Monday, November 18, 2013

budak 19 bulan - kaLi ni perlu lagi gigih..!!










-ini lah aktiviti2 qaleef sepanjang hari duduk kat hotel kat PD tu sementara abahnya kerje-
PD panas oooii.....sampai demam anak aku minggu lepas



Qaleef Eeman 19 bulan hari ni... 18 november
lagi beberape bulan jer nak genap 2 tahun...
dah ley wean off...eeaahh...?? hahahaha...
risau pasal hal tu yang sebenarnya...
sebab...lagi beberapa bulan..
tapi qaleef masih tak nak nyusu pakai botol...
dia masih anti botol..!!! aarrggghhh....

eeaahh...bukan anti botol kot..
sebab kalau letak air biasa dalam botol [straw] dia okey jer minum..
tapi aku rase die memang tak nak minum susu dalam botol..
oohh...qaleef memang penghisap susu badan tegar...pppfffttt....
pernah cuba dulu....
tapi setengah oz dalam botol tu pon tak habes...gggrrrr....

dah tinggal beberape bulan lagi ni sebelum sampai masa bercerai susu..
2 tahun..cukup lah tu...
mak ko nak kasi adik kat ko dah....
jadi...aku nak mulakan mengepam balik...

eerrrr....uurrrmmmm.....

mengepam balik...??!!

selepas setahun lebih berenti mengepam...

gigih kaaaaaaahhhhh......


hadoooiii......


tapi kalau tak buat cegini...
biler pulak aku nak ajar anak aku nyusu dalam botol kan...

ajar pakai FM jer...??

aku tak de sebab nak kasi anak aku susu formula sebelum dia 2 tahun...
alhamdulillah...aku masih di berikan rezki tuk bagi pada qaleef susu badan sepenuh nya...
jadi..kalau semate nak ajar qaleef nyusu pakai botol..
pump jer lah susu letak dalam botol kan...

kalau dulu boleh...
insyaa Allah sekarang aku masih mampu buat..

kalau aku ley stay sampai 2-3 pagi semata nak hapdet blog..
tak kan waktu2 tu aku tak ley gigih mengepam kaaaaann...
eeaahhh...ade kaitan gak kan...

aku rase tu jer lah waktu yang sesuai tuk aku...
macam dolu2 waktu aku cuti pantang..
awal2 nak kumpul stock...
gigih hokeh...gigih....

jadi sekarang...kene mulakan balik..
dengan cara yang sama....
insyaa Allah..semoga dipermudahkan...

aku hanya berniat tuk ajar anak aku minum susu dalam botol...
dan aku jugak berniat nak susukan qaleef ngan susu badan lengkap 2 tahun...
jadi...tu je lah satu2 nyer care...

pelan2....

tak nak nanti die terus tekujat biler masuk 2 tahun mak nyer terus pakse minum formula milk dalam botol...
harus lah kene ajar die berbotol dulu..
baru slow2 tukar susu badan ke formula bila sampai mase nya nanti...


boleh....mesti boleh...

positif aty...

positiiiffffff....


haaaiiihh....



kesimpulan nyer...

biler haku nak start mengepam ni...


adeeeyyhh....malas betul.....

kate kental jiwa kaaaannn...


baik laaaaaaa....

esok kuarkan gadget..sterile dulu...lama tak guna ooooii....





19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

usaha tangga kejayaan

Chekgu Azrine said...

selamat mengepam kembali sis aty..ngehngeh

ayahmamilisa said...

go go aty...nanti sama2 preggy no 2 ye..heheh :)

ayahmamilisa said...

go go aty...nanti sama2 preggy no 2 ye..heheh :)

Fiza Rahman said...

Good luck & happy pumping. Harap2 nak lah qaleef nyusu dalam botol yer.

msredcheesecake said...

kena kuat hati... first step kan biasanya susa sket...

Mimy Hamid said...

boleh aty ko kena kental mengepam ...penuh kan botol..

ameris said...

caiyokk...caiyokk...

Mommy_Cha said...

aty.
jom join aku mengepam sesama.
hahahaha.
best kalo ade geng pam ni.
boleh bergosip secara berhemahhh.
hahahahah.

CikNaa said...

yeah.. geng ciknaa ngepam sudah kembali! kejap je qaleef & afiq nak 2 tahun kan aty..

Wawa Yusoff said...

cakap pasal wean off.. sedihhhh! elman mau je botol tp mak nye yg tak kesampaian.. huhuhu :D

Ayu Rashid said...

Nanti sesi update blog sambil mengepam pun boley :)

YanaUjang said...

sama la..zafirah lagi 3 bulan nk masuk 2 tahun..pffttt! ank aku dh lama campur fm..tp kt taska je la dia mampu minum fm...kt rmh?? ssh payah aku bancuh, setengah oz pun tak luak!! grrr~ tah macam mana nak cerai susu pn xtau...susu aku x byk dah..xleh nk pam² dah...zafirah lak suka ngempeng lbh...hehh~

eh sama lak plan kita ye..nk bg adik taun dpn..kahhhhh! gud luck!! :p

harzharun said...

qasyaf dah minum fm sejak i peknenkan qisya lg...skang, cuba nak wean off botol susu...nak suh minum dlm gelas atau botol yg straw tu...kalo air masak, elok je dia minum guna botol straw...tp bila letak fm, dia ckp wek wek...fm letak dlm botol puting, ok plak..pelik aku...haha...

qisya plak, anti botol puting...tgk botol, awal2 dah lari...

haishhh...mcm2...

Shasha Azmar said...

chaiyokk aty!! u can do it!!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Insyaallah pelan2 mesti boleh punya.. tp dh mama nya ada je 24 j tu yg susah sikit. Dah mlasak ye qaleef

fazianbatrisyia said...

bagus la tu...usaha yg baik. sy jugak suka anak2 menyusu sampai 2 thn...kalau lebih sikit pon tak pe...tp jgn lebih sgt....& harus persetujuan 2 belah pihak ibu & anak.

Anak sy dah 1 thn 10 bln. skrg ni siang tak mo minum sgt...tunggu sy balik keje. kesian tgk. stok susu byk, dia tak mo minum lak.

Umi Qi said...

Good luck ye aty...suka tgk telatah Qaleef...big boy dah dia hehhehe comelllll sgt

izyan zulkiply said...

Ank sedara jnis x nk minum dlm botol tp kak ipar ajr mnum flm gelas jd sblm tdo dia mnum dulu smp hbis n bolh tdo sndri gigi pun cntik x rosak