Wednesday, March 06, 2013

Safety-Gate tradisional








ni safety gate yang aku gune kat umah sewa...
ko tengok..antik lagi tradisional...pakai kayu..
haaa....ko hado...muwahaha...

weeeyyhhh...jangan pandang rendah hokeh pada safety gate ni..
kukuh tau...kayu tebal lagi keras...
ade safety lock besi lagi tau...

eeearrrr...ni pon sebenarnye tuan rumah aku si pinky momma nad tu yang buat..
die tinggalkan dalam stor..
die kan ade anak kecik jugak...
haaa...memang membantu sangat lah..
bersyukur aku..jimat duit tak yah beli mahal2..ngeeeee....
tinggal repair sikit jer ade yang patah kat hujung die tu...
tu pon..sesen pon tak kuar duit...

time kasih lah kat tuan rumah sebab tinggalkan bende yang berguna sangat2 nih...
siyes...sangat menapaat kat kiteorang..





lame dah kiteorang pasang ni ritu..
kiteorang pasang kat ruang tangga atas...
antara bilik2 ade satu ruang kecik..
aku letak mesen basuh kat situ...

sejak2 qaleef melasak merangkak mase masuk 6 bulan lame tuh...
muler gelabah carik safety gate...
ade aku cerite kenape aku tak beli mase my dear warehouse tahun lepas ritu..
mase tu pon..tak teringat pulak pasal palang kayu yang dah ade lame simpan dalam stor tuh...

seb baik tak beli lagi...
biler teringat..terus aku dok ponggah2 kuarkan balik..
letak kat tempat paling dalam pulak tuh...

haaa...ko tengok...bergune kan...
senang sikit kat kiteorang..
biler aku kene banyak bergerak mengemas bagai..
kuar masuk bilik..
tak kan nak kurung qaleef dalam bilik die jer...
mengamuk die kene tinggal sorang2..kesian pun satu hal..
jadi..biler dah pasang palang kayu nih..
pintu2 bilik tak perlu tertutup setiap mase..berkuap..
selain pintu bilik air dan pilik bilik ke-3 yang simpan barang2...

jadi..qaleef boleh lar mengekor mak nyer ni kehulu kehilir...
ok lah..dari die soh aku dukung jer memanjang kannnn...-die pon rimas dan tak suker..

tapi tu lah...
harte orang kan..
biler pindah umah baru...tak boleh bawak...
kene tinggal...
tapi tak per..untuk umah baru..
kiteorang dah tempah safety-gate atas dan kat bahagian bawah tangga dari orang yang buat grill umah tuh..
die buat dari besi grill tu lah..
simple jer...
yang penting murah lar sikit dari beli yang siap sedia kat luar tuh...
aku sejak2 pindah ni memang kedekut lain macam sikit..
seposen yang kuar dari akaun pon aku catat hokeh...ngeeee...
pagar tu pon..cun lar jugak..tak de lah hodoh...
tu nanti2 aku show2 ek..
review harge sekali...kot2 lar boleh bagi idea kat ko yang nak berjimat macam aku jugak....


p/s :: yang penting keselamatan anak....





19 comments:

Cik Puan Rara said...

hehehehe jimat and selamat.huh slogan.ehehe

O'gosh Iskandar said...

kalau dah rumah ada tangga macam tu mmg berguna pagar tu...Eh, Pinky Momma tu tuan rumah Aty ke...baru tau...

LisaLisut said...

bravo! jimatnesss. hehe

YanaUjang said...

hebak gak kak pinky DIY safety gate gini kn..pheww~ ai x psg lg safety gate..tggu pindah rmh gak..hikss :)

Misz Pinkie Winkie said...

tuelah...lin pon nak carik gak.. bila anak dah start melasak nie..mmg kena hati2

ily♥ said...

wahhhh...cool...teringat mase kecik dulu, mak buat safety gate pkai sakibaki babycot yg dah rosak...mmg cost effective..hehe...

SweetLikeWhat said...

comel safety gate nye..pandai orang tu buat..kemas jer..

Zihan Zamberi said...

I loike ur safety gate...bleh suh hubby DIY je n cat cantek2 letak sticker...hehe x pun sign no Entry..haha

♥ ROS ♥ said...

Wah kreatif n jimatkan :) hihihi..tkut sgt klu umah ade tgga ni.haishhh :(

Fiza Rahman said...

Wah...sgt tradisional ☺☺

Wawa Yusoff said...

mommy elman juga sangat memerlukan safety gate. elman asik pegi dapurrr je... risau klu tgh menggoreng kot meletup2 minyak panas ke... seriau!

Wawa said...

nak gelak sbb pestime nmpka safetygate cenggitu..hihi...takpe asal duit tak melayang keennnn...kitorang ni lg la haram takde bersafety gate bagai ni...:p

jaja_NorLiza said...

sgt2 berguna safety gate ni...kat uamah akak masa arissa kecik ritu pasang gak...masa aty dtg ritu dah bukak...heheheh

Balkidz Hunny said...

wehh, hati² jugak guna kayu.
takut ade selumbar. kdg² tak nampak sangat. tangan kita mungkin tak tercapai, tp kalau tgn si kecik bleh je menyelit.
hahaha. umah aku takde pagar² nie. kocik je, nak pagar menda!

Nor Suhaiza said...

klasik la..hikhikhik...
untung la xpyh kuar duit kan.
ag pon safety gate ni bukan murah..mahal tu.org pnh gak servey2..
plg murh pon 220 hengget...kat sabah ni la.tmpt lain xtau la pulak kan rege die cm ne...

Chekgu Azrine said...

syioknya kan dpt dok umh sendiri..tp biler dah dok umah sndiri..mmg bykla duit nk kena bwk kuo..pulak...hehe

CikNaa said...

haaa.. baru je plan nak suh papa afiq bertukang buat mende alah ni.. dah dapat idea. tq aty!!

eima said...

ok la dr takde ..sbba ku ni pun tak gate .. tetiba sedar alisha dah ada kat atas ..hahahha pengsan mama ...

missayu said...

salam,nnt boleh up pasal safety gate ni???mmg tgj mencari skrg