Wednesday, November 06, 2013

macamane aku bersihkan perabot atau barang jenis kaca atau glass..??




umah dulu...mase menyewa..sliding door cermin kemain gagah besar...
pulak tu..kat depan kaaann...
kental ooii jiwa raga nak bersihkan tetiap minggu...
laki aku...kalau time2 rajin mendatang...
gigih mengelap cermin sliding tu pakai surat kabar...
iyeerr...surat kabar....
'olskul' sangat pulak kan...

kalau pakai kain biasa tu...
tak bersih..
nanti jadi kelabu asap cermin tu...
siap kesan air lap....huh.....

sekrang..takde sliding door dah..
tapi tingkap cermin keliling umah atas bawah ooii....
ko tau lah kan..umah tepi jalan..
bukan jer laman rumah jer senang kotor..
tingkap pon senang berabuk..
tu kalau aku bukak tingkap tu...
dalam umah pon senang masuk habuk...
tapi kang kalau bertutup jer...berkuap pulak rumah tu kan...haaaiihh...

nak tak nak..memang gigih ar bersihkan...
kate pembersih sangat kaaann....puuiii......

tapi sliding door ker...atau tingkap cermin ker... tak ape lagi bagi aku..
cermin2 besar macam bilik air pon tak kisah..
kalau gigih...ko pakai care olskul tu..-pakai surat kabar di basahkan-
aku tak gigih...jadi pakai jer ape yang senang...
surat kabar umah aku ni pon susah nak ada...
canggih kate ko baca paper on9..
sedangkan bace beautiful nara jer....uhukss uhukkss..



memang khas tuk cuci cermin...beli lah sekali tempat spray tu...senang..
kat daiso tu pon ada..baru 5 hengget...
tak yah ko susah2 nak pakai surat kabar bagai....




tapi tu kalau cermin tingkap atau cermin besar...
kalau perabot jenis cermin atau tempered glass tu....??
tak praktikal langsung hokeh nak pakai benda alah macam atas tu..
meleleh2 air ke lantai...dah menambah kerje ko lagi...ppfftt....

haaaa... ko suker sangat kan barang2 kaca...tempered glass sekarang kan...
pastu nak merungut...hapekaaaahhh....
habuk sehari lagi kan macam setahunkalau tak ber-lap
inikan pulak kesan cop jari dak qaleef...
suke nau tengok tivi 'first class seat' konon nyer...duduk depan2..!! ggrrr...
tu belum lagi tapak kaki atas meja...
tu maknenyer anak aku memanjat rak tivi tu...buat macam stage...*pitam

selalu nye...paling susah kat kabinet tv dan meja makan lah..
2-2 pon jenis tempered glass hitam tu....
bukan ley lap pakai kain2 biasa tu..
bukan bertambah bersih..
tapi makin comot pulak aku nengok nya...

nyampah...

tapi...suka...

tapi malas...

tapi..kene jugak buat...

kalau tak sakit mata...


pheewww......

aku tak nak pakai alas meja atau runner table..
sebab kalau pakai..nanti kene alas plastik -untuk meja makan-
aku tak nak...
aku pakai dah sebelum2 ni...
tapi memandangkan ade anak kecik ni..-takut die tarik-
dan lagi aku memang tak minat dah nak pakai alas sekarang...
jadi... aku kene gigih lebih sikit bersihkan...






sampai ar dalam 2 tahun lepas...
aku tengok arwah mak aku pakai 'cleaning pad' dari cosway ni tuk bersihkan barang2 hiasan berkaca dia..
almari kaca...
terus aku pekenan dan beli laju2 kat cosway...
rega bukan ahli 5 hengget lebih jew...




ape yang besh nya...??
cleaning pad ni memang khas tuk bersihkan barang cermin dan kaca...
satu side yang biru tu..material lembut...macam kain...
satu side yang kuning tu adalah microfibre...
kalau basah..ade macam licin2 sabun tuh...
memang besh ar mengelap perabot aku yang jenis tempered glass tuh...
sekali swipe jer bersih...

suka oooii....
memudahkan kerje aku..
mudah nak bersihkan..mudah kering...
satu span ni aku pakai 2 bulan jugak lah...-penggunaan maksimum-
tu sekali beli..aku rempat banyak2...
dan lepas jer pakai cleaning pad ni...
aku memang terus pakai yang ni jer...





yang ni lagi satu...
sponge cloth cosway jugak...
tak ingat lak regenya...tapi less than 10hengget gak ar...
yang ni pon elok gak tuk lap2 cermin atau glass nih...
kalau lap air tumpah tu..senang jer bersih nya....
yang ni nipis sikit banding ngan atas tu...
aku buat ala2 kain buruk tu..
eerr..nama jer kain buruk..tapi tak buruk taw....uhuukkss...

aku rase kalau nak lap sliding door pakai kain ni pon ok gak...
tapi gigih tak gigih ar ko kan kalau sliding ko tu besar...


haaa..membatu tak ko yang tanyer ritu tuh...
buat masa ni aku memang pakai 2-2 ni tuk lap perabot jenis tempered glass tuh...
rega pon tak berape mahal...
yang penting..kerje aku senang..umah pon bersih...giteeeww ko kan...ngeee..


p/s :: cer share ko nyer care pulak...




15 comments:

Masya said...

guna ni jugak cosway terbaik... bahan2 pencuci dia pun suka jugak.. terbaik...

Mimy Hamid said...

cleaner opis aku ni bg tips cuci cermin pakai surat khabar or kertas...pastu baru bilas lap..bersih

TelingaBulat said...

semua beli kat daison kan..pki barang berkaca2 mmg kne ade ati la rerajin sbb nk ngelap abuk2..kalau xmmg jadi sarang labah2 la nnti hehe

Mrs.aisheiteru said...

TQ kakaty for sharing. Kitchen cabinet glass hitam. Kalo tembus cahaya mmg nampak kesan jari jemari.

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
selamat pagi

nurulhuda said...

sama ler kita kak aty, kabinet tv n meja makan jenis tempered glass, senang berhabuk.. lap pagi, tengahari dah berhabuk siap ada cop jari anak lagi.. lepas ni boleh pi cari microfibre =D TQ

Cik Puan Mimi said...

Mmg bagus kain ni. Cuci je. Aty.kite pon cuci dgn sokabar je klau cermin. Haha. Senang

Iza Fiza said...

Tengkiu 4sharing kak,bru je buat entri hari tu stress dgn meja kaca.huhu.

YanaUjang said...

err aku upah daily maid tlg cuci/lap segala sliding door/cermin/tingkap kt rmh..kekeke rmh corner oii sliding door merata², tingkap merata...x kose nk menyental..hahaha tukang cuci tu aku tgk ikut mood dia..kengkadg dia cuci guna old newspaper..kdg guna kain buruk biasa je..rmh aku pn mmg xde srt kbar..tp aku x bukak la beautifulnara..kahkah :p

Cik Puan Rara said...

semua senang.tapi M tu yg beso aty.hahahaha.malas je memanjang.ehehehehe

~ NANA ~ said...

menarik! i kalau jenis glass ni, byk guna surat khabar je sbb carbon tu blh buat kaca nmpk kilat & licin & tak calar...tp kalau gelas minum, xkn nk guna surat khabar kn? hahaha

nak cari gak la yg mcm aty ni...mcm best je!

MizzTina said...

akak ni kategori yg tersssssgt rajin.. sy ni pemalas.. mengemas ckit dh xde mood.. hadoila..

♥ ROS ♥ said...

Rajin sgguh akak ni.. Ros guna suratkhabar jer cuci cermin ni.. Hgheheh..

mrs kayrul said...

menariknya...seblum nie cuci cermin ngan surat khabar jer...very2 oldschool

nurul izayani said...

Thnx for sharing aty..