Wednesday, June 19, 2013

bermain sambil belajar :: alat muzik XYLOPHONE sesuai untuk baby dan kanak2...










ko ni kan...perasan jer ar kan..
menan qaleef xylophone tu kat playroom qaleef..
tuh...lame dah aku beli...
aku rase mase qaleef 7-8 bulan kot..
sekali aku beli kan mse beli bead wooden toys tuh..





kiteorang belikan sebab kiteorang perasan..
qaleef suke sangat2 iklan susu Enfagrow yang budak comel buatkan tiang2 besi tuk kawan die sambil lari2 ketuk besi tu ade bunyik irama lagu besday...ting ting ting....
ko tau iklan tu tak..?? cer ko hadap tivi tu..kompem ko tau..
Qaleef kalau dari mane2..kalau dengar jer lagu iklan tu..
cepat2 bangun kejar depan tivi tengok sampai kesudah...

iyeerrr...budak2 ni..seawal dari baby pon..
sebenarnyer memang sukerkan muzik..
tapi muzik macamane tu..penting tuk ko sesuaikan mengikut peringkat umur...

dah sebab kan iklan tu ar..
gigih makpak nyer mencarik menan2 yang macam tu..
ko tengok..sayangkan anak punyer pasal...
tapi..aku mahukan yang berkonsep learning toys...
alhamdulillah kebetulan terjumpa menan macam tu jenis kayu...!!
dah memang peberet aku dah tu sekarang...

memula risau gak kot qaleef tak suke nak main..
yer ar..menan tu aku rase macam gurlish2 jer tak macho..
kayu pulak tuh..sunguh tak modern...
bajet anak aku tu nak main piano...miahahaha...
tapi...tu ar salah satu peberet menan qaleef tau..!!
reti pulak die pegang stick dan ketuk2 notes menan tu kuar macam bunyik..!!
teruja hokeh...seronok qaleef begitu memanfaatkan barang yang di beli..

memang betul ar dari pembacaan aku..
umur2 budak macam tuh..[mase tu qaleef 6-7 bulan] memang sukerkan jenis bunyik2 yang macam tu...

sampai sekarang pon..menan Xylophone tuh..
aku tak pernah simpan walaupon menan lain atas rak tu berganti..
sebab..qaleef memang suker ngadap menan tuh...

baru2 ni..mase Toy r us buar clearance stock sales kat the summit USJ...
aku belikan qaleef table piano...
sebab aku rase qaleef suker nau main ngan bunyik2 macam xylophone tu kan...jadi pikir..mesti ar die akan sukekan piano [kanak2] tu jugak..
tapi pelik...qaleef tak berape nak heran ngan table piano tu walaupon aku rase bunyik2 nyer lebih banyak..
dan aku rase mungkin akan lagi seronok kan..
tapi sebalik nya...
kemain canggih lagi table piano aku beli tu...
harrraaaaammm die nak main...tak tipu weeyyhh...
tuh aku simpan dalam bakul jer..
kekadang jer die amik bawak main...

jadi..walaupon aku rase menan kayu xylophone ni macam tak canggih..
tapi impak nyer pada anak seusia qaleef adalah sangat besar..!!









ape kebaikan wooden toys menan XYLOPHONE nih..??


selain dari bunyi irama yang sesuai dengan umur bebudak...
sebab ade tone2 yang berbeza..macam qaleef nyer ni ade 8 tone..
memang sedap bunyik nyer..aku sendiri suker layan..ting ting ting....
sangat berbeza ngan piano yang aku belikan tuk qaleef jugak tuh...

menan macam ni..ko tau lar kan..
memang khusus untuk stimulasi otak...koordinasi mata dan paling penting pendengaran derang...
mengesan jiwa seni halus dalam diri kanak2... -yang ni ko kene study lebih-
jenis bunyi muzik yang berbeza...jugak boleh dikaitkan ngan jiwa serta sikap dalaman kanak2 tu tau..

pernah aku terbaca...tak ingat kat mana..
secare psychology nyer kanak2 yang gemarkan muzik keras seperti rock..
cenderung bertindaj lebih kasar dan membesar sebagai remaja bermasalah..
ini aku bace yer..bukan memandai2... [wallahualam]
jadi...dari kecik ni ar kite kene peka dengan genre muzik yang digemari anak2 ko tu...




ni kau cerite pung pang pung pang...
selain sebab nak berkongsi sikit pengatahuan...
aku nak share gak ngan ko..kot ko berminat sama nak beli menan XYLOPHONE tu kan...ahaaakkss...

memandangkan mase aku buat entry playroom qaleef tu...
ramai pulak yang email tanyer aku pasal menan tuh...
jadi..nah....ni aku ada stock..baru jer tadi aku gi beli...

sebenarnyer aku mencarik barang menan sebagai goodies tuk perjumpaan mak2 gojes fb sabtu ni..
dah alang2..aku gi lar beli sekali..

tapi stock tak banyak tau...
sebab..aku ni bukan nak berniaga bagai..
aku beli 10 ketul jer...kang kalao tetibe ko tak minat..
tak ar meroyan mak nyer ni menyusun banyak2 kasi qaleef main...ngeh3..
kalo kate anak ko suker sangat main pon..
tak kaaaannn lah nak letak sampai 10 ketul pulak kan..


tapi lain sikit dari qaleef nyer tuh...
lain corak gambar jer...
tapi konsep saiz nyer semua sama...
tak de bunyik2 beza pon aku dengar...





CODE 01 :: XYLOPHONE PINK
[6 UNIT]


CODE 02 :: XYLOPHONE BIRU
[4 UNIT]


Hanya ada 2 warna iaitu PINK dan BIRU
stok adalah sangat terhad..10 unit jer....

SOLD OUT

HARGA SE-UNIT

RM 27 
[tidak termasuk kos penghantaran]



KOS PENGHANTARAN

semenanjung Malaysia :: Rm 8
Sabah :: Rm 12
Sarawak Rm 10


jadi..kalau ko berminat cepat2 lah email aku macam biasa yer

nurha_abdul8@yahoo.com




9 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

kat umah ade jugak
tp mommy zara yg sebok main
ank tgk je mommy die yg terlebih excited nie....huhu

MizzTina said...

bijak..bijak..akak kena beli piano betul la kak.. hehehe

e.t.t.y said...

umar pun suka iklan tu. kita belikanlah benda tu kt mr diy. murah je. siap ikat pengetuk tu sebab dia suka nau menggigit.

Nadt said...

haaa..saif pun suka iklan tu. n pun baru belikan saif xylophone tu tapi design lain la takde corak2 tepi tu. n saif memang suka sangat. dia tengah sibok memanjat sana sini, nadt kuarkan xylophone ketuk2, terus dia datang nak main ketuk sendiri. suka sangat.

LisaLisut said...

ms i beria cari, u xjual pn lg haaaa.aritu beli kt tesco 19.90. kalau tau aty jual i dh beli dh huhu,

antalya said...

iskandar dok ketuk stick tu kat kepala kakak dia.bagosss

YanaUjang said...

klu dtg rmh u mesti Zafirah xmo blk..sonok ada menan byk2 gini..zafirah pn suka menan yg ada bunyi2, lagu2 ni...siap joget2 bagai..kemainnn kan ank dara tu...huhu~

Salhah Suhot said...

Anakku suke kpop, hubuhu

Qudwah Qurratu'aini said...

X restock ka yg ni...sy nak...