Tuesday, May 28, 2013

SUDUT PILIHAN :: Dekorasi di sudut bilik tidur utama



eeaahh....
ko dah nak sebulan tak hapdet..
tetibe up entry dekorasi ape ceeerrr....

eerrrr....biler lame tak berblog..
tak tau acaner nak mulakan..
tak reti aku nak warm up bagai ni...
straight jer ar aku bagi cerite kat ko ape yang aku rase senang nak up...

alaaa..ko bukan pedulik pon kannnnn....

ngeeee...

sebelum tu..
update sikit lar pasal mak ijan...
dia dah keluar spital semalam lepas 2 minggu..
tapi keadaan masih lagi sama..cuma kekadang jer ok...
tapi kebanyak kan masa...masih perlukan rawatan sangat rapi..
cuma tu la kan..
ko tau la orang tua ni...bukan nak duduk spital lame2 sangat..
elok2 tak ade darah tinggi..tak pasal2 makin hari makin tinggi darah tinggi nyer..
bukan makin elok heh...
hek eleey ko...ko yang muda pon belum tentu betah duduk spital lama2..
betah..??eeaahh....sejak biler pulak aku reti guna pekataan bahasa betul2 melayu nih...ngeh ngeh ngeh...
berbalik pada mak ijan...
masih lagi mengharapkan dia kembali pulih sepenuh nya...in syaa Allah...
dan masih lagi mengharapkan doa korang2 semua...

ni aku hapdet ni..bukan nyer sebab lapang sangat ponnnn....
tapi..tak menahan rindu aku pada blog...[ciss]
ade ruang mase sipi2 ni..
aku hapdet lah sikit..
walaupon ko kate -ade aku kesah pon kannnnnn- [sobsob]


untuk sikit 'pemanasan' entry lepas sebulan 
sebulan ker..?? 2 minggu jer kan aku tinggal kan ko...
tapi apesal rase macam lame eh.....
aku nak share sikit idea dekorasi sudut pilihan kat rumah aku sendiri...






ni adalah satu sudut dalam bilik tidur utama..
sudut ni asal nya hanya ada rak laci baju IKEA tu jer...
[gambar sebelum tak ada]
tak ni pon..dah beberapa kali aku alih..tapi tak kene ngan tempat nya..
sudah nyer aku letak bersebelahan pintu bilik air..
rak ni kiteorang memang perlukan memandang kan almari sedia ada tak mencukupi tuk simpan baju atau pakaian harian kiteorang laki binik..
[ni pon masih rase tak cukup]
jadi..biler ade lebihan rak dalam bilik tu...
walaupon bilik tu agak besar..tapi aku tetap rase terganggu...

untuk elakkan sudut rak ni membosan kan..
jadi aku buatkan sikit dekorasi...macam gambar atas tu..



3 frame bingkai putih ni..aku beli kat IKEA..
tapi..ni bukan frame baru tau...
aku pasti ramai yang tau..frame ni...aku beli dan pakai untuk dekorasi bilik pengantin aku..
alaaa..yang aku letak bunga2 pink atas kepala katil tu...

lepas tu..mase kat umah sewa lama ritu..
aku latak kat atas rak tivi bergandingan dengan feature wall coklat gelap...

aku tak nak buat bende yang sama untuk rumah sekarang ni..
macam bosan jer kalau aku masih letak atas kepala katil atau kat ruang tamu..
tak nak gunakan idea lama...
dan tak nak mensia2 kan barang sedia ada..
jadi... aku guna kan kat sudut ni..
sudut kecik bersebelahan dengan pintu bilik air dan jugak tingkap bilik..





hanya hiasan ringkas...
frame gambar kami ber-3
pasu dan bunga..
dan jugak peti bekas hantaran dari laki aku mase kawen dulu...
dalam peti tu kosong...-aku tak tau mane nak letak..dan simpan ape dalam tu..
jadi aku letak jer kat situ dan biarkan kosong dalam nya...[nanti2 lah kot ade idea lain]






ikutkan hati nak jer aku letak bunga lily hidup..sebab bau nyer yang sangat wangi...
tapi..ko hengat senang nak carik bunga lily tu...
pulak tu..kalau ko ade hang kebun ok ar gak boleh tukarkan ko bunga hidup nih hari2...
dah kalau ko kate nan hado tu...
pakai jer lah bunga plastik ni....

pasu kaca tu...pon pasu lama...
dulu aku letak bunga tulip oren kat ruang tamu..
bunga Lily plastik tu aku beli kat Jusco...harga sebatang lepas 10% discount Rm 4.40 [kalau tak silap]
aku beli 4 batang...
batu pasir dalam pasu tu...aku amik kat umah mak aku jer...[ngeeeee]

kalau ikutkan...aku dah malas nak 'ber bunga2' ni...
leceh aku nak hadap setiap minggu buang habuk...
laki aku tu kan sesitip...
ni pulak sekarang dak qaleef pon sama...
pantang ade habuk sikit dah sibuk nak bersin2....haaiihh...

tapi tu lah..bunga ni memang penyeri dan menaik kan seri...
ko tengok lah sendiri kan..
walau tak cun mane..tapi aku rase berseri lah sikit dari kalau ko letak rak almari tu jer semate kaaaannn...

jadi...gigih ar aku membuang habuk setiap minggu kat bunga plastik ni..
nak buat acaner...nak beli bunga hidup hari2...tak mampu kate ko...
tapi nak cantik...yang ni pon boleh lah....


jadi...ini lah sudut pilihan tuk minggu ni...
bajet eric leong jer ko kan...cciissss.....


nampak macam hanya sudut biasa..
tapi impak nya sangat besar...!!
dari sudut yang aku rase membosankan..
jadi salah satu sudut kesukaan aku sekarang....
senang mate aku memandang...




p/s :: ko jangan tanye aku pasal susun atur baju dalam rak almari baju IKEA tuh...laki aku cakap -complicated- heheh..nanti aku akan kongsi...[in syaa Allah]




27 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantik

MisZ FyZa said...

yey..aty da kembali berblog..smoge mak ijan cepat sembuh ye aty..;)

ayahmamilisa said...

aty...rindunye nak baca ketikan blog aty..hehehe..kami sekeluarga sini doakan mak aty cepat2 sihat k..
anyway sudut pilihan ini sangat cantik :)
dd ada drawer ikea ni but plywood bawah tu dah meleding coz berat baju exceeded..huhu..now tak repair lagi..

mychessypie said...

cantik sangat... bila la kita nak ada umah sendiri.. dapat deco macam-macam... :'(

Puteri Satu said...

hari2 akak tunggu entry baru decoration dari atie tau.. cam adicted plak... rak ikea akak tu dah rosak.... papan dia cam melendut.. maklumla seme sumbat dlaam tuh.. hahaha... ingat nak buang.. tapi sayang...

pada akak sudut yang sangat menarik untuk akak tiru.. keh keh keh..

O'gosh Iskandar said...

aih...lama dah tunggu aty...ai peduli....anyway, cantik jugak letak bunga kan...mmg makes difference...kena consider jgk la bunga tu nnt tuk rumah ai...haha

Fizah said...

eaahhhh..akhirnya terubat rindu weols...ahaha

bunga tu...serius cantik dan tambah seri ruang..!! idea deko bunga mmg harus tiru aty...sy adalah fail bab tu..ehee

UMIE SUE said...

decorasi terbaikkkkk la ty.rindu aty .nak tya khabar kt sms no tel semua hilang..

Suhailah Abdul Hamid said...

cantik..ringkas tapi kemas..i suke :)

~ NANA ~ said...

wuuu cantiknya! aty mmg kretif la

Nur Zulya said...

semoga mak ijan cepat sembuh sepenuhnya.
lawanya sudut tu..kena cari semangat nak buat macam tu jg :)

Gieyana said...

weh..nanti tunjuk lagi..ngidam nak tgk nih! seyess cantik..

kaler wall bilik uols lebih kurang bilik aq but aqnyer terang sket kot..

adess! apsal kt ikea rak nih dh x der..yg ni murahhh...

neway mmg cung hasil tangan uols..:)

Siti Haslinda Sadiken said...

ahahaha..baru nak selongkar apa dlm lemari tuh..hehehe

ANAK MAMA SAYANG said...

Cantik frame tu..aty beli kat mana ye?

NAS said...

Simple buat nice.

jaja_NorLiza said...

wahhh...rasa cam tenang jer kan... cantik!!!

bayangkan, bukak2 mata nampak sudut tu...sungguh tenang..sambung tido balik sbb, dah leh tau tdo kat bilik umah aty mesti rasa tak nak bangun..hehhe

akak doakan Mak Ijan kembali sihat seperti sediakala..

Cnidaria said...

nice !

With Julia said...

Yg penting keselesaan...cantik tuh terlalu subjektif kan...umi Qi suka deco yg simple dan x terlalu sarat...anyway tahniah dear...suka deco2 u ...soft look :)

Anak Lebah Comot said...

simple n nice ok..

UMIE SUE said...

ATY JOM TEMPAH HEADER BLOG DENGAN SAYA
JUST RM5 DAN RM3 SAHAJA

NI LINK BLOG SUE
http://suesukasusun.blogspot.com/2013/05/header-murah-rm3-dan-rm5-sahajacepat.html

izyan zulkiply said...

rindu nk bce celoteh akk kt qaleef pun same hihi

ettyzukhair said...

aty..tolong deco umah etty voley???hehehe..

rindu kat aty & si kecik..hope mak ijan sembuh sepenuhnya

micah aje said...

kemas tersusun j...simple but nice

Norliza Nordin said...

cantekkk

dalila said...

simple tp cantik..sy suke mcm ni.. ;)

Nadt said...

Cantekkk..suka sgt..pndai aty mendeko ni..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

salam kenal

i am following you :)

come! TQ