Monday, November 25, 2013

cerita TONG SAMPAH luar rumah



hek eleeeyy...
ko sampai tong sampah pon nak cerite kah...

eeerr.......


sebab bagi kiteorang laki binik..
bends tu sesuatu yang agak penting tuk kiteorang pikir biler kiteorang decide tuk 'pecah pagar' depan rumah ritu...

rumah taman...stended ada majlis datang kutip sampah seminggu 3 kali..
senang..sampah letak depan umah...
jadi..pihak pemaju...buat pagar..dah siap2 buat tong sampah 'binaan dalam'..
tak hagak ko kan..
tong sampah pon bina dalam hokeh...
maknenyer...kat tembok pagar tu...ada tong sampah dan pintu kecik...
letak sampah dalam tu..
nanti majlis perbandaran kutip...
bagus weeeyyhh.....
menjage kebersihan halaman umah...

tak ar sampah tu berlonggok jer menganga depan umah kan..
atau...kite kene gi buang sendiri kat tempat khas..
terjage ar sikit kebersihan taman...

peti sampah dalam batu tiang pagar..
siap pintu tertutup..
tak ar anjing2 atau kucing2 boleh kuis2 sampah tu....

bagus bagus..

aku suka....

sangat praktikal....


TAPI kan...

aku heran gak ngan sesetengah orang kat taman umah aku ni..-maaf yer-
dah elok2 ada peti sampah tu...
biler derang renovate umah...pecah tembok pagar terutamanya..
dah siap...tak ada peti sampah tu lagi...!!
kire tembok tutup habes cantik jer berbatu...

siyes...aku macam heran sikit lah...
okeh..mungkin sampah derang tak banyak macam umah aku kot...
jadi letak jer lah sepan umah..ape ade hal kaaann....ngeeee....
tapi biasanya aku perasan..derang akan letak tong sampah hitam tu depan umah..

eeerrr....

okeh...aku tak paham...

mungkin sebab orang tak nak cacatkan tembok batu pagar yang cantik itu..

mungkin la...mungkin.....

tapi.....macam...hurrrmm...

ah ko....semak jer pikir kan hal tong sampah umah orang pulak kan...

ngeh ngeh ngeh....


alaaa..tu pendapat peribadi aku jer...
jangan ar ko amik hati lak..
lain orang..lain pikiran nya kaaaann....





mase kiteorang decide tuk 'pecah pagar' depan umah...
laki aku ade gak terpikir tak nak buat 'peti sampah' tu...
sebab die nak kecik kan sikit tembok tuk besarkan laluan...kate nyaaaa....
tapi dah tentu2 aku dah sedia kan hujah2 yang tepat kenapa aku reject mentah2 cadangan dia..
takde maknenyer ooooiii...!!!

peti sampah tu sangat2 penting untuk aku...
aku rase...tak guna kalau nak buat pagar gempak2..
tapi akhirnya..ade sampah berlonggok depan rumah -sementara nak tunggu majlis kutip-
tak kan setiap masa ko nak tercongok depan pintu menunggu lori sampah datang baru nak bawak sampah keluar pulak kaaaaannnn.....

memang boleh nak letak tong sampah hitam tuh..
tapi...eerrr...macam tak besh jer....
kalau anjing ker kucing ker dok tolak2 nak kuis bende2 dalam tu...haaaa...boleh jadi jugak kan...

aaaahhh...ape pon alasan nyer...
aku tetap rase...peti sampah tu lebih praktikal tuk umah aku..

jadi..akhirnyer...laki aku berpendapat yang sama ngan aku...
peti sampah akan terus di kekal kan..
dah elok2 bende tu ada kan..nak buat ape susah2 nak ubah....

okeh...kiteorang ubah jugak...
tapi dari tembok kanan ke tembok kiri...-ada sebab nya-
termasuk peti surat..

sebab nya...biler pagar tu di besarkan...-anjak kan tembok-
akan terkena paip air...
jadi nanti pintu peti sampah tak boleh bukak tutup...
tu kene alih kalau nak buat jugak peti tu...
seb baik tak ada masalah...
kalau tak...abes lah peti sampah aku...

kahkahkah...macam masalah negare lak ko pikir kan..

eeaaahh...jangan ko..peti sampah tu sangat penting hokeh tuk aku...




untuk renovation pagar...
kiteorang buat ngan kontraktor lain...
indonesian gak...kat tempat aku ni.memang ramai kontraktor luar..
kontraktor cina pon kurang snagat...
cuma kontraktor kali ni...tak pernah lagi buat yang jenis umah aku...
pasal kontraktor2 aku pernah deal tuk umah aku..
nanti aku cerite biler semua2 dah setel...
buat masa ni..ni adalah kontraktor ke-4..
sebab yang sebelum2 ni..ade jer problem nyer...
hope yang ni ok.....
so far..tuk progress pagar ni minggu pertama..
agak memuas kan hati...
tapi tak nak terlalu awal menilai..
takut jadi macam sebelum2 ni...
jadi...tengok dulu finishing akhir nanti...
baru aku akan cerite....

projek pagar...
kiteorang cuma pecah tembok tuk lebarkan pagar...
supaye ley masuk 2 bijik kereta...
kiri kanan pagar dah naik ritu separuh...
tak puas hati kerje..terus hentikan ngan orang sebelum ni...
tu terbantut kerje berbulan2...tak siap pagar aku...
-cerite lama jangan di kenang-
sampai jumper orang yang di yakini nih..
ngan bajet yang aku rase sesuai...
terus proceed jer....
rimas aku tengok pagar separuh2 nih....
dah ar bahagian depan kaaaaann....

nak buat auto gate sekali...
tapi tu kene cari orang lain ar...pakar auto gate pulak kan...
yang ni kontraktor renovation jer...

buat door bell sekali senang..
tak yah nak sakit hati sangat van pos laju suka honk kuat2 depan umah setiapkali amik hantar barang..
eeaahh....?? hahahaha...pos laju gak yang kene..
derang tu memang tau...suke buat perangai ngan aku...kahkahkah....

ok..sebelum cerite pasal auto gate bagai..
cerite pasal tembok pagar ni dulu...
laki aku decide tuk letak batu macam brick stone kat tembok gate...
letak brick stone laki aku cakap...
tahan lama...warna tak pudar nak kene cat tetiap tahun pulak kan..
tapi kelemahan nya...ko dah pasang tu...
itu jer lah sampai berpuluh tahun akan datang..
kalau tetibe jadi out dated..
pasrah lah ko melain kan ko ade bajet terlebih nak tukar banyak kali...

takper tak per..tu tak yah advance sangat nak pikir sekarang..
buat ajer ape yang rase cantik...modern dan ngan 'in'....muwahahahaha....

eerrrkk....

bukan free2 hokeh...

nak cantik punya pasal kaaaaannn......dah alang2 kate nya.....ngeeeee....




kontraktor bagi katalog soh pilih


kiteorang pekenan yang macam ni...
tapi nak warna gelap sikit..atau kelabu




nak kasi puas hati...
kiteorang pergi kedai yang kontraktor tu soh pergi
baru besh ley tengok real dan bayangkan yang mane betul2 kiteorang nak..


laki aku ngah bincang based on bajet.. pilih jer...amik nombor kod..bagi kat kontraktor tu..
mase ni...kiteorang dari tempat lain..
terus singgah sebab dah lalu..
kalau nak tunggu laki aku deal sama2 ngan kontraktor tu tuk gather2 pilih..
memang payah oooii.... laki ai is bizi...ngeh ngeh ngeh....


antara  pilihan2 yang ada



sementara laki aku pilih..
ni lah keje aku... 'mengekor' qaleef...
anak aku tu mane reti duduk diam oooii....*pitam

pendapat aku...?? harus laaaaaa....
aku dah tunjuk siap2 yang mana aku pekenan few bentuk dan warna...
combine ngan idea laki aku...
dan akhirnya...laki aku bincang ngan orang tu mengikut bajet kontraktor...
short listed kan...dan decide..aku ok jer...haaaa...gitew....macam QC lah pulak kan...
yang penting...sama2 mesti puas hati...



sabtu setel pasal batu nih...
lepas ni..nak pilih gate pulak...
carik lampu pagar lagi...
loceng...
decide kat mane nak nak letak plug luar...
auto gate....

lagi......uurrrmm....


tu jer kot...

target dalam 2 minggu siap...insyaa Allah...

lepas tu..boleh ar pikir pasal lanskap luar...howyea howyea....
kepala otak dah asyik nak ngajak laki gi sungai buloh jer carik idea lanskap...

tak ar gonjeng jer umah aku dah.....


insyaa ALlah....










16 comments:

Chekgu Azrine said...

Wow..nanti sure cantik luar dalam giteww

Nurzakiah Hanum said...

cantik kan

syawalsimpsons said...

mesti cantik ni rasa nak terjah je umah aty ni

TelingaBulat said...

makin cntik la rumah ;)

Mimy Hamid said...

cantik ni beb...tak sabar lak aku

~mrs azmi~ said...

setuju! orang selalu korbankan refuse chamber ni bila renovate pagar tanpa pikir penyelesaian kemudian hari... contoh paling dekat macam jiran sebelah rumah I.. lepas renovate rumah selamba katak je letak sampah kat kita punya refuse chamber!! tanpa maklumkan terlebih dulu pada kita... walaupun sekadar sampah.... tapi adab berjiran tu jagalah sama

UMIE SUE said...

TAK SABAR NK TGOK RESULT

ameris said...

Tunggu siap nk terjah umah aty

mrs kayrul said...

berkenaan betul batu macam tue tau..kita klu ada rumah sendiri pun nak buat tong sampah kat pagar jugak...lagi kemas tau...

Beauty_Anie said...

salam Aty,
KOntraktor indon tu dari mana yer...sape nama

diyana didie said...

penagalaman saya, lori sampah tak pick up pon sampah kat dalam refuse chamber tue..habis busuk sampah duduk dalam tue..jadi our taman ada tong sampah khas setiap rumah. n senang jugak lori sampah nk angkut n masukkan sampah dalam lori.

Hayatie Hashim said...

Rumah I ada peti tong sampah dalam tembok tapi tak digunakan lagi sbb dapat notis dari pihak co. Kutip sampah utk letak sampah dalam tong yg beroda yg dibekalkan free kat setiap rumah ( klu hilang kena ganti rm120 huhu)..motifnya sbb lori sampah jenis moden yg ada auto lift so derang tolak tong then ada auto lift masuk dlm lori (nk kurangkn manpower). So conclusion, peti yg siap2 ada tu x pakai..next time buat tembok baru takyah dah spare utk box sampah tu lagi..huhu..ni ikut majlis batu pahat

Siti Fatimah said...

dlu rumah sewa company pon design mcm ni jugak...pastu jiran sbela g buang sb nk besarkan pagar..pastu letak tong sampah depan pintu bilik smpah kitorg..ngan berlalat bagai..sakit ati tol. kdg2 rse xsuke jugak tong sampah kat depan ni..klo anjing korek2 tong sampah dorg tu, abis bertabur depan uma ktorg [nak bela anjing, p biakan berkeliaran luar rumah..mencik]. rumah skg design lame...ade tong sampah belakang rumah..senang sikit nk buang sb dekat ngn pintu dapur..

YanaUjang said...

style ko sama cam laki aku...x amek same kontraktor utk buat segala reno..means utk tembok org len, pagar org len...tiap benda tu pggl org yg mmg khas buat keje tu..boleh dpt harga murah...ada setgh org just upah satu kontraktor, dia lah buat pagar, buat wiring segala benda dia buat..harga dh tentu mahal sbb dia mark-up sana sini..keje senang gitu..xyah ssh payah nk survey sana sini...tp aku mmg suka style ko! ^_^

nurin khairi said...

Ayoyo akak, camne post saya boleh sama dgn akak smpi title pun hampir sama. Sori xde niat nk sama..saya mmg nk cite tang tu dah lama tapi baru amik gmbr smlm.

Gieyana said...

Cung beb stone sumer tu..aq nk taruk kt wall umah gk tp kena tggu budget haa...:-)