Tuesday, April 23, 2013

Rutin suri Rumah :: menggosok baju




aku bende2 melibat kan baju ni...-selain dari shopink baju-
menyidai baju ker..mengangkat ker..apetah lagi nak melipat..
memang ar paling aku tak suka...
ni pulak nak tambah lagi satu rutin menggosok pulak...
peerrggghhhhhh......

tapi nak buat acaner kan...
dah nama nye isteri
tu part of tugas kite lah nampak gaya nya...
walaupon laki kate tak kisah..
tapi si binik yang rase mithali [lah] sangat...
tak sampai hati nak biar laki menggosok..

aku tak pekenan kalau laki aku gosok baju seluar die sendiri...
tu seluar..elok2 ade line kemain tajam aku dah buat kat tengah2..
tetibe..biler die gosok..
heran aku aku tengok cara dia gantung..
sah2 ar tu laki aku gi gosok line tengah tu kannnnnnnn....

kalau tak pon...mesti dari satu line..
jadi 2-3-4 line...haaiihh...
side lengan kemeja...bahu..ponnnnnnnnnnn sama......

kang..orang tak cakap tak salah kan laki aku yang gosok tak betul..
orang kompem2 kutuk si binik yang tak reti buat kerja..!!!
tak tau etika menggosok pakaian pejabat...
binik jugak di salahkan tak reti nak jage laki...haaaiihh....

weeyyhh..nih pengalaman menggosok kemeja opis berpuluh tahun hokeh...
sejak umur 10 tahun aku dah tolong ayah aku gosok baju kemeja kerje dia..
segala side..pocket..celah2 lipatan semua aku dah master...

eeerr...tu pasal aku sekarang malas nak gosok baju..
bosan hokeh....ngeeeee....

dulu..laki aku kerje field engineer..-selalu kuar site..
hari2 pakai jeans jer..kalau tak pakai coverall...
tak kesah aku nak menggosok baju dia...
tapi sekarang..sejak tukar opis...masih lagi engineer...tapi dok opis jer..
gi meeting sana sini...
kemain lagi main tender2 jer sekarang...
jumpe orang besar2...
jadi harus lah pakai pakaian formal..
kemeja slack dah berpasang2 kat umah..
kalau ade pon sesekali gi offshore..

awal2 ritu..aku dah pikir...
halamak....memang ar 'semat' ko tengok laki ko berkemeja..
tapi kompem2 ar ko kene tambah rutin suri rumah ko iaitu menggosok baju pulak...

ko tau tak...aku sekarang..beli baju..
mesti carik kain yang jenis tak payah gosok..!!
ko tengok kemain pemalas kannnn..
alih2..sekarang...laki ko nyer baju hari2 ko kene gosok...

aku hengat lepas berenti kerje..
dah tak tay aku nak hadap hari2 atau sekurang2 nyer setiap hujung minggu untuk menggosok baju kerja..
sekarang pasrah -masuk kan dalam list rutin seorang suri rumah...

eeaaahh...aku bukan merungut...
gembire biler buat untuk suami...
suker tengok laki jadi mat semat nih...
ngeh ngeh ngeh...
alaaa....pakai coverall petronas tu pon aku dah rase kacak...muwahahaha..
biar ar..laki aku...aku nak puji.............


biasanya...walau tak berapa nak biasa lagi...
aku akan gosok baju suar laki aku seminggu sekali hujung minggu..
gosok beramai2 sekaligus...
tapi...yang biasanya jugak..hujung minggu kiteorang ni jarang2 nak hado kat umah kan....
jadi...aku gosok..esok laki aku nak pakai...malam tu baru gosok sehelai...
tu pon..yang biasa nya jugak..
laki aku gosok sendiri....uhuukkkss...
aku sedap komplen jer..nape double line ar..nape line tu hilang ar..nape celah tu gosok macam ni ar..
eeaaahh...tu baju die sendiri tuh....



ko hengat tak aku ade cerite pasal aku shopink iron kat terengganu ritu..??
haaa....aku beli iron steam ni ar...
dah kebetulan jalan2 kat tmc paka tu ade pulak orang promote mendalah ni...
dah aku tengok macam senang jer nak gosok pakai iron jenis stema ni..
aku mintak laki aku sebat jer beli satu..
rega Rm 149...mahal gak tu hooii...
tapi dah kate memudahkan kerje ko ngan laki ko...
pasrah jer beli kemain jauh....dah aku kate..kebetulan terjumpe kat sana....



ringan jer..tak puas aku pakai gosok atas iron board tu...
aku suker pakai iron zaman batu yang berat giler..
baru licin baju...
yang ni pakai air...kuat asap...
tak yah gosok atas iron board pon boleh kate ko kan..
lenguh tangan ko nak perabehkan sehelai...
bukak jugak lah iron board aku sudah nya..
aku ni memang macam orang 'lama' sikit...

so-so jer lah steamer iron ni...
tengok gak jenis kain..
kalau jenis macam tuding kain licin chiffon tu ker..memang cun ar gosok pakai ni..
senang...
tapi..kalau jenis kain tebal cotton tu..payah gak nak hilang kedut nyer...
haaa..pasal kedut tu satu hal...
aku ni kan malas mat lazib..
memula gigih ar aku asingkan basuh tangan baju suar laki aku...
seminggu sekali aku aku dok mengangkang dalam bilik air tu..
tapi lama2..aku dah malas..aku masuk jer dalam mesen basuh...-pilih basuhan lemah lembut-
aku jugak yang nak menggosok nyer kan...
pastu..gigih ar ko hilangkan kedut tu.....ppffttt...

ni pon aku dah bunyik kat laki aku..
hantar dobi jer lah soh gosok...-macam ayah aku-
lagi licin..cantik die gosok..macam baju baru jer....
sebab biasanya dobi pakai steamer yang lagi besar tu...

alaaaa...bukan mahal ponnnnnnnnnn.....

ko tengok..ko tengok..terus terang mengaku..
betapa pemalas nya aku...uhuukkss...
iyeeer...bab2 gosok2 baju...aku memang cukup lemah nak hadap.....
tapi masih gigih...demi suami kate ko kan...
kang berkedut laki aku pakai gi keje kan..
aku jugak yang segan...
sah2 orang ngate si binik yang tak reti nak jage..
walau laki kate tak kisah...
mane boleh macam tuuuuuuuuuu....

kite kan cermin pada pasangan kita..
jadi..harus ar kental aku menggosok baju suat laki aku...

alaaaa.....kate ko dari 10 tahun buat kannnnnnnnn.....

haaaiiihhhh...........





saper sini yang suker nau menggosok...meh cerite kat aku dari mane datang nyer kegigihan ko tu......






28 comments:

NinaAz said...

Nina pernh pakai y steamer tu. Mama beli. Mcm xpuas hati jea pakai. Betul. Lagi best iron zaman batu y berat giler tu. Heeee

Fizah said...

hah, ni mamalynd kalu baca ni mesti dia pun pressure..pasal dia pun menyampah iron baju...sy stakat ni iron hari2..tak gigih nak ngadap byk sekali arung..

malas mat lazib? pertama kali dgr tuh! hehe

and, iron sy pun jenis blh sembur air..tp suami tak bg masukkan air..dia takut ada leaking dan blh short...LOL

hilang fungsi iron tuh! ;p

Siti Fatimah said...

huargghh..paling xsuke gosok baju..
klo dulu mase sekola, lengan baju bukan men tajam, klo ade 2line, nampak huduh je. Sekarang seboleh2 nak pakai baju yang tak payah iron..huhu..

Mr n Mrs Zaidi said...

sy pun paling malas nk iron bju...bju diri sendiri pun mls nk iron apetah lagi bju org lain...hohoho..nasib la laki bini nie bukan keje kt company yg kne pakai bju formal..so jrg sgt nk iron baju...hahahhaha...gi keje kalu boleh nak sarung mne aci jer baju tu...

Mama Vogue said...

Huu.. Sangattlahh malas menggosok hatta baju sendiri pun. Mujur husband kdg2 je kena pakai semat2..hihihi

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

sama lah kita kak.. seminggu sekali gosok sampai naik lenguh tangan. sampai turn baju sendiri dah malas end up beli baju takyah gosok.

Mommy_Cha said...

dah lama tak memggosok baju laki sejak preggie.

ALASAN:
"baba...mama nak muntah bau sabun dekat baju keja baba"

Sekian, terima kasih!
Harharharhar.....

ida said...

yeahhh sy pon sama, pemalas azab nk gosok bj..

Nurzakiah Hanum said...

:)
singgah pagi

Nur Zulya said...

tak suka gosok baju juga.uwaaaa....

With Julia said...

Huyoooo....dasat2 rajin aty nih...
Soklan tuh kena jawab jujur....
Ermmmm hahaha part menggosok paling liattt...tp ju suka buat borong...5 set ju ye baju ofis...5 set utk hubby ye baju keje...sng sekali harung...so i fix ari ahad bila Qaiser tido boorng serika bju sepuas2nya smpai hangit si seterika hahahha... :)

jaja_NorLiza said...

uwwwaaaaa...akak pon x suka gosok baju...tp hari2 kena gosok baju suami[tanggungjawab]...utk baju sendiri cari baju yg tak yah iron...hehhehe

simplyasweettale said...

me pulak tak reti gosok baju lelaki. smp suami gosok sendiri or me htr ke dobi je. me mmg tak suka laundry. beli washing machine and dryer skali. bapok pemalaskan? me mmg tak gigih lgsg. tak sempat nak iron baju bagai..busy women lah katakan hikhik agaknya kalau ada mesin basuh plus dryer plus iron terus mmg me terus beli hahahaha

Nurul Aziz said...

Haha.. sy suka gosok baju.. basuh baju, sidai baju.. mengemas rumah.. tapi masak malas. Muahaha teruk!


Husband boleh je gosok baju sendiri, tapi sy yang stress tgk dia gosok baju sendiri sehelai pun amek masa 30minit.. bila mahu siap macam tu? Baik aku amek, kau p jaga anak sana. HAHAHAHA.. sapsapsoi je stok seminggu tu.. :D

eima said...

laki aku pakai bj yg tak yah gosok die kerja teknikal ... so bj pejabat tak penah pakai pun... pepandai la die gosok sendrik ..aku pulun gosok bj anak skool ngan bj sendrik je ..muahahaha


strika stim tu dulu mak aku penah beli tahun 1994 sampai la ni ok lagi berfungsi brand national ...

semua pompuan kot menci lipat bj

UMIE SUE said...

su lagi la dah lama tak pgg iron tu..heeeeeeeeeeee..malssss..tak suke..hihi

Siti Haslinda Sadiken said...

lin sejak kena dok wad 2 bulan sbb uri bwh..then bersalin czer mmg asben hantar baju keje eh gosok kt dobi..sehelai dia charge RM1..so smpai skrg la hantar kt dobi utk gosok je..

hanizan said...

Dh beli sebijik cmni gak..mmg xpuas mgosok...skrg simpan je,just bw g travel je sbb ringan kan...

Mimy Hamid said...

aku malassssss nya nak gosok baju..nasib baju laki aku tshirt tp kena gosok gak..dia komplen..kalau malas sgt aku gi dobi je

Hijab Valley said...

Salam sister..
Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan 10% diskaun untuk tudung dan shawl dari HV collection bermula dari 22/4 ~ 30/5/2013. Tawaran ini tertakluk pada terma & syarat. Untuk details, sila baca post di blog ini.

TQ
HIJAB VALLEY
http://hijab-valley.blogspot.com

Mrs.Farhana said...

Aty yg duk rumah je pun malas..apa lagi la org yg kerja cm i ni..uwaa..mende yg plg malas tahap cipan nk buat..huarrggghhh

Cik Tia said...

hahaa .. saya suka iron baju. tapi kadang tu maleh jugak .. hehe

!k@ said...

Ai xsuke juga gosok baju..tp mmndgkan en suamiku cikku..pastu ika pn g keje pakai uniform..redha je gosok...huhu

Nadt said...

nad tak kisah pun iron baju. tapi hubby nad plak jenis tak kisah iron baju ala kadar je. kalau dia iron baju, macam tak iron je. tetap renyuk2, ntah apa2 ntah. so biar la nad yg iron so takdelah orang kata kalau laki baju tak smart, bini malas iron kan. sampaikan kawan opis dia kata "wah..smart baju ko hari ni. tajam betul line tepi ni. mesti bini ko balik KL ironkan baju ko kan." haaa..tak ke kembang setaman tu, bini jugak dapat nama. huhuhu..ingin sangat nak ada iron jenis stand tu, xpayah nak tenyeh2 kat iron board bagai kan.

Princess Atie said...

Sama je kita kak. Dalam pada malas nk mengosok tu kena paksa juga diri ni utk mengosok sbb tak nak laki kita pakai baju kedut2. Walau laki kata tak kisah tp pd saya baju kedut2 tu tak kemas dan selekeh. Org tak nilai pd jenama baju tp pada kekemasan baju tu.

Gadis said...

ain suke menggosok kak..
tapi tengok pada mood..
kalau xde mood...mmg pakai baju pun yang jenis x payah gosok..

pastu nasib baik la baju keje husben jenis yang x payah gosok..
kalau gosok pun x gune..
hihihi..

time rajin giler nak gosok time nak gosok baju raya je..hahaha

YanaUjang said...

ai pn start gosok bj kerja kemeja ayh ai dr kecik..mmg x sukaaaa!!! asal kena gosok je mesti mtk upah lbh2..hahaha ngade sangat! tp kn naseb ler ai kawen dgn org yg keje x bsr mana pn..pi keje xyah pakai kemeja2 segala ni..pakai t-shirt biasa je..x yah gosok pn xpe..muahaha~

kdg2 je klu ada urusan formal dia kena la pakai kemeja..tp ai is pemalas jugak..bli siap2 kemeja jenis kain senang gosok tu..hewhew~ :p

yg penting ikhlas buat keje ye dak?br somi bertmbh syg..giteww~ :)

Lollita Collections said...

Steamer iron ni saya beli RM40 jerk