Thursday, September 12, 2013

Qaleef ada penyakit G6PD...?? -nak berkongsi sesuatu yang tak pernah aku kongsikan-



dah setahun 5 bulan dah anak ko..
baru ko nak cerite yang anak ko ada G6PD...??!! 

G6PD tu pon belum tentu ko tau ape mendenyer kan....
macam bunyik Phd pon ade gak kan....hahaha
malas ar aku nak cerite lelebih...
ko ley baca kat SINI pasal penyakit ni dengan lebih details..
cume ringkas nyer aku bagitau ko..
G6PD ni penyakit darah...penyakit kekurangan enzim..
dan ianya berlaku hanya pada budak lelaki...
tapi ada gak baby gurl ley kena...cume teramat lah jarang..
mungkin sekadar 0.1% -itu yang aku baca-

PERTAMA KALI TAU QALEEF ADA G6PD

sebelum ni..tuk seumur hidup..
aku tak pernah langsung tau pasal penyakit G6PD ni..
sampai ar mase lepas bersalinkan dak Qaleef...
kat Labour room..aku hanya dapat tengok tak sampai 30 saat pon anak aku tu..
lepas tu nurse cepat2 nak bawak naik NICU..
biler aku tanya kenapa...-sebab pikir kenapa tak kate nak bagi kat fared soh azankan dulu-
mase tu lah untuk pertama kali nye aku dengar perkataan tersebut..
lebih kurang -anak awak ni macam ade G6PD
tu pon..aku tak dapat tangkap lagi..
"ada ape..?? phd...??" haaa..tu lah yang aku dengar mase fes time...
tapi sebab mase tu aku dah mengantuk dan letih serta lapar giler lepas berbelas jam duduk kat LR..
jadi...aku tak ley nak pikir ape2...
cume biler tengok reaksi nurse melalui mata die mase tu..
aku dapat rase kan yang ada seseuatu tak kene...-yang merisaukan-
tapi...eerrr...malas nak pikir masa tu...
lepas keluar LR...jumpe fared dalam lift..
cume dapat tanya -comel tak anak kite..??- hahahaha...
sebab sebelum tu kan aku tak dapat nak tengok lama...rabun pulak tu kaann....

hari isnin-selasa tengah malam beranak..
hari khamis tengahari baru aku dapat tengok anak aku...!!
aku asyik tanya nurse kenape anak aku kene duduk Nicu lama sangat...
yang heran nyer....nurse bagi reaksi yang aku rase....hurrmmm...
macam anak aku ada penyakit teruk sangat sampai nak bagitau aku pon berhati2...
aku tanye fared..ade ker mase tu si anak bewayar2 badan die...-tapi tak pon-
sampai ar hari rabu tengahari tu ade 2 orang nurse datang bercakap ngan aku..

mase tu aku dah saspen...
sebab nurse pon buat reaksi yang saspen jugak kan...
dan biler di beritahu yang Qaleef mase tu ade G6PD...
aku bluuuuuuuuurrrrrrrrrr.....sebab tak pernah tau pasal penyakit tu...
sampai ar nurse tu terangkan kat aku panjang lebar...punca..simptom...risiko bagai...
tapi sumpah aku mase tu masih tak paham...
sepanjang nurse tu terangkan...aku macam 'hilang'...
sebab mase tu..aku belum pon jumpe lagi anak aku...
aku nak tengok sendiri keadaan dia....
dan akhirnya cuma 1 soklan jer aku tanya nurse...
-"kritikal sangat ker penyakit ni hingga boleh bawa kecacatan atau membawa maut..??" -aku bayangkan seperti penyakit thalesmia atau lukemia..sindrom down..autism atau lebih hebat..seperti penyakit jantung..

dan biler nurse tu jawap TAK...
memadai lah tuk aku waktu tu...walaupon mase tu tak pasti lagi ape bendelah nyer yang sebenar2 pasal penyakit ni...
tapi aku lega bila insyaa Allah ianya tak kan membawa maut...-takut-

dan...aku rilek2 jer lepas tu menunggu khalifah aku yang sorang tu keluar dari NICU...-hari khamis-[rindukan perasaan mase tu]


MACAMANE NAK TAU BAYI ADE G6PD TU ATAU TAK

biasa nya penyakit G6PD ni dah disedari oleh pakar -dokter/nurse- sejak dari baby lahir..
aku teringat sesuatu...
qaleef tak menangis selepas keluar dari perut aku untuk beberape ketika..!!
dan aku dengar dokter nurse macam kelam kabut buat sesuatu -yang sampai sekarang aku tak tau ape berlaku-
tapi yang aku dapat tangkap..dokter soh nurse cecepat bawak naik NICU..
tu pasal aku dapat tengok qaleef setakat beberapa saat jer...
aku tak pasti ape simptom yang berlaku mase tu..
tapi mungkin dari situ derang dah dapat detect..[kot]
cume selepas tu...-lepas2 dah kuar spital- baru aku tau..
penyakit ni diketahui lepas derang buat ujian pada darah dari tali pusat mase beranak tu... 

dan lagi...90% baby yang ade penyakit ni mase lahir..
akan kene jaundice -demam kuning- yang tinggi...
dan susah nak di elakkan..
tu pasal..mase lepas beranak..derang tahan NICU untuk pantauan rapi..
selalunyer antaran seminggu ke 2 minggu...
tapi aku bersyukur sebab 4 hari pertama..
qaleef tak kene kuning..
sebab nyer..untuk baby G6PD.. itu menandakan peratusan [antara 20%-80% ] penyakit ni pada baby tu tinggi dan agak berbahaya yang boleh menyebab kan kecacatan dan kematian...

tapi..qaleef tetap kene jugak demam kuning ni...di hari ke-5..
dan memang di paras yang sangat tinggi..!! 
nak seminggu jugak qaleef kene tahan ward..
aku tak pernah cerite kan kat ko pasal qaleef kene demam kuning tinggi tuh...
macamane aku handle pemberian susu badan pada qaleef mase tu..
dalam keadaan perut aku yang berbirai2 baru kene 'siang hidup2'...

aku ingat normal mase tu..biasa dengar budak kene demam kuning kan..
mase tu..sebab aku tak tau pon risiko dan kaitan demam kuning ni dengan penyakit g6pd ni...kalau ar aku tau mase tu..kompem panik giler.....alhamdulillah..dah berlalu pon semua tu..pffttt...


BAHAYA TAK..??

penyakit ni pada dasarnya tak berbahaya...
bukan penyakit kritikal..seperti sakit jantung..thalesmia..lukimea tu..
dan sangat2 teramat jarang berlaku...tu pasal tak popular....

walau nampak macam tak berbahaya..
tapi....kalau 'kene ngan cara nya'..penyakit ni boleh jugak memudaratkan anak yang mungkin boleh membawa maut kalau terlewat..!!
itu aku seraaammmmsss....
balik dari spital....aku muler google..mencarik pengetahuan lebih lagi pasal penyakit nih...


APE YANG TAK BOLEH DAN APE AKAN TERJADI [simptom]

di sebabkan penyakit ni melibatkan kemusnahan sel darah merah...
jadi...hanya perlu elak kan anak ni dari bahan2..ubat2..bende2..makanan2
atau ape saje  yang boleh buat sel darah merah die pecah..

senang cerite..kire macam ade sesetengah bende...sesetengah makanan..
die alergic tak ley dekat..tak ley amik...tak ley makan..tak ley sentuh...
sampai dewasa tau...!!

contoh nye :: kacang parang - ubat gegat - racun perosak RIDSECT - bahan2 dalam ubat2....haaaa..banyak ar...even bahan dalam VICKS kite selalu guner tu pon die tak boleh..

kalau die amik jugak..termakan ker..atau ter bau macam ridsect tu..akan terjadi siptom..sesak napas...muka pucat kebiruan...demam kuning secare mendadak..berak atau kencing berdarah...lemah tak bermaya..dan banyak lagi..


PUNCA DAN CARA RAWATAN

ritu aku tanye nurse...
derang kate..tak de punce...bukan sebab jangkitan atau ape...
tapi dari ape yang aku baca...g6pd ni terjadi sebab gen dalam badan..
tah macamane tah ade terkurang atau berlawan2..aku tak tau.-kuasa Allah-
boleh jugak terbawak dari keturunan...
Tapi tak tau dr sape...sbb tak pernah dengar dlm ke 2-2 belah kuarge aku n fared ade penyakit ni....atau mungkin ade tapi tak sedar kewujudan nye dlm badan...??
wallahualam..Allah lebih tau..

cara rawatan...?? tak ada rawatan khusus...
cume biler terkene siptom atas tu macam sesak napas ker...
cecepat ar bawak gi spital..
"dokter..takde ubat ker nak hilangkan terus g6pd ni??" -aku pernah tanye dokter..
jawapan dokter :: tukar darah terus....
iyeerr..tukar darah..gantikan ngan darah yang enzim nyer cukup...
pheewww....tukar darah..??!! macam senang jer dengar bunyik nyer..
macam cerite macam ko cuci tangki jer..*tetibe..
tapi kalau ar satu masa keadaan memaksa...
pasti akan diikhtiarkan....-moga Allah permudahkan saat tu-

tapi tahap penyakit qaleef seperti yang diberitahu...
masih tak terlalu membahaya kan sampai die kene tukar darah...
cume perlu di pantau...jage segale2 yang aku cakap kat atas tu...
insyaa Allah boleh dielakkan bende2 buruk terjadi...





komplikated..?? agak ar bagi aku...
sebab bende ni bukan setakat ini..
tapi...lebih lagi.....
tu nanti aku akan share 'perasaan' sebenar aku..dan hakikat disebalik penyakit ni...

ko bayangkan...
anak aku tak boleh makan ubat sebarangan...
even ubat antibiotik yang stended klinik suker nau kasi tu pon..
kene alert ngan bahan2 kandungan nya...
setiap kali terpakse bawak qaleef pergi klinik atau hospital..
aku kene bagitau sesiap pada orang2 berkenaan yang anak aku ade penyakit ni..
supaya derang tak bagi ubat2 yang akan merisikokan anak aku...


bukan setakat yang dapat dari klinik atau spital...
tapi jugak..ubat2 yang aku mungkin kite akan beli sendiri kat pharmacy...!!
ubat2 yang kite rase biasa macam ASPIRIN tu...
even ubat demam macam panadol tu pon kene berhati2 pengambilan nya..
tu pasal aku lebih rase selamat kalau terus rujuk ke hospital dari pandai2 beli ubat sendiri...

dan lagi...sebab aku menyusukan qaleef sendiri...
aku sendiri kene jaga makan..!!!-tak ley sebarangan...
ko bayangkan..dah sebotol ALFAFA Shaklee tu aku habeskan dulu..
baru tau yang aku tak boleh makan Alfafa tu sebab qaleef..!!
syukur sangat tak de ape2 terjadi pada qaleef....
jadi lepas ni..sila lebih berhati2...

jangan kan kate ubat2 macam tu...
yang disahkan selamat secare klinikal..
jamu2 segale macam pati2...pon tak sebarang aku boleh redah...
sebab...aku menyusukan qaleef ngan susu badan...
dokter siap bagitau...lepas beranak ritu...
tak yah makan jamu tuk berpantang tu...
ubat2 cina macam dari kedai sensei tu...jangan sesekali amik...
lagi senang hati aku...kahkahkah...ade alasan tak nak makan jamu lebih2...ngeee.....


ni ubat2 dan kandungan2 dalam ubat yang qaleef tak ley makan ;



Ubat untuk Merawat Malaria:
  • Choroquine
  • Hydroxycloroquine
  • Primarquine
  • Pamaquine
  • Quinine
  • Contoh Aspirin -- Antara ubatan yg perlu dielakkan
  • Mepacrine (Quinacrine)

Ubat Penahan Sakit
  • Acetylsalicylic Acid (Aspirin) 
  • Phenacetin (Acetophenetidin)
  • Aminopyrine (Amidopyrine)

Ubat Antibiotik
  • Chloramphenicol
  • Cotrimoxazole (Bactrim)
  • Furazolidine
  • Nalidixic Acid
  • Nitrofurantoin
  • Nitrofurazone
  • Para-Aminosalicy Acid
  • Ubat-ubatan berasaskan Sulfur dan sebagainya
  • Sulfapyridine
  • Sulfasalazine




selain tu...bende2 yang kite rase biasa...
yang kite selalu gune dalam kehidupan seharian kite..
tapi untuk orang yang ada penyakit ni...
ianya seperti 'racun'...!!
ko bayangkan...budak G6PD langsung tak boleh makan kacang parang..!!
sedap kot kacang parang tu kan...
dan saje nak menambah risau aku...
qaleef memang suker sangat makan kacang...
selagi depan mate..mungkin boleh di elak..
kat umah sendiri..kacang parang memang terus di haramkan...
tapi kat umah orang..?? haaaa...tu pasal kalao ko ingat ade satu entry aku lame dah dulu..
aku meroyan pasal orang lain sibuk2 nak bagi anak aku makan tuh....
atas sebab2 macam ni lah...


Lain-Lain
  • Fava Bean (jenis kacang parang)
  • UABT GEGAT - pon tak boleh...!!! kalau pergi kedai ker..mall ker...aku akan elakkan dari lalu kat kawasan ubat gegat...sebab bau die kan kuat...
  • Ubat tradisional - ni selalu yang ubat2 kat kedai2 sensei tu..atau jamu2... -aku tak makan langsung lepas beranak ritu...even minyak sapu2 minyak2 tu pon kene berhati2..
  • Parabenecid
  • Dimercaprol
  • Dapsone
  • Procainamide
  • Para-Aminobenzoic Acid
  • Silver Sulphadiazine Cream
  • Methylene Blue -makanan yang biasanya ada pewarna tiruan


kredit :: blog MyLittleYaya


bende2 makan ni mungkin lebih mudah [walaupon sangat susah sebenarnya] untuk dipantau..
tapi ade satu lagi bende yang aku rase...paling2..paling susah...
iaitu RACUN PEROSAK RIDSECT yang kaler merah tutup kuning tuh...




ni lah bende yang paling jelas aku dengar dari nurse kat spital tu bagitau aku..
qaleef tak boleh langsung terdedah ngan bau dari ridsect ni...!!
even..kalau aku pergi mane2...dan sape2 yang tau pasal penyakit ni..
benda alah ni lah yang dulu di mention...
tapi tu kalau tau...
kalau tak tau..?? tak ramai orang tau ooii pasal penyakit ni..
dan alergic2 qaleef pada bende2 ni semua..
even abah mertua aku yang tak tau.. sembur ridsect nih kat rumah..
ko bayangkan aku waktu tuh...
anak ngah main kat depan tivi...terus aku kelam kabut angkat die dan masuk bilik tutup pintu rapat2...
macam tu jugak mase aku pergi beraye umah sedare mara..malam2...time bernyamuk tuh..
ko hengat senang ker nak larang tuan rumah  dari sembur kat umah umah sendiri...!!
dan bukan mudah tuk aku terangkan biler aku cuber lakukan -larang tuan rumah sembur-
susah hokeh...susah.....
tapi...kene buat jugak ar dari biarkan anak aku berisiko kan...
atau senang...aku bawak jer anak aku keluar rumah...sampai bau tu hilang..


haaaa...ini lah die penyakit anak aku Qaleef eeman..
G6PD...penyakit yang mungkin nampak tak terlalu bahaya...
tapi...agak memudaratkan....

alhamdulillah...buat masa ni..
tak pernah lagi berlaku apa2 pada qaleef -mintak dijauhkan-
mungkin sebab peratusan penyakit ni pada qaleef tak tinggi...
tapi aku tetap sangat2 berhati2 atas sesuatu yang berkaitan ngan penyakit ni...


okeh..panjang dah...lain kali aku nak cerite pasal kisah2 di sebalik yang pernah terjadi kat kiteorang..
hakikat disebalik semua nih...
macamana aku dan fared menghadapi nya...
lagi2 biler melibatkan jugak orang lain..
tentang kerunsingan hati aku...
tentang macamane mahu aku elakkan orang lain dari bagi anak aku makan bukan2..
tentang macamane tanggapan orang atau pandangan orang lain biler tau pasal penyakit anak aku ni...
tentang bagaimane nak aku terangkan pada qaleef sendiri....satu hari nanti...
insyaa Allah....aku nak gak cerite walau ko cakap tak kisah pon nak baca...




p/s :: sebenarnyer..G6PD ni pon bukan sejenis penyakit...ianya hanya lah satu FENOMENA keturunan...


48 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam khamis
singgah pagi disini
apa khabar hari ini ?
:)

UMIE SUE said...

baru tau,tenkiu aty share
ilmu ni

✿ pink velvet ✿ said...

semoga sentiasa tabah membesarkan qaleef n semoga ade hikmah d sebaliknya :)

izfanora said...

aty... za dh risau plak.. bby boy tggu time nk kuar je ni.. :'( semoga semuanya slmt..

ily♥ said...

atyyyyyy...samelah kite..org pernah je dgr g6pd ni sblm kawen lagi..tp dgr cmtu jelah...xtau pun pebendenye...sekali kena kat anak sendiri...Dua-dua pulak tu..
Faheem, 5 hari kena tahan wad. Discaj je, org tgk kat rumah byk da artikel pasal g6pd, mak ngn akak search n print bg org..Allahuakbar..
Faqeeh, org redha je sbb awal2 lagi doc da ckp klu anak 1st g6pd, 2nd klu boy mmg 90% g6pd...mmg terima dgn senyuman je...Faqeeh tragik sikit banding ngn abang. 7 hari kena tahan. tu pun puas org merayu kat doc nk mtk discaj..
Dahlah dua2 masa kat wad nmpk segar, blk rumah terus lembik semacam. kuning memang obvious sgt..smpai nanges2 mak die ni haa risau kot jaundice naik blk..huhu..
Kerisauan selepas2 tu xyah ckp lah...nk explain kat org psl g6pd tu lg, nak elak semua bnde yg dia alah lagi..huhu~Haaaaihhh...pjg pulak komen ni...
Semoga Allah sentiasa memelihara anak2 kita...

mrs kayrul said...

semoga qaleef terus dalam lindungan Allah...risau juga dengar nama penyakit tue...bila dah baca penerangan aty baru paham....

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

shakira ada 6 adik brdaik, nombor 3, nombor 4 dan nombor 6 ada G6PD. ridsect mmg kena jauhkan,nila pun sama..makan plk mcm kcg parang tu tak bleh bg..

Dayah said...

dalam fmly sy mmg ada g6pd nie, ada doc. yang kata, berpunca dari keturunan dari sebelah perempuan, sebb dalam fmly sy kakak or adik-adik perempuan sebelah mak, yang lahirkan ank lelaki kebanyakan ada g6pd,dan kakak sy yang melahirkan ank2 lelaki semua mengidap g6pd..dan lagi 1 nila pun tak boleh kenakan dekat baju bagi pengidap g6pd, kata doc. lah...
pernah sepupu lelaki sy termakan kacang parang, tapi dah besar masa tu umur belas2 tahun dah terus kena sesak napas yang teruk n kena tahan dekat hospital....doc.pernah pesan dekat sy, andai nanti sy dapat ank lelaki, kemungkinan besar ank sy pun akan mengidap g6pd nie..tapi semua ketentuan dari ALLAH....

Nur Zulya said...

Aty,anak kakak saya pun ada G6PD.sekarang dah 9 tahun.Dulu risau juga takut dia termakan kacang parang.takut dia p beli sendiri kat kedai tapi maknya da pesan,jangan beli apa2 kacang.masa baby,bila dia nangis mesti badan kebiru-biruan.

izyan zulkiply said...

Heee akk pun pnh masuk nicu ke? Sama la kita pnh masuk nicu.kt situ baru dpt ksedaran u bf ank scra exclusif ~ hikmah nicu

Riana said...

aslkm aty..
yana tau masa g maternity class..n kebetulan ada sorg member anak dia pun g6pd..dia kata dia balun kacang parang mcm mkn nasik masa preggy..huhu..takpe aunty doakan moga qaleef membesar dengan sihat yer..=)

safiyyah osman said...

Kuatnya aty...pernah dgr gak pasal g6pd ni..tp xpnh jmp dgn org y anak dia ada g6pd.. semoga qaleef sentiasa sehat.

SweetLikeWhat said...

moga qaleef sentiasa dalam lindunganNya dan sihat2 selalu..

e.t.t.y said...

umar raihan pun jaundice tinggi aty. dapat tau pasal penyakit ni pun masa dalam nursery. pastu tanya doktor, anak saya ada g6pd ni ke. alhamdulillah takde. tp jaundice dia mmg tinggi. dua kali buat phototheraphy tu...

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

thank u sis ..umi baru tahu tentang penyakit ni hihi ..harap qaleef sentiasa menjadi anak yang sihat n solleh ..amin ..

Ros Anis Rusli said...

aty xpnah share kan...insyallah..aty jg waleef dgn baik..mtk allah lindung qaleef...naty dia dh paham aty kne trgkan pd dia tntg onyakit n apa yg dia kena pntg..moga qaleef mmbesar dgn sihat...amin..

fifi said...

Baru tau.sian qaleef..tapi asal tak memudaratkan sangat,takpe kan kak..harap qaleef ok jer.akak pun kena berhati2 kan..sabar ye kak.

yUmiE AzuRa said...

semoga qaleef diberi kesihatan yg berpanjangan..

Lynda Che Lah said...

semoga dlm lindunganNya sentiasa..Aty ibu hebat..Insya Allah segalanya baik

Umi Qi said...

Baru Umi Qi tersedar...byk perlu dipelajari ilmu2 perubatan nih... Qaleef, Umi QI tahu kamu kuat....Umi Qi pun tersedar harus buat sesuatu utk fikirkan pada masa akan dtg...

Cik Puan Rara said...

tapi aty,mcm mana nk tau yg anak kita kena sakit ni?

Nana said...

menitik bc kisah aty ni... tak tau nape.. tp klau la jd pd anak kita, mgkn kita pn rs mcm ssh nk hadapi situasi "explain pd org"

Cik Puan Tqah said...

tqah tau penyakit ni ms preggy,... ms tu tqah makan kcg prg n mmg feberet tqah.. bile google2 br jumpe pas pykt ni.. pastu trus xmkn kcg prg n kerisaukan thp tinggi jugak sbb sllu ibu o+ tinggi chances nk dpt..tmbh lak bile gtau hubby die cite adik die ade sorg kene pykt tu.. so lg la risau.. alhamdulillah.. rayyan kua xde G6PD.. huhuhu..

nurul harnani said...

allahuakbar. semoga semua dpermudahkan. akak jaga diri dan salam pelok cium qaleef ye.

salam ukhuwah dr nanie

Mutiara Kasih said...

ASSALAMUALAIKUM,
saya nani, anak ke2 juga ada G6PD ..bila baca di sini teras kerisaUan yg teramat sgt..semoga anak2 kita membesar dgn sht dan diberikan kesihatan yg baik.

khairiah said...

sy sndri hampir terbiasa dgn keadaan anak2 yg ade G6PD sebab anak buah dua2 pihak ada penyakit ni..Alhamdulillah family mmg sentiasa beringat...mak ayh dia pn selalu igtkn dia apa yg x blh dan apa yg blh.smp umo 8thn pn dia x sentuh kacang n apa2 yg blh bhyakn dia...cuma klu pergi mana2 la yg ssh skit...

eima said...

bila melahirkan je semua ibu akan alert pasal kekurangan enzim ni ...

slalunye budak ade G6PD mmg doktor suggest jg sendiri sbb ssh nk kawal klu hantar ke taska dan sebagainye ...

anak kawan aku dulu sampai kan wheat pun tak leh mkn ... kesian...

Ayu Zan said...

1st time dengar.. info bagus ni kak..

CIK NANA said...

Salam. Anak na sufi ada G6PD deficiency jugak. Blur sgt waktu paed informed. Dah la br lps c sect, dgr lak ada G6PD ni. So first few months memang la sgt careful. Jaga makan, jaga from ubt gegat sume. Masuk 6 bulan, paed suh repeat blood test utk tgk menurun atau x deficiency. Alhamdulillah blood test result clear. So ada possibility utk pelan2 ilang. Apapun, take care ye.

thisisfarhana said...

semoga qaleef sentiasa berada di bawah lindungan-Nya. insyaAllah.. tapi setahu fana, kalau orang yg ada g6pd ni, dia mmg kena pakai macam gelang ke ape tah, untuk tandakan yg dia ada g6pd. supaya org lebih berhati2. tp tula.. org yg kalau mmg xtau, mmg xtau la kan..

Nadt said...

pernah baca pasal penyakit ni tapi x secara details. bila aty cerita ni oooo baru la tau gitu rupanye. kena extra care la kan..

Cik Nurul... said...

nurul baru dengar name ni sebab anak buah nurul dapat g6pd ni..memula kompius abg kate google2 baru tau..anak buah nurul tu baby girl skang masih kene tahan ward..kuning tak reda lagi..

ctmah said...

i pun baru je tau pasal penyakit ni.tu pun sebab anak adik officemate i ni ada penyakit g6pd. demam kuning tinggi n lama. bila i visit baby syakir, rasa kesian sgt.kulit 1 badan mcm terbakar..huhu
qaleef, untie doakan awk sihat selalu ye sayang

Norliana said...

assalam...kongsi cte...sy ada anak saudara yg ada yakit mcm ni...btol la tu apa anda pkatakan...tp alhmdulillah yakit ni kla kita elakkan benda2 yg pkatakan sumenyer akan ok dan mcm kanak2 lain jgk..jgn risau sgt..malah anak saudara sy tu sgt2 cerdik n pintar budaknyer...tq

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

takut nya baca benda2 camni, tapi sekurang nya dapat some info yang mungkin berguna .. thanks kak

Annisah Mohammad Nor said...

anak sy yg ketiga G6PD..lps bersalin kena tahan ward 5 hari..mmg kena jaga mkn n persekitaran..baju yg buh nila pun tak bleh pkai..anak buah sy dah besar dlm 5 ke 6 thn baru tahu ade g6pd..tau pun lps dia demam n lemah seminggu bawak g klinik darah merah dia dah x de..kena tukar darah..alhamdulillah selamat..cume effect kat otak..dia jd lambat skit..sian dia..

wardah mustapa said...

Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
http://supplementforall.blogspot.com/

Misz Pinkie Winkie said...

memang banyak info kena tahu pasal penyakit nie.. lin pon blur2 pasal penyakit nie.
insyaallah qaleef boleh terima semua nie..moga qaleef sentiasa sihat

Mimy Hamid said...

kena extra care qaleef..aku tau gak simptom ni sbb dulu fayel kan kena kuning lama...mujur dia bukan kategori G6PD ni...pemakanan persekitaran kena extra care

Cheyan said...

Anak buah pun sama...2 2 lelaki..mmg ade G^PD dari lahir..so mmg kene avoid semua bende tu..

Yang I tahu, perempuan just pembawa..lelaki yg banyak kene sebab XY and XX tu la..hehehe

:: aJa :: said...

test paling awal utk baby lps lahir adalah test g6pd..

sebab tu kalau apa-apa jadi, doc akan bagitau terus..

cuba kena special care skit la Qaleef ya.. =)

Mommy_Cha said...

semoga qaleef sembuh. rasanye after 2y dia akan cure nanti aty. sebab my cousin ade 3org yg camni, bila makin besar akan ilang sendiri :) so namo sedeyh ye aty :)

Chekgu Azrine said...

Semoga sis aty trs kuat ye jaga qaleef..akk penah dgr simptom.ni..anak jiran akk umah mak akk..dia ada sakit gitu..ridsect..ubay nyamuk lingkaran tu..kacang parang xblh makan kot..kesian...semoga qaleef membesar dgn sihat ye

ct said...

assalamualaikum aty..ank kedua sy pn ada G6PD. sebelum tu langsung tak pernah dgr G6PD ni.. Ms tu sy fikir ia satu penyakit yg serius mcm talesemia. punya la takut bila pikir mcmna lah sy nk hndle kalo ank sakit teruk nanti..huhu..sadis betul..mertua pn ada jgk sebut keluarga dia xde penyakit mcmni..huhu.. mgkin bkn niat dia tp terasa ht la jgk kan..huhu.. rupanya sebelah bapa mertua sy ada penyakit G6PD sbb ank sepupu husband pn ada penyakit nie.. Dia sebenarnya bkn penyakit tp mereka ni takde enzim G6PD. sbb tu sel darah merah mereka ni akn pecah kalau terdedah dgn bahan yg mcm aty citer tu.. kdg2 penyakit G6PD tu boleh hilang tp tgk pd jenis. Setakat ni anak sy xde masalah bila sy gunakan vicks. doctor pn pernah ckp diorg pn tak tahu sgt apa yg boleh or tak boleh utk pesakit G6PD ni..sumer depends pd pesakit itu sendiri.. mcm anak sy ok je bila sy guna vicks. Ada jiran sekampung yg ada G6PD mkn kacang parang sbb terigin nk mkn, kesannya mmg sel darah pecah..nmpak ditangan..pastu sakit2 satu bdn katanya..

puansazusarin said...

Anak buah sorang ada G6PD..mmg apa yg sis aty kata tu kne elak..doc dah pesan awai2 smu tu..

shaklee mampu milk said...

sumpah xtahu apa itu g6pd sebelum n, baru2 ni, ada kawan nak try set menyusu yang saya selalu jual,dia cakap anak dia ada g6pd, saya pun cari2 apa dia, alhmdulillah, selmat untuk set menyusu..

ketahui lebih lanjut, vitamin ibu mengandung, pantang dan menyusu jemput ke blog saya atau contact saja 0136240955

hazirah haniza said...

Thank atas ilmu yang berguna nie .....

hazirah haniza said...

Thank atas ilmu yang berguna nie .....