said...

Good info lah aty. Nursing bra tersangatlah penting kan. Tapi saya tak suka beli online.

Chekgu Azrine said...

Bab bau masam tu mmg xblh blah..haha..xselesa..mahalla nursing bra..klu yg ada besi tu lg mhlkan?

[e][cHa][ChA] said...

nursing bra beli kt giant je murah. xsampai rm15 pon sehelai. kalo kt jj/aeon rm19. lg bes dr autumnz punye.

~zuera~ said...

aty! aku baca tajuk ko nak berkongsi nursing bra dengan aku!!!hehehe kesat2 mata baca balik rupa2 nya ada tentang kat situ.lol.aku beli nursing bra cap jusco jek.murah.mcm2 paten jugak ada.

Nastyna said...

interested with this topic, as for my experience, I beli nursing bra ni masa pregnant tu, prepare awal2 la kan. dengar pulak kata promoter tu, I nak beli yg my size jer tapi katanya suh beli besar sikit sbb nnt akan gemok katanya. OK... lastly tak pakai sebab masih agak too big for me, my berat makin turun ada la.

until now I still bf, tapi pakai bra biasa jer tapi yg takder wire tu la. for expecting moms, make sure beli size yg betul, kalau tak membazir jer.
Just my 2cents ;)

BAIZURA NATASHA said...

Aty..thanks fr the great info. Im expecting a baby in feb n now bru rs nursing bra pntg. Sbb i pn x ske bntk nursing bra n mahal oii hrga dia. Thanks fr sharing

Heiladies Co. said...

Salam..

Hai tuan blog, jemput singgah ke blog Heiladies Co. HC sedang offer GENIE BRA bra paling hot dikalangan wanita sekarang pd harga yg berbaloi-baloi.

GENIE BRA ni sgt2 selesa dipakai coz materialnya yg lembut dan sejuk. Direka khas tanpa dawai dan cangkuk dgn material lembut melekap pd bdn.

Cup penuh dan tali lebih lebar beri keselesaan tahap maksimum.

Sangat sesuai sbg nursing bra dan utk pregnant mommy coz cup penuh dpt cover keseluruhan payudara walaupun payudara memnbengkak penuh dgn susu, tanpa rasa sakit kerana ia tidak brdawai. Tali yg lebih lebar juga dapat mengurangkan tekanan pada bahu.

Boleh lawati blog heiladies13@blogspot.com atau facebook Heiladies Co.

Tq

boy cena said...

Saya ain akn mlhirkn baby mei ini.just nk tau mcmmna nk beli sekali bnyk nursing bra ni.yg murah2&bgus