Monday, April 22, 2013

BILIK TIDUR UTAMA :: kisah di sebalik warna cat moden KELABU PINK


hari tu kan aku dah teaser...
mesti ko rase macam nak amik hammer ketuk2 kepale aku sebab suker nau tak cerite bagi perabeh kan..
aku tau -yang ko dok bising2 tu ape kebendenyer - ngeeeee...

kang aku cerite panjang2..ponnnnn bukan ko rajin nak bace..
ko layan gambar jer..
pas tu ko kemen..."aty...kenape ko tak pakai built-up wardrobe..??" -contoh semata..
sedangkan dah berbuih aku cerite kat ko...
nampak nau tak bace nya ko kannnnnnnnn.....bbbrrrrr.....

jadi aku cerite lah kat ko satu2...sikit2...walaupon sikit aku tu pon panjang jugakkkkk.....miahahaha..

yang sikit2 tu pon belum tentu ko rajin nak baca....

okeh..berbalik pada cerite cat kat bilik tidur utama kiteorang..

secare keseluruhan -100%- adalah pilihan aku..
dan aku yang buat dari mula..mengecat sampai ar mengemas..
laki aku balik kerje..-aku dah siap mandi dah...

kenyataan nya..laki aku langsung tak tau pon warna cat yang aku pilih...!!
sampai ar die tengok sendiri waktu balik kerja tu..

durhaka tak...??  -laki aku pasrah...

tapi...yang pasti..aku tak akan mengecewakan dia...
yang akhir nyer die yakin dan percaya pada pilihan binik ngokngek die nih...



ni keadaan asal bilik..
ko dah tengok kan sebelum2 ni..
warna asal dinding adalah off white..
sekali ko terlanggat terus cat terkopek..
punyer ar malas ker bajet aku tak tau ar -cat selapis jer-gggrrrrr...


macam yang ko tengok jugak gambar teaser dan cerita pasal lampu tidur aku ritu tu..
aku buat vertical line -atas kebawah-
eaaahh...aku ade cakap tak ritu yang pattern ni lagi susah giler dari mase aku nak mengecat playroom qaleef ritu. tak tau ar kenapa...
aku amik mase yang lama untuk buat semua ni..
nak wat stripe pakai masking tu pon -aku buat 2 hari-
ade jer yang tak kene atau salah ukuran..kene bukak balik dan ukur semula..
sangat ar leceh..tapi gigih jugak aku nak kan macam ni..-jadi sendiri pon pasrah...



tu ko tengok...lepas siap2 ukur letak masking tape..
aku letak susun balik elok2 perabot aku..ko heran...
sebab nya..aku buat ukuran jer..cat tak beli pon lagi mase ni...!!
jangan kate tak beli..decide warna pon belum hokeh...

aku amik mase 2 minggu lebih dari aku buat yang atas ni sebelum warna cat ditentukan...

puas aku gugel idea warna..
aku nak kan warna yang cosy..dalam mase yang sama moden..
dan penting mesti sesuai ngan perabot dan langsir yang aku dah siapkan dulu sebelum theme ditentukan...
salah pilih warna nanti jadi caca-marba..haru ko dibuat nya..

asal nye aku pekenan ngan warna lilac -dalam keluarga ungu tapi nak ker kelabu...
dah 4-5 keping gambar dah aku jumpe -buat aku jatuh hati [lah sangat]

tapi sampai2 kedai cat..
boleh pulak aku konpius ngan warna2 tu semua..geram hokeh...!!
bukan salah kedai tu..
tapi salah sendiri yang rabun warna....sadis..



aku beli 2 warna -tin 1 liter-
masih lagi cat jenama kcc -sebab dah jatuh suka sangat-
1 ltr tu harga Rm21 dan Rm 22

nampak warna macam dah menarik kan...
dah terbayang2 kat mate aku ni warna yang romantik dan cosy..
tapi tak jadi pon seperti ape yang aku bayangkan....!!!
warna yang gelap sikit tu...aku cat kat tengah2 belakang katil..
jadi warna ungu..iyeeerr..ungu...ungu yang lebih kurang macam bilik kat umah sewa dulu tu...
LEBIH KURANG tu maknenyer HAMPIR SAMA...
sangat lah aku boring...!!!

[tak de gambar yang dah siap cat] -sebab tak puas hati-

jadi aku ni konon2 teror ar sangat..
pergi campur ke 2-2 base cat atas tu..
jadi warna pink pulak..!!!! -sengal

dah ar hanye 1 ltr kan....
ko nak ubah suai campur bagai...
memang dah tak boleh...
pasrah aku cat...

tapi....biler dah siap -keseluruhan nya-
saling tak tumpah macam aku sedang siap kan bilik tidur untuk baby gurl...!!!
sangat lah 'manis'...
walaupon untuk aku ok jer...tapi masih tak puas hati....
walaupon cantik..tapi ade yang tak kene...
tak seperti ape yang aku mahukan sebelum ni..
tak romantik..tak moden dan tak cosy....

jadi..sebelum laki aku komplen -sebab percaye sangat ngan pilihan binik nyer ni kan-
aku cari jalan lain -mase tu pikir..kalau terpakse beli cat lain-aku sanggup
tapi aku cube alternatif lain dengan guna kan baki2 cat kelabu gelap ruang tamu aku dulu dan warna pink ni..





maka jadi lah warna seperti ini...
yang warna pink kiri kanan tu aku kekal kan..
yang lain semua aku cat warna kelabu..
kelabu ni kalau tengok betul2 macam warna silver..-agak lembut berbanding warna ruang tamu
dan menampak kan bilik ni moden walaupon dengan perabut tak berape nak moden tu..


tu bukan cat tak rata atau bertompok..
tu kesan cahaya dari tingkap sebelah nya..

hanya 2 warna yang aku guna..
kelabu silver dan pink
dan corak stripes yang berbeza...

untuk kali ni...aku mintak ko jangan ar mintak code warna cat...
sebab..warna dinding ni terjadi dengan kombinasi lebih dari 2 warna cat...
[seb baik jugak lah kesudahannye aku dapat warna yang betul2 aku memang ingin kan]



jadi inilah dia keadaan bilik SEBELUM dan SELEPAS cat..



keadaan bilik waktu malam dengan hanya lampu sisi katil


misi tercapai...sangat puas hati...
yang penting..fared jugak suka...
siap cakap nak cat warna kelabu tu jugak kat family hall..
eeeaarrrkkk....kat nippon paint ade kot cat warna tu lebih kurang...
jangan kate soh aku combine warne lagi..tak hengat weeyyhh....


keseluruhan bilik..??

nanti lah....









p/s :: cantik..??

39 comments:

Ayu azmir said...

cantiknya... kombinasi warna yang baik... sesuai untuk berehat...

notti netti said...

uish cantik, I pon mmg nak cari warna kelabu ungu/biru.

Mommy_Cha said...

cantiknya aty...kaler tu sangat IN sekarang ni :)

ettyzukhair said...

canteeekkk!!! thumbs up lah aty..terer gile..!! nnt catkan umh i voley?? heheheheeeeeeee..

syanaim said...

:: rajin aty!nice combination!!love it! ::

:: Mrs.Eady :: said...

cantik nyer!!!!!!!!!

Nurul Ilyani said...

cantik...aty rajin...yanie harap kn laki jelh...perut memboyot..ngeee

Nurzakiah Hanum said...

singgah pagi isnin :)

safiyyah osman said...

Pandainyaaaaaa aty.... cantik sgt!!!!...

ayahmamilisa said...

cantek sangat..kreatif aty ni..i loiikkee! :)

eydafaizal said...

cun arh .. wee =) sukaa ..

erin said...

ni bukan cantik ni aty oii, ni cantik giler namanya..hahaha, suke2, rin pun x sabar nk start cantikkan rumah, tunggu lps birthday party aish, nk buat slow2, dh byk kali ckp ngan husband, nk tunggu aish setaun n nk start "buat" rumah cecantik, masa pindah hari tu tgh pregnant 5 bulan, lps tu duduk serendah berbulan2, ni dh settle down, mmg x sabar nk buat mcm2 kt rumah sendiri.

achiek anis said...

macam hotel..nice idea sis...

Puteri Satu said...

memang canteeeeeek!!!!! malas dah nak puji lebih2 sebab akak nak mikir nak cat bedroom akak dah ni... kaler apa ni.. nak ikut kaler aty dah confirm tak tahu camana nak combine cat..hahaha... kira unik la tak de sapa leh tiru kaler bili aty ni..ahak...

Rina Ellisa said...

aaaaaaaaa.. cantik nye.. kreatif2 :D

CikPuanHaLia said...

Cantik sgt..mmg cam hotel :)

Ibu Diyana said...

Cantikk nye.. sesuai sgt kombinasi kaler grey + pink..

Ryn said...

jelesssss!!! nape lah rajin sgt ati??? dah la cantekkk...agak2 kalau benti keje dapat x buat sume benda same mcm ati buat.....??? ke tdo je...hahahaha...terasa nak benti nak buat rumah cantek2...nak jage anak....senang kate nak tiru ati lah...hahahahaha...tapi siyes..mmg cantek...mcm x caye pmpn yg buat nye..

jaja_NorLiza said...

ya Allah rajin nye dak aty nih....akak hari tu 2 hari apply cuti nak cat bilik gak...sudahnya habuk pon tarak! hukhuk...yg pasti bila tdo ni sgt sweet n romantik! i like!

jaja_NorLiza said...

ya Allah rajin nye dak aty nih....akak hari tu 2 hari apply cuti nak cat bilik gak...sudahnya habuk pon tarak! hukhuk...yg pasti bila tdo ni sgt sweet n romantik! i like!

ifa said...

cantik...
gigihnya aty cat..siap ber masking tape...sorang2 pulak tu buat...uuuhhh...
huhuh..qaleef tak kacau ke?cam nak buat jugak...tapi mintak tips mcmmana tak nak kasi bby kacau..hihih

With Julia said...

wooooooooo....
kelasssssssssssss!!!
aty ada bakat dlm seni hiasan dlaman...sungguh2 cantik...susah nak digambarkan dgn kata2...sure suami aty seronok dpt isteri yg rajin dan kreatif :) atyyyy...hahha bila birthday qaleef ek? nk book tarikh awal2 ngan hubby...leh bersua muka kita nanti...

ceywie said...

berkenan sungguh saya. mcm tak percaya aty yg buat, dari mula sampai ke sudah. berapa hari nak siapkan ni aty. hebat la ibu qaleef ni. ;-)

faizura razak said...

cantik sgt...leh tiru x?? hehehe

LisaLisut said...

Suke satu juta kaliii

Kuazue Mohd said...

aduh..caya lah..tu a jgn tgk sebelah mate ajer kita org pompuan ni...anyway..nice blog...BW n terus polow...

simplyasweettale said...

cantiks :) u so creative!

Lilie Awg said...

cantiknya....simple but nice...

Duniaku Duniamu jua said...

nice combination color..yr r very creative. i likesssss

Fizah said...

cantiklah aty..!! dah ada gambar seblom selepas harus join GA ni..kikiki

sepatutnya kat kaler grey tu kaler pink iya dok? takpe2..prektis make perfect..nanti 2 tahun lagi tukar cat lagi kan? ke guane ;p

Nor Arinee Mat Saaud said...

Tomey

Shakina Farhan said...

cantiiiiiik!!!!tabik spring!

Erina Asmawani said...

Cantik sangatttttt! Memang gigih Aty ni..sangat2 puashati tengok hasil sendiri camni punya lawa :)

Mama Lynd said...

Sawan tangis tengok hasilnya.. Yang paling kagum kegigihan nak siapkan berapa lama tu. ni semangat nak buat jugak ni. Ingatkan wanita xbleh mengecat sendiri.. tiba2 bersemnagt..

nida-razak said...

Cantikk..gigihnya u pasang tape tu..huhu

mama leen said...

aduh cantiknya... nanti nak buat camni gak la.. :)

aDisH.sHidA said...

lawa nya...suka tengok..untung fared kan hehe

Ridhya Iman said...

salam..untuk letak tape ni, jenis tape yg macam mana awak guna?

♥ ROS ♥ said...

Bestnyer.. Cntik bilik.. :))