Thursday, March 28, 2013

Kalau dulu bunga raya..kali ni asam jawa..



ape bende bunga raya...ape kejadah asam jawa...


ritu kan aku ade up pasal aku letak bunga raya mase qaleef demam tumbuh gigi awal tahun lepas..
ko hengat..??
tak hengat pon tak per....sob sob...



mase qaleef demam baru2 ni..
dalam 2 minggu lepas..
tak sempat pulak aku nak gi ngambik daun bunga raya tuh..
jadi...atas idea Sue umie Aqilah...
aku letak asam jawa sedia ada kat umah...
tapi...

eerrr....

aku pakai asam jawa segera jer...ngeeee...

walid aqilah soh pakai yang ade siap bijik2 tu..
tapi malam2 tu malas nak gi kuar carik..
cube altanatif lain pakai jer yang adabi segera tuh...

aku pon tak tau elok ker idak..

usaha jer lah...

hek eleeyyy ko aty..nak kuar gi kedai malas..
usaha pe name nyer..

eerrkk....sentap...



bungkus ngan tuala tak berape nak menawan
 

demam kali ni on off jadi mud qaleef kekadang ok aktif macam biasa walaupon badan panas



sebab tak reti duduk diam..sekejap jer tuala tu elok terletak..
lepas tu dah jadi macam ni..
 

rimas tengok..cabut jer..
asam jawa -disebabkan segera punya- jadi keras kat rambut qaleef yang selapis tu
 

menganga tengok tivi
 

kalau ritu pakai turban daun bunga raya macam ustaz don..
kali ni ade gaya reshmonu tak..?? ngeh ngeh negh..



demam kali ni agak lama...
dalam 2 minggu...demam on off..
siang okeh sihat..
pagi2 buta dalam kol 5 tu mula suhu naik cecah sampai 39 celcius...
paling tinggi pernah sampai 40++..
bawak gi amik darah kat spital klang..
tapi alhamdulillah...tak de ape2....
cuma diberi ubat montot bekal tuk 6 kali guna..-tak habes pon-
mungkin musim kot sekarang..
biler bukak fb yang ade anak2 kecik..
ramai dok ngadu risau anak demam..
kawan2 blog pon sama...
alahai..semoge semua2 cepat sembuh yer..
memang risau...aku tau perasaan nya...

ko tengok tu kurus kering giler nampak tulang temulang kannnnnnnnnnn...
aritu kan aku dah heboh anak aku tak nak makan...
time sihat nganga gak lah dalam 6-7 sudu...
time demam nih...satu sudu pon tak nak hokeh...!!! ggrrrrr....

seb baik susu mak ko ni masih produktif.....ngeeee....

dan sepanjang demam...aku biarkan qaleef berlenggeng jer macam ko tengok gambar tu...
eerr..jimat baju 2 minggu...ngeeeee...
kalau keluar..aku pakaikan baju lubang2...
risau gak biler sihat kot qaleef tak nak pakai baju..
dah biasa pakai baje cekelat kan..

tapi...tak...seb baik gak ar...
memang aku tak nak biasakan qaleef berlenggeng..
walau kat dalam umah..
sebab aku tengok adik bongsu aku...
asyik ar nak pakai baju cekelat die jer...
dah biasa tak berbaju dari kecik...haaiiihh...
comot...hewhew...

ni sekarang biler qaleef dah ok..
pakai kan baju balik macam biasa...

sekarang dah sihat sepenuh nya..
cuma sikit selsema kekadang ade kekadang tak..
ikut cuaca....


tapi biler dah kembali aktif ni..aku lega...
moga2 terus lah sihat jangan demam2 dah...
susah hati ko...



p/s :: aku rase makin lebat pulak rambut qaleef lepas letak asam jawa...











25 comments:

as ♥ Leenda said...

qaleef cekciiii..hihi..
aty, klu org tua2 tengok tetek qaleef ni mesti ckp, ohh adik qaleef nnt ni lelaki nih..
eh, ni org tua2 ckp, bukan saye..hihi..

Nurzakiah Hanum said...

tomei

Halimaton Hanafee said...

betul2..mak sy selalu suh amalkan mcm tu..ni kalau batuk pun sama jugak..sapu kat dada n belakang die...smpaikan suami kata helena kalau boleh di masak memang tak bimbang hanyir...sebab selalu kene sapu ngn asam jawa..kuang ajo ekk...geram jek hehehe

Mama Vogue said...

Gigi 2 batang kat depan tu gedabak!! hihihihi..
Budak demam mmg takmo makan langsung..haishh! Memang mamanyer risau lebey kan..

fifi said...

berkesan ke kak?akak tak cakap pun..

Puteri Satu said...

Anak demam ke..anak meragam ke.. memang susah hati..risoooo je sentiasa kan... nak buat apa pun tak de mood.... baru tahu hati seorang ibu kan ty....

oshinz said...

alolo.. part pakai tuala tu rasa stylo sangat. kihkih.

eima said...

semoga qaleef cepat semubuh ..comey betui qaleef ni. ...demok bolat...

Allene said...

comel la qaleef... bgus pakai asam jawa ni. sbb benda tu sejuk.

Better bawak qaleef pergi hospital aty, 2 week tu da lama. tkut kena lung infection nanti... uhhuuh mintak jauh la...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

arwah opah saya pun kalau dia demam sakit kepala dia lumur asam jawa pastu bungkus macam ni lah.. sebab sifat nya sejuk kot

e k i n ♥ y u s r i said...

kak, kite ade email akak

CikNaa said...

kain atas kepala pn ada style la qaleef ni.. padan la asik pakai pempes je, demam yer..

LisaLisut said...

petua asam jawa adalah petua paling mujarab. serius. masa hannah demam aritu mak i sll letak. mmg surut :)
tp husband i pulak yg geli2 tgk kepala hannah tah pape haha

Siti Haslinda Sadiken said...

aritu masa syasya demam, mak lin pun jelum dgn air asam jawa aty..so far bunga raya pun serasi..asam jawa pun sama..turun suhu dia

mama ila said...

baru nak cakap..elok pulak dia x buang tuala tu..hehe..tup2 buang jugek yer..hehe..haah lah..ala2 reshmonu..comel qaleef kusyuk tgk tv..semoga qaleef sembuh sepenuhnya yer... mmg skang musim budak2 demam kan..risau..

Ros Anis Rusli said...

skg musim anak2 demam aty..airiell pun baru je bek..

antalya said...

siyes ke makin lebat rambut sbb asam jawa tu? im sooo interested hahaha..urmm pesen demam nya sama ngan iskandar kan. siang sihat cergas, mlm melepek

Nurul Aziz said...

Sy pun tak suka tengok anak tak pakai baju kalau kat rumah.. mesti pakai baju... hehe tapi ada je makpak yang suka kalau kat rumah.. anak tu biar pakai diapers je kan.. hehe.. suka hati masing-masing la..

btw, memang musim kot? ayra pun selsema ni. sy sendiri pun takde suara dah ni. main bahasa isyarat je nak bercakap.. :p

err, eh panjang nya komen aku T_T over sangat.

m@m@yAyA said...

aty, baru perasan gg qaleef smla cam gg yaya jarang yg belah atas tue..
zura isau smp nak bwk g klinik gg tny doc sb tokma dia pn salu tkut2kan kata "cian cucu tokma,gg xcntek tmbuh jarang"..huhu sib baik yaya ada geng

alahai cian qaleef naik keras asam jawa ats kepala..
yaya masa kna demam panas mgu lepas apaknya lumurkan air daun sireh..~
ikutkan sje alhamdulillah sehari jer dah kebah panasnya..

Fizah said...

wah, terperasan built-in tv panelkah itu? hihi

comelnya qaleef bertowel gitu ;)

sy dgn rendah diri nk jmput cik aty join GA tak seberapa sy kalu sudi lerrr...rasa aty ni da mcm sifu susunatur tp sy nk melorat jgk..bole? hihu

http://susunatursioca.blogspot.com/2013/03/miniature-cute-watch-giveaway.html

Chekgu Azrine said...

ohh..sis..perkara yg ibu2 plg takut ialah ank demam..huhu..akk mmg xblh tdo mlm..hadehhh

Fizah said...

Aty ubah je yg ayat kt no 2 tu kpd sy suka kongsi cerita saya sebab...heheh sori tak terpikir pulak sy..;)

Gadis said...

walaupun mcm tu tetap maintain comel ..
dengan gigi 2 btg nyer tu..hihihi

Nurr said...

Slm sis aty...
Jwn utk soalan tuu..hehe qaleef dilahirkn pd...
Hari rabu...18.april.2012. /1.18 pagi...

Hehe...xpnh comment blog best bace nii...hri nii...bru test market... XoXo..:))

Nurr said...

Jwpnnye.... hari rabu...
18.April. 2012
1.18 pagi.... (^_^)