Tuesday, March 26, 2013

cerita PLAYROOM QALEEF



tetibe dah cerite pasal playroom..
mane cerite pasal grill ko..pasal kc ko..pasal pindah bagai...

eeeaarrr... ko pon bukan nak tau sangat pon kan..

bosan pulak aku rase cerita pasal nak pindah tu...
pasal umah bagai...hewhew...
aku rase sungguh la bukan aku yang sebegitu detail cerite satu persatu dari awal..
lagi pon dah lama..
tu yang malas tu..kalau cerite2 lame baru nak up...
jadi kemalasan nak update kat ko...
aku pon dah pergi jauh dah..
dah mula kan deko2 dah...dah siap pon playroom qaleef...

aku skip2 jer ar cerite hek...
aku nak terus ke idea2 deko..
ko mesti suker kannnnnnnnnnn....

nanti2..aku cerite lah yang lain2 ko nak tau tu..-kot la ko nak tau sangat kan...ngeeee..
kitchen cabinet ker...tembok bagai tu nanti2 lah...


sekarang ngah teruje ngan projek PLAYROOM qaleef...

kali ni..betul2 playroom...tak de lagi istilah bilik..
tak de katil..tapi lemari baju tetap ade..
sekarang...qaleef dah besh tido kat bilik mak pak nya...
asal ajak tido..tarik tangan nak naik katil...

hurrmmm....acaner tuh...

dulu aku ade rase nak pisahkan qaleef tido seawal boleh..
nak qaleef tido sendiri...
tapi lepas aku bace kat mane tah tak ingat..
cakap anak tidor bersama mak nya..akan lebih ceria dan meningkatkan keyakinan diri..
dan lagi..kalau tidor asing..degupan jantung anak akan berdegup 3 kali lebih kencang..-sesuatu yang tak bagus tuk anak kecil-
jadi terus aku buat keputusan tuk terus kan tidor bersama qaleef sampai qaleef 3 tahun atau sekurang2 nya sampai ade adik baru..

insyaallah..kalau kene ngan cara nya..
anak tu boleh dilatih...-bukan dengan ketakutan-
macamane aku latih qaleef tidor kat bilik dia sendiri dulu...

pasti ade jalan...

jadi..buat masa ni...qaleef tidor bersama kat bilik makpak nya ar..
seronok ar ko kannnnnnnn.....hewhew..
alaaa..selama ni pon even tidor kat bilik dia...aku tidor sama2 jugak..
sampai satu mase..bilik kelamin kiteorang langsung tak guna sebab pak nya pon tidor kat bilik anak sekali....

ni sekarang..bilik dah besar2 gabak..
set perabot kawen dah sampai..
tak kan nak tidor bilik anak lagi kannnnnnnnnn....
harus ar feeling2 pengantin baru walaupon pakai perabot tak berapa nak baru dah...

berbalik pada cerita playroom qaleef...
sebelum decide bilik mane nak dibuat playroom..
berbalah jugak laki bini..
umah tu ade 4 bilik...termasuk 1 bilik utility kat tingkat bawah..
bilik 3 dan ke 4 sama besar..eerr..maksudnya kecik..
kecik sikit lah dari bilik ke 2...
sebab kan bilik 3 dan 4 tu agak kecik..
tak muat nak masuk set perabot coklat aku yang lame tuh..
hanya muat masuk katil dan side table jer..-dapat bayangkan tak kecik nya-
dan sebab kan tu..fared decide nak buat bilik ke 2 yang aku nak buat playroom qaleef tuk jadi bilik tetamu...
mau aku tak naik angin..
sebab...bagi aku..pikir dulu orang yang nak duduk tinggal kat umah tu hari2 sebelum pikir orang yang nak datang mungkin hanye setahun dua..!!

akhirnye fared akur tuk gunakan bilik ke 2 tu sebagai playroom qaleef..
puas hati..sebab bilik tu lebih besar..
dan sesuai untuk aku merealisasikan idea2 aku tuk playroom qaleef..
ko ingat tak aku pernah bercadang nak buat playroom bersama mini library..??
jadi..aku rase bilik tu sesuai tuk buat kedua-2 idea tersebut...insyaallah..

kalau bilik tidor qaleef ritu [kat umah sewa] penuh warna warni..
tapi kali ni..aku cube kosisten ngan hanya satu warna -selain ABC mat lapik lantai bilik-
ritu aku amik warna yang agak terang..
kali ni aku pilih warna yang lembut sesuai ngan qaleef yang aktif..
iyeerr...sebab qaleef aktif..jadi aku perlu guna kan warna yang lebih lembut...
kalau dulu..satu bilik di cat warna yang sama..
tapi kali ni aku fokus pada feature wall sahaja...
yang pasti sikit lah berbeza...

teruja...??!! 
kiteorang laki binik sangat2 teruja...!! -buat mase ni..

dan kalau nak tau...dalam banyak2 ruang dalam rumah tu..
ruang /bilik pertama yang kiteorang mula kan projek ialah playroom qaleef..!!
2-3 hari sebelum pindah...bilik qaleef dah siap besih dulu...
mainan dan sampai sebelum barang lain sampai..
motip..?? sebab nak alihkan perhatian qaleef biler kiteorang sibuk2 pindah rumah nanti2..
tapi tak berjaya pon...sebab qaleef lebih tertarik tuk bizi ngan kerja2 makpak nya..!!
haha..tapi tak ape lah...sekurang2 nya..masih senang mata aku tengok playroon qaleef yang dah dikemas..
walau hanya idea biasa..tak de dekorasi pon..
even..cat di buat hanye selepas pindah...-bukan sebelum walau cat dah beli awal-

nanti aku cerita satu persatu..
sekarang ni...hanya nak tunjuk benda pertama -lebih kurang sebab antara yang terawal- yang dibuat pada playroom qaleef mase awal2 pindah ritu..





pasang ROLLER BLIND


fared kate..pasang roller blind lagi susah dari nak pasang rail langsir biasa.. 


iyeerr..ni antara yang terawal dibuat..
sebab bilik qaleef agak terang dan silau biler tak de langsir...
kenapa roller blind..??
kali ni...aku tak nak pakai langsir sebab nak bagi playroom qaleef lebih simple..
dan lagi...tak nak kasi langsir tu perangkap lebih habuk memandangkan qaleef agak sensitif...
warna kosong..sebab tu jer yang aku jumpe sesuai...

aku pekenan ade satu roller blind kat ikea corak2 simple warna biru putih..
tapi 3 kali pergi...takde nampak bayang...
sebab rase tak boleh tunggu -dan tak nak pakai langsir lama sedia ada..
mase jalan2 kat jusco..-memang sengaja pergi nak beli-
terus beli roller blind ni..harga Rm 45 saiz agak besar..
yang kecik [ngam2 tingkap] harga Rm 35..tapi tak cantik pulak aku rase..
yang ni sedang elok..
yang lagi besar pon ade... tak silap harga Rm 59

material dia...aku tak pasti..
tapi macam kertas sebab mudah renyuk..!!
tapi tak gak mudah koyak...cuma aku rase kurang kualiti nya..
boleh lah...-masih puas hati sebab aku suker kan kaler nya..
sesuai ngan ape yang aku bayangkan untuk playroom qaleef..

jadi..ko dapat agak kan keseluruhan warna playroom qaleef nanti..??

iyeerr...biru lembut...

masih biru...tapi kali ni aku elakkan mix ngan warna hijau seperti sebelum..
terlalu banyak warna buat aku rase bilik qaleef dulu berserabut dan bersepah walaupon dah dikemas...


jadi...ni lah dulu..
nanti2 aku tunjuk perkembangan playroom qaleef satu persatu yer...



p/s :: nak jual murah langsir lame qaleef yang ritu... ade yang berminat..??


 

 




22 comments:

Fizah said...
This comment has been removed by the author.
m@m@yAyA said...

owh nmnya roller blind eh puas pk alih2 ingat roller blade gak..huhu

bestnya qaleef ada playroom sdri~teringin nak wat satu tuk yaya tp tuelh dok ngn mak ag ruang terhad susah..[hurm]

bilala mampu nak miliki umah idaman nie?!hurh

as ♥ Leenda said...

aty, its ok je klu nak cerita detail bab2 rumah ni..ramai je berminat nk tau..lagi2 bab kos..

FYI, saya dah bagi link blog aty ni kt adik utk rujukan sbb dia pun bakal masuk umah baru nnt..hihi..

Puteri Satu said...

laa akak ingat dah ada gambo nyer..hik hik..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

lah ingat dapat cerita penuh.. tak sabau nih

Nurzakiah Hanum said...

cantik gak nie

Mimy Hamid said...

tak sabar nk tgk playroom qhaleef..best tul dia mama dia adalah superb bab deko

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

bagus jugak ada playroom untuk anak2 kan.. saya dok uma mak tu pasal satu rumah playground dorang

UMIE SUE said...

jual la kot ade yg bkenan

eima said...

playroom lagi penting kan... hmmm rumah ko mesti kemas ngan cantek ni

SweetLikeWhat said...

wah tak sabar nak tengok siap sepenuhnye playroom qaleef tuh

Siti Haslinda Sadiken said...

x saba nak tgk playroom qaleef nie :)

SarahSyafiq said...

sy pun baru baca, baby lebih baik tidur dgn parents smpai dlm 5thn mcm tu.mula2 igt nk buat tido asing2 baru dia mcm independent pastu tak jadi la.hehe

D Yatie said...

serius. cemburu rasa nya tak dapat nak buat macam ni kat arissa. :'(

Wawa Yusoff said...

cepat siapkannnn... tak sesabau nak tengok....! hik3 :)

Wawa said...

dari pindah umah dlu nak guna mnde alah tu letak kat tingkap2 bilik ala2 org korea....kihkih...tp daddy naila kemelayuan, nak langsir jugak...iyelah daddy...hihihi

fifi said...

Alaa,ingatkan dah ada gambar bilik penuh tadi.nak tengok la kak..

Chekgu Azrine said...

sis..tak saba nk tgok hasilnya..adehhhh!!!

Nurul Aziz said...

Kalau buat housewarming jemput la eh nanti.. haha dekat sangat tu country homes dengan bandar tasik puteri :p #oot

antalya said...

playroom anak akak tunggang langgang dikejekan bebudak masa besday party aritu. bkn nye sape pon anak2 buah hubby gak.sentap!!!
btw, walaupun simple je roller blind tu tp its really nice. tetiba je rasa mcm nk goda2 laki sendiri ajak tukar semua langsir dlm umah hahahaha

nuraida said...

langsir tu nk letgo berapa...pnjg berapa...saya minat...nani email nuraida298@gmail.com

Gadis said...

suke tengok akk deco umah akk..
nak tiru la ..
hihihi..

opssss..
xdela.
gurau je..=)