Monday, July 15, 2013

cerita NASI AMBENG...




eeaahh...ape hal ko siang2 pose ni nak cerite pasal nasik ambeng pulak..
alaaa..cerite jer..bukan tepek gambar pooonnn....
uhuukkss...

ko tau pasla nasik ambeng..??
ni JAWA mari....
nasik ambeng ni kan memuler aku tengok macam pelik sikit..
sebab dalam satu bekas letak sekali ngan nasik..ngan mee..ngan ayam kicap..lagi..ade yang serunding kuning tu..ngan sayur campur so'un style jawa tuh..
mase pes time aku tengok..
rase nyer..dalam tingkatan berape tah..
ayah aku bawak balik dari mesjid..
ubuh dalam plastik merah jer mase tu..
siap campur2...
aku peik sangat dah...
aku ingat kan sebab kat mesjid tu takde bekas nak letak asing2 kan...jadi campur sekali dalam tuh...
siap cakap ngan mak aku -macam nasik kucing pon ada- maaf cakap
mase tu sumpah aku memang tak tau style nasik tu memang macam tuh..!!
aku tak makan pon..aku amik ayam jer ratah..heheh...

lepas tu..setiap kali pon macam tu...
selalu ayah aku bawak balik bungkusan dalam plastik campur2 macam tu dari mesjid lelebih lagi khamis malam jemaat tuh..
ayah aku tak pernah cakap pon kat aku yang memang style nasik tu memang macam tu kan...
mak aku sah2 lah lagi tak tau...
jadi..setiap kali pon..tak de orang nak makan...*sadis

kiterorang bukan orang jawa...
ayah orang perak dan mak orang negeri sembilan...
tapi dok menetap kat selangor...
keliling pulak ngan orang2 jawa tempatan...
memang 'mendapat' lah kan...

tah biler mase aku tau sendiri pasal nasik ambeng nih..
tapi yang aku jumpe real nyer nasik ambeng bungkus elok2 macam nasik lemak tuh..
dan kemain banyak..!! 
aku rase mase bazar kot..kat area umah family aku tu..ade jual setiap kali ramadhan..
mase tu baru lar tau pasal nasik ambeng ni...
memang style nyer macam tu..
memule memang pelik giler..bagi aku -sedap ker makan macam tuh-
tapi lelame..okey jer pulak aku rase...ngehngehngeh...
kat mesjid tu nak senang..ubuh dalam plastik jer..tu nampak tak semenggah....huhu...

baru2 ni balik bukak pose umah family aku..
awal2 laki aku dah cakap..nak gi bazar kat situ carik nasik ambeng..
pheeww...kawen ngan orang jawa johor lah kate kaaaannn....

pas tu tak hagak2 soh aku buat ko..!!
kalau ikutkan..bukan susah sangat kan..
tapi aku rase...masakan jawa ni lain sikit..ayam kicap die rase dan care masakan pon lain...
tak reti aku buat...dan aku tak berape suker..
jarang2 makan tu ok jer  lah kan...
aku pon tak tau bahan ape yang di gune..
jadi kalao ko nak soh aku masak masakan jawa..lelagi yang sayur campur so'un tempe bagai tuh..
memang tak berape nak menjadi lah..
tak jadi jawa nya...kahkahkah...


tapi....memandangkan aku ni nak jadi isteri cerdik yang solehah...[ngeee]
gigih jugak lah aku belajar masakan jawa...
tu kalau laki dah request tu...maknenyer...kene gigih ar aku...haaaiihh...

okeh...carik resepi...

kate intenet di hujung jari kan...

tapi...eeerr...bukan rini lah...heheh...


tak per..ade 24 hari lagi...

wwaaahhhh...dah nak habes minggu pertama dah....


ko pernah masak nasik ambeng...??






22 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

kat johor femes nasi ambeng nie kak
atok ekin wajib buat klu ade kenduri
sedap2
suke makan
tp x pandai wat
pandai makan je
hahahaha

MizzTina said...

akak msk je nsi, sambal goreng, goreng ikan masin, kerabu ckit..pastu susun² kat pinggan, jdla nasi ambeng.. ada la serunding kelapa ckit..


gitula kot kak.. hukhukhuk

Mimy Hamid said...

tunjuk la hasil ko buat nasi ambeng...nak tgk...aku makan reti la

Cheyan said...

hehehe...Nasik ambeng tu memang Jawa punya... I dr kecik makan nasi ambeng bile ayah I bawak balik dari surau..memang dah bercampur abis la..

kalu dulu, memang saki baki apa org makan tau... tinggal ayam yah dah tinggal tulang..tp sb berkah nasi dari surau and dah di bacakan doa..so kami makan je...sedappp ooo...

cume sakng ni dah ade yang jual...
nak buatnye leceh jugak..sb ade banyak lauk..serunding dia tu plak sedappppppp...hehehehe...mak i dulu selalu buat kalau ade kene bawak makanan g surau..buat nasi ambeng aje la...

slamat mencune..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

tak pernah makan, pernah tgok je.. oklah tu kak Aty belajar lama2 pandai lah boleh jamu mertua.. hehe

:: Mrs.Eady :: said...

i likeeee nasi ambenggg!!!

jaja_NorLiza said...

hehehhe..akak mmg tak tau buat la..mkn pon baru sekali dua kot..sedap jer..tp akak rasa nk membuatnya tu..tak gigih cam aty..

asben akak walau bukan org jawa..nasik ambeng ni mmg feberet dia ahh..jadiknya, kalo teringin tunjuk2 ajer..

eima said...

tak penah sekali pun mkn sbb aku tak suka nasi mkn ngan mee.... huhuhu

Nadt said...

wahhh..rindu nasi ambeng..mana nak carik nasik ambeng kat karak nan korok niii..sobsss..

fifi said...

pernah makan.walaupun orang sarawak,saya suka...alaaa,akak bagi jelah apa.nasi ambeng,nasi kerabu,nasi lemak,nasi goreng,,suma saya bedal

Nurzakiah Hanum said...

bestnya kalau pandai buat

Norhidayu Abdullah said...

nasi ambeng sedap lah aty..
dulu kat kantin sekolah mmg sentiasa ada. mmg favorite tu..
bila dh dtg kl ni susah nak dpt mmg rindu-rinduan dgn nasi ambeng
balik johor mmg mkn kaw-kaw..

*sayur campur suon tu lg best wehh

sekian.

yang benar - anak jawa johor

MimahAjil said...

nasi ambeng adalah sedap dan terbaek...rindu nk makan yg pure jawa buat...last mase ngandungkan hasif 5-6bln tk silap mstu mkn...hehe

Haslinda Sadiken said...

masak time balik BP je..tu pun rewang2 dgn sedara mara..kot nak buat sendiri mmg x pandai..cari kt bazar jek..

Nurul Aziz said...

laki kita pun jawa atyyy.. mak dia jawa batu pahat.. tapi jawa murtad, muahahaha..


nasi ambeng sedap :) tahu makan, tapi taktahu buat a.k.a malas nak mencuba buat, beli jela lagi senang...

Aine Ainun said...

Saya org johor..
haruslah suka bangat makan nasi ambeng...


sayang betul kat perak ni x penah org jual..kalo area selangor tu ada gak org jawa jualkan...=)

Gigih ke aty nak masak?
banyak lauknya tu..=)

saya ade buat gak sekali dulu...
kalo x tunggu balik johorla baru makan,...

Cik Puan Rara said...

rara xpenah mkn nais ambeng.hehehe.dgr nama pon dh mcm pelik.hehe.org perak cm ni lah.kalo sambal tempoyak tu tau lah.hahaha

nyummcakes said...

1st time mkn ms di rmh besan bebrapa tahun lps. nmpk mcm biasa, tp sedaap..! siap kalo nmpk ada jual msti pergi beli T_T

ain shahrulazri said...

x pernah tp selalu makan, mak-mak & bpk2 sedara kawin ngn orang jawa. Kalau kenduri kendara, memang msk nasi Ambeng,sdp wooo hehe

Ryn said...

makan pandai..mmgs edap giler la..tapi tang nak masak tu angkat tgn la....mmg x tau..mau satu hari kat dapur..tu pon x siap2 lagi kot...hihihi

Sufi Al-Arshadiy said...

Haha...first time tau pasal nasi ambeng ni masa kenduri abang sulung,kat johor la jgk...kawin dgn org batu pahat. Tapinya hidang dalam dulang. Tp xreti nak makan. Tak pernah kan. Makan bihun je...hehe..tp org cakap sedap kan nasik ambeng ni...waaa tetiba rasa terliur plak. Hihi

sheisjaz said...

nasi ambeng sgtlah sedap ok..dulu xsuka sgt..n xkenal pun..bak kata aty,almaklumlah bkn org jawa..tp dsbbkn duk kt slgor n kalangan org jawa,so kt bazar mmg ada org jual lah..dan bila jmp yg sedap lg mantop! trus rasa cam tiap2 bulan posa mgidam ns ambeng tu..hehehe.. tp byk sgt dia letak ns tu..xmampu nk mkn sorang..