Monday, April 22, 2013

Pendidikan Anak :: bacalah Anakku VS Read Easy




tak de beza pon...
cuma satu tu bahasa...dan lagi satu English..
2-3 pon bagus untuk mengajar anak membaca cepat..
mengguna kan kaedah Phonic... 
selepas yang aku baca dari mak2 yang berpengalaman..
kaedah ni baik untuk anak..

aku dah beli lama 2-2 ni..
seingat aku seawal Qaleef 10 bulan..
waktu tu..aku cuba aplikasi kan..
tapi aku rase..mase tu tak sesuai untuk Qaleef...
memang kalau lagi awal adalah lebih baik..
tapi aku rase...kene jugak ikut perkembangan anak tu sendiri...

memandang kan ke 2-2 kaedah ni menggunakan pendengaran dan tumpuan..
jadi untuk Qaleef mula seawal 10 bulan...-mungkin tak sesuai..
sebab budak laki ni banyak main...!!
kene gunakan pendekatan pembelajaran lain..

tapi...biler Qaleef dah masuk 1 tahun ni..
aku dah mulakan semula..
setiap pagi...tanpa tivi..tanpa mainan..tanpa gangguan2 lain..
lepas mandi..dan makan..
aku letak qaleef atas kerusi...
dan bukak Cd pembelajaran ni...

masih perlukan kegigihan..
sebab Qaleef mudah bosan....
lebih2 lagi cd ni tak de gambar..-hanya bunyik dan care sebutan..
aku suka-kan kaedah ni...
sebab aku rase lebih praktikal...
berbanding sebelum ni aku ajar qaleef hanya abjad2...

tiada lagi sebarang perkembangan nak di kongsikan..
sebab baru jer lagi aku mulakan...
kalau ade sesuatu yang memberansang kan..
pasti aku akan kongsi bersama hokeh...
in syaa Allah...

buat masa ni..
untuk 1 tahun Qaleef masih lagi belajar menggunakan kaedah flash card...tu lebih menarik minat Qaleef dan lebih cepat di tangkap...



p/s :: selepas flash card hijaiyah...aku mulakan ngan kaedah dari Al-furqan pulak...sama konsep dengan Read Easy dan Bacalah Anakku...nanti2 aku share yer..









9 comments:

fifi said...

sy x start lagi ajar rissa.cuma belikan dia buku je..

Nurzakiah Hanum said...

great

Ayu azmir said...

kita baru search bende ni tadi.... dalam proses beli... tapi bli yang bahasa melayu dulu... sangat sangat ok...

eima said...

teruskan usaha ... cam aku ni masa cukup terhad ... balik kerja dah lewat budak tu dah sebuk nk mkn ... mlm sikit masing nk tido dah .... skrg ni byk bergantung kat taska je.. cuma weekends je mampu tu pun klu dok kat rumah ...huaaaaaaa

♥ Elin ♥ said...

hi aty...lamaaaaaaa giler kot x kesini sejk dah start keneneng nih...

page dah cantik..font pun dah cantik sdap sikit baca.hahha..rumah pun dah cantik.. tahniah!!

hari ni dok adap baca entry aty jer. decor semua cantik2...geram jer tgk bilik ank bujang tuh..tp kalau dia buat sepah pening kepLA nak kemas ek..hhaha..

Aine Ainun said...

Gigihnya aty..

Dulu kt taska sy ajr pn pkai buku tu. Mmg bgus...

Chekgu Azrine said...

rajinnya aty!!good luck ye...

farah keifli said...

umar dah setahun tiga bulan..tapi ibu dia tak start pun lagi..

tapii...
dah nampak dia macam dah bersedia..sebab bila tengok buku dia khusyuk sangat..mulut potpetpotpet dok membaca ikut bahasa dia..

D Yatie said...

klu 24 hours leh sama ngn anak mmg best nk educate anak dgn pelbagai alternatif kan. :)