Tuesday, October 08, 2013

Wilayah Qaleef Eeman :: Susun atur dan pengurusan mainan dalam Playrooms



aku tak nak cerite lagi pasal rak IKEA ni...
sebab aku pernah cerite dulu mase awal2 aku beli...
ko kalau nak tau pasal rak ni..siler lah gigih carik balik entry lama..
alaaa..senang jer... ko klik jer gambar kat side bar tepi tu tulis playrooms...
haaa..bersusun semua cerite...

kali ni cume nak cerite pasal susun atur menan qaleef yang tak seberape tu jeeerrr....uhuukkss...
cakap pasal menan qaleef...
kekadang...aku menyampah tau biler time nak mengemas menan2 dia...
qaleef dah pandai mengemas biler aku cakap soh die kemas-simpan dan tutup-
tapi..ko tau lah kan...kemas care dia laaaa......ppfftt...
suka2 hati die nak masukkan dalam mane2 bekas yang die suka.....



pasal bekas biru ni...
aku beli kat IKEA jugak...harga Rm 14.90
aku pon baru jer beli bekas ni...sebab pening nak simpan menan2 qaleef..
sebelum ni aku cume biarkan rak tu kosong -letak mainan macam rak display-
tapi tak praktikal care tu...membazir ruang..!!
jadi..terus laju2 beli bekas ni kat IKEA...
terus beli 3...
kenape 3 sedangkan lubang rak ade 5..??
haaa..tu nanti ni aku cerite satu2 hokeh...


ni bekas segala macam menan berbentuk kenderaan yang kecik2...
segala motor beskal kereta sport..lori[kecik2] aku sumbat jer dalam ni..
memandangkan qaleef banyak menan macam tu...!!
banyak jugak yang hadiah dari orang..[alhamdulillah]
qaleef kalau nak main..die akan kuarkan semua sekali satu bekas ni....
banyak tau sebenarnya isi dalam tu..!! haaaiihhh....


ni satu bekas yang lain dari bekas biru tu...
masih lagi barang dari IKEA...
tapi yang ni plastik die keras dan tahan sikit berbanding yang tadi tu..
aku guna tuk isi CD2 pembelajaran qaleef..buku2 die yang tak berape gemar die nak hadap...flash card...
dan beberape barang lagi yang aku control dari die bawak main...
bekas ni agak berat sebab isi dalam nyer..
jadi qaleef susah nak tarik bawak kuar dan punggah main...



bekas di bahagian hujung rak...
aku khas kan tuk letak menan wooden toys..
dah kate tokey wooden toys kaaaannn...muwahahahaha...
nampak lebin 'terjaga' sikit lah kalau aku simpan macam ni...
berbanding kalau aku campurkan ngan menan2 lain...


ni bekas yang mula2 atas terkeluat tadi tu...
aku letak semua bola2 dia...yang ade macam2 saiz...
tak banyak...tapi kalau bersepah...ade gak ar kekadang aku rase macamnak bocorkan jer...muwahahaha..
jadi..simpan dalam ni tenang sikit mata aku pandang..
kalau qaleef nak main..die sendiri akan tarik bawak keluar...
lepas main...aku suh die kemas balik masuk ke tempat dia...


saru bahagian rak...aku letak -bekas2 DAISO yang aku guna tuk simpan menan2 kecik qaleef- 
macam menan block...atau askar2 tuh...
ade aku cerite kan pasal bekas ni kat SINI...
6 bekas dengan 2 saiz yang berbeza..memang ngam2 cantik jer letak kat rak IKEA ni...
selain lebih tersusun..senang tuk qaleef capai dan main...
wat per aku beli menan banyak2 kalau tak kasik die main kaaaann....
-walau akhirnyer aku yang meroyan tengok menan die banyak2 dan bersepah...ggrrrr....-


bukan setakat itu..
menan2 qaleef yang tak mampu aku nak classified kan ...
aku letak jer penuh2 dalam bakul ikea ni...
memang padat..!!
sampai aku rase macam nak kene beli lagi satu rak...eeaarrr......hahaha...
dalam bakul ni...ade menan2 qaleef dari new born...ade soft toys yang die tak berape gemar sangat nak main..
ade macam2 lah...ngan segala alat bertukang..segala stereng kereta....tah ape2 bende-tapi semua elok2 lagi-



dan sesungguh nya...ko kene tau yang barang2 atas rak tu sentiasa berubah2 kedudukan nya...
rasenyer hampir setiap hari...!!
kekadang aku biarkan jer kosong...
tu ko nampak segala lori bajak truck bagai tu...
selalu bersepah jer parking merata tempat...
susah aku nak jalam jadi aku letak jer atas rak tu..
tapi qaleef mane senang hati tengok semua tu...
die heret main sampai bilik makpak nya pulak..!! pfffttt....




ko selama ni dok puji -kemas- bagai kaaaaann...
haaa...ni aku nak tunjuk hakikat kejadian sebenar yang berlaku hampir setiap hari....
gambar2 lame ni...sebelum playrooms qaleef di 'makeover'..
tapi keadaan nyer tak banyak beza pon biler qaleef duduk dalam tu...





haaaaa..ko tengok ko tengok....pitam kaaaaannnn..!!
segala macam bende parking kat tengah halam...
aku kekadang nak lalu kemain susah....
hari2 pon meroyan sorang2..kahkahkah...
bukan salah qaleef...salah kan makpak nyer yang suker beli bende2 macam ni.....uhuukkss...
tu pon paling latest baru minggu sudah beli kereta bomba besar punyeerrr....
qaleef panggil -eno eno eno- tu pasal apak nyer beli....ngeeeee....



ni bajak yang die suker sangat heret kehulu kilir kuar masuk parking selamber kat dalam bilik kiteorang...





p/s  :: penat taw nak kemas bilik menan qaleef nih...tu belum lagi biler die start 'membaca'......pfftttt.....









32 comments:

S.n.Fariza said...

ya Allah cntiknya rumah aty.
pandai deco

Allene said...

bnykknya mainan qaleef...

fifi said...

Bersih jer bilik qaleef ni..suka tengok..

ayahmamilisa said...

memang banyak toys qaleef..toys lisa 1 kotak je..hehe..malu..

diela husin said...

bila la bilik anak nak jdi cm nih

Hana Soffelia said...

Kemasnya aty...

Fizah said...

wewiiittt...comeyy sgt susunatur..excellente!! ;);)

jaja_NorLiza said...

sepah pon xpe aty..sekurang2nya masih dalam wilayah qaleef..yg xde wilayah ni poning!!! adeiiiyhhh! :)

UMIE SUE said...

makin byk mainan qaleef..aqilah sikit je..hehhe..itupun jenuh nak kemas

miazara ina said...

banyaknya mainan qaleef..mainan fateh sikit je...tu pun penat dh nak kemas...

Ilya Melissa said...

bertuah nya qaleef..huhu cantik bilik menan dia. My doter bilik menan pun xde. Sumbat dlm bakul je..Klu aty pegi umah boleh pengsan~Huhu

ameris said...

giler banyak menan qaleef...

Puteri Satu said...

budak lelaki memang suka lori kan.. apa saje jenis lori... Naufal sekarang.. suka ngan lori sampah.. hahaha... sebelum ni lori bomba tu la.. dia panggil neno-neno... lebih kurangla ngan dak qalef ni gak panggilan dia... klu tengok utube.. asyikla nak tengok lori sampah.. hahah ntah apa2 jek kan...

Chekgu Azrine said...

masih ok lagi dipandangan mata akk..ngeh..ngeh

aanie said...

byknya toys qaleef....tp ok la dia pandai main...x cepat rosak, tak sakit hati kita yg membeli ni...hehe...

Fiza Rahman said...

Banyak tu menan qaleef. Amu tak penat nak ngemas.

Aeen said...

banyak menan qaleef..sampai dia pun xtau nak main yg mane 1 dah..hehe

eima said...

org rajin je boleh buat semua ni .. aku tak mampu wei ... gamak dah mls sgt ...aku biarkan je bersepah

YanaUjang said...

byk gila menan oii...menan zafirah secoet tu pn aku dh meroyan bila sepah2...pfftt! kdg2 aku lantak kan aje bersepah 2-3 hari..dtg mood rajin br kemas..kahkah :p

ct shah said...

bilalah nak buat playroom budak2 ni.
menan pun x banyak macam qaleef.:-)

Mimy Hamid said...

lumrah la wei ada anak dah pandai main ni...aku ni lagi takde ruang main..basikal pun dia dah main dalam rumah

Mama Likha said...

da besar da qaleef... sbijik muka mak die ;)

myPreciousIrHarith said...

kemas je bilik qalif..cantik tersusun.bilik anak2 aida plak tunggu weekend br sempat kemas betul2.tp sekejap je dah cepah balik

ANAK MAMA SAYANG said...

Eh..lori kepala hijau tuu..sama ngan ikhals punya. Tabung kan..hehe

Riana said...

tapi aunty suka tgok qalef pakai romper tu..nampak da besar..comel je pakai romper..heee..

erin said...

besornya lori qaleef..hehe, aish pun suka main lori

Cheyan said...

Wah bestnya....menan satu bilik...

Alya menan pun sesepah ja..ade bilik tapi main gak kt depan tv..hehehe...

Shakina Farhan said...

kadang2 satu hari tu 3x kemas mainan die je kan..fuhh..

Siti Khadijah said...

assalam..aty, kat mane ek nak beli train thomas tu..anak sy suka sgt dgn thomas...

thisisfarhana said...

cantik bilik qaleef... harap2 dapat buat yang sama untuk my daughter sophie, tapi bila dah ada rumah sendiri la nanti. hehe.

Sha said...

Bestnye playroom qaleef..iris nak gi tumpang main sama2 lah

SweetLikeWhat said...

suke la rak tu..lawa!