Tuesday, September 17, 2013

kite ajar pada anak kita "CAT" atau bunyi "MEOOWWW...." ??



Qaleef Eeman 1 tahun 5 bulan



dalam perjalanan dalam kereta
nampak lembu tepi jalan...

"what is that qaleef..??" -tunjuk pada lembu

Qaleef :: "mmmmmmmm....." [mooooo]

"no qaleef...not mmmmmmmm...its a cow..."

Qaleef :: "mmmmmmmmmmmm...."

"a COW..!!"

Qaleef :: "mmmmmmm....."

" ok....fine...."


aku tak pasti kalau aku ajar qaleef ngan salah teknik...

pasrah....

setiap kali tunjuk gambar binatang pada qaleef..
aku akan buat bunyik binatang tu...
dan kesudahannyer....biler die nampak binatang tersebut kat mane2...dalam buku sekalipon..
die tak akan sebut nama binatang tu..
tapi die akan buat bunyi binatang tu..!!!

haaaiihh.....

memang ar comel kalau budak buat bunyik binatang kan..
tapi aku rase lebih cerdik kalau die boleh sebut nama binatang tersebut dengan seperti DUCK instead of "quack quack"
at the fes place..
aku rase tu kesilapan teknikal jer..
aku pasti..budak kenal dengan binatang tersebut..
cume die prefer tuk panggil binatang tu dengan bunyik berbanding nama...
kesian binatang2 tersebut...hahaha..
tu la ko..konon2 nak kasi menarik lagi besh mengajar die..
aku buat macam2 bunyik binatang...
qaleef kalau aku tunjuk gambar binatang dengan bunyik..
die akan teruja...!! menyengeh dan gelak2 tengok mak nyer buat bunyik pelik2 bagi dia sambil senget2..nganga2 mulut ni...hahaha...
*tetibe teringat reaksi dia ketawa setiap kali pon..

tapi tetap menarik..
sebab...walaupon die tak fokus ngan nama binatang tersebut..
die masih mampu bunyik-kan binatang tu ngan tepat biler di tunjuk atau di sebut nama binatang tersebut..
tu yang penting kaaaaannn.....

macam aku tunjuk lembu tepi jalan tuh ar....

tapi..kalau binatang tu tak tau bunyik ape yang aku nak ajar..
macam FISH....-cer ko bagi aku bunyik ikan macamane-
qaleef boleh jer kenal ikan tu as a FISH..dan sebut..."Fish"....
sebab...aku setiap kali tunjuk gambar ikan..
aku hanye akan sebut 'FISH'..tak de bunyik lain dah..
jadi pasal tu die boleh jer sebut FISH dengan clear berbanding binatang lain yang die lebih suker buat bunyik...
-aku tetap rase die sebut nama binatang lebih 'macho' berbanding die buat bunyi...!! oohh...apekaaaahhh....

CAT adalah binatang pertama yang aku kenalkan pada qaleef mase baby2 dulu..
aku tak buat bunyik "meoowww" masa ajar qaleef..
tapi aku tunjuk kucing tu dan sebut CAT dengan nada suara halus seperti suara kucing..
dan kesudahan nya... setiap kali qaleef nampak kucing..
secare drastik..die akan haluskan suara dia macam bunyik 'meoowww' tu tapi panggil "CAT"-macam manja2 gitu lah bunyik cat qaleef....

ape yang aku dapat 'tangkap'...??
entah...hahaha..
mungkin awal2 dulu die belajar dan cepat tangkap dari nada suara kite kot...ngeeee...

dan lesson learning..
lepas dari tu...aku prefer ajar qaleef dengan menyebut nama binatang tersebut instead off bunyik lebih2...ngeeee...




di sebabkan binatang2 ini..
baru2 ni..kiteorang bawak qaleef pergi zoo negara....yaaaeeeyy...!! 
aku sangat teruja..
walaupon hakikatnyer...aku tak suker giler pergi zoo...
tapi..sebab kan qaleef...dari die baby lagi aku dah menghitung hari nak bawak die ke sana..!!! hahahaha....zoo jer pooonnn...
iyeerrr...bagi kite memang sekadar zoo...JER....
tapi untuk budak setahun 5 bulan macam qaleef..
tu salah satu tempat yang aku rase menarik tuk dia...
sebab tu aku tunggu sampai setahun lebih ni..
sebab nak die lebih menikmati nya..
kang kalau aku bawak pergi dari baby2 5-6 bulan..
tu bukan nak bagi anak tengok tuh...
kalau setakat aku yang nak tengok..memang tak kose oooiii....
besh lagi aku tengok kisah menatang kat discovery channel kat astro tu...eeeaaahh...?? ngeh ngeh ngeh....



















tengok reaksi2 qaleef....die benar2 menikmati nya...!!!
setiap binatang yang di tunjuk...die pasti teruja....
sebab sebelum2 ni die hanye tengok dalam buku2 jer...kecik pulak tuh...
atau kat tivi...
ni kat depan mate...tak berkelip die panjang gajah besar giler..!!
untuk sesetengah binatang...
seboleh2 aku bagi die peluang tuk sentuh dan duduk dekat2 ngan binatang2 tu...-yang tak merbahaya-
walaupon ada binatang2 yang die takut nak dekat...pegang tudung aku kuat2..
tapi...die tetap impress..tunjuk reaksi kagum...
senyap beberapa ketika..dengan pandangan tak lepas pada binatang tu..
hahahaha....aku sukerkan reaksi die yang macam tu..
sebab aku tau...die sedang 'berseronok' dengan ape yang die sedang tengok mase tu...
dan aku yakin sangat..die sedang menjana otak dia...

yang lagi menarik nya...sepanjang lebih kurang 3 jam dalam zoo tu..
qaleef langsung tak buat perangai...!!
tak de sikit pon ek atau uk...
tak seperti kalau aku bawak die gi mall..gi shopink...even..gi mane2 tempat yang pernah aku bawak sebelum ni...
selalu nyer tak sampai satu jam pon die mesti bosan dan mule tunjuk protes...tak nak duduk dalam stroller..
tak nak di pegang..tak nak di dukung...dan kekadang mula buat tarian shuffle..
tapi kat sini...sangat berbeza..
qaleef macam leka dengan ape yang die nampak...dan ape die lalui sepanjang kat zoo tu...
sampai kan die terlupe nak 'mintak susu' kat aku...!!!
sesuatu yang jarang2 sangat berlaku....
aku sekadar bagi die air masak dalam botol straw dan biskut dia sepanjang dalam tu...

iyeerr...qaleef LEKA dengan dunia kat situ...

bagi aku...hari tu...adalah sangat2 berbaloi untuk dia nikmati...
dengan ape yang die nampak..die sentuh..die lakukan..dan die belajar...
dan dari kacamata seorang mak...aku dapat rase kan kegembiraan dia saat tu...


memula sampai...kiteorang naik tram...3 hengget sorang..
tapi tak besh...!!! tengok dari jauh jer binatang2 tu semua..
tak sampai 10 minit dah habes satu zoo tram tu bawak...haaaiihh...
memang ar die berhenti...tapi setakat satu station jer...
lepas tu..direct jer sampai tempat mula....
terus kiteorang sambung jalan kaki masuk semula...
lagi besh giler biler qaleef dapat tengok dekat2 dan dapat usik...!!
tram tu..saje nak kasi qaleef merasa naik...ngeeeee...

lebih kurang 3 jam duduk dalam tu..
sangat2 ar aku rase berbaloi bawak qaleef gi sini...
walaupon mak pak nyer penat jalan kaki naik turun bukit...
alhamdulillah lah time tu cuaca sangat baik..redup jer...risau gak hujan...
tapi tak pon...tak terlalu terik jugak...tapi peluh gak ar tiak kiteorang...ngeeee...

kiterorang jalan kaki naik turun bukit hampir ke semua tempat...
-aku tak pergi tempat binatang macam katak cicak biawak bagai tu-
penat ooiii jalan kaki dalam tu...boleh tahan jauh nya...
pastu singgah satu2 tempat agak lama lelagi kalau jumpe binatang2 yang besh...
dari satu 'kandang' ke satu 'kandang' ade yang jauh2...
macam tempat orang utan yang kene naik atas bukit...
biler jalan macam tu...kiteorang tolak qaleef dalam stroller...
dan besh nyer...fes time ooii qaleef behave duduk dalam stroller...
sebab die menikmati permandangan kiri kanan ada macam2 bende die ley tengok..
tapi kiteorang akan turunkan dia biler nak tengok binatang2 secare dekat..
baru feel kaaaaannn...






dah nak hujung2 keluar tu..
qaleer tertidor...
nampak keletihan..
tapi heran nyer... tak sikit pon die bunyik merengek apetah lagi menangis...!!
dan tanpa susu -kesian-
tak sempat nak tunjuk  Ikan...arnab....pon kat dia....
tak ape...nanti satu hari...nak bawak qaleef gi aquaria tengok ikan besar punyer pulak...


seronok tengok qaeef gembira macam ni...
sambil2 die belajar jugak...



esok nya kat rumah...

qaleef bukak buku..tunjuk gambar kat makpak nya..

Qaleef :: "gigger..gggrrr..."

qaleef tunjuk gambar harimau...!!

saje aku nak test lagi

"what is this qaleef..??" -tunjuk gambar harimau dalam buku

qaleef :: "gigger...!! " [tiger]

"what sound does a tigers make..??"

qaleef :: "gaaarrrr...gggrrrrr......"

"pandaaaaiiii......!! " -sambil tepuk tangan laju2...

sungguh tak sia2 bawak die ke zoo....-aku sengeh sampai telinga-

eeerrrr......

tapi kenape bunyi tiger macam tu....
aku sepatut nyer ajar bunyik tiger "auuuummmm" kan...
tapi silap buat bunyik pulak mase tunjuk qaleef harimau kat zoo ritu...

hahahaha...booooleeehhh laaaaa...asalkan aku tau tu bunyi rimau kaaann..
-tapi laki aku tanyer tu bunyik ape....kahkahkah-








25 comments:

N.A.T said...

pandainya dia ..
its ok sis .. slow2 ...

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin pon terajar zara meow dulu, bru cat
so die akan bunyi meow je
tp skrg, ajar nama dulu

ANAK MAMA SAYANG said...

Mmg budak2 suka p zoo...balik diaorg ingat binatang2 kat zoo...excited giler la..si kakak smp sekarang bangga citer kat org dia p zoo..p zoo je tu..haha.. kalau ajar nama binatang plak nora suka ajar sebut binatang sekali ngan bunyi tp yg peliknya kucing je budak2 ni panggil cat meoaww...tp tak ada plak sebut kambing bekkk or dog woooofwooof..haha...baru perasan lepas baca n3 aty ni...nice n3..hehe

Chekgu Azrine said...

Hehe..bestkan dpt bwk anak buat lawatan sambil belajar camni..syiokk..akk xtahula bila nak bwk aish ni..hehe

Umi Qi said...

Pandai Qaleef...best dpt ibu yg sgt proaktif dan aktif didik anak...zoo mmg tempat yg sgt menarik...best kan aty

cikTari said...

Amboi emaknya.. berapa kali tukar kasut kat sana?

Hehehe.

sheisjaz said...

kihkihkih...kelakar lah aty ni..

Jaz sejak Qaisara lahir mmg eksaited nak bawak dia ke Zoo. Tapi sampai skang non hado!

Jaz ajar Qaisara bunyik dan nama gak..tapi bila tanya "Qaisara, C for what?" dia jawab "meowww..." sptutnya Cat..aih..bijak budak2 skang..

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi
apa khabar hari ini

aniswany lazim said...

xpe kak..slow2 nnt dia akan kenal semua nama2 binatang tu..budak2 skang cerdik kan ^_^

ishh geram tgk body akak,slim gitu mcm anak dara..

UMIE SUE said...

aqilah tak pi lgzoo...nnti nk bawak jgk lah..

Kenari Putih said...

hihi, comel la.. paling best kalo budak2 besar qaleef dan qaleef buat bunyi rimau.. aumm.. garang n somel sangat ;)

eamy milea said...

sampai tertido qaleef.penat sangat la tu..aty, cantik kasut aty pakai..err..boleh share tak info pasal stroller...

Allene said...

ihihih.. same ngn hafidh. bila kucing,... meoww...
tp bila tunjuk drum... dia joget...
bila tunjuk cupcake... yummyum...

nak gelak pun ada... =)

MisZ FyZa said...

bdk mmg lg suke buat bunyi agaknye..nayli pn dulu mcm 2..skang die sebut dua2...cat meow meow..huhu

jaja_NorLiza said...

errmmm..icha masa kecik2 lu kalo akak ty bunyi fish dia akn ckp "blooop..blooop" tak tau mana dia belajar! hehhee

~ NANA ~ said...

budak2 memang suka buat bunyi binatang dulu kn? hahaha...ayish masa mula2 i ajar pon cmtu, ntah knp bunyi binatang yg dia sebut dulu...tp lama2 alhamdulillah dia boleh sebut & buat bunyi sekali...hehe

tak sia2 kan pegi zoo? ni la masa sesuai utk kenalkan diorang dgn binatang yg "real" kan? hehe

tapi qaleef memang nampak bijak la aty...kagum sgt dgn cara u ajar qaleef

Baiduri said...

Tgk ank hepy, mak pon excited kan?hehe....

yUmiE AzuRa said...

haha teknik mmg dh betul.tp kekdg budak2 ni die lebih tertarik dgn benda yg lain.bunyi binatang lebih menarik dr nama binatang.wakaka

Mommy_Cha said...

pegi zoo dah lama dulu. time Mikha lom kuar dari perot. kalo loni bwk anak2 mau pitam haku...hahahha

Hasnah said...

Ajar 2,2 sekali hehe

YanaUjang said...

zafirah lak tgk binatang..biasanya kucing dia akn sebot meoww instead of cat..haha halal je laa..janji dia reti beza jenis2 binatang..

lg satu i suka bg dia dgr lagu 'animal sounds..' ce aty search kt youtube..lagu tu sgt fun and catchy! ^_^

Cheyan said...

Planning nak pergi jugak..tp tak kesampaian lg..nak kene pujuk Ayah dia untuk pergi zoo..haha

Misz Pinkie Winkie said...

alolo bijak tau qaleef nie.
insyaallah ada masa nak bawak arai plak g zoo..
ntah macamana plak reaksi dia.
hihi..

Nurul Aziz said...

Tiket masut zoo sekarang dah mahal!! :p hahaha.. adess teringin gak nak bawak tapi hold dulu la.. zoo tu macam benda 'wajib' pergi bawak anak-anak time kecik kan.. kakakakaka..

ayahmamilisa said...

zoo ni blakang umah mak mentua dd je..hehe..tapi blom berkesempatan lagi nak pegi..nanti la ada kelapangan nak bawak lisa jugak pegi..nanti nak gi aquaria ajak kitorang tau..sebok je kan..hehehe :)