Monday, April 08, 2013

Ruang Tamu :: Warna cat feature wall






aku bukan nak tunjuk lampu..
aku nak berkongsi warna feature wall untuk ruang tamu rumah kiteorang..

KELABU

tapi tak berape nak nampak kan....
sebab aku tak tunjuk keseluruhan ruang..
nanti2 lah..nak konon2 baru nak teaser kate ko...

cerite pasal warna cat di ruang tamu nih..

aku nak elak kan warna2 tanah atau bumi untuk rumah kali ni..
walaupon warna tu menarik..-dan aku tetap akan sukakanya..
tapi..biar lah berbeza untuk kali ni..

aku mahukan sesuatu yang nampak lebih modern dan elegant..

cuba realisasi kan..insyaallah..

mencari idea...




gambar sebelum di cat


dekorasi satu hape pon tak buat lagi..
jadi jangan mengharap ko nak tengok ruang tamu aku..
untuk permulaan...cat dan warna mampu merubah satu2 ruang..
besar impak nya..
dari warna off white asal -nampak boring..
terus aku teruja lepas siap cat...

insyaallah..ade perkembangan...aku akan kongsi bersama nanti..
buat mase ni..hanye ade sofa jer kat ruang tamu...
kosong..........


pasti ko akan tanya tentang lampu aku tu..

sebenarnye..sebelum ni...aku memang nak elakkan sangat2 lampu jenis chandelier macam tu..
tapi tah kenapa..mate aku pekenan sangat..

eeerrrrr...sebenarnye sebab murah kot...ngeeee...

lampu2 modern yang aku pekenan mesti cecah 6-7 ratus..
citarasa nak tinggi jer ko kan..
tapi bajet ciput...ngeeee
6-7 rat tu mahal hooiii...!!
yang murah2...tak berape nak pekenan pulak..

jadi nak kan yang cantik dan menarik kate ko..
yang ni menepati citarasa...boleh laaaaa....

lagi aku suker..sebab cover dia warna hitam..
matching ngan keseluruhan ruang..
dan masih boleh di terima sebagai modern....-modern klasik-

alaaaa...boleh la tu kan...
nanti2 kot aku nak pasang plaster ceiling...
tak pasti lagi akan pakai lampu jenis macam ni atau tak...

kalau tak pakai kat ruang tamu...
aku alih masuk bilik....
bilik pon nak cun gak kan kan kan......

berbalik pada dekorasi ruang tamu..
kali ni aku lebih berhati2 dalam memilih barang dan perabot..
ade sikit perancangan jangka panjang dan pendek..
jadi tak mahu membazir dengan tersalah memilih barang atau idea..

tak per..take time....
yang penting harus sendiri puas hati...


p/s :: perlu minima.......







sebelum ko tanya dan aku kene ulang jawapan banyak kali..
ni aku bagi siap2 code color cat yang aku guna
jenama KCC..5 liter satu tong harga Rm 93
aku hanya guna untuk cat feature wall jer..-cukup2 sebab aku buat triple layer
yang ni jenis mudah di cuci/lap
dan ape yang aku suker cat ni bau nya wangi..tak pening kepala aku ngan bau cat..
aku tak tambah shining [kilat] sebab laki aku tak nak..dia tak pekenan walaupon sebenarnye lagi cantik
kalau tambah shining pon harga nya sama jugak...

tapi masih tetap sangat puas hati..
seperti ape yang aku nak dalam katalog dan otak aku nih...







15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantik

Shizan Syafik said...

cantik..

PinKy MoMMa said...

ty, kenapaaaaa sama citarasa kita ni huhu..memang nak pakai warna kelabu pun hahaha..dah la lampu tu..aihh kembar ke apa ni..

nice! kiteorang tiap2 minggu ke rawang tp tak singgah la umah aty, faham msti tengah bz nak kemas umah and handle budak gebu itu hehe

O'gosh Iskandar said...

cantik..ai pun mmg nak buat kaler ni nnt masuk rumah baru...

eima said...

klu aku nk suruh ko pikir ape yg seswai kat rumah aku nanti ko cas tak .. hihihi suka betui aku nengok ko mendeco rumah ni

Fizah said...

lampu kita sama..sebijik sebijon..taste kita mmg byk yg sama upenye...;>

Chekgu Azrine said...

serius..tak sabar nak tgok hasilnya..hehehe

With Julia said...

Kelassssssssss ko aty heheh dasat2 deco sana sini...harusssssssss....selamat berdeco bersama2 aty ye hehhe

Gieyana said...

cfm menarik nih..this year aq suka lak kaler turqoise mcm kaler curtain kot ritu..tp x ler taruk kat wall..myb kat curtain...

izyan zulkiply said...

same la =)

fifi said...

weee...akak dah tukar label bagi lagi cantik dan tersusun.saya suka!!

Fiza Rahman said...

Cantik. Rasa macam nak tukar cat kat umah tu plak ☺☺

cik Bulat - bakal iu comel said...

atie nk tnya code warna rumah lama ati yg kaler coklat tu apa ya code nya?
nad carik warna mcm tu

boleh email nad x?

simplynadiah@gmail.com

cik Bulat - bakal iu comel said...

atie bole bagi warna code utk cat ruma lama atie x? tq

jasmine said...

hi, nak tanya kat mana bli lampu tu eh? n brapa ye? lama dah mencari lampu design tuuu.. :)