Monday, April 08, 2013

PLAYROOM [IDEA] :: Rak penyimpanan mana yang sesuai..??




aku ade cerite kat ko tak aku kate nak beli satu rak tuk playroom qaleef...??

tah..aku pon tak hengat..tak per..tak penting..
terus jer lah aku cerite ni..

sebelum pindah lagi...aku memang mencarik satu rak panjang untuk storage barang2 menan qaleef..

ikut kan aku nak beli yang lebih besar macam rak buku tuh..
tapi sebab aku nak letak tivi kotak dan video player tuk qaleef layan cd..
jadi..aku proceed ngan rak panjang supaya boleh letak tivi atas nya...
[nanti aku cerita macamane aku memanfaatkan tivi dan cd player untuk qaleef dan playroom nya]







samaada rak seperti ini..boleh letak tilam tempat duduk
tapi aku pikir hanye nak letak tivi jer..

tapi idea tilam untuk tempat duduk tu sangat menarik..
cuma masih dalam peritmbangan jangkamasa panjang..
mungkin biler qaleef dah besar sikit..puanya adik2..[eeaahh]
atau biler pak nyer murah hati nak beli tivi sekeping lekat kat dinding tu..-dengan harapan-
jadi boleh lah rak macam ni letak tilam untuk duduk diatas nya..




atau pon rak seperti ini...lebih banyak ruang untuk simpanan..
dan lebih praktikal...


tah kenape fared tak pekenan ngan idea dan rak macam ni..
sedang boleh dapat kat ikea tu kan...



kene tengok bajet dulu..
tapi sebab ianya agak penting..
memandangkan barang2 termasuk menan qaleef semakin bertambah..
dan tak ade pulak ruang penyimpanan yang lebih elok..
jadi..pikir...kene beli ngan segera..
sebelum ni hanya simpan dalam bakul kain ikea yang kaler biru dan merah tu...-tapi dah penuh..


masih tetap terpikir tuk carik kat ikea dulu..



jumper yang ini kat ikea..
tapi agak mahal untuk aku [Rm 499-Rm 599]

tapi pekenan...
tapi tak de bajet..
tapi rase nak jugak..
tapi kene pikir lagi..




yang ni sesuai untuk letak tivi kotak qaleef tu kalau di baraingkan rak nya..
harga nya Rm 199 

jadi terus beli satu..sehari sebelum pindah rumah
terus bawak ke rumah baru dan pasang...siap kemas

tapi biler dah letak dalam palyroom qaleef..
seperti ada yang kurang..
[nanti aku share gambar..]
biler di baring kan...rase begitu rendah..
tak nak letak tayar sebab ade potensi qaleef men-deko bilik nya sendiri..


jadi tetibe rase nak tambah lagi satu rak lain...
sedang pertimbangkan tuk rak yang pertama tadi..
mungkin tunggu lepas barang2 penting lain setel dulu..



mungkin nak beli rak ni..harga murah sikit lar.. Rm 249
beli satu persatu...tak ar terase sangat kan..




atau yang ini... harga Rm 129
tapi rak ni kecik jer..kalau nak beli..kene beli banyak..
rase tak berbaloi pulak..


kire nanti susun macam ni..

kombinasi rak yang ke-3 dan ke-4

terpakse beli satu2 nampak gaya nya..



buat mase ni..masih boleh terima ngan rak panjang yang sedia ada baru beli tu..
masih praktikal..



lebih kurang bilik qaleef kan..
cume warna belakang dinding tu lebih lembut..
aku ritu nak buat warna2 macam ni lah sebenarnyer...
tapi tak menjadi..
tak per lah..yang tu pon aku dah puas hati..

tu ko tengok die pakai rak yang ke-3 ikea atas tu..

ritu tak terpikir nak terus beli rak 2 tingkat macam ni jer..
beza hanya 50 hengget.. *sigh







kalau ade tempat lain boleh letak tivi kotak qaleef tu..
mungkin aku akan buat macam ni..
sebagai zone membaca..



p/s :: sedang pikir untuk tambah meja aktiviti dalam playroom qaleef..





22 comments:

Siti Haslinda Sadiken said...

byk pilihan..x tau aty nak pilih yg mana kan..hehehe..tp kalau beli asing2 mcm tu serupa harga beli yg sekali gus tu aty..cantik2 la..berkenan tgk bilik mcm tu..

CikNaa said...

phew.. chantekkkk!

Chekgu Azrine said...

sis semua lawa..hadehhh!!

O'gosh Iskandar said...

ai suka yang last tu....mmg ngah mencari2 lagi idea nak mendeko bilik anak2..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

semua cantik2 dan kreatif. tapi kena ada bajet & buat pilihan betul2

Mummy Damia said...

nice idea...

LisaLisut said...

semua gmbr2 u paste cntik2 kemasss.huhu (smbil terbyg pg td b4 g keje dpn tv mcm tongkang pecah mainan anak bersepah ahh xde ms nk kemas lantak p situ tskkkk)

Mrs.aisheiteru said...

Samala idea kita. faeza pun dah beli rak ikea tu. tak siap-siap lg projek nyer. cepat la upload kak. nak tgk hasilnyer...

Allene said...

go aty go... good luck...

Nurzakiah Hanum said...

sangat cantik ok

oshinz said...

comelnya semua rak2 ni. adoi..

Mimy Hamid said...

berkenan gak tapi aku takde ruang nak deko gini..rumah aku kecik ar..bilik 2 je pun

Misz Pinkie Winkie said...

menarik..tak tau mana satu cantik..
tapie lin suka yg simple..sbb lagie besar rak tue..kena lah double rajin tuk mengemas...tang habuk tue tak suka.

Musliza Hasni said...

cantik betul yg first tu! bilik besar blhle buat..sis ader idea tak camner nak handle towel2 lps mndi tu..kalo 1, 2 xper..ni kalo ader 3 towel anak + 2 towel ank sedara, nmpk xcantik la sangkut gitu jer dlm bilik

Ros Anis Rusli said...

syokla qaleef.mcm2 mama dia nk hias utk blk baru die..

m@m@yAyA said...

Mak aih cntiknya..
xsbr nak tgk playroom qaleef da siap~

Mama Idlan Irsyad said...

salam.. saya baru lagi menjengah blog awak..saya suka tgk design2 dalam ni.. tp saya perasan entri awak jadi 2 kali, satu di atas.. satu di bawah.. so, saya paste link utk awak tukar yer (sori kl saya sorg jer nmpak 2 kali..)..harap membantu..

http://www.lyssasecret.com/2011/06/tutorial-cara-mengelakkan-post-menjadi.html

missayu said...

nnt review tau...nnt nak renovate umah hujung tahun ni,nak buat room jugak tuk baby...dia dah setahun,dah pandai guna bilik...

eima said...

pening nye nk pk ....tu pasal aku tak suka deco sbb aku tak pandai pastu mls plak nk memikir

Mrs.Farhana said...

waa..cantik!
ni yg nk mendeco tmpt utk anak main ni..walaupun ruang rumah dh penuh..hahaha

Nurul Aziz said...

Cantik, kemas. Tapi belum sampai seru nak mendeko-deko ni.. tak minat. Huahua.. Tapi suka tengok orang yang pandai mendeko, rasa macam wahh hebatnya dia ni...

Fiza Rahman said...

Semuanya cantik². Tak der bilik lebih nak buat palyroom macam nih.