Monday, June 10, 2013

IMPIANA :: Langsir Ruang tamu







ko dah nak masuk 4 bulan pindah baru heboh nak cerite pasal langsir ko kan...

tapi betul lar..aku memang baru jer pon pasang langsir kat ruang tamu...
dasat kaaaannn...
orang masuk2 umah baru siap cat..siap tempah langsir baru dulu sebelum pindah..
teruje kate ko kan...
ni ko dah berbulan...baru nak pasang...hadeeeyyhh...
bukan tak semangat..
tapi tu lah nama nye kalau buat pasang sendiri...
memanjang tak sempat jer....

tu pon..kalau tak sibuk2 ritu orang ramai datang umah ko..
mesti sampai nih tak pasang2 langsir ko kan....

sebelum ni...pakai langsir sheer curtain yang jarang selapis tu jer..
tu pon pendek...langsir lama...
sadis...
hari2 biler pandang tingkat kat ruang tamu tu..
mesti hati dok merungut kate nak siapkan langsir tuh..
tapi...nan hado...!!

sampai ar mase aku bawak balik mak aku [arwah] tuk jaga dia kat umah aku ni haaa...
gelabah kuceng ko biler adik beradik mak aku..sedare mara dari jauh kate nak datang ziarah...
segan weeeyyhhh...!!
jam2 tu ngajak laki gi beli kain langsir...
malam tu jugak terus jahit dan pasang..!!
aku hanya amik mase lebih kurang 2-3 jam [dengan gangguan Qaleef] tuk siapkan langsir kat ruang tamu..
peerrgghhh...naseb baik ade mesen antik penyelamat keadaan....
dan nasib baik jugak lah mesen tu beraksi cemerlang....phheewwww....








aku jahit design eyelet....mudah...
cume tang menebuk nyer jer...laki aku nolong...

kelabu...selari dengan warna feature wall...
cuma tak amik corak kain yang keterlaluan..
sebab tak nak nampak kan ruang sarat...


tak de gambar keseluruhan..sebab...tak siap lagi pon ruang tamu aku tuh..
aku ade sikit idea ubah suai pada set sofa yang aku nak buat sebelum raya ni...-harap sempat-
saje nak bagi nampak kelainan dan nak bagi serasi dengan keseluruhan ruang tamu...





ni pulak tingkat kecik belkang pintu menghadap ke tangga..
selama 3 bulan tingkap ni gonjeng..
aku rase..setiap kali turun tangga orang boleh nampak dari luar -waktu malam-

niat asal nye nak jahit sendiri langsir jenis ROMAN BLIND tu..
tapi tak macam biasa...tak sempai weeyyhh nak gi carik barang...
nak jahit nyer tu senang..tapi barang yang header nyer tu susah nak dapat..
kat rawang ni aku tak tau celah mane aku nak carik...
jadi asyik ar bertangguh...sampai ke sudah tak siap2..



dan kesudahannye...aku beli siap murah kat nagoya..
tapi tu lah..dah kate nyer murah kann..memang tak berapa nak elok ar rupenyer...
jahitan tak kemas...dan tak sama besar..
tapi boleh lah untuk sementara dari meng gonjeng jer tingkap aku tu kannn...




nampak kurang kemas..
aku tak tarik sampai atas..sebab akan nampak lebih tak kemas...
tapi tak ape..aku dah beli kain...cume carik mase dan kegigihan tuk bukak mesen jahit tuk jahit yang lain..
dah ade header atas tu senang..jenis tampal..jadi cabut jer tukar baru...
in syaa Allah...-semoga di kental kan jiwa- 



aku amik warna kelabu jugak..
bukan tak nak contra kan..
kalau ikutkan memang agak bosan biler ko tengok keliling ko hanya warne kelabu jer..
idea dekorasi tu dah ade..
cuma perlukan sikit mase tuk meng-real-kan nya...
aku perlukan sikit warna kontra untuk bagi ruang tamu tu nampak lebih 'hidup'
baru2 ni bercanggah pendapat lagi ngan laki aku tu pasal warna kontra yang nak di pilih..

aku mahukan warna mustard yang sedang 'in' sekarang...
tapi laki aku nak kan warna turqoise macam idea umah sewa lama ritu...uuuhhh....bosan...
tapi...aku rase...mungkin ke 2-2 idea warna ni boleh 'hidup' bersama kalau kene gaya nya...
nanti2 kalau ade idea baru aku akan kongsi ngan ko heh...-kalau ade lah- miahahaha....



p/s :: langsir raya ar nih.....




17 comments:

Mimy Hamid said...

langsir aku tak berganti ni...pakai kawen punya...ko leh jahit tak untuk raya

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Hai blogger semua, nak coklat tak? jom join GA ni..

http://www.nabilabiela.com/2013/06/giveaway-i-love-u-chocolate.html

Good luck ya!

Nurzakiah Hanum said...

cantik2

Fizah said...

okeyla tu dah ada langsir raya...kita pakai je langsir siap ada tuh..jahit sendiri? muehehe..keras tangan! ;p

PinKy MoMMa said...

langsir kami pun kelabu hahaha..elok sangatlah tu..aty datang umah kiteorang tengok kelabu..kiteorang gi umah aty tengok kelabu lagi hahaha

tapi ingat nak kontrakan dgn warna purple..tetiba terjatuh hati ngan dark purple :P

Nur Zulya said...

cantiknya langsir aty..nak tempah bolehh????hahaha

eima said...

hebat ko ... 2-3 jam dah boleh siap ...
klu la aku ade bakat jugak ... heeeee

puan.mila said...

rajin sungguh aty..lucky pandai menjahit..nak blajar menjahit jgk laa cmni..

fazianbatrisyia said...

ada kegigihan nak jahit sendiri mmg boleh jimat. sy masuk umah dah siap tempah aje awal2...sblm masuk rumah window finishing dah settle. nanti share hasil ye...

alin said...

cantiknye..

O'gosh Iskandar said...

wah...boleh tolong jahitkan langsir ai x?

LisaLisut said...

atyyy cntikla langsirrr. pandaila ko pilih. so far langsir2 ko serasi dgn idaman hati ku. rs nk culik je kau nt bila turn aku g beli langsir...tkg jd advisor..haha

NAS said...

cantik langsirnya..berapa meter tu. Bukan senang nak jahit. Saya pernah jahit langsir sendiri. Tebal dan berat. Bila pasang x kemas dan x terletak. Surrender!

CikPuanHaLia said...

Langsir ruang tamu akk skng pakai langsir bilik masa kawen dulu. Langsir lama kt ruang tamu ni lak bawak naik pasang kt bilik. Asal ada katanya..sementara..tapi tatau sampai bila :')

Nana said...

atyyy...nak tempah langsir kt aty. kwang3..

Mama Lynd said...

Langsir tinggi tu mmg trend skrg.. haruskah ku alihkan langsir ku?

Gieyana said...

suka tul aku dtg blog ko beb psl ko kreatif bila mendeko rumah...:)

nice sgt..:)