Friday, April 19, 2013

365 hari Qaleef Eeman :: perkembangan setahun pertama




2-3 BULAN :: BOLEH ANGKAT KEPALA dengan kuat

4 BULAN :: BERPUSING / MENIARAP SENDIRI / GOLEK2 


5 BULAN :: DUDUK 


6 BULAN :: 1st SOLID FOOD


6 BULAN :: MERANGKAK DAN MEMANJAT


7 BULAN :: MENITI / BERPAUT 


8 BULAN :: TUMBUH 2 BATANG GIGI PERTAMA ATAS


9 BULAN :: BERDIRI SENDIRI DAN BERTATEH


9 BULAN 3 MINGGU :: BERJALAN


10 BULAN :: BERLARI..!!





11 BULAN :: GIGI DAH 6 BATANG [4 atas dan 2 bawah]








tu perkembangan fizikal Qaleef Eeman..alhamdulillah..
qaleef membesar mengikut peringkat nyer dengan aktif..
tapi macam budak2 lain jugak..
qaleef pon melalui fasa -tidak aktif- iaitu bila berada dalam keadaan tidak sihat [demam]
sepanjang setahun ni hanya atau dah 3 kali qaleef demam
aku guna 2 perkataan yang berbeza sebab aku rase 3 kali dalam mase 12 bulan tak lah banyak kali sangat kan die demam..
dan perkataan -dah- mungkin bagi mak2 yang anak nyer yang tak pernah demam rase anak aku asyik2 demam jer..

terpulang pada penerimaan ko yang membaca..

teringat MimyHamid cakap :: kalau anak demam tu bukan tanda anak tu tak sihat..tapi tu die sedang membina antibodi badan dia untuk mase akan datang [lebih kurang ar ayat die yang aku paham]







ni fes time qaleef demam mase 3 atau 4 bulan [tak ingat] -demam lepas amik injection kat KK..
tapi alhamdulillah..mase ni sekejap jer..dalam sehari lepas tu dah terus sihat..




sampai ar demam balik mase masuk 8 bulan ritu..
ni demam kawkaw punye panas sampai 4-5 hari..!! sampai kene amik darah..
tapi alhamdulillah..tak de ape2..hanya demam sebab nak tumbuh gigi selang 2 minggu lepas baik demam tu..!!!

baru jer nak selera makan balik..demam lagi...
hanya selang 2-3 bulan..mase ni Qaleef 10 bulan..
yang ni demam on off sampai seminggu...
panas cecah 39 celcius siap gi spital amik darah..
tapi tetap takde ape..

demam kali ni adalah demam misteri aku panggil..
aku ingat nak demam campak..tapi sampai sekarang tak de ape2 jugak...

mak ayah aku kata -DEMAM NAK DAPAT AKAL-

dapat akal..??.. ape tuuuhh...??!! huhu...mungkin maksud nya nak belajar bende baru..
mungkin mungkin demam sebab nak bercakap kot..[yaaeeeyy..]
sebab lepas2 tu... qaleef mula aktif dan belajar menyebut dengan pantas sebutan2 yang aku ajar..
dan cepat pulak belajar ape2 yan aku tunjuk kan dan soh qaleef buat...haaa..teruja..!!


atau mungkin demam sebab cuaca yang panas sangat..

atau sebab berpindah ke rumah baru...??

sorang pembaca blog aku ni kate mungkin demam urat sebab demam waktu malam...
jadi die soh buat urutan baby...alhamdulillah berkesan...!! thanks my fwen..

hurrrmm..tak pe lah..ape2 pon..dah sihat dah sekarang..makan pon dah makin selera..
hope qaleef terus kekal sihat dan 'bina badan' tu balik hek...

kurus kering hooii anak aku tuh sekarang..!! risau....



[ 4 bulan] dulu muka qaleef bambam dengan pipi laboh..!!

[ 8 bulan ] :: dah kurus macam ni...


sape soh tak nak makan......gggrrr....

dan masih suka makan buah..!!!





dan sepanjang setahun ni.3 kali Qaleef di botak kan..
konon2 nak buat 7 kali..tapi tak sempat..
cukup lar tu 3 kali..sian qaleef takde 'filter'...ngeeee..



kali pertama hari ke 7 kelahiran



kali ke 2 pada hujung 7 bulan



botak kali ke-3 pada usia 9 bulan





kalao aku nak tepek gambo qaleef eeman..
tak terdaye ko nak nengok nyer..
aku jer rela nak hadap setiap saat..dah kate anak ko sendiri kannnnn...
harus ar rase anak ko tu jer lah yang paling kacak...uhuukksss...

ni aku buat sempena minggu kelahiran Qaleef Eeman yang pertama...
nak tengok perkembangan dia dari awal2 bersalin sampai ar ke setahun..

dapat tengok perubahan fizikal yang sangat2 ar ketara...

p/s :: dah rupe abam2 dah...eeaaahh...



















14 comments:

MimahAjil said...

mata dia tu tak menahan....boolat betul...cerdik budaknye ni....Alhamdulillah...eeeii..geram acik tau nengok kamu...

Syuhairah Anuar said...

comey sgt qaleef ni kak. Npk nau pandai nye nti budak nie. InsyaAllah

ettyzukhair said...

Qaleef ni advance betul dalam setiap perkembangan dia..bravo boy!!..kalu aunty mesti xcukup napas ni..hehehe

jaja_NorLiza said...

nak tggu kepala qaleef ade rambut... ;-)

m@m@yAyA said...

hah da leh ada adik nie sebab da ada tokoh abam2 nie..hihi

memang lau nak boh sume gmbr ank nti org muntah lak kn..xpelah yg selebehnya utk tontonan kita sdri jelah sebab kita xkn jemu nengok gmbr ank sdri khen!~

haihla cepat sungguh anak nie mbesar kan..xpuas lak nak bau baby dorang..huhu

Nurakmaniza said...

comel nye anak akak,baby boy... best kan bila anak sentiasa ada kat sisi... tak sabar saya nak cuti, rindu dgn anak :')

Aeen said...

memang bambam la...geram plak tgk qaleef nie...heh..comel...:)

LuN@_aiDi said...

yeahhh!! qaleef dah setahun ^____^
selamat hari lahir Qaleef,
semoga membesar menjadi anak yg soleh dan
membanggakan kedua ibu bapa.:)
Amen :)

Chekgu Azrine said...

sis..akk tgok qaleef ni mmg muka cerdikla..chomel..n ptkmbgn pun cpt sgt..

Riana said...

comelnyer gigi 2 batang tu...ngan pakai towel ngan pampers..geram..nak baby boy gak..eheh

farah keifli said...

dah setahun qaleef..lama dah tak blogwalking..mood nak berblogging pun dah 2bulan trkubur..ni baru nak warm up balik..apepun, selamat ulangtahun sayang..

Fizah said...

aty, takpe klu tak join GA lepas..tahu aty sibuk..cuma klu ada masa jom meriahkan GA kali ni =) pakat ajak sume..heee...

p/s tgh mood ulangtahun qaleef..iya dok?

Super Ummi said...

Qaleef.. good boy..
perkembangan yang sangat cepat...
dr aty pregnent, sapai qaleef setahun... dah lama ikut blog ni..

With Julia said...

Qaleef...well done dear!
Membesar dgn sihat...turn one year already....hoooreyyyyy!