Thursday, September 19, 2013

macamane korang ajar anak duduk dalam car seat...??


aku kan..heran plus kagum tau kalau tengok anak orang boleh duduk diam2 dalam car seat...
siyes...kalau boleh tanye...
aku akan tanya -ape petua-
sebab nya..qaleef tak nak duduk dalam car seat dia..!!! geram hokeh....

oohh sekarang dah beli car seat...
dah tak pakai dah infant seat atau jogger tuh..
kecik...dan lagi tak de maknenyer anak aku tu nak baring sesaje dalam tuh...
boleh bergaduh oooiii.....
cat seat die ni pon baru jer beli sebab nak tak nak..
bende ni perlu sangat...
walaupon kate die tak nak duduk dalam tu pon...gggrrr.....

sebelum ni tak rase nak beli..
aku dok pakai ar infant seat die tuh...
qaleef lak kurus..memang boleh muat lagi dalam tu walaupon kaki dah terjulur2...
tapi makin lame..makin dah tak praktikal...
senang2 jer die turun kuar dari bende alah tu..
dan pulak...die dah makin besar..seat belt tu dah tak sampai nak ikat dia..!!
jadi memang tak de maknenyer lah bendalah tu kaaaannn....

jadi..laki aku beli jugak ar car seat baru yang boleh pakai lebih lama tuk qaleef..
walau pon aku rase -beli mahal2..die nak duduk ker dalam tuh-
bukan berkire...tapi memang hakikat nyer pon....
die kalau kene duduk dalam tu..melalak macam hape...
aku rase kalau ade road block..mesti die tahan aku sebab ingat aku culik budak...kahkahkah...

tapi siyes ni..memang susah nak die duduk lama dalam tuh...
kekadang aku pon rase nak nangis sama ooii....!!

tapi..yeaarrppp...memang keperluan...
demi keselamatan kate ko..
melalak baik lah...kene duduk jugak dalam tu...
lelagi kalau aku drive berdua jer ngan dia....

mungkin aku tak biasakan die duduk dalam tu sejak baby..kot...
tu die tak biasa macam anak orang..
lagi2 sejak aku dah tak kerje...
lagi jarang2 nak bawak kereta sendiri kan...
selalu kalau ngan fared..aku macam jadi 'mam' besar duduk belakang...lalala..
bukan aku suker sangat pon..
tapi sebab car seat kat belakang...
dan lagi...kalau tak de car seat pon..
kat seat belakang lebih luas tuk 'aktiviti' qaleef...
kalau kat depan kang...abes semua bende die nak tekan..
ngah2 abah nyer driving..selamber die tekan emergency signal..!! pffftt.....
jadi duduk belakang lebih besh sekarang....

masih letak dalam car seat walaupon tak drive kereta...??

aku sedang biasakan...-walaupon biasanyer jugak mesti gagal...
kalau nak letak dalam tu..kene ada sesuatu yang akan melekan kan dia...



contoh seperti ini..!!
dah tak de nyer nak bagi menan bagai macam baby2 dulu...
tak kose die nak layan...
ko bagi tab baru senyap..!! -budak zaman sekarang-

iyeerrrrr...tau...ade ketika..kalau dah hampir setiap masa..
bende ni tak elok tuk perkembangan minda dia..
tapi...kalau dah care ni jer yang berkesan....haaaiihh...


layan boboboy..!! 
siap donload macam2 dalam tu..ngan pocoyo..ngan tutitu...ngan segala kidz song..
learning application tu tak yah ko cerite lah...sampai kekadang aku pon tak perasan kewujudan nya..ngeh ngeh ngeh... banyak nau..!!
tapi cerite peberet die ni ar...



tengok boboboi pon serius...hapekaaaaahhh.....



tapi tetap masih tak berkesan 100% hokeh...!!
tu ko tengok die dah keluar dari seat die..nak jugak ko duduk celah tiak mak ko nih...haaaiihh...


walaupon die suker layan tab...
tapi paling lame die boleh bertahan dalam 20-30 minit jer kot..
atau setakat habes 1-2 cerite atau video...
macam tutitu tu kan pendek2..haaa..tu ley ar layan 4-5 siri...
lepas tu muler ar ek..jap kang uk..ah....
pastu mule dah tarik2 safety belt dia...nak keluar..
kalau aku driving...seat die duduk sebelah aku..
kekadang tak tahan jugak dengar die melalak jadi bawak kuar die..
tu aku prefer pakai auto kalau kuar ngan die jer berdua...
sebab kekadang waktu tu lah die nak beriba mintak susu..!!
bahaya hokeh...tapi tengok gak ar tempat..
kalau setakat jalan dekat2 kawasan aku berani ar buat...
tapi kalau jalan besar...kat highway tu..melalak ar ko dalam tu...aku tepuk2 jer...huhu...

tapi kalau seat die kat belakang ngan aku sekali ade..
memang tak lame ar...die ounyer tarik suara....peerrgghhh.... panas telinge dengar...
tu sudah nyer penuh2 seat belakang ngan seat die sesajer...
cume kalau time die tidor..aku letak dalam tu elok2 ikat...
lame sikit ar die tidor kan...
waktu tu..waktu die tidur dalam seat die..waktu yang paling aku suker...muwahahaha....
sebab kalau tak...die punyer tak duduk diam...tak sanggup weeyyhhh...
lelagi kalau die kejap nak kedepan..kejap kang nak kebelang..
paling geram kalau die sibuk ngak ngacau abah nyer driving..
letih hokeh..letih melarang...
ko tau lah kan budak aktif..tempat sempit dalam kereta pulak tu....
sakit ooii badan2 aku nih....sobsobbbsss....

tu keakdang...aku rela hati soh abah nyer duduk belakang jadi tuan besar tapi kene jaga anak dan aku memandu....lagi tenang..kat seat belakang macam ribut taufan...kahkahkah...








28 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah ptg

yUmiE AzuRa said...

sama oii dgn iman..dlu baby mmg die xnk duk dlm carrier tu.so ktorg xbeli carseat sbb aku pn xkeje kn time tu.sekali dh aku keje,ha amik jenuh pikir.sudahnye belikn booster je.carseat confirm die xnk.tp booster pn awal2 je weii.skrg ni die dh pndai melepaskn diri sndri.so mmg aku xbleh nk wt pe.sekadar bwk berhati2 n xlaju jela.klu laju n tetbe brek,mmg tertonggeng le ank aku.huhu

bojie_boboy86 said...

anak saya pun sama....dia lg suka bebas dlm kereta tu....car seat tu jd hiasan....mama dia kn dok belakangla supaya dia xkacau abah drive.....hihhihi.....

Wawa Yusoff said...

same ngan elman! akak bg tab, yg kami ni ha siap pasng TV dalam keta tapi.... nan hado nak duduk dalam car seat!

kalau berdua dengan dia, celah ketiak, atas peha ni gak dia nak menetap. kadang siap selak tudung baju mak dia ni mintak nenen! grrrr

Salhah Suhot said...

Naufal pun still dlm infant seat tuh... Kaki mmg da terjulur. Car seat ade tp seat belt kancil tu x cukup panjang ntok secure car seat.

Puteri Satu said...

anak akak pun dua-dua gitu.. carseat tu dok dalam keta cam tukun jek...hek hek hek... masa kecik okla tapi bila dah setahun dua.. memang kim salam jekla kat carseat tuh... ehehe

Liyana said...

oh kita sama!

xtau nk ajar cemane. sebab bila dgn pengasuh, pandai pulak dia dok dendiam dlm car seat sambil main kete kecik. apekah? saiko mak dia je kot.

Allene said...

hafidh ok duduk dalam car seat. dlu memula susah gak. tp ari2 letak kat car seat, lama2 dia da biasa. mungkin qaleef jarang kot. sbb tu dia xsuka.

afiewithayie said...

tak mungkin anak kita nak duduk dalam tu..skali je berjaya mase zarra kecik..mmg tido je kejenye..skrg rase membazir plak..sudahnye simpan dalam bilik duk diam2 ctu..hehe..

Nadt said...

Carseat memang da beli sejak saif newborn lg sbb carseat tu ble baringkan macam jogger. Sebab tu saif da biasa. Lagi satu sejak kecik, setiap kali nak dudukkan saif, nadt akan sebut 'duduk, ikat dan jalan'. So lama2 dia tau bila dia kena duduk dan ikat tandanya dia akan dapat berjalan.alhamdulillah berkesan utk disiplinkan dia mcm tu.huhu..nak tak nak saif kena jugak dok carseat sebab dia tak layan main tab. Bagi tab, abes dicampaknyeee..grrr.. tapi ada masa dia xnk gak dok kat carseat terutama time mengamuk nak susu. So nk tak nak berhenti dulu, nyusu, da kenyang br dia ble dok diam. Sometimes trtido terus, aman nak drive. Huhu..

Jumria Alimuddin said...

salam...
sama juga ngan anak aku....susah betul mau duduk dlm car seat...skrng car seat tu uda jd seat tuk dia tgk tv d rumah :(

cplud miera said...

assalam aty. huhu samela ngn ank sy nih. time nk anto kt bbysitter berperang ummi ngn anak nk bg duk dlm. siap lengkungkan bdn, nasib xley jalan n xreti nk kuor dari carseat tuh lg

fazianbatrisyia said...

rambut qaleef tak tahan....
ini sah2 anak laki...aktif...sy yg anak pompuan ni ponnn...Ya Allah Ya Rabbi...kusss semangat...Kalau emaknya yg kurus bagus gak...

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Aidi ok dlm carseat.xtau aku ajar mcm mana.yg ingt..balik je ke labuan lps pantang terus belikan aidi carseat and letak dia dlm tu.umur dia 3 bln time tu. Alhamdulillah dia x meragam smplah skrg dh nak 2 thn masih setia dlm carseat even bkn aku yg drive pun.

Oh ye..rasanya teknik aku ajar dia adalah jgn biasakan duduk beriba walaupun abah yg drive.ko duduk la blkg sorg2.hahaha

eima said...

ajar dari kecik .. dari baby fahim dok dlm tu ... die sampai besar dok dlm tu .. senang kerja aku ... tak yh nk pgg2 die ... die nk tido pun senang ... yg penting dr baby klu dah besar br nk letak ...lupakan je la ...mmg meragam ... cam kes alisha aku ... sbb baby aku slalu pgg dah besar die tak mo dok

nursuhada aziz said...

anak saya pun same..stakat duduk nak minum susu je..paling pantang kalau tangan dia tak bebas sbb kena pakai seatbelt..huhu..rasuah dengan hp pun boh layannn..last2 dok la dengan mama dia..

ida said...

tengok budak kot Aty...petua takder, tapi rasanya kena biasakan dr kecik.
My son memang langsung tak duduk dalam car seat..tapi sampai umur 6 tahun masih nak stroller bila jalan2 dalam mall pasal dia pemalas nak jalan ..and twin pulak, Alhamdulillah, both boleh duduk dengan aman dalam car seat for long journey drive, dr KL sampai K trg pun rileks jer, tidur , makan menyusu dalam tu,lega laa..kalau tak, nak pegang twin dalam kereta..memang tak berjalan laaa.....nak kata i biasakan dr baby tak jugak ...so i guess jenis budak jugak la Aty...Qaleef manja kot ngan Aty..nampak mak duk sebelah, mau la snagat dia duk atas car seat..mesti dia pelik..apa kesss kena ikat dalam tu hehehe

Nana said...

memang org kata kene ajar dr baby
sbb anak sulong kita dulu gitu
jgk...ok je duk dlm carseat smpi
dh bsr..tp yg adik susah skit..
kdg2 je ok..tp selalunya ssh.
mgkn sbb dia pn x di biasakan,
kwn kita anak dia 3...3-3 duk carseat kt blkg. dr 4 thn smpi sthn...elok je behave

ayahmamilisa said...

dd pon dah ajar lisa dari baby lagi dok dalam carseat..tapi masa baby je la..now dah toddler mane maunye dia nak dok lagi dalam tu..memang slalu dok kat riba dd je..
kalau berdua je ngan lisa memang dd surrender..huhu~

simplyasweettale said...

aah. kena biasakan dari kecik. me mmg disiplin hbs. g kedai area depan rumah pon mmg duduk dalam carseat. dari baby lah ajar dia. n make sure dia bebetul selesa duduk dlm tue. me mmg tak ajar dia duduk atas riba. skrg kena jugak sediakan ipad tue.. untuk bagi dia leka. masa kecik dulu dia nangis jugak tak mo duduk tp mmg tak angkat n me try pujuk dia mcm mcm cara. below one year dia menyusu badan..me akan sentiasa isi susu dalam botol sepsiap supaya senang dia menyusu dlm kereta. nak avoid dari me angkat dia utk direct feeding.

me rasa tak terlmbt pon aty nak ajar Qaleef. selalu lah practice drive alone n qaleef duduk blkg. u know what to do n to handle nnt... insyaallah they will understand n duduk je dlm car seat. skrg, no more duduk atas riba n ckp slow slow pada dia dia mmg kena duduk dlm seat dia. make him fun n happy duduk dalam carseat. dia jerit kejap je.. nnt dia senyap. or maybe 1st attemp tak menjadi tu biasa lah. im sure 2nd will be success :)

simplyasweettale said...

aah. kena biasakan dari kecik. me mmg disiplin hbs. g kedai area depan rumah pon mmg duduk dalam carseat. dari baby lah ajar dia. n make sure dia bebetul selesa duduk dlm tue. me mmg tak ajar dia duduk atas riba. skrg kena jugak sediakan ipad tue.. untuk bagi dia leka. masa kecik dulu dia nangis jugak tak mo duduk tp mmg tak angkat n me try pujuk dia mcm mcm cara. below one year dia menyusu badan..me akan sentiasa isi susu dalam botol sepsiap supaya senang dia menyusu dlm kereta. nak avoid dari me angkat dia utk direct feeding.

me rasa tak terlmbt pon aty nak ajar Qaleef. selalu lah practice drive alone n qaleef duduk blkg. u know what to do n to handle nnt... insyaallah they will understand n duduk je dlm car seat. skrg, no more duduk atas riba n ckp slow slow pada dia dia mmg kena duduk dlm seat dia. make him fun n happy duduk dalam carseat. dia jerit kejap je.. nnt dia senyap. or maybe 1st attemp tak menjadi tu biasa lah. im sure 2nd will be success :)

chuya - the mother of A's said...

Biasakan dr kecik.. ayyan ok dok dlm car seat. Tp aisha sebab dr kecik xletak sgt maka dia kurang nak. Tp still ok la dok jugak..

Aty ekseli bahaya qaleef main tab masa kat belakang tu. Ada kes cermin belakang tu kena pecah dek penyangak sbb dia dah usha budak main tab kat belakang or co pilot.. tab ilang xpe.. takut anak cedera sebab cermin kan

Anak Lebah Comot said...

cara jasmin biasakan dari kecik..sampai sekarang alhamdulillah perjalanan 1 jam pon leh tahan lagi....tapi kalau lama sangat dalam car seat pon die meronta..kita pon duk lelama sakit ponggong kan....

Azziah Nawawi said...

nasib baik anak i nak duduk dlm carseat. maybe sebab dari kecik dah ajar sebab i keja and nak hantar dia g umah bs. tp klau dlm kreta ada ramai org, kadang2 dia tak nak duduk jugak. depends on situation. klau kluar berdua dgn mak or papa, dia ok je duk dlm carseat. klau jln jauh, travel memana, i akan bwk jugak carseat tu. kejap2 riba, kejap2 duk dlm carseat. nak tdor, nak susu, sila masuk carseat. mak nak rilex, apak nak bwk keta.. hahaha..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Saya dh beli siap2 carseat tu sb konfirm2 akn travel tiap mgu nt dr rumah sndri ke rumah mak...
harap2 dia ok la nt. Klu melalak pon kena wat pekak jela

wani ezryl * said...

budak2 ni macam2 ragam kan.. haha. kitorang beli car seat yg second hand, beli kat cash converter. murah pun murah, dan still nampak baru. beli mahal2 kang baby besar cepat, nanti dah tak pakai pulak.

Misz Pinkie Winkie said...

dulu arai asben ajar duk carseat..pastue jiwa mak nie tak boleh tgk anak tak tenteram sket terus angkut atas riba.

skg nie baru nak ajar balik,,tak mau dah.

yuyuy akley said...

Alahaiii sama la kita.. Dua dua anak xmo dok carseat.. Kecik2 leh la.. Dh 6 7 bulan xmo dh.. Balik kampung 5 jam la dok tahan meroyan budak2 mengganas hahaha