Friday, March 29, 2013

PLAYROOM QALEEF :: Cat seperti wall paper




cat sajer..nak pakai wall paper...rase macam mahal pulak..
lagipon..kalau dak qaleef ni conteng..sia2 wall paper riban2 aku..
jadi..dari awal pon memang pilih tuk mengecat...
lebih murah...
pilih cat jenis washable...dan sikit shining nak bagi sikit kesan menarik...


 KC paint...1 liter 2 warna...
kenapa 2 warna...?? haaa...nanti ko tengok kasik perabes..
kalau ikutkan 3 warna...tapi lagi satu...aku buat kombinasi warna tuk jadikan warna lain..
pes time guna cat jenama ni...aku suker gila warna dan bau cat ni..
aku tak tipu...bau cat ni sangat2 wangi...!!


gambar sebelum
warna asal off white..bukan tak cantik..cuma tak menarik..



yang line kuning tu adalah masking tape
aku nak buat STRIPE FEATURE WALL

tapi ko tengok tape nye tak habes sampai ke atas kan..
sebab tak cukup...-sengal-
aku bajet ritu kedekut beli 2 jer...bukan mahal pon...
aku ingatkan tebal coleh pakai banyak..
tapi satu masking tape tu hanye ley buat 2 suku line jer..

pesan kat fared beli lagi..die balik lewat..
dah tu..tak beli ponnnnn....


mulakan nga layer pertama warna base 2 -gelap sikit dari cat base 1-



terus kan cat ngan warna base 1 yang lebih lembut

tak boleh tunggu fared balik [seb baik tak tunggu sebab fared balik lewat malam]
aku guna balik masking tape yang kat layer bawah sekali bawak ke atas..
dan begiru lah seterus nya..

saiz layer adalah 1 kaki


cat layer ke 3 adalah kombinasi warna cat off white [untuk master bed room] dan cate base 2 

sebenarnye aku nak biarkan warna off white tuk layer ke 3..
tapi tak serasi..nampak macam tak cat langsung..
jadi campur cat tuk nak dapatkan biru yang lebih lembut dari layer ke 2 tuh..

memula cat nampak agak pelik..
tapi biler dah kering dan dah siap...perfect combination..!!

tengok hasil nya nanti..


aku hanya gunakan berus cat..

fared tanya kenape aku tak nak pakai roller yang lebih mudah..
alasan :: roller ade 2 jer..sedang nak pakai untuk 3 warna..-malas nak cuci-
kalau tak cuci..mungkin aku tak dapat warna seperti yang aku mahu
ade berus cat 3 batang -jadi sedang elok
dan aku rase..pakai berus..lebih kemas sebab tak terpercik2 pada layer lain..

iyeerrr....aku yang cat sendiri hampir 80% wall ni..
fared tolong untuk 2 layer terakhir dan finishing


 siap cat..nak tunggu kering untuk cabut tape dan tengok hasil nya sambil layan transformers 1 kat tv2 yang tah berape puluh kali aku dah layan tak pernah jemu..










hasill nya...










serasi dengan warna roller blind kat tingkap




so far aku puas hati sendiri..
walaupon warna tak seperti di bayang kan -sebab aku nak kan warna yang lebih lembut-
tapi dah siap macam ni...tetap nampak menarik..
sekurang2 nya kat mata kiteorang..
dan serasi pulak dengan warna roller blind yang dah di pasang awal..

aku hanya buat pada feature wall..
kalau buat stripe pada keseluruhan dinding.. boleh pening aku rase..

untuk dinding lain..
aku biarkan dulu dengan cat asal..dah cukup serasi..
kalau ikutkan nak cat warna off white yang jenis washable -boleh di lap bila qaleef conteng nanti-
tapi bukan buat mase ni...nanti biler qaleef buat onar...
baru terus cat baru pada dinding2 selebih nya tu...

nanti aku akan tunjuk keseluruhan bilik biler perabot dan barang siap masuk...



p/s :: menarik..??






51 comments:

iietamalek said...

Tenang jer bilik qaleef...

ily♥ said...

gigihnya aty...mmg supermom la =P
cantik wane tu...soft je...sojuk mato memandang..hik3...

zaza said...

Menarik sgt.. comey.

Asz Miza said...

waaahhhh sangat menarik dan cantik...gigih aty wat kan..terbaik lah..

Nurul Ilyani said...

waaa...cantik nye...nanti akan wat kat bilik aleesya n adik die :)

as ♥ Leenda said...

memula sekali, kagummm nyeee aty boleh cat sendiri..kagum kagumm..
cantik pulak tu hasilnya..
ok, nextttttt...hahahha..

CikNaa said...

glupp.. tak penah terpikir nk buat dgn cara cenggini..

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

Riana said...

untungnyer qaleef =)

Gadis said...

Assalamualaikum kak..
dah lama x jenguk blog akak..

kak..
serius memang menarik warna n cara akak buat tu..
marbeles...

berkenan la pulak tibe-tibe..
seronok betol..=)

~mrs azmi~ said...

cantik menarik! gigih betul cat sendiri!

Puteri Satu said...

1st - pada mata akak.. perfect! dan menarik! boleh nanti buat kat bilik anak bujang akak..

2nd - memang betul ty.. akak pindah rumah memang tak cat... sebab tahu anak2 akan buat onar.... dan baru penghujung tahun lepas akak cat.. bila anak2 dah agak faham... tak boleh conteng dinding! dan beli washable yang boleh lap dakwat2 pen or pencil colour..

3rd -Sesetengah orang sebab excited masuk rumah baru siap cat satu rumah.. tak de anak kecik tak per.. kalau ada anak kecik memang sesia jekla... hik hik..

p/s - tetiba akak jadi ketagih hari2 dok masuk blog aty.. haish!

Siti Nursyamimi said...

siyesss cantik r sgtt..:)

ettyzukhair said...

cantik gile okeh!! bestnye bilik Qaleef..dh leh bayang dh..kretip omaknye

Siti Haslinda Sadiken said...

saya suke saya suke :: mei mei upin ipin::

Mimy Hamid said...

wow menariknya kreatif la koranggggggggggg...

Mama Vogue said...

Eh cantikk..! Warna biru cantik, sejuk je nampak..

Tapi ade 1 soalan je, cane nak tentukan dinding mana yg akan jd feature wall?

UmmiAbi said...

Woww..bleh jd interior designer..Cntik & tertarik..Untung Qaleef..:)

ct cucubi said...

chantek giler~

Cik Puan Tqah said...

nice idea n menjimatkann..sukee

e k i n ♥ y u s r i said...

menarik
cantik2

Sufi Al-Arshadiy said...

Cantek!!!
Terus terbayang paddle pop..hehe..
Err..kaler ni lembut je...seuai tuk soothe tod kan? Perfect choice lah sis. :-)

Chekgu Azrine said...

seyes..xsaba nk tgok hasil keseluruhan..kompem cantikla...

syanaim said...

::aty creative sgt ni!!jeles...hihih..x sabar nak ada rumah sendiri bila tgok aty deco rumah...hihih ::

Anonymous said...

I'm lovin it!
Kretip sangat la mak qaleef ni.
jeles!

Veelara Shamsyul said...

Menarik.gigihla aty buat sdiri.ms aty tgh cat..qaleef tgh buat pe?

Allene said...

cantik... =)

Ros Anis Rusli said...

cantikla aty...idea kreatif btul aty ni!

Bermulanya Satu Episod said...

kagum dengan kesungguhan dan hasilnya yg sangat cantik

SweetLikeWhat said...

sangat menarik aty!!!!
kretip sangat kamu nih...
comel ah bilik qaleef..tak sabar nak tengok dah siap semua..

Fizah said...

Adoyaiiii...awat cantek sgt2 ni aty....geram tgk ok...sgt mnarik...sgt2...serius sy suke!

simplyasweettale said...

menariks! thumbs up! creative lah awak ni aty ;)

With Julia said...

rajinnnn mama aty...mesti seronok Qaleef dpt mama dan papa yg rajin...cantik sgt2 suka tgk!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

cantik dan kreatif ! rumah sendiri kan, seronok lah nak hias

Halimaton Hanafee said...

rajin nye aty ni tau

eima said...

perrggghh gile la ko ni ... terer weiii aku kagum kejap ...

ni surirumah yg tak bermalasan ni ... memacam ko buat kat rumah tu ....

aku ckp bab surirumah bermalasan tu bkn kutuk sesape tau ,..ni aku ckp pasal org aku kenai ..hahaha nk bg anak mkn pun mls nk masak ...kesian budak2 tu

♥ dak pink said...

Cantik, kreatif, combi color pun soft je.

ryyhan kamarudin said...

Ha ah nk tnya sokla sama kat atas..masa aty cat qaleef wat pe? Dia x kacau ke?

ida said...

dulu masa i memula masuk rumah sendiri, gigih sangat, macam2 belang i buat hahaha,,,,masa tu muda pulak lagi, semangat tinggi hehe, now dah berumur sket, now baru jugak pindah ke rumah lain, walaupun semangat masih sama, design tu dah agak 'oldish' sket laaa..sesuai dengan umur, warna2 terang macam muda2 dulu dah tak boleh terima, ambik warna lembuttt jer...sedap mata memandang..salam kenal...dah lama menjenguk,belum sampai seru nak tegur jer..

fifi said...

Akak pandai cat?sy ni mengecat kat kertas pun failed.cantik kak.sy suke.kalau utk rissa,sy nak ijau atau purple..gegurl kan..

puansazusarin said...

Cantik sgt!!!nak tiru idea ni..tu pun kalau rajin...hikhik..

Rinah said...

cantiknya!! kak Aty memang kreatif..

Sha said...

Wahh kagumnye sy!aty sgt kreatif n rajin hee sila upload gmbr byk2 lg utk dijadikan rujukan sy yg xbape kreatif nih ;D

Fiza Rahman said...

Cantiknya bilik qaleef.

Norhasni Abd Aziz said...

creatif nya awak..tk sangka blh buat cantik mcm ni dgn cat je..tk perlu wallpaper kan..x sbar nk move out new house la..

Putri Qaseh said...

Salam aty, sangat la cantik and kemas kerja aty.nak ikut untuk rumah kami nanti insyallah..Thanks for sharing

suhanasaid said...

Askum.Salam perkenalan...Menarik warna cat bilik ni...Saya nak cuba untuk bilik anak saya nanti

♥ ROS ♥ said...

Bestnyer cat sendiri.. Thanks bg idea :)

suhanasaid said...

cer cuba

Shafinaz Shauqie said...

salam..cntik!tgh mencari idea nk deko2..tp umah msih tgh reno..jom follow http://qiesha8587.blogspot.com..br wat blog..msih blum ada follower isk3 huhu

NINA FARHANA said...

tengah cari idea nak mendiy jugak ni hehe

http://ninafarhanawm.blogspot.my/2017/01/pengedar-sah-shaklee-salak-tinggi.html