Friday, September 13, 2013

DEKORASI [email pembaca] :: Pilihan warna carpet dan langsir









Salam sis. Maaf ggu. Sy antara slh sorg pembaca blog sis..especially when it comes to deco2.. jiwa tgh marah pun bole reda..tgok rumah sis. :)

Actually,  sy mmg xpndai bab deco2. N klu x keberatan, bole x nk minta pndgn n idea sis tntg rumah sy. Simple je rumah sy. Cuma skrg sy xthu nk pilih warna langsir dan juga carpet yg sesuai utk rumah saya. Konsepnye nk buat ruang tamu yg ceria. But when it comes to decide warna langsir..trus blank. 

:: email  dari -asmalizafifie0501-


setuju...biler cerite pasal deko..tengok deko2 bagai...
memang tengoh hangin marah mud kelaut pon...boleh reda..
tapi....bukan setakat tengok umah aku yang separuh siap tu jer...
tapi aku rase..mane2 dekorasi umah orang pon.... 



email ni aku rase menarik sebab penulis kongsi bersama gambar rumah die yang aku rase cantik dah kat mate aku...!!




aku rase...dah cukup cantik dah sebenarnyer...hampir sempurna...
tak layak tuk aku nak bagi pendapat apepon....

warna dinding menarik...ruang nampak ceria seperti yang dia suka..
-cuma takde feature wall-
kalau ruang dinding yang berhadapan pintu masuk tu..
belakang sofa 3 seater dibuat feature wall...
pasti lagi menarik....
eerrrr...ko ni memandai jer aty hooii...
orang tu tak mintak pendapat pasal cat dinding pon...
hammppuunnnn....

sekadar mintak pendapat pasal warna carpet dan langsir...
pheewww......mencabar gak nih........

cakap awal2 eh...
ape yang aku kongsi ni..sekdar pendapat perbadi...
selebih nyer terpulang pada mate dan diri masing2...
cume harap dapat membantu....

masalah pertama :: warna permaidani

warna asal adalah hijau...
carpet tu cantik..
cuma warne hijau tu memang tak berapa nak 'in' dengan warna sofa merah dah kerusi meja makan hitam/putih
paling penting..mesti 'masuk' dengan warne dinding...

salah satu care nak selesaikan -selain dari membeli carpet baru-
- samakan warna langsir dengan warna permaidani..
tapi amik kaler hijau gelap sikit supaya nampak kontra jugak ngan warna dinding cerah tu
-letak kusyen2 kecik sama warna ngan langsir dan jugak permaidani [hijau] atas sofa

ATAU

tukar warna permaidani..
ni menggunakan kos sikit lah..

kite amik warna sofa dan meja makan tu sebagai objek utama...
warna2 ekslusif :: merah dan hitam...

jadi..warne2 yang aku rase sesuai dengan itu adalah :: hitam - merah - kelabu ATAU warne turqoise dinding




hitam adalah warna 'selamat' tuk buat kesinambungan 2 ruang tersebut [ruang tamu dan ruang makan]
jangan takut dengan warna hitam...
warna tu walaupon tak ceria...tapi akan jadi ekslusif..





kalau taknak warne hitam semua pon...cantik kalau carpet hitam mixed merah...





kalau nak warna lebih lembut :: kelabu kosong pon menarik..
mudah jugak nak masuk dengan ape warna...
samaada kalao ko tukar warne dinding...
atau langsir...


kalau nak carpet merah pon...masih tak ade masalah..
masih tetap cantik dah oustanding...




tengok warna karpet dalam satu warna family turquoise tapi kontra sikit [gelap] dari warna dinding



masalah kedua :: warna langsir

warna langsir jugak sangat penting..
perlu ade kesinambungan dengan barang dan antara ruang..
warne langsir adalah dekorasi paling senang nak ditukar..
selalu nyer..kalao ko tukar jer warne langsir..
akan mempengaruhi keseluruhan ruang..!!
jadi pilih lah warne yang sesuai..


warna hitam asal tu sebenarnyer dah cukup sesuai dan cantik...!!
masuk tuk keseluruhan ruang dan perabot [ sofa dan jugak dining table set]
jugak warne dinding...
tapi kene buat sedikit perubahan pada laingsir..
tu nanti aku ade share pendapat...

yang ni..aku share idea warne yang mungkin sesuai dengan warne dinding dan sofa serta set meja makan...





warne yang hampir sama dengan warne cat dinding


atau dengan sedikit corak hitam tuk match kan ngan carpet [kalau karpet warne hitam] dan jugak kerusi meja makan

tips :: letak kusyen kecik2 atas sofa dengan warna dalam 'keluarge' yang sama - turquoise dan hitam 


satu warna



atau mixed kan dengan cushion bercorak dan warna macam ni
tengok warne langsir belakang..
match kan ngan karpet warne hitam atau kelabu gelap



atau lebih kurang macam ni..
-kalau pakai langsir warna putih atau hijau atay kelabu cerah dan carpet jugak warna kelabu cerah-




hijau-kalau nak match kan ngan warna permaidani hijau sedia ada

tips :: letak kusyen kecik2 atas sofa dengan warna dalam 'keluarge' yang sama


contoh warna2 yang sesuai 
sesuai dengan langsir..dengan carpet dan dinding


seperti ini..!! perfect..!!

tapi sebelum ape2...nak bagi cadangan sikit..
kene buat sesuatu perubahan pada langsir dan tingkap tersebut tuk nampak lebih menarik dan cantik...
aku cadangkan ::

pertama :: [pasang double rail-langsir]
-buat 2 keping langsir tuk satu tingkap
-dan pasang sheer[day] dan jugak night curtain - maksudnyer ade langsir jarang 2 keping bahagian belakang dan langsir tebal 2 keping bahagian depan

*walaupon tingkap tu boleh pakai satu keping kain langsir jer..
tapi...lagi banyak kedut..lagi akan nampak menarik...



contoh 4 keping langsir [sheer[day] dan night curtain]






kedua :: ubah kedudukan langsir
-pasang langsir pada kedudukan tinggi [dengan ceiling rumah]
-dan labuhkan langsir hingga ke lantai

*walaupon tingkap tu pendek atau hanye separuh
-kesan nya akan menampakkan langsir lebih ekslusif dan dinding lebih tinggi




sumber :: google

nampak tak perbezaan nya pada tingkap yang sama..??


contoh penggunaan langsir tinggi kat ruang tamu



haaa...itu jer pendapat tak seberape aku boleh kasi..
harap sangat membantu...
kalau tak..mintak maaf sangat2 yer...
aku hanye bagi pandangan peribadi..
selebih nya terpulang pada diri sendiri nak tentukan...
macam pening jer kan mak mix match kan setiap satu penerangan atas tu..
baca betul2 tau...dan try combine idea..
memandangkan takde warne yang exactly boleh di bagi tuk satu gambar..
jadi terpakse buat macam ni..


nota :: tak kisah warna ape yang nak dipilih tapi match kan warna langsir-carpet dan kusyen kecik atas sofa.. jangan lupa runner table/alas meja kopi.. 





22 comments:

♥ Elin ♥ said...

ok..bole jadi pakar perunding ni..

bagus! nanti elin nak minta idea jugak lah..hiihih

semua yg aty bg pandangan mmg perfect!..

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

serius!

semua lawa :)

YanaUjang said...

gud job aa aty! dh boleh jd pengganti eric leong..tah btol ke idak nama mamat tu..kekeke~

sheisjaz said...

wah..hebatlah aty...bg inspirasi utk yg lain gak..go aty go..

hyzie said...

bagus la kak...sangat membantu jugak utk saya

Nana said...

aty..
tak paham bab langsir tu..
kenapa day curtain dan night curtain 2 keping each? mksdnye akan jd 4 keping..

err ke aku salah baca ni. hoho

Chekgu Azrine said...

Tq sis..banyak sgt akk dpt dgn baca entry ni..n bakal diaplikasikan..eceh..kena tunggu umah siapla..ahaha

- dieyana - said...

yup.setuju tu, tgh serabut2, tengok home deko ni, terus ilang rasa serabut tu....

suka masuk blog awk...sbb bleh cuci mata deko yang cantik...simple...kemas....minimal! sy suka konsep sebegitu! dan boleh jadi panduan juga utk saya yang tk berapa kreatif ni..kihkihkh

yUmiE AzuRa said...

thumbs up:D

sk said...

good job aty!

boleh jd ID consultant dah ni.. hehehe...

Fizah said...

couldn't say more...you are the pro! ;}

Gieyana said...

Tumb up! Aku suka dgn komen ko..pic asl dr email yu mmg cntik..just buat little bit touch up would b nice..:)

Mrs Najib said...

Yup setuju sgt bile naikan railing langsir tue.
Double layer langsir memang elok sgt..
Ilusi ceiling akan jadi tinggi dan luas..hehe yeake aty haha
Perfect colour blue n green..nice!!

wawa syaida said...

wow...semua cantik....rasanya pandangan yang sangat2 membantu kepada orang yang bertanya.... suka baca entry ni :)

InaAchik said...

baru share ngan kwn pasal tips psl pasang langsir tu.
terbaiklah at! :)

MamaDaniel said...

nice sharing.. :D
mekaceh dek.. :D

~ NANA ~ said...

U nk tau tak? Sejak i nk masuk rumah ni kn, entah brp juta kali i skodeng ur blog sbb nk tgk idea dekorasi..mmg tak mengantok la kalau bab rumah ni! Seronok sgt

ReYNa said...

pandainya bagi idea utk dekorasi umah!huhu.sy pon nak masuk umah baru thn ni.bolehla nnti mintak tips2.selalu tgk blog aty utk tips2 umah

veelara shamsyul said...

Pasni konpom email aty pnuh ngn org mnta pdapat.hihi.nnti share kan yea

Nor Salwati Che Harun said...

Sgt membantu psl pemasangan langsir tu.. I wonder why ruang tamu i nampak pelik dan tak cantek tak macam dalam gambr2 kt google tu.. Tp takkan nk bli langsir lain yg labuh? Hukhuk.. Kos lagi.. Anyway, cmne nk emel aty yer? Nk mntak pndapat gak nih pasal ruang tamu kite..

Saffiyya El Umairah said...

Bagus....
Leh x nk mintak pendapat berkenaan rumah tema modern oriental...nk pindah umah baru hujung tahun nie...saya ade original kimono yg mmg xprnh pki n rs nyer mau gantung kn ia ke dinding...yg jd mslh ialah tok warna dinding...
Hrp dpt membantu.thanx...

salbiah shaari said...

Salam sis umh sy tgh buat lg dlm proses.rumah sy kcik je kluasan stiap ruang tu..ikutkn hati pilihan hati nk cat dinding warna kelabu putih so lgsir nk sesuaikn dgn ape ea?