Monday, August 19, 2013

Korang tau tak 'BARAAN RAYA' tu apa..??











kahkahkah....ni ar yang kiteorang sembang dalam gang gojes fb hari Jumaat lepas..
dan..kat sini lah bermulanya pengembaraan Gang Baraan gojes beraya umah blogger2 hari sabtu ahad baru ni...
tak tergamak pulak pulak rase nyer aku nak letak jadual baraan kiteorang...muwahahaha...
tapi ape yang boleh aku kate kan..
memang pack...!! memang happening...!!
dan....eeerrr..penat hooiii..penat.....phewwwhhh....
dengan macam2 hal..dengan macam2 cerite dan drama....

berbalik pada makna Baraan tuh...
haaa..ko bace ar yang geng gojes borak tu..

baraan = membara = marhaban...??!!

kahkahkah....

sebenarnyer...aku sendiri tak berapa pasti dengan maksud sebenar bendalah pekataan ni..
tapi macam ko bace atas tu ar..
ni asal nyer dari pekataan Jawa.. 
kalau aku salah..silah ar bagitau..
sebab...yang memule aku dengar bende2 ni semua dari kawan2 jawa aku ar...
mase sekolah menengah sulu...setiap kali hari raya..
derang akan sebut pekataan baraan ni...
nak jalan raya ramai2 ar kirenye dari satu rumah ke rumah..
tapi bukan dalam jangkamasa yang lama...
bukan duduk berejam2 umah orang menyembang...
datang kejap2...orang kate setakat menziarah..
tuan rumah tak perlu pon nak sediakan juadah bagai nak rak macam buat open house tuh..

laki aku kata...baraan raye ni..biler gi umah orang..siap marhaban pendek kat umah orang tu ramai2...
laki aku kan jawaaaaa......tau lah dia kaaannnn....

memang betul gak..ade pernah kawan2 adik aku datang rumah katenyer baraan..
naik motor sampai 15-20 bijik..
pastu marhaban kat umah aku...
walaupon riuh suara laki...ko bayangkan lah kan ramai tu suara pulak bapak2 semua...
tapi besh..!!! meriah...

kalau baraan malam raye pulak..
tak marhaban...tapi takbir raya dari satu umah ker satu umah..
itu lagi besh giler ko tau tak....

aku rase ni bukan adat jawa ker hapa..
tapi aku rase ni lebih pada...hurrrmm....macam style jawa kot...
tak tau macamane nak cakap eh...
tapi sesuatu yang biasanye hanye orang jawa jer buat...
eeerr..tu setahu aku lah...
ko yang mungkin bukan jawa kot buat gak kan tak tau ar pulak..
ley ar cerite2 kat aku sini...

eeaaahh...aku bukan jawa...
tapi aku memang dari sekolah...even dari kecik...
dikelilingi orang2 jawa...jiran2 jawa..kawan2 sekolah jawa..
aku sekolah kat area klang tuh...
tapi sungguh..walau dah biasa ngan kejawaan..
aku tak reti dan tak faham weyyhh bile orang speaking jawa ngan aku...uhuhukkkss...

okeh..tu jer nak cerite..gambar2 baraan raya kami...
hapdet kendian....macam biasa ar...SD card camera aku tu memang penuh gambar jer kalau jumpe gang gojes nih....
harus la kaaaaaaaannnnnn.......
dah kate gojes masing2...lalalala......






22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam
singgah pagi

~mrs azmi~ said...

baraan adalah adat jawa maksudnya pergi beraya beramai2. selalu kat kg kalau raya memang rutinla mende ni siap ada kategori ikut hari yang ditetapkan

e k i n ♥ y u s r i said...

kire betollah kan baraan tue kire marhaban jugak
hehehe

memg seronok!

Chekgu Azrine said...

Tak saba nak tgok gambar2 gojes kita dr kamera canggih..bahaha..cepat2 up entry sis Aty

Cik Puan Rara said...

hahahaha,rara ingat raya yg sgt membara.hahaha.ooo baru tau perkataan jawa.hehehe

Gieyana said...

Bestnyer beraya..kite lepakking kt umah jaa..:)

M Zamri said...

betul tu sis...family husband saya org batu pahat....org jawa...mmg org kat sane panggil baraan....org kg ramai2 akan datang beraya...mmg penuh umah...berbijik2 motor sekali datang...sambil2 tu diorg akan marhaban sekali....ade byk group...group lelaki saje...group ppuan saje...selalunya mmg sekejap je diorg stay kat satu2 umah...tp mmg style org johor kan..hari raya ade group dtg untuk marhaban...kat tpt lain susah nak jumpe...

Idayu

~ NANA ~ said...

my mom org banjar so mmg guna perkataan "baraan" tu tiap kali raya...tp banjar dgn jawa ni memang mcm lebih kurang adik beradik jer...hehe

baraan tu pegi ziarah sesuatu tempat/rumah secara berjemaah/ramai2...itu yg i faham...hehe

erin said...

w'pun sempat join hari sabtu je, mmg meriah hoiii, best gile, mcm family dah kita kan

Siti Fatimah said...

Ramai yang tak tau istilah baraan ni..Hubby pon xtau..MIL langsung tak pernah dengar istilah ni katenye..
Kat rumah mak saya adelah baraan ni..Best. =p

Fiza Rahman said...

Meriahnya. Dpt baraan dgn geng2 blogger.

yUmiE AzuRa said...

hahaha terkekek klu bce blk conversation ni..err kte org banjar,so xtau jgk baraan tu ape mulanye.tp sbb bile sebut baraan tu ade feel mcm ckp banjar jgk,so hentam jelah labu.den ok ajo.kahkah

Nana said...

pestime dengar word baraan ni..
huhu

Tina Othman said...

Penuh jadualnya ye

Sarah Veelara said...

Kite x taw.ms hr tu ade tnya leenda.die da teranhkan. Mmg mula2 ingat mcm marhaban ke apa gak. Hahaha

LisaLisut said...

i tau sbb mak i jawa n mmg kt kg ade buat hehe

Umi Qi said...

Aty....hahhahahha jap nk gelak ketawa x habiss lg nih...jumpa plak Umi Qi yg dok paham kelain baraan tuh...nsb baik aty kasi tau...hahahhaha tp syok dpt kenai korang...mcm2 umi QI belajar words baru nih...sonok sgt...insyaAllah, umi Qi berbaraan dgn walid dan Qi sambil bawak kuewtiaw goreng kerang...yeyyyy hrp sgt dpt buat...hehhe

Nurul Aziz said...

oo asal dari Jawa eh? kat kampung nenek memang ramai jawa tapi kitorang banjar.. memang panggil baraan jugak.. hihi. :)

Mimy Hamid said...

genge gojess dah style jawa gak baraan raya hehehe...baraaan pun meriah weh

Mar Mansor said...

ye baraan tu marhaban..kunjung satu rumah ke satu rumah tp marhaban sekali bukan jalan2 beraya saje2

Sufi Al-Arshadiy said...

Owh....ingatkan amarah yang membara-bara di hari raya...begituuuu....hahaha gelakkan diri sendri :->

Asz Miza said...

Masa tengok Leenda buat file Baraan Raya tu terpikir gak ape tu baraan..hahaha..nak tanya malu..nasib la Aty dah tolong explainkan. :)