Tuesday, November 19, 2013

menambah selera makan anak denagan MEAL SHAKES dari SHAKLEE





sticky post entry




heran aku kenape qaleef tu tak suka makan....
tengok anak orang makan berselera...syiok jer rase..
bukan aku tak masak..
setiap kali pon...dan sampai sekarang..
aku masih lagi masak makanan khas tuk dia..
makanan yang sesuai...Paling penting..makanan yang die suka...

iyeerr...suka..tapi makan nyer alahaaaii..
nak tengok dia habeskan sepinggan...mmng tak ar...
penat mak ko masak keletung keletang kat dapur jer nak oooii...
kuciwa hokeh...kuciwaaaaa....

aku kalau tengok die suka makan sesuatu...
aku mesti gigih buat tuk dia..
sebab seronok nak tengok die makan...
tapi....tu lah..ikut mud die..
kekadang makan banyak..kekadang setakat sesuap jer...

giler ko tak risau anak tak nak makan...!!
celah mana nak datang zat nyer kalau setakat makan 3-4 sudu..
dan hanya bergantung ngan menyusu badan...
iyeerr..qaleef memang hebat biler menyusu badan..
jadi ko jangan heran sangat kalau ko tengok mak nyer makin mengering makan ikan kering...
tapi...untuk budak setahun lebih..
susu badan sesaja dah tak mampu nak beri zat penuh yang diperlukan tuk budak sebesar dan seaktif dia..

haaa..tu satu hal..
makan sikit...tapi aktif nyer....pitam aku oooiii...!!
jadi..tu pasal qaleef susah nak bambam macam dulu2...

pernah bagi appeton..scott emulsion bagai...
tak jalan jugak...qaleef tak suka...haaaiihh....

akhir nya..mak ko pasrah...

tapi tak pernah putus asa...
setiap hari...menaruh harapan yg tinggi...eceeaahh ayat ko...

selain kerap bagi qaleef makan..
[qaleef kan mkn sikit2..jadi aku kene bagi die makan sekerap boleh...biskut ker roti ker..kuih muih...ape2 la yg sesuai tuk dia]
aku tak putus asa carik dan mencuba kalau2 ada supplement tambahan yang sesuai...serasi ngan qaleef...
paling penting..yang qaleef nak....

awal2 dulu..pernah ade member soh bagi anak aku supplement dari Shaklee
MEAL SHAKES tuuuuu.....
tapi mase tu..qaleef belum pon setahun...
sebab Meal Shakes ni hanya sesuai tuk budak berumur setahun keatas...

aku memang dah amik set2 shaklee ni sejak2 lepas pantang dulu..
dan memang serasi ngan product2 shaklee ni...
tapi MEAL SHAKES aku tak pernah cuba lagi..
jadi..sesuai pada waktu nya...
qaleef pon dah setahun setengah..
memang sedang elok la aku nak kasi....
dengan harapan yang tinggi...ceewaaahh...
bunga2 ayat ko sekarang eh...ngehngehngeh....





MEAL SHAKES dari Shaklee ni memang sesuai sangat ar tuk menambah selera makan anak...
rasa nya pon sedaaaaaappp.....rasa VANILLA...
haaa... ni antara kelebihan2 MEAL SHAKES yang sesuai tuk anak setahun keatas ::

-Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak. -Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak -Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan -Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa -Meningkatkan selera makan anak -Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa -Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet" -menangani masalah sembelit pada kanak-kanak -amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti




-testimoni-

kalau jenis anak ko mudah demam..mudah tak sihat...atau jenis lambat baik..
ko try ar bagi anak ko MEAL SHAKES ni...-untuk anak setahun keatas-
insyaa Allah...kite usaha...[selebih nya urusan Allah yang menyembuh kan]
mana tau serasi...
tu ko baca..salah satu kebaikan nya ialah meningkat kan imunisasi badan anak...






aku pon harap anak aku serasi ngan MEAL SHAKES ni..
so far baru seminggu dia minum..
seminggu dalam 3-4 kali aku kasi..
satu sudu kecik jer...
sebab kan qaleef suka minum air masak campur ngan madu zafran..
jadi aku hanya bancuh dalam tu jer..:: air masak + madu + MEAL SHAKES ni..
seelok2 nya...pakai air sejuk atau air masak biasa tu..
jangan bancuh ngan air panas..
nanti zat2 dalam nye hilang..sia2 jer kekdah nya....

kekadang...aku bancuh ngan air rabina  blackcurrant tuh...
sedap..bertambah sedaaaaappp....
suka anak aku minum oooii.....

harap2 pasni..makin bertambah lah selera makan qaleef..
rindu die bambam macam dulu....


haaaa....ko tengok ko tengok...
banyak kan kelebihan nyaaaaa...!!
best nya...bukan jer sesuai tuk anak..
tapi aku pon boleh minum gak hokeh...
laki aku pon boleeeeehhh....




selalu aku minum bancuh sekali ngan ESP Shaklee jugak..
dah sedap...bertambah sedap lagi...pheewww....
elok ar tuk aku tuk menambahkan susu badan secare tak langsung..
dan...bukan jer nak kasi selera anak aku tu bertambah...
aku pon nak menabah selera makan jugak..
dah aku nyusukan qaleef kaaaaaannn.....
harus lah nak kene makan banyak supaya susu lebih produktif kate ko...

korang kalau berminat nak beli MEAL SHAKES atau produk2 shaklee yang lain..

Ley terus Pm FB Jaja Khalida  - https://www.facebook.com/jajakhalida

ATAU..

FB page :
Jom Sihat by Jaja Khalida - https://www.facebook.com/shakleebyjajakhalida

jangan lupa LIKE sekali hokeh...


nak lagi senang...??
haaa... ni dia...

Email : jajakhalida@yahoo.com no phone (sms/call/wassap) : 012 395 7990 Shaklee Id : 954319


ni..dah alang2 aku cerite ngan ko...
nak kasi promo sikit...
aku kan sayang kan korang....
mesti nak kasi promo lebih punyer ar...

30 orang yang pertama PM Jaja Khalida ni..
akan dapat promo price + free postage

nak kasik lagi besh kat korang..
pembelian Rm 300 ke atas akan dapat promo price + free postage + free gift
haaaa...aku tau..ko kalau free2 ni memang suker kaaaann...
itu harussss.....
ko cakap jer ko pembaca blog akubukanbidadari hokeh...
waaahhh...diva nya...cakap jer...terus dapat promo ko...
untung korang..


so..ko tunggu ape lagi tu...
cecepat PM Jaja Khalida...
korang yang ade masalah yang sama macam aku -anak kurang selera makan-
boleh cuba MEAL SHAKES ni...
cuba dulu...baru tau kaaaann...
tak mahal pooonnn....
lagipon...kalau sesuatu yang elok tuk anak..
ape salah nyer....jangan berkira sangat...
dan lagi..jangan risau...
semua product Shaklee adalah HALAL disahkan oleh JAKIM..
penting hokeh tuk ko tau sebab untuk menjamin kesucian lelebih2 lagi tuk di beri pada anak2...-untuk menjaga hati nya-









- salah satu makanan kegemaran qaleef-











:: ssponsored post - Jom Sihat by Jaja Khalida -



13 comments:

Chekgu Azrine said...

dak aish takde masalah makan..cumabadan je tak bambam..
ingat nak try la mealshake ni
dah lama nak try tp asyik hold jek

Mimy Hamid said...

nnt nak try mealshakes gak...aini nak bg testi cuba

Nurzakiah Hanum said...

bagus kan

Ayu azmir said...

tu la ade jenis budak budak yang susah nak makan.... kene pandai tarik die....

e k i n ♥ y u s r i said...

nak try utk zaralah kak
die xnak makan balik dah skrg

syawalsimpsons said...

anak2 sue sekali ngan en asbeen mmg consume minum mealshake ni..nampak la perubahan pada syawal yg sememangnya cerewet pada makanan..so far la jugak dier nak bukak mulut nak makan kan..nak jugak la makan nasi bagai semua..yg se kecik tu tak yah cakap..dier mmg kuat makan...alhamdulillah sue tak minum ni..sebab bajet sebekas tu untuk deme2 je..sue minum ESP je..mmg nampak la syawal n izz pon sihat je sekarang..alhamdulillah

Misz Pinkie Winkie said...

boleh try gak nie..arai stakat nie ok..tapie saja jerk mana tau dia suka kan...

Love From Heaven said...

Pandangan saya..
mealshake ni direka untuk dewasa. 5 tahun dah dewasa ke? Selain dari kandungan Maltodextrin dalam ni, ada jugak bahan rendah lemak dalam mealshake ni jugak. Anak obese ke nak bagi mealshake ni? Budak2 memerlukan lemak yang baik untuk membesar. They need the good fats for brain development.

MisZ FyZa said...

Aty..i ade terbace pasal kandungan maltodextrin dlm mealshake ni..which is not good utk bdk2..prefer to use natural way utk tmbh selera mkn anak..tp dulu i pn minum meal shakes ni utk tmbh berat bdn..hee..sedap..

Hafnidah said...

aty, just nak share suplement yang saya amalkan untuk anak saya yang kes macam anak aty, kurang makan. sy bagi anak saya makan qasehgold junior, makanan tambahan berasaskan sunnah. rasa dia manis2 kurma. mana tahu aty nak cuba, boleh tanya kat sini https://www.facebook.com/zshamsudin

just share info =)

Umi Qi said...

Aty...bgus ye mealshake ni...if Qi kurang selera makan akan umi QI beli nanti...waa Qaleef suka mkn karipap ye...sedap tuhhh

elishmia munahdar said...

u .. ok tak meal shake nie ... ingat nak try ngan my dotter jugak la .. huhuhu

Nurull 101 said...

anak saya pon baru je cuba mealshake ni...picky eater sesangat... harap ade perubahan gak nanti...