Friday, April 19, 2013

Ruang penyimpanan :: macamane nak elakkan anak punggah barang dalam almari



ko tau la kan ngan anak kecik yang nak membesar ni...
bukan boleh nak mengemas sangat..
aku kemas2 die selongkar..
penat lah mak ko ni menyusun atur barang..
tapi habes di buat onar...
lagi2 kalau almari atau laci bawah..
senang jer die bukak tutup...buat2 main tuh..!!

geram...tapi memang tak ley buat ape..
ade tu aku ikat getah jer antara 2 pintu..-hodoh okeh-
tapi qaleef pandai cabut..-ditarik2 getah tu-
pastu aku letak salotip...
tapi dak qaleef tu kuat..sekali di sentap..tercabut...!!
sentap sekali hati mama biler salotip tu tarik sekali cat kat perabot tu..huwaaaa..!!!
sudah nyer...aku biarkan jer laci2 yang rendah tu kosong...
sungguh tak memanfaatkan ruang...ggggrrrr....

aku dah berkire nak beli safety lock kat IKEA tuh..
tak hengat lak harga berapa..
tapi kaler putih..sesuai ar ngan perabot putih aku tu kan..
tak perasan sangat..
banyak gak tu nak kene beli...adeeyyhh.....





tapi mase gi Denso kat Jusco ternampak bende alah safety lock  ni...
harga Rm 5 hengget dapat sepasang..
cuma ade kaler biru dan pink jer..
yang plain macam putih tu tak ada..

aku beli 2 jenis lain2...
sebab tak tau lagi macamane penggunaannyer mase tu...
beli ni untuk letak kat almari biru Qaleef..
sebab yang bahagian bawah aku letak pampers tu...
die kemain suker bukak keluarkan pampers2 dia bawak main..
aku kemas2...die buat balik..
sampai satu mase...aku malas nak layan...
pernah aku kosongkan dan sumbat2 jer barang2 dia..
rimas pulak nengok nya...

jadi door safety lock ni harap membantu...



ni aku letak kat almari baju [bahagian atas suapay qaleef tak ley capai]


yang ni ar tempat penting yang aku kene letak cepat..
ni tempat peberet qaleef memunggah..!!

tu yang bulat tu..lock die ar tu..



sekarang qaleef dah tak boleh main bukak tutup lagi almari dia...yaaaeeeyyy...!!

tu yang kat almari baju tu -biler safety lock nyer terbukak-
dan sebelah lagi bahagian bawah tu -keadaan biler di lock-



agak bagus jugak lah bende ni..membantu..
lock nya agak kuat..dan qaleef kompem2 tak boleh bukak [buat mase ni]
sebab bende tu kene picit dan tolak [unless qaleef tengok dan curik2 belajar macamane mak nyer bukak tutup bende tu macam selalu die buat pada bende lain]


aku baru guna 2 tu untuk almari qaleef..
yang lagi satu jenis tu..aku belum manfaatkan lagi..
sebab tak tau tempat mane yang sesuai nak letak lagi memandangkan warne nye agak obvious -warna biru-
aku rase yang lagi satu tu jenis getah kat tengah2..
jadi boleh letak di sudut2 seperti laci..
nanti aku cuba...insyaallah kalau sesuai aku akan share sekali..

kot2 ko yang ade anak2 kecik tu memerlukan nye kannnnnn....



p/s :: macam ni lah kalau dah ade anak kecik hek...




19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great :)

Fizah said...

haha..daiso aty...d.a.i.s.o...;D

aloyamanis said...

YEAHH..!! TQ TI..MMG CARI2 SANGAT BENDA ALAH NI..KLU TAK, RUMAH DH MACAM APE DAH..SEMUA LEMARI..BERLACI DOK BERIKAT DENGAN GETAH..SKANG JUGAK NK G SERBU DENSO

jaja_NorLiza said...

kat umah akak pon guna nih..sgt membantu..wpon arissa dah besar tp dia suka nak amik baju sendiri..pastu main tarik jer..eerr geram hokeh!letak safety lock tu dia x sampai..sbb tinggi...hehheh

fifi said...

rissa belum pandai lagi buat benda2 ni..hehe..

Duniaku Duniamu jua said...

info berguna...weekend ni..leh cari kat daiso tq2.

Gieyana said...

Mmg murah kt denso ni kn..berbaloi gk dgn certain brg tu..mmg baya Qaleef ni suka mengemas umah tau..hbis brg sume..

Nur Zulya said...

yeahh..ni yang sepatutnya nk beli.anak dara selalu punggah baju dari almari pastu bawa p ruang tamu.hohoho...

missayu said...

ok...nanti g daiso cari...thank u ati.....

LisaLisut said...

sumpah xtau psl benda ni ade kat daiso. tq!

UMIE SUE said...

baru nak tya aty pasal ni
dah jawab..hihi

Mama Vogue said...

Ye Aty, selamat mengunci :) Mamavogue dulu pun jenuh mencari menda alah ni sebab abis semua rak/drawer/cabinet nak diselongkar dek Hakim..

m@m@yAyA said...

Owh zura penah tengok benda alah nie dulu,tapi sebab xtahu nak guna achaner xamikla..~
berguna rupanya baikla nak kena beli gak nie sebab si diva tue da pndi bukak lemari..haduiii!!!

Gadis said...

wahh..
thanks kak sbb sharing..
nak cari jugak ni untuk mase depan..

CikNaa said...

hehe. kadang tu suke tengok dia memunggah, bleh blajar. tapi lame2 naik darah weh..penat nk kemas balik.huhu..

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

bagus jugak ek.. daiso eh.. nak cri jugak la nti

alin said...

denso ke daiso?? huhuhu.. daiso tu bukan kedai kereta ke?? kompius jap. :P

Sufi Al-Arshadiy said...

Huhu..saya guna yg getah kat tengah2 tu..pasang kat laci,tapi x jalan la..sekali je anaknda saya sentap terus tercabut...haip...

Anak Lebah Comot said...

Thanks aty kongsikan..pasni nak cari hak lah..