Tuesday, July 16, 2013

persiapan awal raya untuk Qaleef



tak nak jadi macam taun lepas..
dah nak hujung pose..ape pon tak siap lagi...
biler rayer..baru ar cakap -eeaahh..baju ni kalau pakai ngan seluar putih cantik.. atau.. qaleef tak de jeans kaler biru gelap sikit eh..?? 
apekaaaahhh.....!!! hahaha...
gitu lah mak2 ni kan..
kalau ikut laki aku..semuanyer ok jer...
aku ni yang lebih2...pheewwhh..

dulu2 aku yang sibuk siap kan tuk mak ayah dan adik2 aku..
ayah bagi duit..aku yang bawak derang shopping..
biler dah kerje..baju mak ayah aku yang sponsored tetiap tahun..
nak di bagi duit..masing2 derang sendiri bekerja..berduit pulak kan..
jadi..aku belikan jer barang2 atau keperluan tuk derang...
contoh belikan kain baju melayu tuk ayah sepasang ngan mak..
selalu nyer..mak aku teruja nak gi shopping...
awal2 pose dah set mase siap2 ngan nak kuar gi beli baju raya dia..
memang biasanya kiteorang akan pergi ber-3 ngan tina sekali..
biler ade anak tahun lepas..
fared tak ikut sebab jaga qaleef kat umah..-lagi senang nak memilih-
setel ape yang mak aku nak..
nak kene bawak pulak adik2 lelaki aku pergi shoping barang derang pulak..adik2 aku ni...tak suker ayah aku bawak..
sebab..ayah aku tu sibuk..
nak cepat jer...
dan lagi.nanti ayah aku ade jer yang tak pekenan style baju derang ni..
ko tau lah kan..bebudak remaja sekarang ni..
k-pop bagai..adeeyyhh...
tu kalau ayah aku..jangan harap dapat beli tuh...
jadi..memang dari bujang..dah jadi tugas aku atau tina ar tuh...

sekarang..tambah pulak lagi sorang anak bujang...
tu awal2 kene siap kan dah...
die bukan tau ape pon kaaaannn....
tapi tak suker ar tengok anak sendiri tak 'siap'..time raye pulak tu..
mesti lah teruje giler...kalau anak ramai lagi kan teruja..inikan pulak anak baru sorang..ngehngehngeh...-oohh tak sabar nak anak ramai2..*tetibe

awal2 tuk qaleef aku dah siapkan..
setiap kali jalan..
ade jer aku belikan tuk dia..simpan tuk raya kate nya...ngeeee....
baju melayu tahun ni tempah...
sedondon macam biasa...




sehelai baju melayu cekak musang

yang ni tempah sepasang ngan aku nyer baju..warna sebijik..
fared nyer jer hijau die 'lari' sikit -sape suruh nak rotate2 baju raye tu kaaaannn....heheh..

*sampin dan songkok akan carik kat pkns hujung minggu ni..insyaa Allah



15 helai baju...pffttt....

baju takde lengan [ni blogger Veelara kasi Trudy n Teddy] -time kasih vee..siap buat baju raya
baju t-shirt kolar lengan pendek
kemaja lengan panjang dan pendek
t-shirt round neck lengan panjang dan pendek
jumper hood
baju tidur raya -pon nak jugak-

*nak beli lagi baju takde lengan dan kemeja lengan panjang sehelai





4 helai seluar

slack coklat gelap dan kelabu putih
jeans panjang biru
jeans pendek biru dan kelabu

*nak carik lagi jeans atau kodroi hitam




2 pasang kasut baru

cukup lar tuh...banyak dah kasut2 lain ade lagi 2-3 pasang belasah jer pakai balik
au suker kan boot coklat tuh...lama dah aku beli..

*nak beli sandal lagi sepasang -senang nak sarung-


tali pinggang [y type]
nak beli tali pinggang biasa lagi satu..aim kaler putih

qaleef tak suka pakai topi..jadi..takde akseseri tambahan lain boleh di pakai selain nih..



 kalau ikutkan semua ni pon dah lebih dari cukup..
tapi sesaje kalau nampak rase nak beli..ade bajet..beli-kan jer..
lagipon...dah tak macam baby kan..cepat besar..
sekarang...baju2 seluar ley pakai lama...
jadi tak risau sangat nak beli lebih..
lagi pulak..kiteorang ni jenis banyak merayap berjalan dan jugak bergambar...

baju seluar tu semua pon..aku bukan beli serentak...
ade aku beli dah lama tapi tak pakai2..
biler2 aku jalan macam gi jusco ker..
ade yang pekenan dan kene ngan bajet..terus beli jer..
baju budak lelaki..macam tu jer lah rupernye kan...

baju2 budak laki ni boleh tahan mahal nyer..
lagi2 suar jeans..abahnyer..beli jeans kat bundle jer..
anak beli standard butik...haaaiihh...
kasut pon sama..lagi mahal dari kasut mak nyer hooiii....
baju2 jalan tu tengok gak ar..
kalau beli yang berjenama macam polo ker..trudy n teddy tu ker...memang ley tahan ar regenya..
tapi aku suker sebab memang puas hati..
kain nyer elok.. tak ar basuh sekali-2 dah kembang lagi2 kat tengkuk or kolar tuh..
macam anakku atau disney..kiki lala..pon aku suka jugak..
untuk baju2 jalan ar...
kalau baju basahan..pureen jer sudah....hahaha....
asalkan selesa tuk duduk umah kan...

tu cerite persiapan baju raya anak..
baju mak abah nyer..??

eeaarrr....

aku baru jer siap tempah sepasang kain sama ngan baju melayu qaleef tuh...

tu jer...
yang lain tak pikir lagi...
kain baju tu pon sebab dah beli lama..
dari mase arwah mak ade lagi...


abah nyer...??

lagi lah...ape pon takde lagi....uhuukkss..


sabtu ahad ni dah plan nak gi carik persiapan raye kiteorang pulak..
nak gi tempat one stop center...yang boleh carik baju aku..baju fared jugak...dapat sekali barang qaleef tu lagi baik..
ngah pikir kat mana...


nak gi shopping persiapan raye time2 pose ni yang lemau nih....haaaiihh...









27 comments:

aniswany lazim said...

amboii qaleef....huntung kau dpt emak cenggini..15pasang bju raya! kehkeh semangat tauu... :D

slamat bepuasa akak ^_^

Nurzakiah Hanum said...

comelnya dia

With Julia said...

Wauuuu hebat persiapan hari raya aty....cayalah...Umi Qi biasa2 jek...hehehe cantik warna shocking bju melayu Qaleef..weeee

Hasnah said...

Asna syorkan cari kat jakel shah alam kak. Murah n kualiti n harga boleh nego lg tau. Besttt!

fazianbatrisyia said...

betul tu..siap awal senang. Tiap2 taun nak siap awal tapi tak awal sgt jugak...entahla...yg nak jahit sendiri pun lum terjahit, rupa itu jugak kain 4 meter...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

bila dah ada anak mesti dulu kan anak kan kak.. mak abah nya kendian pun takpe.

e k i n ♥ y u s r i said...

esok amik cuti
nak crik baju raya zara plak

Mimy Hamid said...

persiapan aku nya dah setel....fayel ada nak tambah sikit sikit...sempoi je tahun ni..mama papa takde bonus hew hew

as ♥ Leenda said...

qaleef punya koleksi baju raya banyak yg berkoler kan..asyraf tak boleh pakai yg koler2 ni..kuat peluh punya budak..kang kalau dah berpeluh, panas mulalah dia nak buat amukan..hehehhe..so, better mami dia elakkan beli baju berkoler..huhu..

Cik Puan Rara said...

princess pon dh ada 2 pasang.selai baru beli ritu,online.lagi selai masa kenduri pakngah nya ritu baru sekali pakai.so boleh rotate balik.hehehe.baju baju lain dh beli masa kat sogo ritu.kasut pon dh ada,kalo dh pandai jalan nt baru syok lg beli kasut kot.skrg ni kalau bg pakai mst nk dicabutnya.hehehe.baju rara pon beli je.apa pon xde lg.hehe

mama ila said...

wahh..banyak baju raya qaleef...hehe..ila pun dah beli siap2 baju raya hannani..hehe..tunggu nak snap gambo jer..nanti nak up jugak n3 baju raye..hehehe

ettyzukhair said...

xnak shopping dh boleh???rase2 etty persiapan anak ni kdg2 over..sebab cam etty kalau gi mane2 je mesti jer 'Ter..terembat gak selai 2, 3,4 dalam xnak2..hahaha..lagi2 bile tgh wt persiapan utk kelahiran baby adik..mesti je terselit baju suar abang dia..dh overspent pun..huwaaa!! bru je settle baju melayu ameer kemain rege dia..huhu..pastu pakainye sekali je!

CikNaa said...

ciknaa pn dah siap jgak tp tak sebanyak qaleef :) hihi.. raya biasa2 je tahun ni, mama nye nak beranak..

Aeen said...

wahh...byk baju raye qaleef kali nie...best2..haih..raees jugak belum shopping raye...heh

ciksuen said...

baru prepare 2 pasang baju kurung utk Sufi. tp takut die xselesa lame2 in baju kurung, so nk cari gak baju2 yg agak comfy sket utk jalan2..

Wawa said...

byknyeeeee...
annaila pun start beli cket2 sblm pose dlu...tp terasa mcm tak ckup lagi...haaha...

m@m@yAyA said...

wow meriah eh baju2 raya qaleef~
zura ni xsbo nak nengok baju yg tempah kt yaya..
mak lg hover dr ank..

smartla kasut qaleef..kerlassss tau

eima said...

ko sama cam aku .... bj raya anak2 dah siap sebelum raya lagi dah .. skrg ni beli nk bg sedondon tang tshirt bagai tu ... kasut semua pakat selesai ... tp asek mls nk kobek2 atur nk amik gambo ... hehehe

Lyana MK said...

time ade anak nie.
diri sendiri pun dah lupe ade baju ke tak...
heheh

:: Mrs.Eady :: said...

bnyk nyerr!!

YanaUjang said...

huyyooo dh boleh raya pn qhaleef haa..hohoho~ ai x bli apa lg utk zafirah..mmg last minute punya makpak nih..kekeke~ tp ai dh usha2 aa kt mana nk bli bj kurung utk zafirah..tema je x sure lg nih..ayoo -.-'

antalya said...

akak blom soping raya lg. dok tunggu bonus/saguhati PM kasi kt gomen huhu sedihnya. wat nye xde bonus melopong la akak

O'gosh Iskandar said...

ai pun dah awal2 siapkan baju raya bebudak bedua tu....start januari dah sakan beli...huhu

Nurul Aziz said...

tak beli lagu baju raya.. sebenarnya, dalam 2-3bulan adalah beli 3helai dress, pastu baju thsirt biasa dalam 5helai camtu.. bajet nak beli sikit-sikit untuk raya.. TAPI sebab benda 2-3bulan lepas, maknya adalah taktahan nak tunggu sampai raya okay, so dah dipakai kan dah.. walaupun pakai sekali aje.. arghh tak peduli kena beli lain gak! kakakakaaka..

nak kumpul balik beli baju raya... so far baru dua helai.. mana cukupppppppp. baju tidur raya lagi semua... kahkahkah over.. macam duit berguni-guni je cerita.

Ros Anis Rusli said...

samala aty..anis pun ada bekenan bli skit2...skh ikutnya dh byk brg2 raya airiell..tp anis wat diam je..nk bli lg..dady dia xtaw..kang kalo taw dia xmo bw g soping raya dah..huhu

III bDkNaKaL III said...

sronok kan shopping baju utk anak..tu baru anak boy..klu girl xtaulah..same cam Aqid...ohhh, colour theme kite sam ela Tie!hehee

Veelara said...

Welcome aty.kite pilih xda lengan sbb pk nnti cuaca panas,leh la pkai bju tu.hihi

Sori.nru bkesempatan blogwalking.tu yg bc mn2 entry y ttingal