Thursday, February 21, 2013

permainan yang boleh melatih anak ko menulis cepat..




aku manjakan anak ngan menan..??
iyeerrr....aku pasti ramai yang pikir macam tu biler tengok menan qaleef berbakul2..
tuh baru 10 bulan....haaaiihh...
anak pertama..makpak terujer lebih tu adalah biasa...

eeeaahh...tapi..ko pon kene gak tengok..
menan macamane aku belikan tuk qaleef..
bukan sebarang jer aku nak beli..asalkan name nyer menan ker kan..

otomen power rangers bagai..aku memang tak minat langsung nak beli..
entah kenape...mungkin belum mase nya..
dan aku rase...tak sesuai tuk perkembangan IQ dia buat mase ni...


tapi..aku ni pon bukan ar strict sangat...
ade gak menan yang aku beli..memang betul2 menan...
macam lory..kereta..helicopter bagai..
tapi tu lah name nyer budak lelaki...
menan yang 'keras2'...ngeeee...
aku amik dari sudut yang lebih baik...
kanak2 jugak belajar daripada permainan dan bermain..
walaupon ko rase macam tak nampak ape pon dari menan die tuh..
tapi...cuber ko tengok dan pikir betul2...
dari sergi warna..bentuk...dan imiginasi...
otak kanak2 jugak akan berkembang dengan berimiginasi....

contoh macam bola..
sebab aku tengok die suker sangat main bola..amik baling kejar..
jadi..aku belikan lagi bola2 yang lebih besar..
dah namenyer budak laki kan....

kalau ikutkan..memang kite kene pilih menan mengikut umur...
tapi tu la kan....napsu makpak...suker nau belikan macam2 menan tuk anak..
tapi kan..ko perasan tak..
menan2 yang berbentuk 'pembelajaran' ni..mahal kannnnnnnn...!!
cer ko belikan lori ker..bajak ker...yang plastik tuh...
setakat 20-30 hengget ko dah boleh dapat yang besaaarrrr punyeerrrr...
tapi kalau yang macam jenama leap frog..fisher price...playskool bagai tuh..
menan2 nyer memang sangat2 bagus..
setiap menan ade fungsi dan pembelajaran nyer..
ade lagu2..lampu2...
tapi harge mahal kemain..!!
bende ciput2 kecik2 tu jer pon kurang2 7-8 puluh hengget..*pitam...

tapi tu lah..anak baru sorang kate ko..
sanggup jer kate nak belikan..
cer nanti anak dah masuk 2-3..
setiap kali nak beli menan tuk adik..kene gak beli tuk abang kakak hek..
kalau tak kang..ade yang sentap..haaaiihh...-pengalaman aku ngan adik2 aku dulu-
dah tu..kalau kate nak beli yang jenis fisher-price tu sampai 2-3 pitam gak dibuatnyer...ngeeee....

aku ni..menan tuh..menan jugak..
suker gak membeli tuk qaleef...
tapi tuk bende2 yang lebih ilmiah maam buku2...flash card..cd bagai..
pooonnnn aku tak berkire...
sanggup gak berabeh...setiap bulan mesti nak beli..
waktu main..qaleef main -sambil belajar
waktu belajar pon..qaleef belajar -sambil main..
haaa..acaner tuh...
nanti2 ar kalau rajin aku share bende2 nih semua..-kot la rajin kan-

eeaahhh..sebenarnyer nak cerite pasal satu menan qaleef yang aku rase sangat2 bagus tuk qaleef..
dan aku rase gak..bagus tuk anak2 ko...

ritu kan aku ade cakap nak share ngan ko pasal bendalah ni..
tapi ni bukan aku beli kat toy r us tuh...-yang tu lain
yang ni menan berasaskan kayu..tak de jual kat toy r us tu hokeh...








WOOD TOYS...!!

ko tengok mesti ko rase cikai jer menan nih kan...
weeyyhh...jangan pandang enteng ngan menan macam ni hokeh..
ko tau tak betapa bagus dan impak nyer pada mental serta fizikan anak ko...
siyes ni..aku tak tipu...

wood toys jenis ni..ade besi lingkar2 tu..
adalah untuk melatih motor2 halus kanak2..menggunakan kordinasi tangan dan penglihatan..
yang jgak akan melatih anak ko menulis cepat..!!!
haaa..ko mesti nak anak ko menulis hurup2 ngan cepat kan..besh ko anak cerdik heh....
corak permainan nih..motor2 halus pada jari akan berfungsi ngan lebih cekap biler die cube menggerakkan setiap bentuk2 kecik pada lingkaran besi tu mengikut susur bentuk laluan besi tuh


pes time aku dengar pasal ni..mase aku belum ade anak lagi..
sorang nyonya cina cakap kat aku pasal menan ni..
bukan die jual pon..mase tu aku tengok cucu die kecik lagi main menan macam ni..
nyonya tu terus cerite pasal menan cucu die main tuh...
die kate anak2 die dari kecik main menan macam ni..
sekarang die kasi cucu2 die main pulak..
die cakap..menan macam ni lah yang melatih otot2 jari anak cucu die menulis ngan cepat...

biler nyonya tu cerite..aku memang sangat2ar tertarik...
tapi mase tu tak de anak lagi...
jadi..aku pon..tak ar heran sangat nak beli kan..sampai hampir terlupa

biler qaleef dah ade..
teringat pasal nyonya cina tu cerite...
jadi..terus rase nak carik gi beli..
tapi bukan senang nak jumpe...-atau aku yang tak kisah sangat nak carik*sigh
sibuk lah aku membeli menan2 yang berlagu2..berlampu2 bagai..
sedang menan2 macam ni ar yang bagus tuk perkembangan otak anak....





pastu..adik aku Tina beli menan ni tuk Lu'lu..
mase ni ar..biler aku tengok qaleef ralit sangat main menan ni kat umah tina ritu...terus aku teringat balik pasal menan nih...
qaleef pulak sungguh2 hadap mase tuh....
aku sendiri teruje tengok qaleef..
terus gigih ngajak laki aku carik menan ni...
menan macam ni ko tengok macam cikai2 jer kan..
tapi kat ikea tu jual nak dekat 50 hengget hokeh...!!
nekad gak nak beli...tapi biler ritu kiteorang jalan2..terjumpe ar menan macam ni ngan harge jauh lebih murah....dan lebih menarik...
tapi kecik ar nak banding ngan ikea tuh..
terus tak hagak2 beli....


dan biler tengok qaleef berminat nak hadap menan macam ni..
aku rase..tak sia2 aku beriye2 nak beli....
dan lebih baik dari beratus menan qaleef lain yang pernah aku beli..




yang ni lagi satu...
berasas kan kayu jugak...
tapi yang ni lebih kepada menguji IQ...
dia ade bentuk2 dan ade palang kayu tegak ko tengok tu..
nak kuar kan satu2 bentuk tu..bukan ley main tarik keluar jer..
kene pusing2 gerak2 mengikut bentuk2 kat palang kayu tegak tu..
macam satu halangan ar...

bagi kite macam senang..
tapi bagi dak kecik macam qaleef..
aku rase..memang menguji kretiviti dan kesabaran dia tuk keluarkan setiap bentuk2 kayu leper tu dari batang tu...
die kene pusing2 gerak dalam mase yang sama bawak tarik keatas tuk keluarkan terus..
banyak pulak tu halangan nya...
haaaa..memang betul2 bagus tuk IQ kan.....





ko tengok..qaleef sedang usaha tuk keluarkan bendelah tu..


yang ni pulak bentuk bulat..
guna skil motor2 halus..
biler qaleef tengok aku pusing2 kan bende tu..
die pon buat sama -dia tau care macam tu  lah tuk kuarkan bende bulat tu dari batang kayu tuh..


yaaaeeeeyy..dah berjaya...dan ngap..masuk mulut macam biasa..ngeee
usaha keluarkan yang kaler kuning pulak..



aku rase..mungkin untuk qaleef nak kuarkan yang bulat ni pusing2 lagi mudah kot dari nak kuarkan yang bentuk2 lain tu..sebab kat batang tu banyak halangan kan..hewhew..

tak per..usaha lagi qaleef..mama tak kan jemu tunjuk pada kamu cara nya sampai kamu berjaya lakukan sendiri...




yang menarik nya menan yang satu ni..selain menguji IQ..motor2 halus..
bagus jugak tuk mengenal warna dan bentuk kan...
ade macam2 bentuk dan warna..


eeaaahh...yang aku poyo2 cerite kat ko ni..
macam nak meniage jer bunyik nyer...
tak ar...aku saje2 sharing..
tu tande aku sayang kat ko..tak kedekut ilmu...cciiss...
aku share ngan ko bende2 yang bagus macam ni..
elok tuk perkembangan anak2 ko jugak kan...
menan2 lain pon layan jugak..
tapi menan2 bagus macam ni jangan ko buat tak perasan jer hokeh...




p/s :: dah terget nak beli satu lagi menan jenis kayu macam ni gak..tapi lagi besar macam table learning...insyaallah...









40 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagus sis nie

Cik Puan Rara said...

aty boleh bg cadangan x untuk menan yg sesuai utk anak rara yg masuk 6 bulan ni.

Nur Zulya said...

atyyyy,beli kat mana dua2 menan tu?yang gmbr first tu pnh nmpk.seratus lbih tapi kecik cinonet.plss gtau kt mana :)

Mommy_Cha said...

ala muka busyok qaleef tuuu..... bagus kan aty kalo ade menan cenggini. boleh lah menajamkan minda sekaligusss...

:)

mikha asik nak main lori & bas jerr...aduhai, asal atas jln asik jerit basss...bass..walaupon nampak lori. ape kes tatau?

cik mah said...

setuju2....anak kakak cik mah pun ade menan mcm tu....

fifi said...

ingatkan akak nak cakap akak jual..
+.+

akak tak nak jual ke?susah nak cari la kat jb ni.errr,sebenarnya malas nak cari

Allene said...

lin selalu confius nak beli mainan yang sesuai dengan umur anak. blur kadang2.

O'gosh Iskandar said...

minat la mainan2 kayu macam ni...mana nak beli? susah nak cari...

MisZ FyZa said...

aty,beli kat mane mainan 2? dulu penah jumpe tp harge cecah sratus..mcm mahal sgt..nk beli juge..ngk qaleef men dgn tekun 2..

ettyzukhair said...

eh bagus benda ni...serius..etty nak beli dh pernah ternampak kat OU kalau xsilap..tp terpegi lunch dulu..pastu lupa dah katne kedai tu..cari2 xjumpe..harus cari semula ni..aty beli katne?

Mr n Mrs Zaidi said...

menarik la menan nie sume...boleh share tak kt mne sis beli....

untungkan jadi surirumah sepenuhnya..boleh beri tumpuan 24jam untuk anak...semoga akak berjaya mendidik qaleef jadi insan bejya dunia akhirat k..tak sia2 akak berhenti kerja bila tgk perkembangan qaleef mcm nie..

rini.borhan said...

aty bli kat mane toys tu??

MizzTina said...

dulu kan ada menan plastik bentuk bulat yg ada lubang² mcm² bentuk.. segitiga, segi empat, bulat.. pastu ada blok² bentuk gitu, suh budak masukkn.. skang mcm xjmpa je..

makin bijak la qaleef..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

betul tu, kena beli menan anak umur2 ni lebih kepada pembelajaran dia. baru lah sel2 otak berhubung..cewah

UMIE SUE said...

aqilah pun ade 4 permainan kayu ni.nnti su nk wt entri psl minan ni jgk lh

♥S@R@♥ said...

salam,
berkenan plak saya kat mainan yg 2nd tu..share la beli ktne? tq

e k i n ♥ y u s r i said...

akak beli mainan2 nie kat mane?
nak belikan zara jugak

Hafizah said...

ooo..yeker..br tau.. nnt nk beli jgkla.tq for sharing...

Siti Haslinda Sadiken said...

lin dah lama dok menunggu kwn nak COD menan nie..tp sampai skrg dia lom dpt COD lg..aduyaii..rasa lin pulak yg ober xcited nak main dr syasya..

storm rider said...

gud info!thx bg info ni.nk bli gak la menan ni.awk beli ktner ek?

nuyui a.k.a miss YUI said...

bgus mainan cmni.. mrgsg minda gak..

CikNaa said...

bagus jgak info ni..
tp ciknaa blom lg jumpe menan camni..
huhu.

YanaUjang said...

thanks 4 sharing dear aty..tggu asben blk nk berceramah dgn dia..hahaha boleh dicari ni nnt :)

Nurul Aziz said...

Yg leapfrog punya 'ipad' tu harga sampai 700lebih.. baik beli ipad yang betul-betul :p huihui

SweetLikeWhat said...

hebat..tq share yang..
rase tak salah bagi mainan banyak2 kat anak..sebab perkembangan umur die memang untuk bermain..macam anak abg, masa kecik2 die bagi puas2 anaknye mainan, bile dah masuk sekolah memang tak pandang dah menan sebab dah jemu..sekarang duk mintak beli buku jer..bagus kan..

eima said...

aku tak penah beli pun ... hehehe
tp klu main kat klinik tu die goncang2 letak balik ... gitu sokmo...

br tau itu fungsi mainan tu rupenye

azeanty anuar said...

thanx for da info... ziyad dah sethn 7bln da... baru sebok nk carik menan mcm tu... hehe

afiDa.ZainuDin said...

Kak Aty, share la beli kat mana.. Hehee susah ni nak jumpa mainan macam ni sekarang, kalau ada pun mesti mahal.. =D

Princess Atie said...

Thank you kak sbb share. InsyaAllah ada anak nanti saya akan beli utk dia. Serius saya tak tau ttg mainan ni. Ingat mainan biasa2 je. Learn and play. Fungsi yang bagus sebuah mainan, bukan sahaja utk bermain tapi blh belajar dari permainan itu sendiri. Semoga anak akak Qaleef menjadi seorang anak yang bijak sbb ada mama yang bijak.

iNNa said...

nk tanya katne aty beli menan tu wood tu ekk coz tringin nk beli tuk ank sy gak

Baiduri said...

ic... nak cari la menan2 kayu camni utk tasneem.... tq sharing.... luv u...heeee

Cik Tanpa Nama said...

wahhh bagus lah mainan macam tu...melatih iq.. new info untuk saya (walaupun umo baru 20 kannn) hehehe

p/s:: xnka jadi silent reader lg da..nk gk komen2 hehe

Md Shahir Alias said...

Aty...mana bli woodtoys ni???

Wawa said...

ari tu nmpak aqilah punye...mmg berkobar2 nak beli...tp bile tau kat ikea...alahai malasnyeeee nk pergi...tp mmg dalam kepala nak beli menan ni utk naila...

yg bulat masuk dlm tiang tu, naila takmo main pun...die hempas2 kan aje...penat la mamanye ajar, dtg die kicaikan balik..haih~

With Julia said...

ahh mmg bgus...ju pun byk beli permainan berasaskan iq...seronok sbb kita pun bleh main bersama2 bb kan aty...good job mama aty :)

Chekgu Azrine said...

ok..noted sis...hehe

Nadt said...

eh, saif ada gak mainan tu, lama da kawan hadiahkan tapi tak bagi pun saif main sebab kat kotak tu tulis 3++ years. owhh..kiranya da boleh bagi main la ek. betul jugak ek mainan camni pun ble bantu perkembangan anak. ehmm..pasni nak korek carik semula mainan tu. siap la pasni mama suruh saif main mainan tu je la. hehe..

D'lla said...

baru berangan benda ni..oo maksudnya mcmtu..kn roger hubby nih :)

~YUN~ said...

Afif pn suka bead wooden toys,kalau g klinik mesti ada...and yun da terbeli plak kat iikea.yg aty jual ni mcm lg menarikla plak..murah pn murah...

intandayani said...

dah lama follow blog Aty tapi ni br perasan Aty ada up entry perkembangan Qaleef..Boleh lah dibuat rujukan..Tq Aty