Wednesday, September 18, 2013

orang pompuan ni banyak sangat tarikh nak di ingat dan di sambut kan....



besday sendiri..
besday mak ayah..
besday adik beradik..
kalao 10 adik beradik ko..
aku kompem...ko akan ingat kesemua nyer 10 orang tuh..
besday kawan baik...
pulak tu kawan baik ada 3 orang...
tu belum lagi besday kawan2 rapat zaman Uni atau kolej pulak..
dah kerje...tarikh fesday kerje..
tarikh naik pangkat..
tarikh besday kakak sebelah meja..teman rapat lunch depan meja..kawan baik shopink belakang meja.
tarikh besday bos...
tarikh2 cuti ko toksah cerite la pulak kan...
masuk pulak biler lepas tu bercinta...
nak ingat tarikh mula2 cakap telifon
tarikh mula2 cakap dating pes time..
tarikh besday pasangan...
tarikh hari fes bercinta..pukul berape siap ko tau..
tarikh pes time gaduh mase bercinta..
pooonnn akan ingat tarikh tu..
tarikh lamaran ajak kawen..
tak termasuk tarikh jumpe bakal makpak mertua..
tarikh di risik...
tarikh bertunang...
tarikh paling penting -tarikh akad nikah siap ingat pukul berapa..
tarikh sanding..
tarikh bertandang lagi...
lepas dah setel kawen..
nak jugak ko ingat tarikh fes time berbulan madu..
bertambah pulak ko nak kene ingat besday makpak mertua..
campur lagi ipar duai segala biras anak buah...
tu belum kire besday anak buah sendiri..
bertambah lagi...mengandung.
ingat lagi tarikh fes buat upt..cek dokter..
tarikh ko masuk labour room..tarikh ko beranak..
anak dah kuar...tetiap bulan pulak nak ingat tarikh anak lompat bulan..
anak masuk 3-4 orang...takde tarikh paling penting selain tarikh hari lahir anak2..
tarikh kawen pulak sampai mati pon tak kan lupa..
cukup setahun...masuk 2 tahun...3 tahun...
tetiap tahun...nak ingat tarikh anniversary pulak..
belum lagi ko sambut anniversary berape tahun ko bercinta..
anniversary berape lama ko ko bertunang...
ppffttt....dah kawen ooiii.....
kalau setakat ingat berape lame ko kenal..masuk akal jugak ar..
ni ko dah kawen...anak masuk 5..ko boleh kate -selamat hari ulangtahun pertunangan kite yang ke bla bla bla- siap kate nak celebrate lagi....!!

huh...?? 

eerrrrr....

apekaaaahhh.....


okeh....perempuan memang penuh dengan sentimental...kenangan...
penuh ngan tarikh2 penting...!!!
iyeerrr...aku rase perempuan boleh mengingat beratus tarikh dalam hidup....
kalau die boleh ingat tarikh..bila...dan kat mane die beli sepasang kasut yang ke 89 dalam mase 3 tahun..
dah tentu ar perempuan boleh ingat tarikh2 bersama ngan orang yang die sayang kan...



tak pelik...
itu lah keistimewaan orang pompuan...


orang pompuan jugak bukan jer mampu mengingat tarikh2 gembira...
tapi jugak tarikh2 sedih dalam hidup...
boleh ingat mungkin sampai biler2 tarikh orang2 yang di sayang..dicintai pergi untuk selama nya...
boleh ingat setiap detik..setiap bulan..dan setiap tahun..


bertambah pelik...boleh ingat tarikh hari lahir kucing kesayangan..!!!peerrgghh.....



tapi...eerrr...aku tak ar se complicated nak ingat semua tarikh yang aku tulis kat atas2 tu semua...

tapi tak nafikan...ade gak ar tarikh2 penting aku dah simpan lama dalam memory...
eerr..banyak gak ar....

in fact...aku masih ingat tarikh fes time aku kenal dan jumpe fared...!!
tapi tak kose lah pulak nak sambut...
aku ingat tarikh...tapi biler sampai masa...aku kekadang tak perasan pon...
kalau teringat...aku akan cakap ngan fared...
sekadar imbau kenangan kate ko..
suwiiitttt....[la sangat] kaaannn....ngeeeee....

tapi kan..kekadang..aku luper gak tarikh kawen aku....kahkahkah...
siyes ni....okeh..mungkin sekadar konpius kot...

haaa...ade lagi nak tambah...
tu baru ko ingat dan nak sambut dalam tarikh2 tahun masihi...
belum lagi ko nak kate dalam tahun hijrah...!!!
tu aku keadang kompius tu...
sebab nak gak ko ingat tarikh nikah kawen bulan hijrah...10 syawal...
lagi barakah kate nya...

tapi dalam tahun masihi...
18 hb september... nak jugak ko sambut setiap tahun....
tak sambut pon...sekadar ucapan...tande ingatan pon dah memadai...

iyeerrr.... 18hb september....hari ni....

harini... 18 september....genap lah usia perkahwinan aty&fared yang ke-3 tahun...
alhamdulillah....masih diberi nikmat kasih sayang dari suami...

ko tengok..ko tengok...ritu 10 syawal dah dapat ucapan selamat..
siap up entry..
ni hari ni...nak lagi...!!

eeerrr...biasa lah...ayat klise...orang pompuan..memang cegini...
selagi boleh ingat..akan ingat sampai biler2...
selagi boleh sambut....akan sambut...
atau sekadar ucapan tanda ingatan suami isteri tanda menghargai tarikh ikatan permulaan kehidupan bersama..
hadiah aku tak kisah sangat...aku tak demand...[puuiihhh]
tapi siyes...aku tak mengahap..
sebab 3 tahun usia perkahwinan..aku dapat lebih dari ape yang aku ingin kan...
alhamdulillah atas segala rezki...
suami yang baik..dan anak yang bijak jugak aku anggap hadiah..
tapi...eerrr...kalau dapat hadiah gempak...tu bonus...!!
*nak upgrade camera dslr -tetibe...

apepon...bagi aku..hadiah paling bermakna adalah dengan ade nya fared dan anak sentiasa di sisi..
menyayangi aku sepenuh hati..insyaa Allah...


3 tahun hidup bersama... 

3 tahun.....

mahukan lebih dari 3 tahun itu...insyaa Allah.....

doa semoga ikatan kasih kiteorang ni akan terus kekal hingga ke syurga...amiinn...




p/s :: berapa banyak tarikh penting dalam hidup ko yang mampu ko ingat..?? sila berterus terang....








16 comments:

rinoa squall said...

kerana perempuan mempunyai ingatan nombor yang kuat...hihihih ^_^

Nurzakiah Hanum said...

Assalamualaikum :)
Singgah Pagi :)

missayu said...

banyak sangat....tak terlist.......

e k i n ♥ y u s r i said...

happy anniversary kak!

TelingaBulat said...

amin mudah-mudahan..tp kn mmg btol owg pmpuan laa mmg paling power bab ngingat tarikh2 pntg ni..nilai sentimental owg pmpuan lg tggi..kekadang lelaki wat dono jee..saba ajela

jaja_NorLiza said...

akak ni pelupe..nak ingat sendirik kat otak befday akak, asben ngn anak je kott...yg lain alarm kalendar kat henpon tlg ingatkan..tp tarikh tu akak tau..cuma tak ingat bila sampai waktunya..heeee

YanaUjang said...

i ingt tarikh lahir family (mak,ayah,adik,asben, ank)..tp bkn family mertua..kahkah and tarikh anniversary..lain² tarikh haram nk ingt..byk urat putus katanya kan...muahaha~ :p

:: Mrs.Eady :: said...

Happy anniversary again :)

Chekgu Azrine said...

Tak banyak sgt la sis..sbb beday kwb fb yg bg noti..ngee..
Yang ingat beday hubs..beday anak2..beday parents..tu je la kot..hahaha

khairiah said...

Happy anniversary aty...semoga kekal hingga ke syurga :).kekadang x perasan plk yg kita ni byk tarikh yg di igt heee

UMIE SUE said...

selamat ulagtahun perkahwinan aty!!

Umi Qi said...

Happy anniversary sayang aty...wah dah 3 tahunn....btol ckp aty...kita mmg kaum spesis yang dikurniakan allah untuk ingat tarikh2 bahagia hehehhe tolong asben...jadi PA setianya

fazianbatrisyia said...

happy anniversary aty & fared...bahagia hingga ke syurga...amin

ayahmamilisa said...

yup perempuan dan tarikh2 penting memang tak dapat dipisahkan..orang lelaki? memang tak harapla nak ingat..birthday mak dia pon kita ingatkan..hahaha..:)
neway happy anniversary aty :)

bojie_boboy86 said...

setuju....org perempuan memang kuat memori...segala details yg berlaku masa tu pn mesti ingat....hepi anniversary.....

ANAK MAMA SAYANG said...

Hepi anniversary..nora tak ingat semua pun aty..ingat yg penting2 je...