Thursday, October 10, 2013

ZON KEMAS :: bekas isi plastik sampah IKEA vs DAISO



tak kisah ar plastik hitam tu ker..biru ker...atau plastik yang selalu ko dapat setiap kali ko beli barang tu...
aku selalu mempunyai masalah nak menyimpan...
tak simpan kang....takde pulak plastik nak cover tong sampah kat dapur tu...
kalau mak aku dulu...
suker simpan dalam laci...
kemahen penuh...!!
aku rase praktikal jugak...kalau banyak ruang laci kan..
macam aku...nan hado..
yang ade pon tak cukup nak letak barang...
tak kose pulak aku nak bagi space tu hanyer tuk plastik sampah pulak kaaaannn...







jadi...aku pakai bakul khas dari IKEA...
Harga Rm9.90



selekeh kaaaannnnn...!!
tu lagi kalau aku main sumbat2...lagi menyampah nak tengok....

lama dah aku guna kan bekas ni...
setiap kali pon aku dok pikir nak tukar dan macamane aku nak handle plastik2 ni semua...
rimas tau pakai bekas macam ni walaupon ko kate simpan kat tempat tersorok..


solution - aku beli bekas macam ni kat DAISO 5 hengget jer..





senang nak bukak tutup..
plastik yang besar2 muat masuk tong sampah aku gulung2 macam bola
yang kecik2-tapi sayang nak buang- aku lipat2 jer letak kat belakang..
kot nak guna jugak nanti kan


buat mase ni aku rase lebih praktikal dan penting kemas
bekas ni pon tak besar..senang nak simpan...
senang jugak nak capai biler time nak amik...





bekas IKEA aku beli asal tu..??
aku letak kat stor isi payung...
masih tetap berguna jugak kaaaannnn..... 


p/s :: cer share umah ko simpan plastik guna balik macam ni acaner care nya..??







39 comments:

Azziah Nawawi said...

saya guna bekas ikeas tu. serabut gak la, tapi nak buek camnooo.. heheh..praktikal tp serabut la kan? maybe pasni leh tukar bekas yg bertutup plak kan?

Salhah Suhot said...

Sy ikat plastik tu bahagi ikut saiz. Then letak dalam plastik lain yg berasingan. Mmg semak tp snang ble dah bahagi ikut saiz ni, tak la terkorek2 nk cari plastik ntok cover tong sampah. T nk beli gak la bekas daiso tu, tq for tips

Baiduri said...

Err....saye diy aje....hehe

http://batubaiduri.blogspot.com/2011/04/plastic-storage.html

Nurzakiah Hanum said...

anum guna yang plastik rak yang pertama

Ayu azmir said...

betul la... bole curi idea ni...

♥ Wina ♥ said...

wina pun guna bekas ikea ni simpan payung..ade kat belakang pintu heheee

kalau plastik tu xyah cakaplah..pening jugak nak menyimpan...so far semua masuk dalam plastik besar giler gantung belakang pintu bilik laundry sana

Puteri Satu said...

hahaha ty... akak sama macam arwah mak aty... podok2 masuk dalam laci... setiap kali bukak laci.. kemain menyampah tengok... hahahaha...

Fizah said...

sy lipat plastik tu semua dan simpan dalam kotak apollo..ehe..nti i stori mori detail okes? :)
apapun cara akk ni tetap praktikal...:)

~noor haida~ said...

salam..saya lipat segitiga mcm samosa tu..hehe br nmpk kemas sket..aty try la lipat gtu..

Cik Puan Tqah said...

bks ikea mmg serabut..kene cr alternatif ni..thnx share

D Yatie said...

Kte guna bekas daiso tu utk letak botol arissa yg dh kering. Hahaha. Ok tak membantu. Sekian. Heee.

Jueliza Jamani said...

jue guna yang ikea jugak.. tapi jue nyorok dalam kabinet dapur.. kalo kat luar sakit mato.. hahahha

ayahmamilisa said...

dd masih guna bekas plastik ikea tuh..huhu~

idayu096 said...

saya pun pakai bekas ikea tu..tp mmg selekeh la...ade yer jual bekas pink tu kat daiso...nak kena cari ni....

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Sy dari mula2 kawin mmg pakai bekas ikea tu je kak. Lekatkan kat pintu kabinet belah dalam. Tp bila tetamu dtg, jenis yg tarik kasar2 tu, asyikla tercabut2...lekat balik tercabut balik. Hahha... Pasrah je laaaa...

CikPuanHaLia said...

ni kategori org rajin...akk memang pakai ikea tu jer :')

eima said...

praktikal mmg betui tp jd tak praktikal bila nk amik masa nk melipat atau menggumpal plastik tu .... huhu

ameris said...

akak pun guna bekas ikea tu isi plastik. ng organise tp mcm serabut jugak... weekend ni nk cari kat daiso laa mcm aty tu..

ANAK MAMA SAYANG said...

Plastik saya banyak giler...tak tahu nak susun..main sumbat je dlm bekas ikea tu..siap ada 2...dua2 penuh...haha

zelynda said...

saya just simpan dalam satu plastik besar then sangkut je kat tepi rak pinggan. nak amik pun senang..

Allene said...

haah la aty.. lin guna yg ikea punya rasa macam semak je... pastu plastik sampai muntah2... nak cari alternatif cmni gak la... tq beb...

Allene said...

haah la aty.. lin guna yg ikea punya rasa macam semak je... pastu plastik sampai muntah2... nak cari alternatif cmni gak la... tq beb...

cik hani said...

nanti saya share..dlm draft tak bertaip lagi...hihik

erin said...

daku seperti ibumu, main sumbat dlm laci je, tapi pastikan simpul sebelum masuk laci, barulah kemas.

Gieyana said...

Aq guna ikeanyer tu laa..kaler pink u! Haruss aq terjah daiso ni nk beli cm ko ni..lebih kemas..:)

fifi said...

Sy pulak x suka simpan plastik ni.suma sy nak buang.sampah sy buang dlm plastik sampah..

farhana effa said...

aha.. yang latest lagi kemas dari bekas ikea tue.. boleh try la.. b4 nie kat rumah just kumpul plastik dalam plastik besar je... nie lebih kemas... hehe

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin plak
gne plastik beras
DIY je
hehehe

Sharz said...

memang pakai bekas ikea ni pon..tapi letak kat beranda dapur so org mmg takkan nampak la..cuma susah nak pilih plastik..sebab main sumbat je kan..

selain dari tu beli plastik kat tesco yang gulung2 banyak2 warna hijau..yang tu kene kluar $$$ sket la tapi tersusun sebab dalam gulungan.. :)

O'gosh Iskandar said...

lipat kemas2 jadi 3 segi..pastuasingkan ikut saiz...simpan ikut suka...dalam bekas lebih praktikal..kalau bekas ikea tu x ok la..

Mimy Hamid said...

aku masih pakai plastik Ikea tu lagi....heheh sumbat sumbat

UMIE SUE said...

bagus gak idea aty nii

YanaUjang said...

kemahenn siap vs bagai..hahahaha

aku pn guna bekas ikea..mmg serabot! praktikal gak eh bekas daiso ni..okeh next visit ke daiso...dh tau nk bli apa..haku kn tetiap minggu menziarah daiso..hahaha :p

♥ ROS ♥ said...

Ros buh dlm laci..xsggup nk guna bekas plastik ikea tu..ekekke...
Rumah bru nnt xtau la.. :p

alin said...

saya pun guna bekas ikea tu.. tp saya simpan dalam stor. hehehehe.. malu nak tunjuk kat orang. :p

SweetLikeWhat said...

aku punya yang ikea tu la aty..buat masa ni aku tahan tengok serabut tuh..nanti ku nak buat stor, boleh sorok dah dalam stor..ekekeke

Xora said...

ati, kalau ko rasa plastik beg ko sepah sangat, cuba ko lipat plastik beg tu ikut kekdah website ni: http://www.wikihow.com/Fold-a-Plastic-Bag. pasti akan ada banyak lagi ruang ko boleh sumbat plastik

mrs kayrul said...

aku nie pun guna bekas ikea tue...tapi betul la aty..memang nampak serabut....tengok dah kena g daiso lagi ...huhuhu

Linda said...

Saya pun pakai yg ikea tapi sorok dalam lemari dapur ;-p