Wednesday, September 11, 2013

"kak...asben akak tak marah ker akak ber-blog..?? "




aku :: [konpius] kenape pulak nak marah...?? aku bukan buat jenayah pon....

hahaha..banyak kali gak aku dapat pertanyaan macam tu..
agak nyer orang tu heran aku ni nampak macam 'tegar' sangat berblog..
tegar lar sangat kaaaann.....kahkahkah...

selalu aku akan tanye balik...
kalau die ade laki...
kenapa..?? laki ko marah ker ko berblog..??

mungkin....

kalau marah..tak suker binik nyer berblog..
mesti ade sebab kan....mesti...
cer ko tanye kenapa....
kot tak suker ko meroyan sorang2 ker..??
kot tak suker ko nyer cerite ker....

yer ar...kekadang kite tak sedar..
kite rase macam..semua nyer ok..
tapi biler orang lain baca...maksud nyer jadi lain..
pahaman nyer jadi berbeza..
bende kecit di besar2 kan..
nak kasi besh..bende tak de ape2 pon sebenarnye tapi di provokasi kan...


pengalaman aku tak banyak..
tapi macam2 jugak ar yang aku lalui...


masuk tahun ke lima dah weeyyh aku ber blog..
okeh...baru....barruuuuu....
tak payah ko nak heboh sangat....

tapi..kekadang...masih jugak laki aku berbunyik biler aku asyik ar ngadap blog...
haaaaa...kat situ ar ley timbul isu...
jadi..moral nyer...tengok gak ar mase nyer nak berblog...
tak yah nak obses sangat...
sampai semua bende nak di abaikan....
lelagi aku ni suri rumah kan...

dulu pernah gak ar bergaduh ooii pasal blog..
mase baru2 kawen...
laki aku tak paham kenape aku macam 'ketagih' sangat nak berblog..
tak de tenet kat umah..meroyan macam hape...kahkahkah..
sampai pernah die tanya -ape yang besh nyer berblog? tak ber-blog tak boleh ker..??-
haaaa...sentap gak ar aku mase tuh....
tapi tu dulu ar...mase baru kawen setahun tak sampai..
sekarang...lama2...die okeh...
laki aku dah sedia terima yang blogging ni sebahagian dari hobi aku...
yang jugak kekadang boleh jadi sumber pendapatan tuk aku...
asalkan -pandai2 ar ko kan-

laki aku tak letak ape2 syarat..
tapi kekdang biler menyembang2 pasal hal blog...
die akan cakap kalau die tak sukakan sesuatu...
jadi...aku paham sendiri...
contoh nyer...die cukup tak suker kalau aku ber-Komen2 ngan pembaca atau blogger lelaki..!!
uuhh...?? bagi ko mungkin rase...hurrmmm...dah kenape pulak kaaannn....
haaaa...aku pon pikir macam tu..
tak de pon pikir atau nak berlebih2..
tapi dah die tak sukaaaaa....
dari langsung die tak kasi aku ber-blog...baik lah aku jangan buat langsung...ngeeeee...

cemburu...?? entah.... aku tak rase die bajet binik nyer hot..kahkahkah....
aku rase...mungkin lebih kepada menjaga 'peribadi' sebagai seorang isteri...
ibarat nye..sebelum melarat..baik cegah dari awal kaaaannn.....

-jangan sesekali cakap pasal hal 'dalam bilik tidur'-
jangar ar pulak sampai kan ko 'main' malam tadi..esok nyer ko heboh nak cerite kat orang...
malu oooiiii...!! -aku pernah bace blog macam tuh-
mungkin ade orang tak kisah...
tapi aku rase... cooiiii...!!
tu pon nak cerite kaaaahh....
orang lain baca sengeh2 ar....suker la ko kaaaann....

tu salah satu gak ar bende laki aku tak suker...
in fact..aku sendiri tak suker...
mungkin aku ni masih conservative...kekampungan...
bace mungkin ok...orang tu berlucah2 laki binik siap cerite kat semua orang...
bace memang senyum2...konon2 rase -alahai...sweet nyeeerrrr- 
tapi in fact...tu bukan lah sesuatu yang 'manis' tuk dikongsi...

iyeerrr....aku memang orang kampung...nak buat acaner kaaaannn....ngeeeee...

eerrr...laki ko tak kisah tak ape...
tapi laki aku kesah....
aku pon kesaaaahhhh.....

nak heboh cerite pasal ko datang bulan sampai semua orang nak ko bagitau pon laki aku sound -dah tak de cerite besh yer..??-
inikan pulak nak cerite hal2 dalam kain bilik tidur kaaaaaaaannn....
kalau menyembang dalam group 'tertutup'...
setakat kite2..yang kenal2 pulak..
mungkin tak kisah gak..sebab mungkin hal2 macam tu...
bukan niat nak berkongsi pasal tu sesaja..
tapi mungkin jugak pendapat...persoalan..idea...
hal2 rumah tangga ni kekadang...kite jugak perlukan 'maklumat tambahan' kaaannn.... haaaaa....
tapi...ni yang aku maksudkan...
cerite secare terbuka tanpe motip dalam blog...hapekaaaahhh.....

okeh...cerite dekorasi bilik tidur tak ade kaitan....ngeeeee...

kekadang.. aku kene gak ar laku aku sound kalau ade penulisan aku yang die tak perkenan..
oohh..die pembaca tegar blog binik sendiri...kahkahkah...
die pengkritik terhebat aku...
tapi bagi aku...die lebih ikhlas...
die menegur dari kacamata seorang suami...dan jugak kawan baik...
selalu..die jugak menyokong....
jadi..tu aku cakap...tak de sebab die nak marah aku ber-blog
asalkan aku mengikut etika...ceewaaahh ko...etika lar sangat kan...
bahase pon berterabur....etika konon...cissss....

cakap pasal bahase berterabur...
baru2 ni tah musibat mane sound aku pasal nih...pffttt.....
tak ape tak kene ngan jiwa ko...
aku tak pakse pon ko bace blog aku ni...
blog aku pon bukan hebat mane poooonnnn sampai nak dimartabatkan....

cume gembira aku ada pembaca2 setia...
kawan2 yang baik...dan jugak...eerrrr...haters...??
haaaa....haters.......... nyampah taw...
tapi terime lah hakikat...tak semua pon suker ngan kite..
satu bende..jangan judge mental orang lain....
jangan sebab ko rase ko ikut blog seseorang tu..
ko bace penulisan die...ko kenal bertahun melalui blog..
ko dah rase kenal sangat dengan orang tuh...silap...
atau mungkin setakat ko baru bace 2-3 entry...
ko dah boleh letak kan macam2 'label' kat orang tuh...
bagi aku..ang di ceritekan dalam blog hanya 10% dari ape yang sebenarnyer dilalui sepanjang hari...
10 peratus hokeh...maknenyer... ada 90% lagi yang ko tak tau...

lagi satu pasal ber-blog ni..
jangan ar ko nak menipu...
bende yang tak ada..ko ada2 kan...
ko gebangkan...nak bagi 'cantik' jalan cerite kate ko...
ko tak kan tau sape yang akan bace blog ko tu...tanpa disangka2...
ko cerite ko hebat kat tempat kerja..
tapi tanpe ko sangka... kawan opis ko bace blog ko..
haaaa....kan dah kantoi....
tu contoh hokeh.....contoh....

kalo dah ko menipu...laki ko baca...
memang ar boleh jadi penyebab kemarahan tuk ko berblog kan...
ni laki aku baca....celah mane aku nak menipu...cer ko bagitau...
tak de sebab hokeh...
kalau dah rase tak besh...senang cerite...ko tak payah cerite langsung...
carik cerite2 real lagi gempak....

dunia blog ni nampak macam luas sangat..
tapi kecik jer sebenarnya...
kekadang..tak sangka2..kite ley 'terserempak' ngan orang2 yang kite tak sangka..
atau...'terkantoi' ngan bende2 yang tak diingini....

eeaaahh....motip entry...??

tak de ape pon...
terulas panjagn lebar pulak pasal hal laki ko marah ker idak biler ko berblog...ngeh ngeh ngeh....


kesimpulan nya...laki aku tak kisah..
asal kan tau masa2 dan batas2 nye..
cume kekadang..dah bertahun2 ni pon...
kene sound jugak biler aku tidur lambat2 tengah malam...
habes tu...biler pulak aku nak hapdet blog kan kalau bukan waktu tuh...
malam pon...aku update biler anak dah tidor..
sambil2 update..sambil2 lepak tengok tivi borak2 ngan laki...
jadi...nak marah kenape.....


p/s :: ber-blog dah jadi sebahagian dari aku...hobi aku...kalau hobi mesti lah satu kecintaan hati kaaaaannn...lalala....-aku sayang blog aku- 





34 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

aslkan akak iktu cakap laki.takde mslh tu..yg pntg dia tahu akk berblog =)

MizzTina said...

setuju dgn akak.. berblog xsalah, tp jgnla hal peribadi pun nk share.. n suami sy pun bising klu ngadap blog je, kena la dgn masanya.. dia ada kt umah, kena ngadap dia je.. hehehe

ayahmamilisa said...

teruskan berblog aty..aty la sumber inspirasi dd..hehe..
husband dd pon tak marah dd berblog bahkan lagi encourage..asal tau batas2 nye la kan..ada benda boleh cerita dan ada benda tak boleh cerita..kan aty kan..

e k i n ♥ y u s r i said...

husben ekin pon x marah
sbb ekin bukak blog kat opis je
kat umah xde tenet
sekian

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

suami saya tak kesah.. dari bini dia buat benda lain kan. siap baca lagi ;)

miazara ina said...

soalan aty ni mengingatkan mia tentang ada juga org tanya mia psl ni..tp tue la..mia mmg jd kan blog ni 1 hobby..mgkn mia ni jenis suke menulis..if tinggal sbulan x menulis rs resah...+ ble blk kg suami terutamanya x dpt buka internet..aduhai..punye risau

ble nak menulis ni mmg kena jaga bts sbg isteri..masa nk kena catu.

bkn semua org suke penulisan kite.adat la tu.yg x thn..ada plk suke skodeng baca ..pi gebang kat kwn2x...yg kdg2x kte x tahu dia tu rupanyya dok tgk blog kte...hehe (geli hati jg ada org camni)

berbanding Fb dgn blog..mia suke blog..fb mia dh jd paste blog lak..haha

untuk aty.teruskan menulis

eima said...

tah la laki aku tu penah baca ke tidak tatau la .. hahahha

yg pasti die tak kisah bila tgk amaun dlm nuff aku tu ...
lagi satu aku jrg nk mengarut lelabih dlm blog .. huhu so not me la ...

ily♥ said...

husband tak marah...tapi klu asyik hadap tablet/phone, kena sound jugak ler..huhu...
husband just pesan suruh fikir dulu sblm post apa2 entry..
kalau apa yg org post tu dia rase tak sesuai, dia akan tegur...
so far ok je...

jaja_NorLiza said...

errmmm...sangat menarik entry nih!

~ NANA ~ said...

dulu masa mula2 hubby mcm tak suka sgt, lama2 dia ok je...tapi mmg dia akan "filter" la mana yg dia tak suka...hehe

S.n.Fariza said...

x kisah sbnrnya nk berblog asalkan yg baik dan mana yg x perlu cerita, jgn cerita.

nurul harnani said...

sy suke blog kak aty sebab lawak n ayat sempoi je.

btw kak, sy rasa nk jumpa je akak sbb nak blaja deko2. hehe

teruskan blog ye kak..

salam ukhuwah dr nanie ^_^

Gieyana said...

Aq pon suka berblog but now x really expose sgt benda yg aq buat..x nk terlmpau buka aib sendiri lebih kurang cmtu la even yg bsik or yg buruk..risau gk psl kekdgbya org memanupulasikn..sometime kita kena gk put ourself in others ppl shoes kn..ini opinion aq la..

So far aq mmg sukaaa gegilerrrr terjah blog ko! Muahhh

Mon MonaLea said...

suami lea tak kisah pun.dah tau hobi bininya berblog. lain orang lain pandangannya kan

Cheyan said...

I suke baca nlog u...dgn gaya u olah cerita best..

pastu ade banyak info..
hehehe...suke suke suke...

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

selagi tak melanggar tggjwb sbagi isteri, takkan suami nak mrhkan kak :)

InaAchik said...

kihkihkih... entry ni klakar. ;)

Nur Zulya said...

best berblog ni.kalau ilham menulis tu datang,dalam sehari boleh dapat 10 post.muahahaha.

ameris said...

berblog mcm separuh nyawa kan aty...
segala kenangan tersimpan kat situ.

:: Mrs.Eady :: said...

Laki ku tak fedulik pun...

Mar Mansor said...

cam baca diari & luahan hati aty..

Nadt said...

Best berblog ni..Alhamdulilah hubby nadt sgt support nadt berblog. Sometimes dia yg bg idea nk buat entri pasal ape..yg penting jgn melebihi batas..

SYANI said...

Laki aku adalah pembaca setia blog aku..siap tanya ada update blog tak??

Diana said...

Suami saya pun tak marah..siap support isteri lagi pasang unifi..katanya kesian line slow nak update blog... pakai unifi laju sket..hihihi

Tapi betul Aty...jangan kita bercerita lebih pasal hal kehidupan suami isteri... kalo bercerita lebih2...suami mana tak marah..agaknya kalo saya wat camtu maunyer dia potong line unifi..hehehh..

Satu lagi jangan berbohong..berceritalah apa yang betul dan benar...berceritalah perihal yang elok yang boleh dijadikan manfaat kepada kenkawan blogger yang lain.

Yang penting berceritalah dari hati yang ikhlas... keikhlasan itu akan dapat kawan2 rasa...biarpun mereka tak kenal siapa pun kita sebenarnya.

Alhamdulillah suami2 kita faham apa kesukaan isterinya. Jangan langgar pantang larang udah kan..hihihi

Errkk terpanjang lah plak...=)

Allene said...

laki lin pun xmrh... jnji jgn merepek bnda bukn2... tp pasal blog gak penh wat lin gaduh besar ngn mmber... huhuhuh...=(

Misz Pinkie Winkie said...

lin pon suker berblog..tapie lama dah bersawang..
suka baca aty punya blog...kemas jerk.

UMIE SUE said...

HOBI SU JUGAK.SU MEMANG AKAN ELAK CITER PASAL HASBEN N FAMILY.PASAL ANAK TAKPE..HEHHE

Mimy Hamid said...

blog aku mmg open sbb aku telus...tapi tak tau la camana perception orang...aku rasa takde kot citer hal dalam kain tapi tak tau ar kan...err ko rasa

Baiduri said...

Berblog boley hilangkan stress....heeeeee

Nurul Aziz said...

Jangan menipu.... nanti kantoi malu. Huhu tapi ada je bloger fakeeee arghh ku tertipu :'( hahaha.. kes obses baca belog orang lain sekali org tu tak wujud pun. adesss... ada lak yang kat blog macam perempuan lindungan kaabah, tapi kat luar...tettttt. pun tertipuuu jugak. huhu..



start blog tahun 2009, tapi masih suam-suam kuku sebab kera sumbang dalam dunia bloging ni suka jadi silent reader je.. heheeh...


suami pun baca belog sy jugak.. :) so far dia takde tegur2 lagi..

veelara shamsyul said...

.

veelara shamsyul said...

Suami kite pn x marah.tp mmg elakkn cerita pasal suami n family byk2, pasal ank ok.hihi..

Cuma ade certain cerita,mmg siap2 da mnta izin suami b4 publish.tp jarangla ade citer2 cmtu.

Hihi.dunia blog ni mmg x besar mn.


Abaikan jela aty y mn x knal aty in person.mgkin dorg imagine aty mcm kasar dr cara prnulisan.padahal klu jumpa dpan2,,aduhai,soft spoken,lemah lembut sgt aty ni.baik orgnya.hihi

mrs kayrul said...

sama la...suami kayrul adalah peminat fanatik blog bini dia sendiri...satu jer pantang dia...jgn letak gambar dia yg x encem....hehehe

Cik Puan Rara said...

xpe.duit nuff pon banyak masuk tu.hehehe.dulu hubs rara bising.poyo lah hape dye kata.last2 skrg dye dh boleh terima kenyataan.hehehe