Monday, July 15, 2013

hobi mak2 kumpul set pinggan mangkuk..??



baru2 ni..[tak baru sangat ar]...aku mengemas kebinet set pinggan mangkuk mak..
kemain banyak..!!!
aku rase ade lebih 7-8 set..
lebih 7-8 set hokeh..bukan 7-8 bijik..
yang set buat basahan..tak yah kire sekali ar..ppfftt....
heran aku....kenape lah mak aku suker nau beli set pinggan mangkuk bebanyak...
sampai penuh semua kabinet2 dengan set2 pinggan mangkuk jer..
aku rase..satu atau 2 set lengkap pon dah memadai...
okeh lah..mungkin 3 dah lebih dari cukup...
aku tengok..biler ade kenduri bagai...
pakai catering punyer pinggan mangkuk gak..
kalau tak pon..masing2 nak pakai polystrin jer...sebab..dah tentu ar sebab malas nak basuh..
selalunyer..tugas membasuh pinggan..jadi tugas aku dan tina...
kembang kecut jari2 nih berejam membasuh..
jadi..biler kate nak buat majlis2 kenduri arwah ker..kenduri doa selamat ker...ape2 kenduri lar..
yang tak amik katering..aku memang soh pakai polysterin jer..muwahahaha...
tak kose aku..cukup2 lar tuh..
dah basuh satu hal..menyusun...mengelap..nak masuk kan balik dalam kabinet tuh satu hal lagi...
salah susun..tak muat...kene kuar balik....adeeeyyhhh.....
jadi..setiap kali pon..mesti aku akan tanye mak..kenape mak suker beli pinggan mangkuk banyak2...

set pinggan makan hari2 basahan lain..set untuk raye lain..
set orang datang sikit2 lain..
set nak hidang makan petang lain..
set kenduri lain [yang ni mak aku beli 150 keping setiap satu pinggan/mangkuk/piring/cawan/gelas etc] -memang boleh buat kenduri..!!
mane tak banyak..!!
asing2 set bukan kate nak bagi orang tu set pinggan plastik..orang ni bagi set pinggan emas...
tak de maknenyer...semua jenis yang elok2..cantik2...
kat situ lah aku heran sikit...
bagi jer semua pakai yang sama tak ley ker..?? uhukkss..
tapi yang aku cakap 150 bijik setiap satu tu..tu memang pinggan kosong kaca kaler merah tu..
alaaa..selalu katering pon buat sewa tuh...
ko tau tak..?? aku rase pinggan tu dari zaman toknenek kite dulu dah popular dah..
jenama ape tuh..pyrex..?? acopal...?? ape tah.....tak tau aku...

haaaiihh.....


hari tu seingat aku..sebelum arwah meninggal..
dalam mungkin dalam 5-6 bulan sebelum..
die soh kemas2 kabinet dia tuk buat 'penapisan'..
banyak die bagi kat orang2 kawan2 die yang susah...-macam tau2 jer kaaannn...-
die bagi yang elok2..yang aku perasan..yang die sayang...yang die dah beli lama..
yang selama ni aku banyak kali soh bagi sebab die beli lagi set pinggan mangkuk baru..
tapi alasan dia -mak sayang..sebab set tu tahan lama..dah tak ade jual dah..set pinggan sekarang mudah sumpik..pecah- jadi simpan lah kat bahagian dalam2...
dan macam tu jugak lah setiap set yang lain2...alasan nyer sama jer..haaiihh...
pakai time raya...tuk anak beranak pakai pagi raya...

tapi mase mengemas tu...yang die kate sayang sebelum tuh...die kasi kat orang..
aku tak heran...aku lagi suker...
sebab...dah terlalu banyak...!!! dah setiap kali pon..aku yang kene mengemas nyer....
jadi..setakat 2-3 set die bagi orang tu..ape lah sangat aku rase...

tapi arwah selalu pesan kat kiteorang adik beradik...
setiap ape barang yang die beli..termasuk set2 pinggan mangkuk ni lah..
dia akan cakap -kalau mak dah tak de nanti..kalao korang sume nak..amik lah...amik ikut keperluan dan selebih nya...sedekah dan bagi pada orang yang memerlukan nya..pada madrasah anak yatim ker..tahfiz ker..-

dah macam amanat pulak kaaaaannn......
tapi bende ni bukan baru..dari kecik lagi kot aku biasa dengar mak aku cakap ayat2 lebih kurang macam ni...

jadi...nih biler die dah tak de...
aku tak rase ayah aku memerlukan set sebanyak2 itu..
orang laki..lagi tak tau ape kan..
jadi...atas persetujuan semua adik beradik..
kiteorang decide tuk buat seperti ape yang sepatut nya...
untuk ayah dan adik2 kat umah..1set basahan..dan 1-2 set lengkap untuk hidangan tetamu dah memadai..
selebih nyer...memang kiteorang agih2 kan...

aku jugak amik satu set...
tu pon aku tak nak sebenarnya...
ritu kan aku dah berangan nak beli satu set pinggan 4 segi konon nyer yang lebih modern..
yang mak aku tu bukan tak cantik..bukan tak elok..
tapi ko tau lah kan...style nyer acaner...
matik2 aku tak nak amik..-sebab kat umah aku pon dah ade satu set arwah punyer gak mase awal kawen tu aku amik-
tapi ayah aku sound -aritu ayah datang umah ko tak de bekas besar nak isik lauk kuah banyak-

eerrrr...memang yeeeeerrrr poooonnn...
aku ade set biasa2 jer...mangkuk2 besar tuk kate letak kuah banyak2 makan 6-7 orang memang tak ade..
kalau kate beli roti canai 5-6 keping...
nak letak kuah dal banyak tu pon tak cukup mangkuk sedia ada -mangkuk kecik
jadi...aku pon amik lah satu set jenama pyrex kaler putih bunga2 pink kecik..
set pyrex ni..antara set arwah mak aku yang ter-lama..
seingat aku..lebih kurang 20 tahun...lama kaaaann!!
tapi sungguh..corak nyer tak makan dek zaman...
dah memang tahan..tak de sumpik bagai..
cume mungkin ada yang dah pecah..sebab ade yang tak cukup 6 bijik..
contoh piring cawan setakat tinggal 5 bijik..
tapi aku amik jugak set ni sebab..aku suker kan bekas isi lauk [ade 3 saiz] sebab ade tutup..
walaupon nampak macam pesyen lama sikit...tapi aku oke jer...






haaaa..ni ar bekas lauk 3 saiz tuh...






haaa..lepas bawak balik..pening tak tau mane nak letak..
lepas raye baru kitchen cabinet nak buat siap extend belakang -insyaa Allah-
lama lagi tuh...!! haaaiihh.....tu yang malas aku nak amik barang2 tuh..

tapi tak per lah...setiap kali guna kan pinggan mangkuk nih nanti..
aku pasti akan teringat memori2 ngan arwah mak -in fact tak pernah lupe sikit pon selama nih-

yang set ni aku amik..
aku rase..adik beradik aku yang lain tak amik pon...-aku pon tak pasti-
masing2 dah ade cukup kat umah masing2...
macam mak aku cakap ar -amik ikut sekadar keperluan-
dia simpan lebih tak per....heheh..
mak2..gitu lah...
pernah kawan sekolah mak aku cakap biler aku bukak cerite pasal ni...
" mak2 memang mcam tu...lagi2 biler anak2 makin bertambah dan membesar..nanti awak pon akan macam tu jugak..percaya lah.."

eeaahh...yer ker...??
aku akan kumpul set pinggan mangkuk..??
hurrrmm.....ape kemungkinan nya...tak pasti akan hal tu..

ko rasa..??

sebab ko pon [yang kebanyakan bace blog aku ni] adalah mak2..tak kisah lah mak baru atau anak 2-3...
hobi tu akan menurun...??


p/s :: tapi yang heran-nye.. asal die mintak jer aku..aku  mesti nak belikan set baru tuk die...sedangkan aku tau dah die ade banyak dalam lemari tuh.. pastu aku sendiri pelik dari mana datang nyer set banyak2 ape kena nyer kaaaannnn......ngeee..... *asal kan die gembira....






ooohh...rindu....











19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sama ngan my mom

MimahAjil said...

mak mimah pun same je....smpai pening tgk set pinggan mangkuk dia...ade yg tertentu je pakai...boleh camtu??hahaha~

eima said...

arwah mak aku pun gitu .. satu pun aku tak amik ade dlm almari kat rumah abah aku ...cuma aku tip set baking die je ... berusia mau lebih dr 15 tahun kot ...hmmmm die meninggal pun dah 12 tahun ...

Syuhairah Anuar said...

betul...mak sy pun mcm tue.banyak.
bila kita ckp da byk sgt mst dia marah beli. Tapi kadang2 tue menyokong aje kalau dah cantik. Cuma bila dia beli tue, xtau dah nak letak kat mana. Tapi mak kan. Suka tgk gelagat dorg.

Cik Puan Rara said...

hmm yelah aty.bila umur dh meningkat ni.mula lah nk jd kan sesuatu tu hobi.pyrex mmg elok kan.tahan lama.sedih.

~ Huda Qamar~ said...

zaman dulu kan kalau majlis2 guna pinggan mangkuk sendiri. mak saya pun kumpul beli set pinggan sikit2 -senang bila nak kenduri katanya-. mungkin tak terfikir zaman sekarang semua pakai katering je.

ada kes kat kampung abg ipar, pantang tok nenek diorg pakai pinggan plastik. pinggan polisterin lagi jgn nak mengada2 nak pakai. 3 keturunan org tak habis mengata katanya. so koleksi pinggan mangkuk org kg tu dah boleh bukak gudang gamaknya.

Brilliant Marjan said...

suka sgt baca blog sis..sy tak gemar nak kumpul pinggan..buat masa ni tiada keperluan..cuma umi saya sama mcm arwah mak sis..kadang pinggan baru tak mau guna..yg biasa keluar, pinggan kaca merah/oren tu..

farhana shamsuddin said...

Ehh betul la.. Memula tersuke set tupperware... Skang gile correle bagai...

:: Mrs.Eady :: said...

comey... :)

myPreciousIrHarith said...

samalah mak aida pun.dia suka kumpul pinggan mangkuk dr zaman anak dara.klu xsilap jenama parex n accorpal.aida ni skang dah beranak 2,kategori mak2 gak,tp minat nak kumpul pinggan mangkuk xtimbul2 lg.stakat ni kat rumah cuma pakai pinggan yg mak bgi waktu pindah rumah lps kawen n hadiah ms kawen.

ain shahrulazri said...

sama macam mak saya, set pinggan melambak.. mcm2 jenis, bile kenduri kendara, anak2 yang pening nk kene lap dan susun kat tmp nye,salah susun, amek ko! kena bebel la jwb nye hehe

ANAK MAMA SAYANG said...

Mak nora pun mcm arwah mak aty..suka sgt beli pinggan mangkuk....kadang2 ngan kita2 dia paksa beli sbb katanya elok kalau byk set pinggan magkuk kat rumah..elok tang mana tu tak tau la...huhu..setakat ni nora ada byk gak set..dlm 4 ke 5 set kot....tp kalau yg bunga2 and klasik pilihan mak tu, mmg jarang sgt guna kecuali mak yg dtg..hahaha....

cikTari said...

Aty,

Arwah mak saya pun macam tu.. Tapi beberapa tahun lepas dia dah mula hantar set-set pinggan mangkuk yang dah lama-lama tu ke kampung. Dan masa saya pindah rumah pun dia ada bagi sikit-sikit.

Sekarang yang tinggal kat rumah tu set macam gambar Aty ni le. Sebijik. Yang ni kami biasa guna time raya.

Ni pun dah ada pasang niat nak buat koleksi pinggan mangkuk. Faktor usis mungkin. Hehe.

Chekgu Azrine said...

sis..akak pun gitu..nak tambah set corelle tapi bila pk..tggu bila dok umah sndiri nantila.kang nak pindah payah..

akak dah lama jadi cam mak2 nih..bahahha

cik hani said...

mak cik hani takde set pinggan..betul..
apa yang dia ada hanyalah pinggan biasa..tak sama brand dan corak tapi guna time raya macam tu je..

kalau tetamu datang hidang yang biasa je la..apa yng kite guna yang tu jugak mereka dan ayah cik hani guna..

malynd_anggun said...

Ai dah semakin sedar yg i semakin makcik2.. Bile ai mula memborong set2 pinggan mgkuk, tefal, pyrex.. Terjoin pulak hobi MIL ai.. Hahha... Oh! Terase makcik2 sgt sekarang ini..

jaja_NorLiza said...

kat umah akak pinggan cercamerba...
tak de set2 cantik pon..
*akak sama cam aty..teringin set pinggan yg simple..empat segi..tp nak kumpul kaler putih...-entah bile-

kat umah mak byk set pinggan mangku nih..tp design tu..mungkin tak sama taste..

thisisfarhana said...

saya pun sbnrnye dah start kumpul pinggan mangkuk. hehehe.

Norazura Mohd Rahim said...

Uwaaaa sedih baca...ayat yg bawah tu :'(....
(*asalkan dia gembira) rasa rugi kalo kita masih ada mak tapi abaikan kegemaran dia...hobi dia...uwaaaa rindu kat mak tenkiew akk...jelas dan pasti akk tak ralat bila kehilangan dia...