Wednesday, October 09, 2013

ORANG KATA :: kerap terkencing masa mengandung maknenya rambut anak lebat ??



mase dah sarat mengandung dolu2...
biler aku kerap nak terkencing jer..
setiap setengah jam masuk jamban opis
kawan2 opis cakap "tu mesti rambut anak dalam perut tu lebat..rambut die tu buat geli2 dalam perut asyik nak terkucir jer"

aku dah teruja...bayangkan baby dalam perut rambut mesti lebat macam aku....

cisss...tipu belaka...harapan palsu..
sedangkan...sebab aku yang minum banyak air mase pegnan tu..bergelen2...
dan lagi dari ape yang aku baca..
punca kerap terkencing mase pegnan adalah sebab baby tu dah semakin membesar..
dan ruang dalam tu semakin sempit sampai die menekan pundi kencing kita.....

bukan sebab rambut die tekena kat pundi kencing tu poooonnnn....


eeerrr...tapi qaleef bukan ar lahir2 tu tak de rambut langsung..
walaupon tak ley nak cakap lebat..
tapi aku consider banyak gak ar rambut die..
atau mungkin sebab rambut die hitam...tu nampak macam lebat konon nya...

sedangkan..tak banyak mane pon rambut nyer..
aku rase setakat selapis-2 jer kot...
mase tu pikir...-kenape tak ikut rambut aku yang memang lebat giler- [berani ko mempertikaikan ciptaan Allah aty oooiii...!!]
tapi mase tu tak ar aku concern sangat..
sebab masih ade rambut tuk aku belai2...ngeeeee....

tapi lepas jer qaleef potong rambut yang fes time hari ke berape tah tak ingat pulak..
terus rambut die tak tumbuh2...
eeaahhh..tumbuh...tapi sikit ya hamat ko...!!

aku ingat..aku pernah buat entry tanye petua kat ko acaner nak lebatkan rambut...



rambut qaleef mase umur 3 bulan

aku letak gambar ni ar mase tu...
ko tengok...3 bulan lepas cukur fes time tu...
banyak jer yang tumbuh..!!!
sebagai fes time mak...mesti lah aku dah muler concern pasal ni..
bukan ar risau...tapi macam heran ar kenape rambut anak aku tak tumbuh2 macam anak orang..
eerrr...bukan membanding kan...tapi stended la tu kaaaaannnnn......

gigih lah aku letak macam2 petua...
letak susu badan siap oooiii...!!
tapi cegitu jugak...
tapi aku pon masih berhati2 nak pakai kan kat anak aku...
baby ni kulit sensitip...aku tak nak..semate2 sebab mak nyer lebih nak anak rambut lebat...
main belasah jer ko letak...
even..minyak unta yang ade orang cadangkan soh pakai kan pon..
aku tak berani...sebab mase nak beli tu..
boleh pulak penjual tu begitu jujur cakap -minyak unta tu panas...kesian kat budak nanti-
terima kasih lah kat akak tu...
walaupon die peniaga...tapi die pon tak jual sebarang bende kat orang lain semate2 nak untung...

jadi..pasrah lah aku...
setakat pakai minyak johnson2 tu..
dan sesekali pakai kan minyak kelapa...-tak suker sebab berminyak2 sangat-



rambut qaleef mase umur 6-7 bulan


7-8 bulan baru rambut die nampak 'lebih' sikit..
lebih hokeh..bukan lebat....
tapi masih selapis nipis...
siap masih ade kesan cukur bantal lagi ko kat belakang kepala...
7 bulan dah tu weeyyhh...

lagi sekali makpak nyer pasrah...

drama sangat ko kan...uhuukkss...





tapi tak pasrah sangat poooonnnn....
biler aku terbaca jer...salah satu petua adalah ngan care mencukur rambut..
jadi..kiteorang kental kan jiwa raga cukur botak rambut qaleef mase die nak masuk 8 bulan...

sebenarnye dah tau lama dah...
tapi sayang punyer pasal kan...
nak tunggu selapis tu pon sampai 7 bulan...
jadi biler kate nak soh cukur lagi....memang amik mase yang lama ar nak buat...
tapi last2 buat jugak...
bukan sekali...tapi 2 kali...!!
tak silap aku...kali ke dua mase qaleef 10 bulan kot...

selain sebab nak 'mencantik' kan lagi rambut macam kate 'petua' [lar sangat] tu kan..
aku jugak pernah baca -sunat sehingga 7 kali-
tak dapat 7 kali tu sebelum cecah setahun...3 kali pon cukup la...

lepas tu...??

progress tumbesaran rambut qaleef masih slow....huhuhu...
tapi..nampak gak ar rambut yang tumbuh tu lagi elok dari sebelum tuh...




rambut qaleef setahun 4 bulan


dan sampai sekarang...hampir setahun setengah...
qaleef masih belum pernah gi gunting rambut...
gunting...bukan cukur....
gunting konon2 nak bagi stailo...
tak de maknenyeeeeerrrrr.....
anak orang baya2 qaleef...tetiap bulan gi 'alter' rambut kat kedai...
siap boleh buat rambut k-pop lagi...
tapi qaleef...hape pon tak boleh...

mak keji kutuk rambut anak....kahkahkah...








ni paling latest..!!
gambar kelmarin....
rambut rempit sangat kaaaaannn...!!!! muwahahaha....
berekor2..berpintal2....
ini lah hasil bajaan rambut qaleef pade umur hampir setahun setengah....
tak lebat....tapi panjang...siap curly lagi hokeh....tak boleh blah mak ko tengok......muwahahahaha...

ko tengok tu rambut die...jarang..kalau ade kutu tu..
kompem tak de tempat nak nyorok....

dah besar sikit ni...rambut qaleef jadi makin haluuussss....
tu ko tengok pakai minyak rambut...
kalau tak pakai..memang...alahaaaiii.....rambut anak aku....
kalau tak sikat...lagi laaaaaa...memang kerinting habes...
tak pasti ikut sape..
tapi fared kate..rambut die kalau panjang sikit..
bawah nyer jadi ikal...
haaaa...tu menurun ar tu.....ngeeeee....

masih gigih menyapu minyak rambut pada qaleef...
aku pakai minyak kelapa dare lavender tu...
sebab wangiiiii...
qaleef tak boleh dah pakai johnson2 tu sekarang...
tak sesuai..kalau pakai..tetibe rambut anak aku macam ade kelumumur...
kelumumur pada usia setahun...?? hapekaaaaahhhh....







tapi besh sikit ar...sebab boleh buat rambut pacak beckham...hahahaha...
selalu sikat tepi..nampak nerd jer anak aku...
tapi biler pacak..baru nampak abang2 [la sangat] kan.....


ni walaupon tak lebat..
tapi sebab kan dah panjang...kiteorang nak bawak gi potong rambut..
kasi 'alter' sikit rambut mat rempit die tuh...
nak pegi kedai rambut pemes kat festival city orang dok cerite tu...
tapi tak tau tah biler..
setiap kali pon..laki aku dok bunyik -nanti abah potongkan rambut qaleef yer'
tapi biler sampai mase nya -alaaa...sayang la pulak..nak biar panjang boleh buat kpop-

motif...??!!

huh....

kpop...??

tahun biler merase nak style2 kan rambut qaleef ke depan ala2 kpop kaaaaannn....



tak kose aku tau....potong jer lah dulu yang belakang tu...
yang depan biarkan...
tak de rambut sangat pon nak dipotong...ngeeeee....


tak tau tah biler...kalau dah kate nye sayang memanjang...
habes tu....nak tumbuh banyak tu pon amik mase setahun setengah....
harus la sayang kaaaaannnnn....ppffttt.....


eerrr...ade petua lagi ker ko nak kasi kat aku....??






15 comments:

YanaUjang said...

rambut ank kita sama la beb...zafirah ni umur setahun 8 bln br boleh diikat rambut..tu pun tocang toncet je! hahah ank org len bkn takat tocang, nk ikat sanggul pn lepas! pffttt~

as ♥ Leenda said...

takpelah aty..ok lah tu ade jugak rambut haaa..kang dapat yg senang panjang mcm dak asyraf tapi penakut yg amat nak pegi gunting rambut lagi haru..huhuhu..stress aku kalau rmbut dia dah panjang..adehhhh..

jaja_NorLiza said...

aty ...kalo aty perasan rambut icha..akak hanya cukur sekali masa 40 hari..lepas tu sampai skang (3tahun) mmg byk tu jer rambutnya..hikhik..pastu curly tak tau turun dari sape..hehhe

Chekgu Azrine said...

Semua ank akk kck xd rmbut mcm qaleef nila..tp bila besar ko!!!!haha..byknya plak rambut..lebat. So kesimpulannya..jgn risau sis..pasti byk nti rambutnya..inshaAllah

erin said...

kahkahkah kelakar mak ko ni qaleef, smpai naik kelemumur yeh..hehe. xpe kot aty, ko biar je, nanti lama2 byk la tu, aish lebat mcm daddy dia, klu ikut aku nipis je, aish pun curly jugak..haha

achiek anis said...

dah try letak santan ke sis? kot2 leh lebat....petua org kampung ni...

Nurzakiah Hanum said...

x pe nanti lama2 lebat la tue

Mrs. Amad said...

kes sama mcm sy..ms preggy asek ke toilet smpai ada akak tu kate rambut anak nnt mesti lebat.masa tu tak pcaya,sbb rambut sy nipis.ble bsalin,rambut anak lebat sgt.lepas seminggu bercukur,rambut dah tumbuh.jenuh sy syampu rambut die.bygkan masa kepala baby masih tak kuat dah kene syampu rambut die.

Mimy Hamid said...

aku rasa nampak peerubahan rambutnya....Fayel tu rambut lebat seba banyak ikut gen papa dia jenis berambut...kalau ikut aku hmmmmm aku rasa tak banyak rambut kot...tapi tak pe ko positif je la...lambat panjang tak susah nak gi kedai gunting rambut ngadap anak melalak eheheh

TelingaBulat said...

rambut die lentik2 hehehe

Mila Ahmad said...

memang jenis rambut nipis kot kak.

wani ezryl * said...

insyaAllah lama2 nanti lebat rambutnya. biasa tebal nipis rambut ikut family. gene kan. tp mmg la yg org ckp selalu pergi toilet time pregnant tu rambut anak lebat. sungguh tak munasabah di situ haha

Nurul Aziz said...

kahkahkah.. jom kita keji bersama? :P ayra pun sama rambut takde. lagila perempuan kot..

S.n.Fariza said...

Rambut halus. comel je.
Samalah time preggy buang air je. hahaha

SweetLikeWhat said...

rambut qaleef mcm rambut hannah..halus jugakk