Friday, May 17, 2013

merasa aku naik ambulance...



nak sngt2 update blog dan buat entry bnyk2..
tapi..sungguh aku tak punye kesempatan...
ni pon aku sekadar menaip melalui tab...sebelum tidor..
dah tengah malam..badan sgt letih....
dah baring...tp tak ley lelap...
jadi buat satu entry ni...

terime kasih atas doa rakan2 sahabat semua..
ada yang hantar mssg dan kol bertanye kan kabar...

rindu eh kat aku..??

eeaahh....heheh...

iyeerr..lame aku hapdet kannn....

nanti lah...
selepas semua nye terkawal...

buat mase ni..semua masih kelam kabut..
badan aku belum betul2 'hadam' tuk melalui semua perubahan ni...

lepas 2 minggu mak ijan kuar spital..
harini die masuk ward balik..

tadi pagi...ambulance datang 'jemput' kat rumah...
merase la jugak aku naik ambulance...

sepanjang perjalanan dengar siren ambulance tuh..
derang bawak laju kannnnn..
aku mengeras sepanjang jalan...nebes....ngeeee..

eerrrr..kan besh kalau aku bawak kereta org bagi laluan dan jalan mcm ambulance tu...


uhuukksss...nampak macam besh jer aku cerite kan...


naik ambulance sebenarnye bukan lah sesuatu yang menyeronok kan..

ia-nya bagi aku adalah seperti secubit kesakitan yang perlu aku perlu lalui..

lelebih2 saat mak ijan yang tebaring dalam tu...mak aku sendiri yang aku temankan....

tak mampu aku nak cerite kat ko keadaan mak ijan hingga terpaksa di bawa pakai ambulance ke hospital....

mak ijan perlu segera ke ward kecemasan....

dan aku yang uruskan segala nya...

walaupon 'sakit' nak bawak sekali lagi mak ijan ke hospital yang pasti akan 'menyakitkan' lagi mak ijan..

tapi...bagi aku..itu yang terbaik tuk mase ni...

saat menunggu di luar pintu kecemasan sendirian...

rase hancur luluh hati teringatkan mak ijan 'sendirian' tanpa aku...
tanpa ayah..tanpa anak2 yang boleh meneman dan bagi kate2 semangat pada dia...
teringat mak ijan kalau kat rumah...
mesti sekejap2 dia akan panggil aku atau anak2 dia yang ada..
untuk mintak itu dan ini..
mintak nak minum...
mintak nak di diduduk kan..
mintak nak mengiringkan dia ke kanan..
kejap kang..mintak mengiring ke kiri pulak..
tak pon..mintak di alas kan bantal bawah kaki..
kejap kang..mintak di alih bantal tu kat lengan pulak..
kejap kang panggil soh slowkan kipas atau air cond..
baru jer beberape detik di slowkan..di suruh kuat kan semula...
tak sampai berapa minit kang..die mintak bawak die pergi ruang tamu pulak..
dah jauh2 jalan dari bilik ke ruang depan..
mintak pulak bawak masuk bilik sebab die nak baring semula...
pastu..kate nak tidor..tapi kejap2 mintak air kelapa..
kejap2 mintak air kosong...tu belum lagi kalau tetibe die mintak air susu kambing..susu HL..susu tepung..air strawberry...air cool blog..air fanta..air 100 plus..air teh...mintak agar2...
esbok umah tu penuh ngan air die jer dalam cawan siap straw..
kalau tak de...gelabah cicak masing2 gi mencarik...
kalau lambat kang..die merajuk..tak nak minum...
kesian kalau...tetibe mintak ayah buatkan kuew teow sup tengah2 malam..
die boleh tau samaada tu beli kedai atau ayah yang masak sendiri...
kalau die kate nak ayah yang masak..
maknenyer...anak2 yang masak pon die tak nak..
pasrah lah ayah aku bangun tengah2 malam masak tuk mak aku..
masak kemain lama...tapi mak aku makan satu sudu pon tak boleh..

iyeerrr...mak aku sangat2 manja sejak sakit ni..lagi2 ngan ayah...

jadi...ko bayangkan keadaan mak ijan kene tinggal sendirian kat dalam ward kecemasan tu...
tanpa aku..tanpa anak2..tanpa ayah...

sah2 nurse tu tak akan layan setiap permintaan mak ijan..


aku tau mak ijan pasti sangat2 perlukan aku nak teman duduk sebelah die..dan gosok usap serta pujuk dia..

tapi aku tak ley masuk teman dia dlm tu...
kesian mak ijan...

geram ngan pak guard sebab langsung tak kasi aku masuk sekejap pon untuk tengok keadaan mak ijan...

sigh.....

iyer...aku akur..die hanya menjalankan tugas.....


lepas lebih kurang 3-4 jam aku tunggu...
lebih kurang pukul 2 ptg baru aku dapat masuk jumpe mak ijan..

tu pon kejap jer..dan tu pon sebab mak ijan sendiri suruh nurse panggil aku..

menangis tngk mak ijan di pakai kan oksigen kat idung..

mak ijan nangis2 mengadu sakit sebab kene masuk tiub kencing..memandangkan mak ijan perlukan sokongan setiap kali nak bangun berdiri atau bergerak...tanpa aku..tanpa anak2 lain...tak de orang akan buatkan semua tu..
jadi kat situ...tiub kencing tu memudahkan semua orang...

sape pernah merasa pakai tiub kencing tu..
pasti tau sakit nyer..-aku tau rase sakit nyer tu-

ape yg aku boleh buat biler mak ijan nangis2 mintak aku tolong..??

nothing...aku tak mampu buat ape2..
selain pujuk dia mintak die bersabar....
dan mintak dokter bagi mak ijan ubat tahan sakit...

sekejap jer aku diizinkan tuk bg dia semangat....
sebelum di minta untuk tunggu kat luar..

saat melepas kan tangan mak ijan..
sayu dengar suara dia mintak aku jangan pergi dari dia...jangan pergi kemana2...
tapi aku tak boleh...
aku perlu ikut peraturan..
aku perlu tunggu hingga mak ijan dipindahkan ke ward biasa baru aku boleh duduk meneman dia....

sekejap jer duduk teman mak ijan dalam ward kecemasan tu..
dah cukup buat hati aku 'terluka' tengok keadaan dia..


tapi sekurang2 nyer aku dpt peluk dan usap mak aku tenangkan dia..
zikir pada ubun2 kapala mak ijan...
selimutkan die elok2 supaya tak sejuk..
pujuk dia supaya redho..bagi kate2 semangat supaya mak ijan jugak kuat semangat melawan ape yang dia lalui saat tu...segala kesakitan dia...
dan jugak minta tolong pada nurse tuk buat lembut2 pada mak ijan aku....
aku tak nak mak ijan aku bertambah sakit.....


aku cuba yakin kan diri..kental kan jiwa..
yang semua tu adalah lebih baik untuk dia..
kat hospital..dia akan dirawat lebih rapi dan dipantau hampir setiap masa..
iyeeerrr...aku letak kan kepercayaan dan harapan supaya mak aku kembali sihat..
atau sekurang2 kembali senyum..



iyerrr...aku tau aku jugak kene kuat...

perlu berlapang dada melalui semua ni...

mak ijan akan baik..dia akan sembuh dengan izin Nya...

aku rindu nak tengok mak ijan senyum ketawa mcm dulu..

sangat2 rindu..

mak ijan cume perlu kuatkan semangat..

aku janji..aku akan sentiasa menemani dia..
jaga dia sampai dia mampu untuk main kejar2 ngan qaleef balik...

hanya dengan izin NYA....






hari tu...hari ibu...


aku tanya mak ijan...hadiah ape yg dia nak...

sebab setiap tahun..pasti ada saje yang dia pasti akan sebut dan tak hagak2 mintak pada anak2 dia...


tapi tahun ni...

saat aku tanya soklan yang sama...

mak ijan senyap...........



tak ada......


mak ijan tak mintak ape2....



berkali2 aku tanya...ape jer yg dia mintak..pasti aku akan usaha tunaikan...


tapi mak ijan cuma mintak satu slice cheese cake kegemaran dia...


tapi mak ijan tak makan pon..
seperti di jangka.....

kalau mak ijan mampu makan pon..
aku pasti..dia akan muntah kan nya semula..
dan itu akan lebih melemahkan dia....


sayu hati....



teringat aku satu cerite pasal cheese cake kegemaran dia dari secret recipe ni..


mase tu..aku masih lagi belum kawen...
tengah2 waktu kerja...dalam keadaan aku yang sangat sibuk waktu tu..
mak ijan kol aku

"kak...balik umah jap kak.."

nape mak....

"mak nak soh ko belikan cheese cake satu slice kat secret recipe hantar kat mak..mak nak makan sekarang.."

emaaaaaakkkkkkkkkk......kakak kan tengah kerje ni.....adeeyyhh....

menjerit kecil aku mase tu....
bukan memengking...bukan meninggi suara pon....
tapi geram sebab die memang tau aku sedang bekerja...

mak ijan dah gelak2 'noty'...

mak ijan memang selalu tak pernah rase bersalah buat sesuatu macam tu...heheh

yang kesudahannya die hanya gelak besar...

mungkin saat tu die seronok sebab buat aku panik...

iyeerr...mak aku tau...dan semua adik beradik aku tau....sekarang fared jugak tau...

aku jarang sekali menghampakan mak aku...

ape saja yang mak aku mintak...aku pasti sedaya upaya tunaikan...selagi aku mampu...

termasuk kalau saat tu aku terpaksa balik semata2 untuk hantar satu slice cheese cake dia...

iyeerr...kalau dia betul2 mahukan...
aku pasti akan buat....
untuk dia....


saat hari ibu kali ni..
biler die hanya mintak cheese cake kesukaan dia...

aku teringat kisah 3-4 tahun lepas cerite ni....
aku tersenyum...terngiang2 die gelak 'noty' mase tu kat tipon...

mase tu..balik kerje baru aku belikan tuk mak ijan chesse cake yang die mintak...
dah lambat...
mak ijan pon mase tu dah kenyang...simpan peti ais...tak tau biler dia habes kan cheese cake tu....


kalau lah saat ni die tipon aku semata2 nak mintak aku belikan cheese cake dan hantar pada dia..
pasti aku tak akan bertangguh lagi...
pasti..saat ni jugak aku akan usahakan beli dan balik hantar pada dia..
asalkan mak ijan gembira...



dan ketawa semula....macam dulu2....




saat ni..
mak ijan kat hospital...tak berdaya...
tapi aku mungkir janji...tak dapat nak temankan mak ijan...
namun aku pasti..kakak ipar aku akan jage mak ijan ngan baik jugak..
macam aku jaga mak ijan...
aku tak boleh ada mak ijan saat ni..
sebab..qaleef jugak perlukan aku....aku perlu susukan dan tidorkan qaleef sendiri...
tengah malam kalau qaleef bangun...
die hanye nak kan aku ade kat sebelah dia..
macam mak ijan jugak...
tapi aku hanye dapat jaga dan teman dia waktu siang...
atau waktu ada orang boleh tolong jaga qaleef...

maafkan kakak yer mak.............

aku tak suke mak ijan kat hospital..
sebab aku tak boleh tengok die setiap masa...
dan aku pasti akan terkejar menguruskan mak ijan kat hospital dan anak kat rumah...
walaupon ayah dan anak2 dia yang lain jugak mampu buat bende yang sama..
semua pon berebut2 nak jaga dan berbakti pada dia..
tapi...aku tetap nak buat bahagian aku...
aku mahu sentiasa bersama mak ijan...
aku lebih gembira kalau aku sendiri yang mandikan dia..
pakaikan baju dia..
angkat kan wudu' dan pakaikan telekong untuk dia...
tapi biler mak ijan masuk hospital..
segalanya terbatas untuk aku...
kalau tak kerana suami dan anak..dan tanggungjawap sebagai isteri dan mama..
saat ni pasti aku yang berada dekat dengan dia..menemani mak ijan kat hospital...

kesian mak ijan.....

berat sangat ape yang di lalui saat ni...

aku bersyukur...Fared sangat2 memahami..
sama2 dengan aku menjaga mak ijan..
sentiasa ade menyokong aku...
walaupon kekadang..dia terpaksa mengurus diri die sendiri dan anak...
sesetengah masa..die terpaksa mengalah cuti emergency kerana aku dan mak ijan..
aku tau..dia jugak sangat letih...dari air muka dia..
tapi die sentiasa ada bersama aku...
tak pernah biarkan aku lalui semua ni sendirian...
dia 'letih' bersama aku...

tanpa sokongan dan redho dia..aku tak tau macamane aku nak lalui semua ni..

terima kaseh sayang.....




aku hanya mahukan mak ijan sihat...
supaya aku boleh terus berbakti dan gembirakan hati dia sepertimana dia sentiasa gembira kan hati aku dan adik beradik yang lain sejak bertahun dulu...




Ya Allah...hanya pada mu aku berserah...lapang kan dada ku dan semua ahli keluarga ku menerima dugaan dan kifarah mu...kuatkan hati2 kami semua hanya pada Mu...

Ya Allah..kau ampunkan lah segala dosa2 ibuku Norizan Binti Fatimah dengan penyakit yang ko berikan pada nya...dan ko sembuhkan lah dia supaya dia boleh bangun dan terus beramal ibadat menghambakan diri nya pada mu seperti sebelum2 ini.. kuatkan iman dihati nya Ya Allah... kuatkan lah semangat nya untuk redho menerima semua ini...berikan lah ibuku kesabaran yang tinggi...dan ringan kan lah beban kesakitan yang ditanggung oleh nya Ya Allah...

aku serahkan segala nya pada Mu...hanya Mu sahaja yang tau rahsia di langit dan dibumi..dan segala yang dia sedang lalui sekarang...sesungguh nya Kau yang Maha Berkuasa dan Maha Menyembuhkan....Maha Mengetahui segalanya...amin.....perkenan kan doa hambamu yang kerdil ini......








p/s :: mak ijan adalah kawan baik aku..sahabat..teman aku..kawan aku...ustazah aku..pakar motivasi aku...cikgu aku...tempat mengadu aku..dan segalanya untuk aku.............







49 comments:

Mama Damia said...

sebak akk baca..semoga aty tabah hadapi semua ni ye..dan semoga mak aty cpt2 sembuh mcm biasa..

fifi said...

Sabar ye kak..

Teena Tna said...

Smoga mak ijan cepat sembuh dan sihat..saya dulu selalu naik ambulans sbb ayah keje kt klinik..hehe
Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

insanbiasabiasa.blogspot.com

NAS said...

Moga Allah berikan kekuatan untuk menempuh dugaan ini. Selalulah ingat, ujian datang tanda Allah sayang akan kita. Membaca entri terasa bertuahnya ibu Ijan punya anak yg mahu berkorban segalanya untuk ibu...

Princess Atie said...

Semoga mak akak cepat sembuh. Kuat kan semangat akak untuk menghadapi ujian ini. InsyaAllah ada jalannya. Sayu baca entry ni...

Suhailah Abdul Hamid said...

ya allah sedihnye bc entry ni, smg allah membalas sebaik2 pembalasan pd aty atas jasa aty sentiasa membantu & tak menghampakan harapan mak aty.

ya allah sembuhkanlah mak ijan dgn sebaik2 penyembuhanMU.amin..

salam perkenalan dr sy sue,jemput ke blog sy sihatitunikmat.blogspot.com

smg aty terus kuat & tabah ye.

Nurzakiah Hanum said...

salam jumaat yang indah

aDisH.sHidA said...

semoga mak cepat sembuh...

Ummi_Eyta said...

Moga aty tabah n banyakkan bersabar, Inshaallah, moga emak aty cepat sembuh... amiiin

MimahAjil said...

semoga mak Aty cepat sembuh...

e.t.t.y said...

atyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy......

Mila Ahmad said...

lama akak tak update blog kan ? ke mila terlepas pandang entry akak ni...

ctmah said...

menitik air mata bila baca entry u ni..i know what u feel coz i pun pernah lalui apa u lalui. sgt sukar nak gambarkan perasaan tu. luluh hati bila terpaksa pakaikan mak pampers, cuci kemaluan mak dll. even nak pergi tandas pun, mesti mak cakap jgn pergi lama2 ye.mak takde kawan =(

aty, i doakan mak ijan u cepat sembuh n sihat seperti mak-mak lain. u kena kuat dear. jgn tunjuk sebarang kelemahan kat mak u yek. gembirakanlah hati mak u selagi termampu

bunga_rose said...

sayu baca entry aty... berair mata ni.. bunga doakan mak aty cepat sembuh dan sihat mcm dulu..

dan moge Allah berikan kekuatan utk aty terus berbakti pada mak ye.. amin...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

sabar ye kak.. saya doakan mak akak cepat sembuh. kalau saya pun berada di tempat akak, pasti berbelah bagi antara ibu & keluarga. insyaallah, niat baik akan dpermudahkan & semua nya selamat

Liyana said...

nangis baca...teringat waktu abah 2 bulan kt hosp masa eksiden dulu :(

sabar ye aty..kuatkn semangat..insyaAllah semua akan kembali mcm dulu :)

O'gosh Iskandar said...

Semoga mak ijan akan cepat sembuh..

ANAK MAMA SAYANG said...

sedihnya akak baca...sabar ye aty....moga mak aty cepat sembuh..ada hikmah di sebalik semua ni.bagi la dia semanagt ye....

Izzati Asyraf said...

Semoga mak ijan cepat sembuh & kuat semangat..Aty anak yang baik..

ayahmamilisa said...

sedih and sebak sangat baca entry aty :'(..lagi2 kalau cite pasal mak sendiri ni..banyakkan bersabar ye aty and dd sekeluarga doakan mak ijan cepat sembuh seperti sediakala..Insha Allah.....

Fiza Rahman said...

Smoga mak ijan di beri kekuatan dan semangat yg tinggi utk melawan penyakit. Smoga cepat sembuh.

Pernah juga merasa naik ambulance ☺☺

Siti Haslinda Sadiken said...

in syaa Allah aty..kami doakan yg terbaik utk aty & family..moga mak ijan akan sihat seperti selalu :)

Allene said...

semoga ibu aty cepat sembuh... syukur aty di beri peluang tuk jaga ibu masa sakit...

LisaLisut said...

entry sblm ni i xdpt la. igtkn xde update huhu.lama u menyepi. semoga mak u cepat sembuh aty. amin..sedih pulak rasanya baca psl mak sakit..huhu

m@m@yAyA said...

sebak~

semoga mak aty cepat sembuh yer..nti dpt mkn cheseecake SR lg..

Fizah said...

aty..bertabahlah!

Ms~M@T@HaRi^Z said...

salam...
sebak membaca...lagi berat utk yang lalui...
tabahkan diri & minda kak aty...
semoga mak ijan sembuh
& semoga Allah swt mempermudahkan segalaNya. Ameen.

syanaim said...

::sebaknya aty...sedih rasanya...semoga cepat sembuh dan boleh makan cheese cake lg...:) ::

cik imperfect said...

semoge mak kak aty cepat sembuh ..

Reen Tart Nenas said...

semoga die cepat sembuh. u did try ur best utk cuba luangkan masa. saya doakan segalanya dipermudahkan.

Nurr said...

sabar ye aty...beruntung awk msh dapat berbakti mnolong emak awk lgi...sedih bca citer awk nii..mcm sy dh xde emak dh....mmg susah hidup tanpa seorang ibu...Hanya Allah sj dpt mbalas jasa awk berbakti mjaga mak awk...:( ok smoga mak awk cepat sembuh...aamiin..

Chekgu Azrine said...

bertabah ye sis..lama akk tak dengar citer sis..semoga dipermudahkan utk sis sekeluarga dan semoga mak sis cepat sembuh

jaja_NorLiza said...

sabar byk2 yer aty...akak doakan mak aty cepat sembuh...aty kena kuat tau!

Baiduri said...

smoga Allah terus m'beri kekuatan pada aty skeluarga utk hadapi ujian ni.... smoga mak ijan cepat sembuh.... in shaa Allah.... ameeen...

Diana said...

Hargai emak sementara dia masih didepan mata..
Bila dah tiada sesalan tiada guna...

Iktibar kepada semua kan Aty..
Membaca entry ini mengimbau kenangan bersama arwah emak..mmm

Rindu...

Anak Lebah Comot said...

Insyaallah..segalanya dipermudahkan...tabahkan hati ya aty..

Aine Ainun said...

aty...
saya sedih. teringat arwah MIL saya...


Aty...mak sakit apa?
cubala tunaikan permintaan dia sebaiknya..dikesempatan ini, jagalah dia sebaiknya....mesti dia bangga punya anak macam kita..walopun dia x dpat nak luahkan skrg..

blogumieyarissa said...

semoga mak aty cepat sembuh...kuatkan semangat...

MijaShidy said...

Sebak k.ja baca, air mata mencurah2 tanpa henti..moga aty tabah hadapi semua yea... insya Allah ada hikmah disebalik ujian yg Allah berikan utk umatNYA, dan m'kin aty n keluarga adalah umat yg tlh dipilih oleh Allah

!k@ said...

aty bnyk2 sabar n bertabah lah dear...
Sama2 kita doakan mak aty cepat sembuh.. :(

nurin khairi said...

Salam kenal. Stumbled upon blog u..terbaca cerita ttg bacalah anakku. Baru tringat yg dia ada bg cd skali, sedanhkn sy x penah guna lg cd nya..la ni baru teringt. Read about mak u, semoga dia cpt sembuh

eima said...

semoga mak aty semkain sehat dan cergas....

saza said...

semoga ko sentiasa tabah k..aku doakan mak ko sembuh macam biasa..

izyan asimat said...

semoga mak aty cepat sembuh.. dan aty sekeluarga tabah.. semoga semua urusan aty dan keluarga dipermudahkan

ceywie ku said...

saya doakan mak aty sembuh dari penyakitnya. banyakkan berdoa ye aty. in sha Allah, semoga dipermudahkan.

~ NANA ~ said...

baru dpt baca...cmne keadaan ur mom skrg ni?

Gieyana said...

Sabar k Aty..Allah lebih menyayangi mak kamoo...Alfatihah..

mama ila said...

Ya Allah..sedih nya ila baca...semoga mak aty cepat sembuh yer...

Iz Faizah said...

sedih sangat...teresak2 dah baca ni...mungkin skrg tngah pregnant, so prasaan sayang sangat2 pada mak membuak2.
lg satu, abah saya pun baru meninggal juga, kurang setahun, tapi masih kerap teringat n rindu n nanges bila teringat pada dia. yelaah...kadang2 kita ambil mudah pada abah (berbanding emak). bila abah dah xde, baru terasa lain...sangat lain...saya xdpt bayangkan kalau mak xde...(nanges......) tu pasal sangat sedih bila akak citer pasal mak akak ni.. (fyi: saya baru jumpa blog ni, so tngah baca backward..hurm...).
abah mninggal sbb accident, so xsempat nk berbakti banyak2 macam akak buat pada mak akak. sbb meninggal di tempat kjadian, (dalam masa yg sama saya otw nak blk kg jumpa dia). sangat ralat.

ok lah...dah xlarat nak share. stiap org ada pnglmn hidup masing2. mudah2an sedekah alfatihah kita untuk arwah , sampai kpd mereka. insyaAllah..... (nanges.....)